Στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης την τελευταία απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία υιοθετείται η πρόταση για άρση των περιορισμών ιδιοκτησίας για τις πατέντες των εμβολίων, που καθιστά το εμβόλιο δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι «η πρόταση αυτή του Aλέξη Τσίπρα, ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το εμβόλιο, είναι η παρέμβαση που πριν καν την εκφράσει, έσπευσε το Μέγαρο Μαξίμου να την χλευάσει. Είναι η πρόταση με την οποία προφανώς διαφώνησαν και οι φαρμακοβιομήχανοι ότι δεν γίνεται να σπάσει η πατέντα», ενώ τόνισε ότι μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης – στο οποίο πλέον εκ των Αντιπροέδρων είναι η κα Μπακογιάννη, όπως επεσήμανε – «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, για να σπάσει η πατέντα στην παραγωγή του εμβολίου Covid-19».

Ο βουλευτής στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας κατέθεσε παράλληλα σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στα κρίσιμα ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας. Μεταξύ αυτών επανέφερε την πρόταση για διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων. την ανάγκη για στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης, την αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια και την ενεργό εμπλοκή όλων των δομών και ανθρώπων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών που είναι σε καραντίνα ή έχουν άλλα σοβαρά νοσήματα.

 «Όταν στις ιδεολογικές σου αποσκευές υπάρχει η εμπορευματοποίηση της υγείας, πώς να οργανώσεις την καθολική δωρεάν, ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ένα υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από ένα δημόσιο σύστημα υγείας;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης και στις διώξεις υγειονομικών σε διάφορα νοσοκομεία. «Δεν αναφέρομαι, κύριε Υπουργέ μόνο στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου. Σε διάφορα νοσοκομεία έχουμε διώξεις υγειονομικών που εκθέτουν προβλήματα. Για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. «Κατέχουμε φωτογραφικό υλικό τριών από τους υπό παραίτηση γιατρών». Και είναι εκκωφαντική η σιωπή των θεσμικών φορέων που έπρεπε να πάρουν θέση για αυτό», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής τόνισε ότι συνολικά «η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική πρόταση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, βλάπτει σοβαρά την υγεία, βλάπτει σοβαρά την οικονομία, βλάπτει σοβαρά τη χώρα».

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙH΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ OΑ΄

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνεται σήμερα μια συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά τη δωρεά Λάτση προς το Νοσοκομείο Γεννηματάς και το Αντικαρκινικό Θεαγένειο. Είναι δωρεά την οποία θα υπερψηφίσουμε.

Με αφορμή την κύρωση αυτής της δωρεάς από την Κυβέρνηση έρχεται ένα πλήθος διατάξεων οι οποίες αφορούν ετερόκλητα θέματα. Αφενός μεν δεν μας πείθουν και δεν δείχνουν ένα συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, από την άλλη, και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτό το σχέδιο, ουσιαστικά βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που ουσιαστικά ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάνε για αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα της υγείας σε βάρος του αντίστοιχου δημόσιου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτοί που στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα μιλάνε για εκχώρηση λειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, αυτοί που και αν δεν είχαν τρόικα θα έπρεπε να την εφεύρουν, και που με πρόφαση τις μνημονιακές υποχρεώσεις έφεραν το δημόσιο σύστημα υγείας στο χείλος της καταστροφής, της λειτουργικής κατάρρευσης, αυτοί που σε ένα βράδυ κυριολεκτικά διέλυσαν τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον αστικό ιστό της Ελλάδας, αυτοί που σε λίγες ώρες απέλυσαν ουσιαστικά γύρω στους τρεις χιλιάδες ιατρούς χωρίς να νιώσουν την υποχρέωση ποτέ να απολογηθούν για αυτές τις επιλογές τους, αυτοί, λοιπόν, σήμερα έρχονται και μιλάνε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν είναι πολιτική θέση. Είναι πολιτικός ελιγμός κάτω ακριβώς από την κοινωνική πίεση που υπάρχει. Είναι πολλές οι ρυθμίσεις που αναφέρονται σε αυτό και επιβεβαιώνουν αυτήν τη θέση όπως αυτές, για παράδειγμα, για τις ιδιωτικές κλινικές.

Υπήρχε ένα παλιό παρωχημένο αποσπασματικό δίκτυο λειτουργίας το οποίο η κυβέρνηση της Αριστεράς το 2019 -η Κυβέρνηση που ποτέ δεν έκρυψε τη θέση της υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας- αυτή λοιπόν, η Κυβέρνηση αυτό το παλιό και παρωχημένο σύστημα το κατάργησε, το αναμόρφωσε, το εκσυγχρόνισε μετά από μια ευρύτατη διαδικασία συζήτησης με τους θεσμικούς φορείς.

Και σήμερα, δύο χρόνια μετά, καμιά αίτηση δεν υπάρχει στον δημόσιο λόγο για αλλαγή κάποιας από τις ρυθμίσεις που είχαμε θεσμοθετήσει. Καμιά διαβούλευση δεν έχει προωθηθεί. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτών των αλλαγών που υπάρχουν στα άρθρα 13 και 14, τα οποία προφανώς και καταψηφίζουμε;

Μιλήσαμε και στη συζήτηση στις επιτροπές, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Η αφαίρεση του ΕΚΑΣ από μια σειρά δικαιούχους ήταν μια ήττα που είχαμε στη συζήτησή μας με την τρόικα, με τους θεσμούς. Σαν ανταποδοτικό τέλος η κυβέρνηση της Αριστεράς θεσμοθέτησε τη δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα των ανθρώπων που είχαν χάσει το ΕΚΑΣ.

Αυτό που κάνετε σήμερα είναι μια παράταση αυτής της διάταξης και για το 2021, δηλαδή μια παράταση την οποία ουσιαστικά και αργά τη φέρνετε. Βεβαίως το ουσιαστικό είναι ότι πρέπει να δούμε συνολικά -και εδώ προφανώς δεν συμφωνείτε μαζί μας- το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων, όχι μόνο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Τη συζήτησή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη μονοπώλησαν θέματα του Υπουργείου Υγείας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ήταν νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, μίλησε πριν η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας και είπε: «Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -δεν φαντάζομαι να ισχυριστεί κανείς ότι είναι Συριζαίοι και ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ- μιλάνε για μείωση 31% στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης. Τι έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από το να παρακολουθεί τη συντριβή του κλάδου ως θεατής;

Αφήσατε τη μεσαία επιχειρηματικότητα χωρίς στήριξη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρακτικά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα οικονομικά μέτρα ανακούφισης που προτείνετε. Αδιαφορείτε για αυτό που χαρακτηρίζετε «παράπλευρες απώλειες», δηλαδή για το κλείσιμο αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις νέες στρατιές ανέργων που δημιουργούνται.

Παρακάτω, ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων, πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έπεσε 61%. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία που κατά τον εισηγητή της είναι δίπλα στην κοινωνία; Προτίμησε να υποτάξει την πολιτική της και να ικανοποιήσει τα συμφέροντα λίγων μονοπωλιακών κύκλων που λυμαίνονται όχι μόνο τον ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο τουρισμό, αντί να σκύψει πραγματικά με προσοχή στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και την αντανάκλαση που έχει στην ελληνική οικονομία.

Πώς αντιμετωπίσατε τα προβλήματα των εργαζομένων που βλέπουν να χάνουν το εισόδημά τους, που βλέπουν αυτήν τη φτωχοποίηση μέσα σε όλη την πανδημία; Όποιος εργαζόμενους αναγκαστεί για λόγους υγείας να μπει σε καραντίνα, θα δουλεύει έναν μήνα απλήρωτες υπερωρίες. Αυτό θεσμοθετήσατε. Αυτό είναι το «δίπλα στην κοινωνία»; Έτσι το αντιλαμβάνεστε;

Ενώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η καθημερινότητα, η οικονομική δραστηριότητα του τόπου, η κατάσταση στην υγεία διαψεύδει ουσιαστικά τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι η Κυβέρνησή του «κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», έρχεται το επικοινωνιακό πέπλο της αγορασμένης κυβερνητικής προπαγάνδας, αυτής της πληρωμένης εικονικής πραγματικότητας, να μας πείσει για το ακριβώς αντίθετο. Είναι μια επικοινωνιακή παρέμβαση που δεν επιτρέπει, ούτε καν, να ακουστεί αντίθετη φωνή. Και τι γίνεται με όσους δεν συμμορφώθηκαν ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις;

Πρώτον, διώξεις υγειονομικών σε διάφορα νοσοκομεία. Δεν αναφέρομαι, κύριε Υπουργέ μόνο στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου. Σε διάφορα νοσοκομεία έχουμε διώξεις υγειονομικών που εκθέτουν προβλήματα. Για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου υπάρχει και κάτι άλλο: Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. «Κατέχουμε φωτογραφικό υλικό τριών από τους υπό παραίτηση γιατρών». Και είναι εκκωφαντική η σιωπή των θεσμικών φορέων που έπρεπε να πάρουν θέση για αυτό.

Δεύτερον, πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τρίτον, απαγόρευση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Άκουσον, άκουσον, αύξηση είπε προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Από εννέα τους πήγαμε στους εκατό!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μη γελιόμαστε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται και φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται. Έτσι εξυφαίνει ένα χάλι αυταρχισμού, για να κρύψει κάτω από αυτό το χάλι όλα τα προβλήματα που γεννά ή εντείνει η πολιτική της. Αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πόσα στόματα ελπίζετε να κλείσετε με τις διώξεις των υγειονομικών; Πόσα προβλήματα στην υγεία ελπίζετε να λύσετε ή να καλύψετε με αυτές τις διώξεις; Για πόσο διάστημα οι χίλιοι της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα παραμερίζουν τις ελλείψεις στην εκπαίδευση των νέων επιστημόνων; Πόσες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ελπίζετε να αποτρέψετε με την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των εκατό ατόμων; Και εντάξει, εγώ σας λέω ότι θα πετύχετε σε αυτά. Τι θα γίνει με τα μυαλά μας; Θα ελέγξετε και τις σκέψεις μας; Θα ελέγξετε και τον προβληματισμό της μαχόμενη κοινωνίας;

Μην αποδεικνύετε το πόσο ανεπίδεκτοι μάθησης είστε ή το πόσο μελετάτε την ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινήματος. Σταματήστε τον αυταρχικό κατήφορο. Σταματήστε τις διώξεις των διαφωνούντων. Μην προχωρήσετε στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σταματήστε τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Ή, άμα το θέλετε έτσι, έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία, θεσμοθετήστε και αυξήστε τη λίστα των νομοθετημάτων που θα ξεψηφίσει, θα ανακαλέσει, θα αποσύρει η Αριστερά τη δεύτερη φορά.

Είναι γεγονός ότι το επικοινωνιακό πέπλο προστασίας, κυρίες κύριοι συνάδελφοι, μαζί με τον αυταρχισμό έρχονται να καλύψουν τις ανεπάρκειες της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει η εξής άποψη: «Μα, δεν μπορούν περισσότερο και δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο». Εδώ θα συμφωνήσω ότι σε έναν βαθμό υπάρχει θέμα ικανότητας.

Ας σταθούμε λίγο στη υγεία. Το ότι υπήρξαν διοικητές νοσοκομείων ή υπήρξαν άνθρωποι που διεκδίκησαν τις θέσεις διοικητών των νοσοκομείων, προτάσσοντας όχι τις ικανότητες και τα προσόντα τους, αλλά τις ψήφους που έφεραν στη Νέα Δημοκρατία, το ότι έχουμε τέτοια παραδείγματα, κύριε Υπουργέ, επιβεβαιώνει όντως ότι σαφώς και υπάρχει θέμα ικανότητας. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το κύριο. Το κύριο δεν είναι τα λεκτικά παιχνιδίσματα -αν το θέλετε- μεταξύ αρίστων και άχρηστων. Οι άριστοι της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι δέσμιοι της ανικανότητας τους. Είναι δέσμιοι της ιδεολογίας τους.

Αλήθεια, όταν στις ιδεολογικές σου αποσκευές υπάρχει η εμπορευματοποίηση της υγείας, πώς να οργανώσεις την καθολική δωρεάν, ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ένα υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από ένα δημόσιο σύστημα υγείας; Όταν στις ιδεολογικές ράγες που βαδίζεις, χαράζεις δρόμους υποταγμένος στα συμφέροντα των ελίτ και των λίγων, γιατί να προτιμήσεις την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα; Όταν στην ανεργία, στους χαμηλούς μισθούς, στην εξαθλίωση της κοινωνίας, στην καταστροφή των εργασιακών σχέσεων βλέπεις μαγνήτη επενδύσεων, πώς να αντιμετωπίσεις, πώς να σταθείς και να στηρίξεις τους εργαζόμενους και την εργασία;

Το συμπέρασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι κατά τη γνώμη μας η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική πρόταση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά την υγεία, βλάπτει σοβαρά την οικονομία, βλάπτει σοβαρά τη χώρα.

Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Πολλές φορές έχουμε καταθέσει στον δημόσιο λόγο τις προτάσεις μας. Θα αναφέρω σε τίτλους κάποιες από τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε Αλέξης Τσίπρας. Διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων. Στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης. Συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης. Αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Στήριξη του ηθικού των ανθρώπων της πρώτης γραμμής με τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας με προσωπικό, με πλάνο δεκαπέντε χιλιάδων μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ με αναβάθμιση των αποδοχών του προσωπικού. Αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια. Ενεργός εμπλοκή όλων των δομών και ανθρώπων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών που είναι σε καραντίνα ή έχουν άλλα σοβαρά νοσήματα. Αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω. Για την άμεση εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για την ταχεία παρασκευή του εμβολίου Covid, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, για να σπάσει η πατέντα στην παραγωγή του εμβολίου Covid-19.

 Η πρόταση αυτή του Aλέξη Τσίπρα, ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, για το εμβόλιο, δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους, είναι η παρέμβαση που πριν καν την εκφράσει, έσπευσε το Μέγαρο Μαξίμου να χλευάσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Είναι η πρόταση με την οποία προφανώς διαφώνησαν και οι φαρμακοβιομήχανοι -το είδαμε- ότι δεν γίνεται, θα σπάσει η πατέντα. Ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν είναι η πρόταση που αντιμετωπίζει όλη την επικαιρότητα των δύο τελευταίων ημερών. Ακούσατε. Πρόταγμα οι εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί που πρέπει να εμβολιαστούν και υποσχέθηκε ο Μπάιντεν. Να μην δώσει εμβόλια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο που έφυγε από την Ένωση. Να μην επιτραπούν οι εξαγωγές σε συγκεκριμένη φαρμακευτική βιομηχανία που έχει έδρα της την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά, με δυο λέξεις: εμβολιαστικός εθνικισμός. Είναι η πρόταση που ουσιαστικά τα αντιμετωπίζει.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, κάτι που κατέβασα από το site.Θα καταθέσω την απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Είναι ένα Συμβούλιο στο οποίο μία εκ των αντιπροέδρων είναι η κ. Μπακογιάννη. Παρουσία του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα η απόφαση με εκατόν δέκα πέντε ψήφους υπέρ και δυο κατά και για τον εμβολιασμό για Covid με ψηφοφορία εβδομήντα δυο υπέρ και δεκαέξι κατά. Αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία και ορισμένοι φαρμακοβιομήχανοι είπαν, είναι ότι δεν γίνεται. Υιοθέτησε την τροπολογία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ζητά από το συμβούλιο της Ευρώπης. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες. Η ίδια συνέλευση με ψήφους ενενήντα εννέα υπέρ και έντεκα κατά, καταψήφισε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Ηγουμενίδη, σας παρακαλώ. Τα ξέρουμε αυτά. Τα διαβάσαμε στις εφημερίδες. Δεν χρειάζεται να μας ενημερώσετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Να τα ξανακούσουμε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Πολάκη, ηρεμήστε. Τα ξέρω πολύ καλά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Θέλω να πω ότι καταψήφισε την πρόταση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, πρόταση που στήριξαν οι σοσιαλδημοκράτες και οι νεοφιλελεύθεροι λέγοντας κι αποφασίζοντας να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Θέλω να πω ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει σαφώς ταξικό πρόσημο, χρειάζεται σοβαρότητα, εμπιστοσύνη στους εμπειρογνώμονες, αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και πολιτικό θάρρος για γενναίες αποφάσεις. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι θέμα επικοινωνιακών παιχνιδιών.

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε