Σειρά ερωτημάτων του Νίκου Ηγουμενίδη για τα ενεργειακά θέματα της Κρήτης στην Επιτροπή Περιφερειών
Σειρά κρίσιμων ερωτημάτων γύρω από τα ενεργειακά θέματα της Κρήτης κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Με την αφορμή της συνεδρίασης της Επιτροπής γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τις διαχρονικές της ευθύνες στο ζήτημα του ενεργειακού αποκλεισμού της Κρήτης, ενώ επέμεινε σε ζητήματα που αποκαλύπτουν και σήμερα την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε εκτενώς σε φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση που εισήγαγε πρόσφατα το Υπουργείο Ενέργειας και με την οποία συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις τις οποίες δεν εκπλήρωναν επί σειρά ετών και, παρά το ότι δεν τις εκπλήρωναν, διατηρούν τα δικαιώματα και στο νέο καθεστώς:
«Στάθηκα λίγο αναλυτικά στο θέμα αυτό, κ. Πρόεδρε, διότι παρά το ότι έχουμε καταθέσει ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διευκρινίζοντας περισσότερο: «Το λέω αυτό επειδή πράγματι, η πρώτη φάση της διασύνδεσης ολοκληρώθηκε και η άλλη φάση ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη διετία. Παρόλα αυτά οι εν λόγω μεγάλοι όμιλοι κρατούν 10 χρόνια τώρα τις άδειές τους, χωρίς να έχουν προβεί σε κανένα έργο διασύνδεσης και σε κανένα έργο επένδυσης στην ενέργεια στην Κρήτη», σημείωσε δεικτικά ο βουλευτής απευθύνοντας στους παράγοντες του Υπουργείου κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτον, εάν πριν τη σύνταξη της εν λόγω ρύθμισης ρωτήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία είναι ο φορέας έκδοσης των αδειών παραγωγής. Δεύτερον, εάν υπάρχει η πρόθεση, έστω και τώρα, να καταργηθεί η εν λόγω ρύθμιση με την οποία ευνοούνται συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Tρίτον, εάν προτίθεται το Υπουργείο από τους συγκεκριμένους ομίλους, δηλαδή από τους ωφελούμενους της ρύθμισης κατόχους αδειών παραγωγής, να ζητήσει να συμβάλουν με ισοδύναμα μέτρα στην ανάπτυξη του δικτύου και τι πρόκειται να ζητήσει έτσι ώστε να προφυλαχθούν οι τελικοί καταναλωτές από τυχόν μετακύλιση του κόστους στον ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έκανε ειδική αναφορά και στον τεχνικό ενεργειακό αποκλεισμό ενεργειακής κοινότητας της Κρήτης στην οποία συμμετέχουν ως μέλη μεταξύ άλλων η Περιφέρεια της Κρήτης, αρκετοί Δήμοι, η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, δημοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και πλήθος νοικοκυριών:
«Η συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα με έκπληξη διαπίστωσε, βλέποντας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τονπερασμένο Ιούλιο στη Βουλή, ότι η κοινότητά τους θα βρίσκεται σε αποκλεισμό από έργα, διότι δεν αναφέρεται τίποτα στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη έργων 18 κιλοβάτ ή έστω μέρος αυτών, όπως έχει γίνει από τις κοινότητες της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με τον νόμο 4513/2018. Το χειρότερο που επισημαίνουν είναι, ότι στα έργα των 400 κιλοβάτ υπάρχει ουσιαστικά αποκλεισμός και πάλι της κοινότητας, αφού για κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα και μόνο έργο των 400 κιλοβάτ», υπογράμμισε με νόημα επίσης ο βουλευτή ζητώντας διευκρινίσεις για το θέμα.
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής έθεσε επίσης και το ζήτημα με τα Πάγια Υψηλής Τάσης που πέρασαν από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ: «Όπως έχει γραφτεί και στον Τύπο, πρόκειται για τον προσδιορισμό να επισυνάπτονται τα πάγια υψηλής τάσης που πέρασαν από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη της διαχείρισης του συστήματος της Κρήτης. Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταβάλλει ήδη ένα ποσό σαν προκαταβολή στη ΔΕΗ κι απομένει να συμφωνηθεί από κοινού ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που θα αναλάβει να αποτιμήσει την εμπορική αξία των δανείων. Τι ακριβώς ισχύει; Θα ήθελα μια απάντηση».
Για το τελευταίο ζήτημα σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και ΔΣ του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης προχώρησε σε διευκρίνιση μετά την ερώτηση του κ. Ηγουμενίδη σημειώνοντας ότι αυτό που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι να υπάρξει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα εκτιμήσει την αξία που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ. «Προκειμένου, όμως, νομίμως, να αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ, από τις 3 Ιουλίου που ξεκίνησε η λειτουργία του καλωδίου, αποφασίστηκε, αρχικώς, να δοθεί το τίμημα, που ονομάζεται «τίμημα της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης», μέχρις ότου να καταλήξει η μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή και να αποφασιστεί ποιο είναι το τελικό ποσό. Αυτή είναι η διαδικασία, κύριε Ηγουμενίδη», απάντησε ο κ. Μανουσάκης.
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας. Γράψε απλά το email σου!