ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλε-διάσκεψη Νίκου Ηγουμενίδη για την άμεση κατάργηση της ενιαίας βάσης για τα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Παρέμβαση του πρ. Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην τηλεδιάσκεψη – Συμμετοχή μαθητών και καθηγητών από Εσπερινά Λύκεια της χώρας

Το ζήτημα της άμεσης κατάργησης της ενιαίας βάσης εισαγωγής για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που αφορά για φέτος τα Εσπερινά Λύκεια και ΕΠΑΛ τονίστηκε στην διευρυμένη τηλε-διάσκεψη που διοργάνωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης με την συμμετοχή αρκετών μαθητών και καθηγητών των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ΓΕΛ της χώρας. Στην τηλε-διάσκεψη έκανε παρέμβαση ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, καθώς και ο πρ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Νίκος Γιγουρτάκης.

Οι μαθητές Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ που έλαβαν το λόγο τόνισαν ότι ο θεσμός οδηγεί εκτός εκπαίδευσης 25.000 μαθητές και ακυρώνει στην πράξη το 1% που αφορά τους αποφοίτους των Εσπερινών Λυκείων για την είσοδο τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισαν ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα η Υπουργός Παιδείας ακόμη μέχρι σήμερα αρνείται συνάντηση μαζί τους.

Οι καθηγητές τόνισαν από την πλευρά τους ότι τα σχολεία αυτά παραμένουν «αόρατα» για την Κυβέρνηση και το μέτρο πλήττει ουσιαστικά το δικαίωμα στην μόρφωση και οδηγεί στην «διάλυση» των Εσπερινών Λυκείων, ενώ ανέφεραν την εμπειρία τους από μαθητές που παρά τις δυσκολίες πραγματοποίησαν επιτυχημένες σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο πρ. Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου άκουσε τους μαθητές και τους καθηγητές, εκφράζοντας τη στήριξη του στους αγώνες τους και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να δείχνει πως η μείωση του αριθμού των φοιτητών βελτιώνει την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ρύθμιση αποτελεί ένα ταξικό μέτρο που βάλει ενάντια σε εκείνους που μπορούν να επιτύχουν.

Ο πρ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Νίκος Γιγουρτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία της στήριξης των Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ, καθώς και στις δυνατότητες που παρέχει η Περιφερειακή Εκπαίδευση επιχειρηματολογώντας ενάντια στη ρύθμιση που έχει ένα ιδιαίτερο σκληρό πρόσημο.

Τέλος, η Νηπιαγωγός και συνεργάτιδα του Νίκου Ηγουμενίδη Μαρία Σπανού επεσήμανε τον κοινωνικό αποκλεισμό που επιφέρει η ρύθμιση, σε συνέχεια της κατάργησης των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών από τη σημερινή Υπουργό Παιδείας.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε την στήριξη στον κοινό αγώνα των μαθητών και καθηγητών των Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ και τόνισε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να επιβάλει ένα ταξικό διαχωρισμό στην Εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ  με τελευταία την τροπολογία για την άμεση κατάργηση της κοινής βάσης ημερησίων και εσπερινών Λυκείων, σημειώνοντας τις αναγκαίες επόμενες ενέργειες το επόμενο διάστημα απέναντι στο συστηματικό «τείχος» που υψώνει η Κυβέρνηση απέναντι στο δικαίωμα των μαθητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους.  

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 7.5.2021

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε