ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

(video) Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή: «Δεν θέλουμε το επιτελικό σας κράτος, κύριε Μητσοτάκη! Σας το χαρίζουμε!»

 

Όλη η ομιλία του βουλευτή ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για όσα απαιτούνται για την προστασία του νερού – «Κρατούσατε επί 20 χρόνια κρυμμένες τις μελέτες για την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Και ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει το έργο», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης προς την Κυβέρνηση της ΝΔ από την Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

 

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για την εμμονή της στη διατήρηση του «επιτελικού» κράτους άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος ο βουλευτής καταφέρθηκε ενάντια στη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης «Ρυθμιστικής Αρχής»:

 

«Ο σχεδιασμός, η εποπτεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος είναι ευθύνη της πολιτείας», τόνισε ο βουλευτής, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στο ίδιο: «Αυτή η νέα Ρυθμιστική Αρχή που θέλετε να θεσμοθετήσετε θα αξιοποιεί οικονομικούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας; Διερωτώμαι: Με βάση τους οικονομικούς δείκτες που θα αξιοποιεί, ποιό ακριβώς πρόβλημα θα λύσει για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ΔΕΥΑ; Δεν έχουμε αυταπάτες για τις «κερκόπορτες» ιδιωτικοποίησης του νερού που ανοίγετε».

 

«Για εμάς, για την Αριστερά, για τον προοδευτικό κόσμο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά -το λέει και το όνομά τους άλλωστε- είναι αγαθά για τα οποία η υποχρέωση της κεντρικής πολιτείας είναι να παρεμβαίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη καθολική πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και όχι για να εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος από την εμπορευματοποίησή τους», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

 

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην τακτική της Κυβέρνησης απέναντι στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί η ΔΕΥΑ το αβάστακτο ενεργειακό κόστος, που αντιστοιχεί στο ποσό των 15 εκ. ευρώ.

 

«Και ο Υπουργός απάντησε «όχι» στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ! Πώς το αντιλαμβάνομαι εγώ; Απευθύνομαι στους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες που μας ακούνε: Η Κυβέρνηση της Δεξιάς έχει έτοιμο τον λογαριασμό των 15 εκατομμυρίων προς τις τσέπες όλων των πολιτών του Ηρακλείου, προς τις τσέπες μας. Έτσι αντιλαμβάνονται την ενίσχυση του νερού σαν δημόσιο αγαθό και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων σε αυτό».

 

«Το Ηράκλειο, ο 4ος δήμος της χώρας, δεν έχει πόσιμο νερό εδώ και χρόνια. Επί είκοσι χρόνια ήταν οι μελέτες στα συρτάρια και δεν κάνατε τίποτα και ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βαθιά χωμένη στην οικονομική ασφυξία των μνημονίων και ξεκίνησε το έργο της ύδρευσης. Έδωσε 25 εκατομμύρια γι’ αυτόν τον λόγο προς τον Δήμο του Ηρακλείου και εσείς μόλις ήρθατε κάνατε παιχνιδάκια, να ονομάσουμε τον «Φιλόδημο» «Τρίτση», καθυστερήσεις και υπονόμευση του έργου, και τώρα γυρνάτε την πλάτη στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου που θέλει και ζητάει οικονομική ενίσχυση», ανέφερε προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Ηγουμενίδης.

 

Συνολικά για τις ΔΕΥΑ ο βουλευτής σημείωσε ότι «όλες οι ΔΕΥΑ χρειάζονται προσωπικό, χρειάζονται αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων και χρειάζονται αντιμετώπιση ειδικά τώρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, λόγω των τελευταίων οικονομικών προβλημάτων, ακριβώς για να μην μετακυλιστεί όλο αυτό το κόστος στον κόσμο».

 

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Όσο κι αν προσπαθείτε, η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μια κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, μια προοδευτική κυβέρνηση, που όσο και αν το καθυστερείτε οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και την ψήφο τους θα το επιβάλλουν».

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΑ΄

 

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου ξεκινώντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γυρίσω τέσσερα χρόνια πίσω, τότε που στη Βουλή ερχόταν το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, «νομοσχέδιο-τομή», όπως το έλεγαν, «κοιτίδα του σύγχρονου πολιτικού συστήματος» το χαρακτηρίσατε, κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Τότε που εσείς μιλάγατε με όλα αυτά τα όμορφα, παχιά και μεγάλα λόγια, εμείς προειδοποιούσαμε ότι θα επιβληθούν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά απαξίωσης του δημόσιου και των πολλών υπέρ του ιδιωτικού και των λίγων.

Αυτά που ακολούθησαν όλη την τετραετία ουσιαστικά μάς επιβεβαίωσαν και προφανώς δεν φτάνει ούτε καν ο χρόνος της σημερινής ομιλίας για να αναφερθώ σε όλα αυτά. Μόνο τα δύο τελευταία: Εμπορευματοποιήσατε υπηρεσίες υγείας, απαξιώνοντας ΕΣΥ, γιατρούς και δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσατε τα παιδοογκολογικά τμήματα. Εκεί έχετε φτάσει.

Γιατί ξεκίνησα έτσι; Διότι παραμένετε αμετανόητοι στην ίδια γραμμή, στην εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών και εδώ είναι ουσιαστικά η διαφωνία μας. Για εμάς, για την Αριστερά, για τον προοδευτικό κόσμο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά -το λέει και το όνομά τους άλλωστε- είναι αγαθά για τα οποία η υποχρέωση της κεντρικής πολιτείας είναι να παρεμβαίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη καθολική πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και όχι για να εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος από την εμπορευματοποίησή τους.

Παρ’ όλα αυτά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εσείς επιμένετε ιδεοληπτικά στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Να το πω με άλλα λόγια; Δεν θέλουμε το επιτελικό σας κράτος, κύριε Μητσοτάκη. Σας το χαρίζουμε. Όλο δικό σας, αν το θέλετε. Από την τελευταία σκληρή τραγωδία για τη χώρα, με νέους ανθρώπους κατά κύριο λόγο να έχουν χάσει τη ζωή τους, η ειλικρινής συγγνώμη επιβάλλει έμπρακτη αλλαγή ρότας αυτού του κράτους, όχι ξανά τα ίδια, όχι τα ίδια εργαλεία που έφεραν και οδήγησαν στην τραγωδία.

Πέρα από τη γενική θεώρηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι σε μερικά θέματα του νομοσχεδίου. Πρώτον, ενέργεια-ενεργειακές κοινότητες.

Κύριε Υπουργέ, σας ενημέρωσα και νωρίτερα. Σας έχω δώσει την επιστολή από τη «Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα». Είναι μια Ενεργειακή Κοινότητα με 600 μέλη, στην οποία συμμετέχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και δήμοι. Ουσιαστικά εκεί πέρα οι άνθρωποι που μας ακούνε θα ήθελαν τις παρατηρήσεις σας επ’ αυτών, κύριε Υπουργέ. Αυτό το οποίο λένε είναι ότι ουσιαστικά και με τον νέο νόμο εκπληρώνουν τα κριτήρια του νέου νόμου ενεργειακές συχνότητες που είχαν φτιαχτεί παλιά και αντί να μπουν εμπόδια, θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεύτερον, όσον αφορά το ότι το αγαθό του νερού δεν μπορεί να είναι εμπορικό προϊόν, δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού. Λέτε ότι έγινε επειδή υπήρχε νομικό κενό. Κατά τη γνώμη μας δεν ισχύει αυτό. Ο σχεδιασμός, η εποπτεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος είναι ευθύνη της πολιτείας, με αφορμή την κουβέντα που έγινε και για τη συνταγματική νομιμότητα, αν θέλετε.

Εξεπλάγη ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας που 60 μόνο ΔΕΥΑ δίνουν στοιχεία. Δεν κατάλαβα. Πραγματικά θα περίμενα μια απάντηση. Τις υπόλοιπες τις εμπόδιζε η Γενική Γραμματεία Υδάτων να δώσουν στοιχεία και γι’ αυτό την καταργήσατε; Οι υπόλοιπες για να δώσουν στοιχεία χρειάζονται αυτήν τη Ρυθμιστική Αρχή η οποία θα είναι Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων;

Άλλο ερώτημα: Αυτή η νέα Ρυθμιστική Αρχή που θέλετε να θεσμοθετήσετε θα αξιοποιεί οικονομικούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας; Διερωτώμαι: Με βάση τους οικονομικούς δείκτες που θα αξιοποιεί, ποιο ακριβώς πρόβλημα θα λύσει για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ΔΕΥΑ; Δεν έχουμε αυταπάτες για τις «κερκόπορτες» ιδιωτικοποίησης του νερού που ανοίγετε.

Θα έλθω και σε δύο παραδείγματα από τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου. Στο Ηράκλειο, λοιπόν, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ ζήτησε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών μια ενίσχυση, ώστε το αυξημένο ενεργειακό κόστος δεκαπέντε εκατομμυρίων τελευταία να μην μετακυλιστεί στους πολίτες του Ηρακλείου, αλλά να ενισχυθεί η ΔΕΥΑ από την κεντρική πολιτεία. Ο Υπουργός απάντησε «όχι». Το νομοσχέδιό σας δεν απαντάει.

 Πώς το αντιλαμβάνομαι εγώ; Απευθύνομαι στους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες που μας ακούνε. Η Κυβέρνηση της Δεξιάς έχει έτοιμο τον λογαριασμό των δεκαπέντε εκατομμυρίων προς τις τσέπες όλων των πολιτών του Ηρακλείου, προς τις τσέπες μας. Έτσι αντιλαμβάνονται την ενίσχυση του νερού σαν δημόσιο αγαθό και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων σε αυτό.

 Η εισηγήτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρθηκε, αν δεν κάνω λάθος, στη φοιτητική εστία που δεν έχει πόσιμο νερό. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρθηκε σε ένα χωριό 1.500 ανθρώπων που δεν έχει νερό. Το Ηράκλειο, ο τέταρτος δήμος της χώρας, δεν έχει πόσιμο νερό εδώ και χρόνια. Επί είκοσι χρόνια ήταν οι μελέτες στα συρτάρια και δεν κάνατε τίποτα και ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βαθιά χωμένη στην οικονομική ασφυξία των μνημονίων και ξεκίνησε το έργο της ύδρευσης. Έδωσε 25 εκατομμύρια γι’ αυτόν τον λόγο προς τον Δήμο του Ηρακλείου και εσείς μόλις ήρθατε κάνατε παιχνιδάκια, να ονομάσουμε τον «Φιλόδημο» «Τρίτση», καθυστερήσεις και υπονόμευση του έργου κ.λπ., κ.λπ. και τώρα γυρνάτε την πλάτη στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου που θέλει και ζητάει οικονομική ενίσχυση.

Όλες οι ΔΕΥΑ, κατά τη γνώμη μου -για να κλείσω κάπως το θέμα και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας- χρειάζονται προσωπικό, χρειάζονται αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων και χρειάζονται αντιμετώπιση ειδικά τώρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, λόγω των τελευταίων οικονομικών προβλημάτων, ακριβώς για να μην μετακυλιστεί όλο αυτό το κόστος στον κόσμο.

Πάντως ακόμα και το γεγονός ότι έστω και λεκτικά αρνείστε την προσπάθειά σας ιδιωτικοποίησης του νερού, εγώ προσωπικά το θεωρώ κατάκτηση του κινήματος. Κόντρα σε όλα όσα κάνετε, έξω από το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ένα ευρύ μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων πολύ σύντομα θα δώσει την απάντηση και στους δημοσκόπους σας και στους επικοινωνιολόγους σας και σε εσάς.

Όσο κι αν προσπαθείτε, η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μια κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, μια προοδευτική κυβέρνηση, που όσο και αν το καθυστερείτε οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και την ψήφο τους θα το επιβάλλουν.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε