Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

Ο Νίκος Ηγουμενίδης γεννήθηκε το 1961 στην Άνω Βιάννο του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Κατερίνα Μοσχοβιτάκη και πατέρας δυο παιδιών.

Σήμερα είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδυασμό του οποίου εκλέχθηκε για 1η φορά βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Αύγουστο του 2015 διετέλεσε Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην Καρδιολογία και με θέση Διευθυντή Καρδιολογίας του ΕΣΥ, στη Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ)

Σήμερα είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, της Υποεπιτροπής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Επίσης, είναι μέλος των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Ρωσίας, της Νοτίου Αφρικής, της Κούβας και της Μολδαβίας.

Από τα μαθητικά του χρόνια είναι ενταγμένος στην Αριστερά, ενώ από το 1ο έτος σπουδών του στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου.

Τον Μάιο του 2014, στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, υπήρξε υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο νομό Ηρακλείου με τον συνδυασμό «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και στις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη 2015, έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ηρακλείου.

Το ερευνητικό του έργο

Από τα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας του ως ιατρός ασχολήθηκε με την έρευνα, πιστεύοντας στην αναπόσπαστη σύνδεση έρευνας και ιατρικής επιστήμης.

Στα κυριότερα ερευνητικά του αντικείμενα συγκαταλέγονται η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής και η μελέτη της στεφανιαίας ροής

Η διδακτορική του διατριβή αφορά στην αξιολόγηση του θεραπευτικού ρόλου της αμιωδαρόνης σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Κατά το χρονικό διάστημα εκπόνησης της, επιμέρους αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά  και στην Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση. Επίσης, επιμέρους αποτελέσματα, ανακοινώθηκαν σε διεθνή και πανελλήνια καρδιολογικά συνέδρια.

Οι πλήρεις δημοσιεύσεις του Νίκου Ηγουμενίδη είναι 41 σε ξενόγλωσσα περιοδικά και 7 σε ελληνικά περιοδικά. Έξι από τις διεθνείς δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται στις βιβλιογραφικές αναφορές (citations) που συνοδεύουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2006, για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.

Νίκος Ηγουμενίδης
Νίκος ΗγουμενίδηςΒουλευτής Ν. Ηρακλείου

Συμμετοχή σε Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες:

1. Fellow of the European Society of Cardiology

2. Μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

3. Μέλος της Ομάδας Εργασίας Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

4. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Έρευνας (Hellenic Cardiovascular Research Society)

5. Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

1. Εκλεγμένο μέλος της τριμελούς Επιτροπής Ιατρών του ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ 1999 – 2001.

2. Εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΑΓΝΗ 2005 – 2007.