ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Νίκος Ηγουμενίδης: Κανένα αδέσποτο δεν πρέπει να μένει απροστάτευτο
 
Παρεμβάσεις του βουλευτή Ηρακλείου για τα ζώα συντροφιάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
 
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση, αλλά και σε έναν απολογισμό παρεμβάσεων του ίδιου των τελευταίων ετών στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων και ζώων συντροφιάς:
 
«Η σημερινή μέρα καθιερώθηκε για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατοντάδων εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οφείλουμε όμως να σταθούμε στις ευθύνες της Πολιτείας και σε όσα διαδραματίζονται για τα αδέσποτα και στη δική μας χώρα. Η Κυβέρνηση μετά από πολλές ταλαντεύσεις και παλινωδίες κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο με ανεφάρμοστες διατάξεις για τα ζώα συντροφιάς που αποτελούν «προϊόν συμβιβασμού» και με γνώμονα «να τα έχουμε καλά με όλους» και χωρίς τις αναγκαίες τομές. Τρανταχτή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση επαναφέρει ακόμη και σήμερα σε άσχετα νομοσχέδια διατάξεις τις οποίες τροποποιεί ή στις οποίες δίνει παρατάσεις είτε γιατί αποδεικνύεται ανέτοιμη να τις εφαρμόσει είτε γιατί στην πράξη αποδεικνύονται ανεφάρμοστες. Πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, χωρίς να δεσμεύεται για κανένα ποσό απέναντι στους Δήμους στους οποίους έχει αναθέσει πλέον κομβικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες, με έναν άκρως επικοινωνιακό και εισπρακτικό χαρακτήρα, με μοναδικό θύμα τελικά τα ίδια τα αδέσποτα που μένουν απροστάτευτα. Σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει ως οφείλει τα κυνοκομεία της χώρας  στα οποία – σε όποιους δήμους υπάρχουν – κατά κανόνα απουσιάζουν το προσωπικό και οι προδιαγραφές δεν αρμόζουν στα ζώα  – με τις ελπίδες να πέφτουν σχεδόν αποκλειστικά στους λίγους υπαλλήλους και στο ομολογουμένως ελπιδοφόρο κύμα εθελοντών και φιλοζωικών οργανώσεων. Όπως έχουμε τονίσει και στη Βουλή αρκετές φορές, σήμερα τα αδέσποτα στην Ελλάδα δεν έχουν ανάγκη από το κενό περιτύλιγμα προστασίας που τους προσφέρει η Κυβέρνηση για το φαίνεσθαι.  Η πραγματική προστασία των ζώων συντροφιάς απαιτεί σύνολο ρήξεων και τομών, απόρροια μιας διαφορετικής ευαισθησίας απέναντι σε αυτό το σοβαρό ζήτημα».
Με αφορμή τη σημερινή μέρα ακολουθούν παρεμβάσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Ηγουμενίδη με στόχο την ουσιαστική προστασία και θωράκιση των ζώων συντροφιάς και με άξονα «κανένα αδέσποτο δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτο».
  1. [22.2.2023] Δήλωση για ζώα συντροφιάς: Νέες “επικοινωνιακές” και “εισπρακτικές διατάξεις της Κυβέρνησης
  • [23.1.2023] Νίκος Ηγουμενίδης: Κανένα αδέσποτο στο Δήμο Χερσονήσου να μη μείνει απροστάτευτο
  • [19.12.2022] Στον Δήμο Χερσονήσου για την προστασία των αδέσποτων ο Νίκος Ηγουμενίδης
  • [8.11.2022] Αναφορά Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή για να μη μείνουν στον αέρα τα αδέσποτα στο καταφύγιο της πρώην αμερικανικής Βάση Γουρνών
  • [2.2.2022] Στην ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου για τα ζώα συντροφιάς ο Νίκος Ηγουμενίδης
  • [15.9.2021] (video) Ομιλία Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή: «Πληροί όλους τους νόμιμους όρους η υιοθεσία ζώου του κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου;»
  • [11.9.2021] Άρθρο Νίκου Ηγουμενίδη στην “Πατρίδα”: Η Κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα τα επίμαχα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς
  • [8.9.2021] Δήλωση Νίκου Ηγουμενίδη: Η Κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα τα επίμαχα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς
  • [20.5.2021] Άρθρο-παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στην “Πατρίδα” για τα ζώα συντροφιάς
  • [17.5.2021] Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης για τα ζώα συντροφιάς ο Νίκος Ηγουμενίδης
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε