ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκος Ηγουμενίδης: Η Κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα τα επίμαχα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς
Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που σήμερα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα, αυτό της προστασίας των ζώων συντροφιάς. Μετά από πολλές ταλαντεύσεις, παλινωδίες και πολλαπλές εκδοχές νομοσχεδίων που τέθηκαν σε διαβούλευση καταλήγει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο «προϊόν συμβιβασμού» και με γνώμονα «να τα έχουμε καλά με όλους».
Ωστόσο, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: Αντίθετα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, έχουμε ένα πολυδαίδαλο  και αναποτελεσματικό σχήμα με αλληλεπικαλυπτόμενές αρμοδιότητες, που δεν καταφέρνει να επιλύσει τα επίμαχα ζητήματα. Κραυγαλέα περίπτωση το θέμα της στείρωσης που τελικά η Κυβέρνηση στοχεύοντας να «τους ικανοποιήσει όλους», καταλήγει τελικά να μην το «λύσει». Ενώ από τη μία θεσπίζει την υποχρεωτικότητα, ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ιδιοκτήτη δεν θέλει να στειρώσει το ζώο του να καταβάλει το ποσό των 150 ευρώ από την 01.03.2022 (δηλαδή μόλις αρχίζει η υποχρεωτικότητα) με την μόνη υποχρέωση να αποσταλεί (από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη και χωρίς κριτήρια) δείγμα …γενετικού υλικού του ζώου συντροφιάς.
Το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς δεν μπορεί να είναι ένα «νομοσχέδιο-τομή», όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, όταν αφήνονται χωρίς πόρους κομβικές υπηρεσίες: Ενώ για τη σύσταση Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς η Κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται την εφάπαξ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 2.000.000€, την ίδια ώρα δεν δεσμεύεται για κανένα ποσό απέναντι στους Δήμους και τις Περιφέρειες όπου έχει αναθέσει πλέον κομβικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες. Το ίδιο πράττει και με την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών: Η Κυβέρνηση διαφημίζει «την προστασία των ζώων συντροφιάς» χωρίς τελικά να στελεχώνει με επιστημονικό και διοικητικό τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η πραγματική προστασία των ζώων συντροφιάς απαιτεί σύνολο ρήξεων και τομών, απόρροια μιας διαφορετικής ευαισθησίας απέναντι σε αυτό το σοβαρό ζήτημα».
Το Γραφείο Τύπου
Ηράκλειο, 8.9.2021
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε