ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή το αίτημα για παράταση στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών  

«Να διευκολυνθούν τα συμβολαιογραφικά γραφεία για τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν και αδυνατούν να διεκπεραιώσουν» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που καταθέτουν στη Βουλή με πρωτοβουλία του Νίκου Ηγουμενίδη

Το αίτημα της παράτασης εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών φέρνουν με ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τον έντονο αναβρασμό που επικρατεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία της χώρας.  Η ερώτηση κατατίθεται με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών με την επισήμανση ότι όλο το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένας υπερβολικός φόρτος εργασίας στα συμβολαιογραφικά γραφεία της χώρας λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστούν το νέο έτος και των χιλιάδων υποθέσεων πολιτών που αγωνιούν για να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις τους.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το περυσινό έτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και  οι συμβολαιογράφοι αδυνατούν να διεκπεραιώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες μεταβιβάσεις. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά αναφέρουν ότι οι μεταβιβάσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500 σε καθημερινή βάση, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν στις προθεσμίες που έχουν δοθεί.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: Πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διευκολυνθούν τα συμβολαιογραφικά γραφεία από τον τεράστιο φόρτο που αντιμετωπίζουν  αδυνατώντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήματα πριν την εκπνοή του έτους. Δεύτερον, εάν θα δοθεί η τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου όπως ζητείται από συμβολαιογράφους και φορολογούμενους.

 

 

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αίτημα παράτασης εφαρμογής νέων αντικειμενικών  λόγω αδυναμίας διεκπεραίωσης χιλιάδων μεταβιβάσεων από τα συμβολαιογραφικά γραφεία»

 

Όλο το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένας έντονος αναβρασμός και υπερβολικός φόρτος εργασίας στα συμβολαιογραφικά γραφεία της χώρας λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστούν το νέο έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία από συμβολαιογραφικά γραφεία, το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το περυσινό έτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τους φορολογούμενους να κάνουν “ουρές” στα συμβολαιογραφεία και με την αγορά να ζητά τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Στα πλαίσια αυτά γίνεται κατανοητό ότι οι συμβολαιογράφοι αδυνατούν να φέρουν σε πέρας τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και να διεκπεραιώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες μεταβιβάσεις. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά αναφέρουν ότι οι μεταβιβάσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500 σε καθημερινή βάση, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν στις προθεσμίες τα αιτήματά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διευκολυνθούν τα συμβολαιογραφικά γραφεία από τον τεράστιο φόρτο που αντιμετωπίζουν αδυνατώντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήματα πριν την εκπνοή του έτους;

  2. Θα δοθεί η τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου όπως ζητείται από συμβολαιογράφους και φορολογούμενους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε