ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Ηγουμενίδης στη Βουλή: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε μπορεί, ούτε είναι στις προθέσεις της να διαχειριστεί σε όφελος της κοινωνίας τα κρίσιμα μέτωπα

Εφ’ όλης της ύλης κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση «ούτε θέλει, ούτε είναι στις προθέσεις της να διαχειριστεί σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας τα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα».

«Στο μέτωπο της εργασίας ακόμα εξετάζετε, κύριε Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού;», είπε απευθυνόμενος στον παρόντα Υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Ηρακλείου. «Είναι δυνατόν την ώρα που βουλιάζουν τα νοικοκυριά να μην παίρνετε καμία πρωτοβουλία;», ξαναρώτησε ο βουλευτής από το βήμα της Ολομέλειας, συμπεραίνοντας: «Τα συμφέροντα των πολυεθνικών τα οποία με την πολιτική σας υπηρετείτε δεν συμβαδίζουν, δεν ταιριάζουν με τα συμφέροντα των νοικοκυριών και των εργαζομένων που σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούν στήριξη».

Στον ίδιο τόνο και για το μέτωπο της ακρίβειας διερωτήθηκε με νόημα: «Αλήθεια, τι περιμένει ο κ. Γεωργιάδης; Διερωτώμαι. Τι ακριβώς εξετάζει ακόμα και δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Πόσο θα παρακολουθεί θεατής τα μονοπώλια του χώρου, τις πολυεθνικές του χώρου να κερδοσκοπούν αισχρά εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων;».

Ειδικά για το μέτωπο της πανδημίας, σημείωσε ότι «το θέμα είναι ότι η ιδεοληπτική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και η επακόλουθη εμπορευματοποίηση της υγείας αποκλείει τους οικονομικά ασθενέστερους, αυτούς δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

«Ας μην έχουμε αυταπάτες: Η ισχυροποιημένη από την εμπειρία της πανδημίας κοινωνική απαίτηση για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας δεν ταιριάζει, δεν συμβαδίζει με τις ιδεολογικές αφετηρίες, με το πρόγραμμα αλλά και τις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο βουλευτής συνολικά για τη στάση της Κυβέρνησης στη διαχείριση τς πανδημίας.

Ειδικά για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ ο βουλευτής ανέφερε: «Πατάτε σε υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν, προβλήματα όμως που δημιούργησε η πολιτική σας. Μιλάτε για μαύρη εργασία. Αλήθεια, ποιος την ανέχθηκε; Ποιος την προωθεί; Ποιος την εκθρέφει; Μιλάτε για υποδηλωμένη εργασία. Αλήθεια, ποιος ανέχεται την υποδηλωμένη εργασία; Όλο αυτό το σύστημα που τελικά οδηγεί σε υποδουλωμένη εργασία ποιος το προωθεί; Η πολιτική σας το δημιούργησε».

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης τόσο στην απαίτηση των εργαζομένων των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για μόνιμες θέσεις και ενσωμάτωση στις δημοτικές υπηρεσίες, όσο και στους «φραγμούς» της Κυβέρνησης στους πιστοποιημένους αρχαιοφύλακες, αφού όπως είπε προς την Κυβέρνηση «υποτάσσετε τα συμφέροντα των εργαζομένων στην δημιουργία ενός κομματικού ρουσφετολογικού κράτους των δικών σας παιδιών. Εν πάση περιπτώσει, με τη στάση σας πραγματικά διαλύετε και τις τελευταίες αυταπάτες σε όσους ακόμα ενδεχόμενα έχουν».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε, τέλος, τα αισιόδοξα σημάδια για αλλαγή πλεύσης με αφετηρία και την πανεργατική απεργία: «Την προηγούμενη εβδομάδα στην πανεργατική απεργία φάνηκε ένα μέτωπο κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων, που έδειξε με τη συμμετοχή του στην απεργία ότι είναι έτοιμο να βγει μπροστά. Να ξέρετε ότι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουμε με τους εργαζόμενους, με αυτό το μέτωπο, θα υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων στη χώρα μας».

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΘ΄

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Ημερήσια διάταξη της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορώ να κατανοήσω, να αντιληφθώ την προσπάθεια ορισμένων να αντιμετωπίσουν το κόμμα μας προσπαθώντας να μας προσάψουν διάφορα και όχι κρίνοντας τις θέσεις μας, αλλά το τι θα θέλατε να κάνουμε. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, θα ήθελα να πω απλώς, κύριε Βελόπουλε, ότι κανένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας Βουλευτής της Αριστεράς δεν χειροκρότησε τους ναζί.

Ας έρθουμε στο θέμα μας. Ο κ. Μητσοτάκης, οι Υπουργοί του και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το σύνολο του επικοινωνιακού επιτελείου της, προσπαθούν να πείσουν για ένα πράγμα: Μας βρήκαν δυσκολίες, αλλά τι να κάνουμε, ό,τι μπορούμε κάνουμε. Ωστόσο, εάν δούμε πλευρές της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας, θα δούμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε μπορεί ούτε είναι στις προθέσεις της να διαχειριστεί αυτές τις δυσκολίες που ζούμε σε όφελος της κοινωνίας.

Ας πάρουμε το μέτωπο της πανδημίας. Και δεν θα σταθώ στις πλευρές, στις ψηφίδες της μεγάλης εικόνας, τη μείωση του προϋπολογισμού, την πρόσφατη παρέμβαση με την οποία δημιουργεί η Κυβέρνηση δυσκολία στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, στην μη ένταξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας κλπ.

Το θέμα είναι ότι η ιδεοληπτική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και η επακόλουθη εμπορευματοποίηση της υγείας δημιουργεί προβλήματα, αποκλείει τους οικονομικά ασθενέστερους, αυτούς δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ας μην έχουμε αυταπάτες: Η ισχυροποιημένη από την εμπειρία της πανδημίας κοινωνική απαίτηση για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας δεν ταιριάζει, δεν συμβαδίζει με τις ιδεολογικές αφετηρίες, με το πρόγραμμα αλλά και τις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Να έρθουμε στο μέτωπο της ακρίβειας. Πολλά έχουμε πει μέχρι σήμερα και πολλά θα πούμε και από τώρα και έπειτα. Αλήθεια, τι περιμένει ο κ. Γεωργιάδης; Διερωτώμαι. Τι εξετάζει ακόμα και δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Πόσο θα παρακολουθεί θεατής τα μονοπώλια του χώρου, τις πολυεθνικές του χώρου να κερδοσκοπούν αισχρά εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων;

Στο μέτωπο της εργασίας ακόμα εξετάζετε, κύριε Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού; Είναι δυνατόν την ώρα που βουλιάζουν τα νοικοκυριά να μην παίρνετε καμία πρωτοβουλία;

Ένα είναι το συμπέρασμα: Τα συμφέροντα των πολυεθνικών τα οποία με την πολιτική σας υπηρετείτε δεν συμβαδίζουν, δεν ταιριάζουν με τα συμφέροντα των νοικοκυριών και των εργαζομένων που σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούν στήριξη.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Πέρα από το ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στα πιο σύντομα ανέκδοτα «Κράτος της Δεξιάς και προστασία των ανέργων», είπαμε αρκετά πράγματα και στις επιτροπές και θα μιλήσουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια απ’ όσα γνωρίζω.

Θα ήθελα να σταθώ σε δύο πλευρές. Πρώτον, πατάτε σε υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν, προβλήματα όμως που δημιούργησε η πολιτική σας. Μιλάτε για μαύρη εργασία. Αλήθεια, ποιος την ανέχθηκε; Ποιος την προωθεί; Ποιος την εκθρέφει; Μιλάτε για υποδηλωμένη εργασία. Αλήθεια, ποιος ανέχεται την υποδηλωμένη εργασία; Όλο αυτό το σύστημα που τελικά οδηγεί σε υποδουλωμένη εργασία ποιος το προωθεί; Η πολιτική σας το δημιούργησε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πατάτε σε προβλήματα που εσείς με την πολιτική σας δημιουργείτε. Δεύτερο βήμα η απαξίωση του θεσμού. Τρίτο θέμα το γκρέμισμά του.

 Και το πιο σκανδαλώδες απ’ όλα είναι ότι έρχεστε να μιλήσετε δήθεν για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό στην Ελλάδα, δηλαδή στη χώρα που παρέχει τη χαμηλότερη εισοδηματική στήριξη και προστασία στους ανέργους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και μία σειρά μέτρα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση του κύρους του ΟΑΕΔ σαν δημόσιος φορέας απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και ανάπτυξη του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ακόμα και αυτά έρχεστε να τα διαλύσετε.

Δύο πλευρές. Οι εργαζόμενοι στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Υπάρχει κοινωνική απαίτηση να γίνουν οι δομές δημιουργικής απασχόλησης δημοτικές υπηρεσίες. Κωφεύετε σε αυτό το αίτημα.

Σε μερικές περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Τώρα βρήκατε να βάλετε άλλα κριτήρια για τους αρχαιοφύλακες; Δεν είναι ότι απλά αδιαφορείτε για δύο συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Το θέμα και το πρόβλημα για το οποίο σας εγκαλούμε είναι ότι υποτάσσετε τα συμφέροντα των εργαζομένων στην δημιουργία ενός κομματικού ρουσφετολογικού κράτους των δικών σας παιδιών. Εν πάση περιπτώσει, με τη στάση σας πραγματικά διαλύετε και τις τελευταίες αυταπάτες σε όλους ακόμα ενδεχόμενα έχουν.

Και πέρα από όλα αυτά, τα στοιχεία της πολιτικής σας που μαυρίζουν την καθημερινότητά μας, υπάρχει και κάτι άλλο. Την προηγούμενη εβδομάδα στην πανεργατική απεργία φάνηκε ένα μέτωπο κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων, και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, που έδειξε με τη συμμετοχή του στην απεργία ότι είναι έτοιμο να βγει μπροστά. Να ξέρετε ότι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουμε με τους εργαζόμενους, με αυτό το μέτωπο, θα υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Και μάλιστα, αν το θέλετε, όχι μόνο αυτό. Στην αναμέτρησή μας με την πολιτική της Δεξιάς να είστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε. Θα χτίσουμε τη νέα Ελλάδα σε στέρεες βάσεις σε όφελος των πολλών, σε όφελος της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ.

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε