ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολoμέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι η βασική αρχή για τον τρόπο εκλογής των Βουλευτών είναι ο σεβασμός στην ισοτιμία των πολιτών, σημειώνοντας ότι «οι εχθροί της απλής αναλογικής κρύβουν την έλλειψη του σεβασμού στην ισοτιμία των πολιτών πίσω από το παραβάν της κυβερνησιμότητας».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος: «Χρησιμοποιούν την κουρτίνα της κυβερνησιμότητας για να κρύψουν τη θέλησή τους για ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Όταν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αναδεικνύονται ως σκοπός, αγιάζουμε τα μέσα, τη νόθευση της λαϊκής εντολής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο που φέρνει «δεν εμπιστεύεται τον λαό και επεξεργάζεται σχέδια νόθευσης της βούλησής του», ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές της Κυβέρνησης σημείωσε: «Λέτε, λοιπόν, ότι παίζουμε κι εμείς αυτό το παιχνίδι. Σιγά μην χαμηλώσουμε τα όνειρά μας στη διεκδίκηση μιας εκλογικής νίκης και μάλιστα κάλπικης», προσθέτοντας ότι «η Αριστερά στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται από πολύ μακριά και τραβάει ακόμα μακρύτερα. Στις ιδεολογικές μας αφετηρίες είναι ο σεβασμός στον λαό, είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, είναι αυτό που λέμε με δυο λέξεις δημοκρατική συνείδηση», αλλά και ότι «η μέρα που ο λαός μας θα επιβάλει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα δεν είναι μακριά».

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΔ΄
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται οι Βουλευτές, τον τρόπο με τον οποίο εκλεγόμαστε. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και την κοινωνία. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, νομίζω πως το ότι επανειλημμένα έχει ασχοληθεί η ελληνική κοινωνία με το θέμα του εκλογικού νόμου δεν δικαιολογεί περίοδο διαβούλευσης ενός Σαββατοκύριακου.

Παρακάτω. Σε αυτήν τη συζήτηση σήμερα πολλά θέματα έχουν αναδειχτεί. Ανεξάρτητα από το γεγονός της ολοκληρωμένης ή μη συζήτησης-πιστεύω ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη- και αντίστοιχα της σοβαρότητάς της για τα θέματα, ξεχωρίζω κάποια τα οποία αναδείχθηκαν από τη συζήτηση. Αναδείχθηκαν ζητήματα δημοκρατίας, αναδείχθηκαν ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας και ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών, ζητήματα κυβερνησιμότητας και σταθερών κυβερνήσεων, ζητήματα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

Σε τούτη τη συζήτηση, λοιπόν, και σε αυτά τα θέματα, επιτρέψτε μου να καταθέσω στον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου για την τοποθέτησή μου κάποιες απόψεις μου.

Πρώτον, πιστεύω ότι η πρώτη, η κυρία, η βασική αρχή για τον τρόπο εκλογής των Βουλευτών είναι ο σεβασμός στην ισοτιμία των πολιτών. Είμαι,κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τους ανθρώπους -και ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος- που πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Προσέξτε, όχι με την έννοια της μορφής. Η κοινωνία μπορεί να είναι μαζί σου από τη μαχητική υποστήριξη μέχρι τη θετική ουδετερότητα. Μιλάω για τη θέση, να προχωράς σε θέσεις που να εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Επομένως, ο στόχος της κάθε ηγεσίας, της κάθε συλλογικότητας, από τον πολιτιστικό σύλλογο ή το συνδικάτο, μέχρι το σωματείο, μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή αν το θέλετε για την περίπτωση που συζητάμε της Κεντρικής Πολιτείας, άρα, ο στόχος της ηγεσίας και της κεντρικής εξουσίας, είναι η προσπάθεια συγκλίσεων και συναινέσεων, έτσι ώστε οι υπερψηφίζοντες αντιπρόσωποι να αντανακλούν την πλειοψηφία της κοινωνικής ομάδας, αν μιλούμε για ένα σωματείο ή την πλειοψηφία της κοινωνίας, αν μιλάμε για την κυβέρνηση.

Η ισότιμη, λοιπόν, αντιμετώπιση της ψήφου των συμπολιτών μας, κύριοι συνάδελφοι, οδηγεί στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το ποσοστό της κάθε πολιτικής δύναμης στον λαό να αντιστοιχεί στο ποσοστό των εδρών που έχει στο Κοινοβούλιο.

Στον αντίποδα αυτής της πρότασης, προβάλλεται η κυβερνησιμότητα. Ε, εντάξει, κι εμείς είμαστε δημοκράτες κι εμείς είμαστε προοδευτικοί ή για να το πω όπως ακριβώς το είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία, «εμείς είμαστε οι δημοκράτες και οι προοδευτικοί, αλλά πρέπει να έχουμε και ισχυρή κυβέρνηση».

Οι εχθροί της απλής αναλογικής κρύβουν την έλλειψη του σεβασμού στην ισοτιμία των πολιτών πίσω από το παραβάν της κυβερνησιμότητας. Χρησιμοποιούν την κουρτίνα της κυβερνησιμότητας για να κρύψουν τη θέλησή τους για ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Κι όπως λέει και ο λαός μας, «ενός κακού μύρια έπονται». Όταν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αναδεικνύονται ως σκοπός, αγιάζουμε τα μέσα, τη νόθευση της λαϊκής εντολής. Αυτό είναι το κακό που ακολουθείται από πολλά άλλα.

Να γιατί η νόθευση της λαϊκής εντολής, η επιθυμία για ισχυρές κυβερνήσεις, πάει χέρι-χέρι με το πελατειακό κράτος, με το ρουσφέτι στους δικούς μας ανθρώπους, με τη διαπλοκή με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με τη διαπλοκή και την αλληλοσύνδεση με ΜΜΕ που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, με την αλόγιστη σπατάλη πόρων και λοιπά κακά και δεινά.

Όλα στην υπηρεσία ενός στημένου πολιτικού παιχνιδιού. Όλα για την κάλπικη αυτοδυναμία. Αυτοί που δεν σέβονται τη λαϊκή εντολή, αυτοί που δεν εμπιστεύονται τον λαό μας, αυτοί που επεξεργάζονται σχέδια νόθευσης της βούλησής του, επεξεργάζονται και σχέδια στήριξης αυτής της νόθευσης.

Ακούστηκαν πάρα πολλά -και θα κλείσω με αυτό- ότι «ρε παιδί μου, τι φωνάζετε; Και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενισχυμένη αναλογική κυβέρνησε, και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σε αυτό το παιχνίδι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, παίζει με το παιχνίδι του εκβιασμού της συνείδησης των ψηφοφόρων». Σχετικά με όλα αυτά, δύο παρατηρήσεις και κλείνω.

Μην κρίνετε, καταρχήν, εξ ιδίων τα αλλότρια, ούτε από τις δικές σας τις μεθοδεύσεις για την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, ούτε απ’ όλους αυτούς που γι’ αλλού κινήσανε κι αλλού η ζωή τους έβγαλε, απ’ όλους αυτούς δηλαδή που, ενώ κίνησαν στο όνομα της απλής αναλογικής, έφτασαν να αλλάζουν το εκλογικό σύστημα κάθε παραμονή των εκλογών και μάλιστα κατά πώς τους βόλευε.

Και μια δεύτερη παρατήρηση σε σχέση με αυτό που αποδίδετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σταθώ σε μία-μία τις θέσεις και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι συνάδελφοι. Λέτε, λοιπόν, ότι παίζουμε κι εμείς αυτό το παιχνίδι. Σιγά καλέ. Σιγά μην χαμηλώσουμε τα όνειρά μας στη διεκδίκηση μιας εκλογικής νίκης και μάλιστα κάλπικης.
Η Αριστερά στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται από πολύ μακριά και τραβάει ακόμα μακρύτερα. Στις ιδεολογικές μας αφετηρίες είναι ο σεβασμός στον λαό, είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, είναι αυτό που λέμε με δυο λέξεις δημοκρατική συνείδηση. Στις ιδεολογικές μας αποσκευές είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η ισότητα των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις κατά φύλο, χρώμα δέρματος ή οικονομική κατάσταση.

Να γιατί Αριστερά και απλή αναλογική πάνε χέρι-χέρι. Να γιατί στη συζήτηση του 2016 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, στη συζήτηση για την απλή αναλογική τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «η απλή αναλογική είναι γραμμένη στο DNA της παράταξής μας».

Να ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν με αφορά ούτε με ενδιαφέρει πόσοι το βλέπετε, αν το βλέπετε, πόσο καθαρά το βλέπετε. Να είστε, όμως, σίγουροι ότι η μέρα που ο λαός μας θα επιβάλει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα δεν είναι μακριά.
Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε