Συνολική κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και στην Κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας
Σε μια συνολική κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης κατά την 4η συνεδρίαση-συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια.
«Μιλάτε για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Δεν είναι αυτό η πολιτική σας θέση. Είναι ένας πολιτικός ελιγμός, με τον οποίο προσπαθείτε να αποφύγετε την πίεση που σας ασκεί η κοινωνία», υπογράμμισε ο βουλευτής απευθυνόμενος προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Το ανθρωπίνως δυνατό, όπως λέει ο κύριος Μητσοτάκης, είναι μπαλώματα μέχρι να περάσει η μπόρα, μέχρι, δηλαδή, το εμβόλιο ή τις θεραπείες που περιμένετε ως μάννα εξ ουρανού».
Αναφορικά με την συμπίεση των νοσοκομείων και την απουσία αντιμετώπισης των λοιπών παθήσεων τόνισε: «Όσον αφορά στις κλινικές covid, συμπιέστηκε η λειτουργία των νοσοκομείων. Τι έγινε με την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων για εκτός covid νοσήματα; Είναι προφανές ότι το στοίχημα, και θα ήθελα να το σημειώσω για άλλη μία φορά εδώ σε αυτό το σημείο, συνδυασμένη αντιμετώπιση covid και λοιπών παθήσεων για την Κυβέρνηση χάθηκε».
Σχετικά με την απουσία ένταξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας εν μέσω της πανδημίας ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε σειρά ερωτήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας: «Πώς προχώρησε η σχεδιασμένη ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας; Τι έγινε με την κατ’ οίκον παρακολούθηση όσων ανθρώπων νοσηλεύθηκαν για covid-19 και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία; Τι έγινε με την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ανθρώπων, οι οποίοι με ελαφρά συμπτωματολογία πήραν οδηγία να μείνουν σπίτι τους; Ποιος τους παρακολουθούσε; Σε ποιόν λογοδοτούσε; Πώς καταγραφόντουσαν αυτά τα περιστατικά;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικά στα κρεβάτια ΜΕΘ ο βουλευτής Ηρακλείου και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «από τον Ιούλη του 2019 που ήρθατε στην κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτη του 2020, φτιάξετε μηδέν κρεβάτια ΜΕΘ. Μηδέν κρεβάτια ΜΕΘ αυτό είναι το στοιχείο του ενδιαφέροντός σας για την εντατική θεραπεία και την ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης». Και ρώτησε την Κυβέρνηση: «Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ φτιάξατε; Κρεβάτια ΜΕΘ καινούργια, όχι να θεωρούμε τα κρεβάτια ανάνηψης των χειρουργείων, κρεβάτια ΜΕΘ. Πόσα καινούργια φτιάξατε;».
Bίντεο από την τοποθέτηση του Νίκου Ηγουμενίδη κατά τη 4η συνεδρίαση και β’ ανάγνωση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Υγείας
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΗ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.15΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κ. Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας». (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε σήμερα τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που για αυτό υποτίθεται έρχονται οι λοιπές διατάξεις. Πώς προχώρησε η σχεδιασμένη ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας; Τι έγινε με την κατ’ οίκον παρακολούθηση όσων ανθρώπων νοσηλεύθηκαν για covid-19 και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία; Τι έγινε με την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ανθρώπων, οι οποίοι με ελαφρά συμπτωματολογία πήραν οδηγία να μείνουν σπίτι τους; Ποιος τους παρακολουθούσε; Σε ποιόν λογοδοτούσε; Πώς καταγραφόντουσαν αυτά τα περιστατικά;
Όσον αφορά στις κλινικές covid, συμπιέστηκε η λειτουργία των νοσοκομείων. Τι έγινε με την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων για αλλά εκτός covid νοσήματα; Είναι προφανές ότι το στοίχημα, και θα ήθελα να το σημειώσω για άλλη μία φορά εδώ σε αυτό το σημείο, συνδυασμένη αντιμετώπιση covid και λοιπών παθήσεων για την Κυβέρνηση χάθηκε.
Όσον αφορά στα τεστ για τον κορωνοϊό, δωρεάν τεστ, πόσα τεστ γίνονται; Πόσα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ; Πόσα, δηλαδή, πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι; Περιμένουμε τα στοιχεία.
Πώς προχωράει η εκτεταμένη ιχνηλάτηση, η οποία θα οδηγήσει σε στοχευμένο κλείσιμο; Εκτεταμένη ιχνηλάτηση που πάει χέρι χέρι με στοχευμένο, περιορισμένο lockdown. Προτιμάτε τη μειωμένη ιχνηλάτηση, την περιορισμένη ιχνηλάτηση, η οποία πάει χέρι χέρι με το γενικευμένο κλείσιμο της οικονομίας και της χώρας. Άρα, στο ερώτημα τι κάνατε για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Τίποτα. Αυτό ήταν το ανθρωπίνως δυνατό, όπως λέει ο κύριος Μητσοτάκης, για εσάς σε αυτό το κεφάλαιο.
Όσον αφορά στη νοσοκομειακή περίθαλψη, είχαμε μια συμπίεση της λειτουργίας των νοσοκομείων και είναι λογικό. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επανένταξής τους και επανόδου τους στην κανονικότητα; Τι γίνεται εν τω μεταξύ με τους χρόνιους ασθενείς; Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ φτιάξατε; Κρεβάτια ΜΕΘ καινούργια, όχι να θεωρούμε τα κρεβάτια ανάνηψης των χειρουργείων, κρεβάτια ΜΕΘ. Πόσα καινούργια φτιάξατε;
Λέτε και μιλάτε υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, εδώ δεν σας ρωτάμε, το καταθέτουμε εμείς ως στοιχείο, από τον Ιούλη του 2019 που ήρθατε στην κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτη του 2020, φτιάξετε μηδέν κρεβάτια ΜΕΘ. Μηδέν κρεβάτια ΜΕΘ αυτό είναι το στοιχείο του ενδιαφέροντός σας για την εντατική θεραπεία και την ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Πόσες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού κάνατε; Ανακοινώσατε διά στόματος του κυρίου Μητσοτάκη, ότι θα μονιμοποιήσετε τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ. Πόσοι είναι αυτοί και μόνο αυτοί χρειάζονται στο σύστημα και μόνο οι γιατροί χρειάζονται; Οι νοσηλευτές ή μόνο γιατροί περιθάλπουν στις ΜΕΘ ή μόνο τα ντουβάρια και τα κρεβάτια σαν έπιπλα νομίζετε ότι καλύπτουν τους ασθενείς; Το υπόλοιπο προσωπικό; Όλο το υγειονομικό προσωπικό από τον μεταφορέα που θα πάρει τον ασθενή από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών μέχρι να τον μεταφέρει στη ΜΕΘ και το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού.
Έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας; Τι θα γίνει καταρχάς, με τους ίδιους τους εργαζόμενους; Θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά; Έχετε σχέδιο χρηματοδότησης για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων; Έχετε σχέδιο για αύξηση και πριμοδότηση των άγονων περιοχών και των άγονων ειδικοτήτων και ποιο είναι αυτό;
Έχετε, συνολικά, σχέδιο χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας; Και εδώ, αν το θέλετε, να εντάξετε και τις όποιες οικονομικές δωρεές, τις όποιες οικονομικές προσφορές, σαν αυτές που συζητάμε.
Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μιλάτε για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Δεν είναι αυτό η πολιτική σας θέση. Είναι ένας πολιτικός ελιγμός, με τον οποίο προσπαθείτε να αποφύγετε την πίεση που σας ασκεί η κοινωνία. Το «ανθρωπίνως δυνατό», όπως λέει ο κύριος Μητσοτάκης, είναι μπαλώματα μέχρι να περάσει η μπόρα, μέχρι, δηλαδή, το εμβόλιο ή τις θεραπείες που περιμένετε ως μάννα εξ ουρανού.
Δεν θα σταθώ σε πλευρές που ούτως ή άλλως αναπτύξαμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες και οι ανεπάρκειες σας, δεν έχουν τέλος.
Σχολεία. Μοιράσατε μάσκες στα παιδιά, μάσκες- αλεξίπτωτα. Είναι γνωστή η κουβέντα που είχε γίνει. Μα, δεν χρειάζονταν μάσκες, άρχισε αμέσως μετά τα αλεξίπτωτα η συζήτηση. Δεν χρειάζονταν; Τότε γιατί τις μοιράσατε; Α! χρειάζονταν. Αφού χρειάζονταν, πότε αντικαταστήσατε τα αλεξίπτωτα; Μα, η Κυβέρνηση ακούει τους εμπειρογνώμονες. Πολύ καλά κάνει να ακούει τους εμπειρογνώμονες. Τι μέτρα πρότειναν οι εμπειρογνώμονες για τα σχολεία; Τι μέτρα πήρατε για τα σχολεία; Ανάμεσα στο παρατεταμένο κλείσιμό τους, τι μέτρα πήρατε και τι άλλαξε στις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας;
Συνωστισμός. Μέχρι χθες, απαγορευόταν να μπει στο ταξί ένα ανδρόγυνο, επιτρεπόταν, όμως, ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των εννέα ανθρώπων σε ένα σπίτι. Ποιος είναι ο αντίστοιχος αριθμός για τους χώρους δουλειάς;
Ενίσχυση της οικονομίας. Με τα μέτρα που πήρατε, το ξέρετε, φαίνεται από τα στοιχεία, το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν να τύχουν διευκόλυνσης, που τόσο απαραίτητη τους είναι. Είναι το οξυγόνο τους σήμερα. Τι κάνετε γι’ αυτό;
Συνοψίζοντας και κλείνοντας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ακούει τους φορείς της κοινωνίας, δεν ακούει τους υγειονομικούς, δεν κάνει αυτά που πρέπει, ούτε για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ούτε για την ενίσχυση της Οικονομίας. Δεν κάνει, όμως, κύριε Πρόεδρε, ούτε αυτά που μπορεί. Εξαντλείται σε μπαλώματα, ακριβώς για να περάσει η μπόρα.
Η εικόνα αυτής της πολιτικής, είναι και οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, οι λοιπές διατάξεις του σημερινού σχεδίου νόμου. Περιμένουμε, βεβαίως, απαντήσεις, από τον Υπουργό, αλλά, ακριβώς, επειδή τέτοια πολιτική εκφράζουν, καταρχήν, είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Έχουμε καταθέσει μια σειρά προτάσεις για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την θωράκισή του, για να μπορέσουμε με επιτυχία να δώσουμε τη μάχη κατά της πανδημίας. Είναι προτάσεις που βρίσκονται σε αρμονία, με τις προτάσεις των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, με τις θέσεις των υγειονομικών.
Σε όλα αυτά τα αιτήματα και κλείνω με αυτό, να προσθέσουμε ένα αίτημα. Το εμβόλιο, δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, απαλλαγμένο από το κέρδος των συγκεκριμένων σημερινών παραγωγών φαρμακευτικών βιομηχανιών. Για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ας προσθέσουμε το αίτημα να σπάσει αυτή η περιβόητη πατέντα και να μπορέσει, πραγματικά, το εμβόλιο, να θωρακίσει την κοινωνία απέναντι στον κοροναϊό.
Ευχαριστώ.