Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οργανόγραμμα του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που  -παρά το ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει σε ένα μήνα – δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Η ερώτηση με πρωτοβουλία της Χαράς Καφαντάση και συνυπογράφει ο Νίκος Ηγουμενίδης μαζί με 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της Κλιματικής Κρίσης, είναι αναγκαίος και καθοριστικός, ένας σύγχρονος  μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος να μπορεί να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις και μάλιστα όταν ξεκινά σε ένα μήνα  η αντιπυρική περίοδος.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

 

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 70/2021 – ΦΕΚ 161/Α/9-9-2021

Με το ίδιο  Π.Δ., στο νέο υπουργείο μεταφέρθηκαν αρκετές αρμοδιότητες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  η αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού σώματος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΟΑΣΠ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται, ότι, το 2020, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το νόμο 4662/2020 περί «Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωσης γραμματείας πολιτικής προστασίας, αναβάθμισης συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιάρθρωσης πυροσβεστικού σώματος». Ο νόμος αυτός 1,5 μήνα μετά τη ψήφισή του ετέθη σε αδράνεια με ΠΝΠ τον Μάρτιο του 2020.

Η αντιπυρική προστασία σχεδιάζεται τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. με παρελθόντες νόμους του 2003 (Ξενοκράτης). Επιλεκτικά δε, χρησιμοποιούνται άρθρα του νέου νόμου (άρθρα 25, 26) περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και «κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας».

Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις μας στη Βουλή, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί κανονιστικές πράξεις, σχετικά με το νόμο 4662/2020 για οργανωτικά, λειτουργικά και τεχνικά θέματα.

Το κυριότερο δε,  ενώ πλησιάζουμε πλέον στις εκλογές, δεν έχει εκδοθεί ακόμα!! το οργανόγραμμα του υπουργείου, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κου  Στυλιανίδη, ο οποίος τον Φεβρουάριου του 2022, σε ενημέρωση που έκανε μαζί με τον υφυπουργό του κο Τουρνά, στα μέλη των  Επιτροπών Περιβάλλοντος και Περιφερειών στη Βουλή για τους άξονες πολιτικής του υπουργείου σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Με στόχο την προληπτική προετοιμασία και ανθεκτικότητα, ξεκίνησε ήδη το οργανόγραμμα ενίσχυσης του υπουργείου, είμαστε στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης με το υπουργείο Εσωτερικών και τις επόμενες μέρες θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο και θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα».

Επίσης, ο κος υπουργός, επανειλημμένα έχει  δηλώσει περί συνέργειας με Γαλλική Εταιρεία και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για την εκπόνηση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, από το φθινόπωρο του 2019, είχε καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία της χώρας, με τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με επιστημονική και επιχειρησιακή δομή, βασισμένο στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, στη νέα εποχή της Κλιματικής Κρίσης που διανύουμε κατά την οποία, η σφοδρότητα και συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται.

Δεδομένου ότι:

-Στις νέες συνθήκες και ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της Κλιματικής Κρίσης, είναι αναγκαίος και καθοριστικός, ένας σύγχρονος  μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος να μπορεί να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις και μάλιστα όταν ξεκινά σε ένα μήνα  η αντιπυρική περίοδος.

-Το νέο υπουργείο ως κύρια υπεύθυνο για την αντιμετώπιση κρίσεων και για το συνολικό αντίστοιχο σχεδιασμό, παρά τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις είναι  ακόμα νομοθετικά, «άδειο κέλυφος».

 Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα πήρε ως τώρα, ώστε να ανανεωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με βάση τα νέα δεδομένα και την εμπειρία των πρόσφατων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες);

2. Γιατί δεν έχει  εκδοθεί ακόμα το οργανόγραμμα του υπουργείου;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

 

Καφαντάρη (Χαρούλα) Χαρά

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε