Προκλητική προσπάθεια εξαπάτησης των νέων από τον κ. Μητσοτάκη

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Δημοσιεύτηκε στον “Αντίλαλο της Μεσαράς” – 24 Σεπτ 2021

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης, στην τελευταία εμφάνιση που έκανε στην ΔΕΘ, συμπεριέλαβε στις εξαγγελίες του και τη νεολαία. Ωστόσο, ο εμπαιγμός του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους νέους δεν έχει όρια. Εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτή την «καινοτομία» την παρουσίασε ως μια  παρέμβαση που θα μειώσει την ανεργία για τους νέους ως 29 ετών. Μάλιστα έκανε την «κουτοπονηριά» να αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται για 1.200 ευρώ μηνιαίως μισθό για τον νέο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού είναι μόλις 42 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 1,2% των 3,4 δις μέτρων που υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

Οι «εξαγγελίες» του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους αποτελούν εμπαιγμό όταν η κυβέρνησή του έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια. Και δεν μιλάμε για εξαγγελίες αλλά για την καθημερινότητα της νέας γενιάς. Οι νέοι σήμερα βιώνουν την φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με «σπαστό» ωράριο, την κατάλυση 8ώρου, τη μείωση αποδοχών με απλήρωτη εργασία και αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Επιπλέον, με το νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου με αβεβαιότητα για το ύψος της σύνταξης που τελικά θα λάβουν, που εκτιμάται μειωμένη κατά 35%, ενώ εξαιτίας του υπέρογκου κόστους μετάβασης θα κληθούν να πληρώνουν τα επόμενα χρόνια διπλά, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέα παιδιά αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήμια προς όφελος των κολλεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων κατάρτισης, ενώ η συνεχής αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους δεν στηρίζει τους νέους για να κάνουν οικογένεια.

Όσον αφορά στην ανεργία, η κυβέρνηση πριμοδοτεί την προσωρινή, φθηνή και μερική απασχόληση και δεν στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης με προοπτική. Η λύση δεν μπορεί να είναι η ανακύκλωση της φθηνής ελαστικής εργασίας. Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με τις απλήρωτες υπερωρίες, δηλαδή την εντατικοποίηση της φθηνής εργασίας, υπολογίζεται ότι έχει ως συνέπεια λιγότερες 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε μία περίοδο που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 58%, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 67% και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 8,5%, ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι πλέον αόρατοι καθώς έχουν οδηγηθεί πλήρως στο περιθώριο, δεν καταγράφονται από το σύστημα και δεν έχουν καμία στήριξη και ελπίδα επανένταξης στην αγορά εργασίας, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ελάχιστες πιστώσεις για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αποκλείει πλήρως τον δημόσιο τομέα από τις σχετικές δράσεις!

Από τη μια τι να πεις; Ντροπή; Εξαπάτηση; Προσβολή; Εμπαιγμός; Αλήθεια, με ποια λόγια να χαρακτηρίσει κανείς την πολιτική πρόταση της ΝΔ προς τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας; Από την άλλη, είναι γεγονός ότι μπροστά στην καθημερινότητα που βιώνουν τα νέα παιδιά, η βαρύτητα των λέξεων και των χαρακτηρισμών υποχωρεί. Η απάντηση μετριέται στην δράση. Στην συλλογική προσπάθεια για τη ζωή μας. Η νεολαία, με το σύνολο των μαχόμενων δυνάμεων της κοινωνίας, για το μέλλον που μας ανήκει, για την Ελλάδα της νέας εποχής. Αυτός είναι ο δρόμος που φοβίζει τη συντηρητική παράταξη! Αυτός είναι ο δρόμος που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της ελπίδας, της προοπτικής και της νίκης! Δεν μας φοβίζουν! Δεν μας ξεγελούν! Δεν μας αποπροσανατολίζουν! Ψηλά το κεφάλι! Θα τα καταφέρουμε!

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε