ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή η ανάγκη σχολικής στέγης στις Βασιλειές από τον Νίκο Ηγουμενίδη

Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας ζητά εκ νέου να αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βεβαίωση για «αλλαγή ή μη των απόψεων» που ήδη η υπηρεσία έχει ξεκάθαρα διατυπώσει σε προηγούμενο έγγραφο σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης για το νέο σχολικό κτίριο στις Βασιλειές.

«Επιτακτική η ανάγκη μόνιμης επίλυσης της σχολικής στέγης στις Βασιλειές», τονίζει στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής σημειώνει τα διαρκή γραφειοκρατικά εμπόδια που προβάλει το Υπουργείο Παιδείας στο αίτημα των γονέων, δασκάλων και μαθητών για να προχωρήσει η απόφαση για νέο σχολικό κτίριο:

«Η κοινότητα σήμερα μετρά χιλιάδες κατοίκους με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών και το αίτημα για ανέγερση νέου σύγχρονου σχολικού κτιρίου προσκρούει στις διαρκείς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας», σημειώνει ο βουλευτής απευθυνόμενος στα αρμόδια Υπουργεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναδεικνύει μέσα από την ερώτηση έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο κτίριο με το οποίο ζητείται εκ νέου να αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βεβαίωση για «αλλαγή ή μη των απόψεων» που ήδη έχει ξεκάθαρα διατυπώσει σε προηγούμενο έγγραφο σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης.

«Το ΥΠΕΝ έχει ξεκάθαρα τονίσει τη θέση περί μη απαίτησης έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου υπό προϋποθέσεις που καλύπτουν το υπό ανέγερση σχολείο στις Βασιλειές και δεν γίνεται κατανοητό γιατί μπορεί να υπάρξει «αλλαγή ή μη των απόψεών» του. Παρόλο που δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα, η στάση αυτή λειτουργεί σε βάρος του ίδιου του σχολείου και των αναγκών των μαθητών της περιοχής, προκαλώντας αναστάτωση στους γονείς και στους αρμοδίους», υπογραμμίζει ο βουλευτής στο κείμενο της ερώτησης την οποία συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης και Μανώλης Θραψανιώτης.

Επιπλέον, στην ερώτηση που έχει κατατεθεί σημειώνονται και οι επιτακτικές ανάγκες για τη νέα σχολική χρονιά, αφού ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της στέγασης των παιδιών της Α’ Τάξης για το ερχόμενο σχολικό έτος 2023-2024: «Οι δύο προκατασκευασμένες αίθουσες που πρόκειται να τοποθετηθούν δεν επαρκούν για τη στέγαση όλων των μαθητών και την εκπλήρωση των αναγκών τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν θα μπορούν να λάβουν την υποστήριξη που δικαιούνται».

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται: Πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν άμεσα για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές; Δεύτερον, θα εξασφαλίσουν πάνω από τις δύο προκατασκευασμένες αίθουσες, για τη νέα σχολική χρονιά, που θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους μαθητές καλύπτοντας όλες τις ανάγκες; Τρίτον, για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας ζητά εκ νέου έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ήδη διαβιβαστεί ζητώντας αν έχει υπάρξει «αλλαγή των απόψεών» του; Σκοπεύει να άρει αυτή την προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου;

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ηγουμενίδης

 

Αθήνα,  6 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Παιδείας & Θρησκευμάτων

Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Επιτακτική η ανάγκη μόνιμης επίλυσης της σχολικής στέγης στις Βασιλειές

Επιτακτικό πλέον κρίνεται το ζήτημα της ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές στο Νομό Ηρακλείου που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινότητας και την αύξηση του αριθμού των μαθητών της περιοχής. Η κοινότητα σήμερα μετρά χιλιάδες κατοίκους με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών και το αίτημα για ανέγερση νέου σύγχρονου σχολικού κτιρίου προσκρούει στις διαρκείς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά τις πιέσεις του Συλλόγου Γονέων, των κατοίκων και των ανθρώπων του σχολείου έχει εξασφαλιστεί το όμορο οικόπεδο για την προσωρινή στέγαση των μαθητών, ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της στέγασης των παιδιών της Α’ Τάξης για το ερχόμενο σχολικό έτος 2023-2024. Οι δύο προκατασκευασμένες αίθουσες που πρόκειται να τοποθετηθούν δεν επαρκούν για τη στέγαση όλων των μαθητών και την εκπλήρωση των αναγκών τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν θα μπορούν να λάβουν την υποστήριξη που δικαιούνται.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με σειρά εγγράφων του, το Υπουργείο Παιδείας προβάλει διαρκώς εμπόδια και καθυστερήσεις στην επίσπευση των διαδικασιών για το νέο σχολείο, ζητώντας έγγραφα που είτε ήδη υπάρχουν είτε που μπορεί το ίδιο το Υπουργείο άμεσα να εξασφαλίσει. Πλέον χαρακτηριστικό, το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο ζητάει εκ νέου να αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βεβαίωση για «αλλαγή ή μη των απόψεων» που ήδη έχει ξεκάθαρα διατυπώσει σε προηγούμενο έγγραφο σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης. Το ΥΠΕΝ έχει ξεκάθαρα τονίσει τη θέση περί μη απαίτησης έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου υπό προϋποθέσεις που καλύπτει το υπό ανέγερση σχολείο στις Βασιλειές και δεν γίνεται κατανοητό γιατί μπορεί να υπάρξει «αλλαγή ή μη των απόψεών» του. Παρόλο που δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα, η στάση αυτή λειτουργεί σε βάρος του ίδιου του σχολείου και των αναγκών των μαθητών της περιοχής, προκαλώντας αναστάτωση στους γονείς και στους αρμοδίους.

Επειδή το ζήτημα της σχολικής στέγης στις Βασιλειές του Νομού Ηρακλείου πρέπει άμεσα και οριστικά να επιλυθεί τηρώντας όλες τις σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές για ένα σχολείο σε όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν άμεσα για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στις Βασιλειές;

  2. Θα εξασφαλίσουν πάνω από τις δύο προκατασκευασμένες αίθουσες, για τη νέα σχολική χρονιά, που θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους μαθητές καλύπτοντας όλες τις ανάγκες;

  3. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας ζητά εκ νέου έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ήδη διαβιβαστεί ζητώντας αν έχει υπάρξει «αλλαγή των απόψεών» του; Σκοπεύει να άρει αυτή την προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Θραψανιώτης Μανώλης

Μαμουλάκης Χάρης

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε