Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση από τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» της Κυβέρνησης που έρχεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο νομοθέτησης μέσω «βροχής» τροπολογιών, όσο και για την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, δηλώνοντας ευθέως την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου-«σκούπα» της Κυβέρνησης.

«Φθάσαμε σε ένα  πολυνομοσχέδιο 15 Υπουργείων και σε ένα αποτέλεσμα κάκιστης νομοθέτησης το οποίο και καταψηφίζουμε», τόνισε σε έντονους τόνους ο βουλευτής εξηγώντας ότι «στο πολυνομοσχέδιο εμπλέκονται τα μισά υπουργεία, υπάρχει μια ελλιπέστατη διαβούλευση, μια ελλιπέστατη συμμετοχή της κοινωνίας και μια ανεπαρκής συμμετοχή των Βουλευτών. Δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της κοινωνίας με «βροχή» άρθρων, «βροχή» υπουργείων και «βροχή» τροπολογιών. Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με όλα τούτα. Πρέπει να τελειώνουμε και να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με πρακτικές κακής νομοθέτησης», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική έμφαση έδωσε στην ομιλία του στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων όπως εμφανίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις: «Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, εργαλειοποιεί τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και η πανδημία γίνεται το πρόσχημα για πραγματικά μια ανεξέλεγκτη διαφθορά, με την εμπλοκή μάλιστα σε αυτήν της ίδιας της ανώτατης εξουσίας», όπως είπε, ενώ υπενθύμισε στο σώμα και την σχετική αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας στη συζήτηση στον Προϋπολογισμό για «απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς ύψους 4,9 δις σε εταιρείες φίλων, που φτιάχνονταν μέχρι και τρεις ημέρες πριν πάρουν τη δουλειά».

Ειδικά για την πανδημία και την κατάσταση του ΕΣΥ, ο Νίκος Ηγουμενίδης  σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν προσέθεσαν ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Είναι ένα νούμερο που δεν ξεχνιέται, μηδέν. Σε αυτό το μηδέν εμείς πλάτη δεν βάζουμε! Κι ας μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι για την πανδημία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βάζει πλάτη. Δεν βάζουμε πλάτη σ’ αυτό το μηδέν!»

«Το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι λιγότερο από το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, που υπηρετούσε τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε την «τραγική κατάσταση» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν τη μείωση του προσωπικού, σε αυτήν την με τέτοιο τρόπο απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πλάτη δεν βάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε εκ νέου από τον Υπουργό Υγείας να παραχωρήσει τα επίσημα και συγκεκριμένα στοιχεία ανά νοσοκομείο για τις ΜΕΘ και το προσωπικό που προσελήφθη σε αυτές:

«Επαναλαμβάνουμε από την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή και ο Υπουργός, εκθέσεις ιδεών: Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και ανά ΥΠΕ φτιάχτηκαν το διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Δώστε μας τα στοιχεία ανά νοσοκομείο, όχι το συνολικό νούμερο, αλλά ανά νοσοκομείο και πόσο προσωπικό προσλάβατε γι’ αυτά τα κρεβάτια που φτιάξατε. Και όσο εξακολουθείτε να μην ανακοινώνετε, σας το λέω με απόλυτη επίγνωση αυτού που λέω, ότι κοροϊδεύετε και την Αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό. Δώστε τα αληθινά στοιχεία»

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε αναλυτικά και στην παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει λόγω των νέων μεταλλάξεων και πως η Κυβέρνηση φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανησυχίες: «Με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση βλέπει την πανδημία μέχρι τις 31 του Μάρτη. Είτε πιστεύετε ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και η ουρά έμεινε, είτε γιατί πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως, ακόμα και με το νέο πανδημικό κύμα, τον Μάρτη φτιάχνει ο καιρός και άρα μέχρι τότε θα ζοριστούμε, η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση με την πρακτική της δεν συμμερίζεται την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής και εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά τη γνώμη μας απαιτεί πρώτα απ’ όλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και χρηματοδότηση, και τόνωση και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, για την επιδημιολογική επιτήρηση, για να αντιμετωπίσουμε το ερχόμενο ή όποιο ερχόμενο επιδημικό κύμα», όπως είπε.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΝΑ΄

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συζητάμε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις. Η Κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, εργαλειοποιεί για άλλη μια φορά την πανδημία για να κρύψει κάτω από το χαλί των απαραίτητων παρατάσεων την πλημμελή ενασχόλησή της με πολλά χρόνια και χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει ήδη.

Χρησιμοποιεί την πανδημία για να προωθήσει κρυμμένα πίσω από τις κουρτίνες των επειγόντων θεμάτων, αντιμετωπίζοντας σαν αναγκαίο κακό την έλλειψη εκτενούς διαβούλευσης, για να προωθήσει φωτογραφικές διατάξεις για τα δικά της παιδιά, για να υπηρετήσει συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Από την εμπλοκή δεκαπέντε υπουργείων φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα κάκιστης νομοθέτησης το οποίο και καταψηφίζουμε.

Μερικές παρατηρήσεις. Στις αιτιάσεις και στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η Κυβέρνηση έφερε το πολυνομοσχέδιο αυτό για να αποφύγουμε τη «βροχή» των τροπολογιών που συνήθως έρχονται με το τελευταίο νομοσχέδιο του χρόνου.

Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να δείτε τις σημειώσεις μου. Εδώ σημειώνω το εξής και το διαβάζω όπως το έχω σημειώσει: Θετικό αν αυτή η τοποθέτηση εκφράζει την άποψη ότι οι τροπολογίες είναι δείγμα καλής νομοθέτησης. Συμφωνούμε. Και να θέλουμε να πούμε μια καλή κουβέντα δεν μας αφήνετε. Ο ίδιος ζητήσατε τον λόγο στην αρχή της διαδικασίας, γιατί μπορεί το Σώμα να μην έχει ενημερωθεί, για να εξηγήσετε και να ανακοινώσετε την τροπολογία. Και ήρθανε τέσσερις τροπολογίες.

Τον όγκο των τροπολογιών τον βλέπετε, κύριοι συνάδελφοι. Είναι ούτως ή άλλως στη διάθεση όλων. Μιλήσατε ένα λεπτό για τη νομική προστασία των γιατρών από σκοταδιστικές πρακτικές, τις οποίες ενδεχομένως δέχονται οι γιατροί. Σαράντα τρεις σελίδες χρειάζεστε γι’ αυτό; Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών τριάντα έξι σελίδες, αγορά δεκαεπτά ασθενοφόρων και διάφορα, τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας πενήντα δύο σελίδες, του Υπουργείου Εσωτερικών εξήντα επτά σελίδες, για τα οποία, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Υπουργός, δεν έχει ενημερωθεί η αντιπροσωπεία.

Θα ήθελα να ξέρω πόσοι από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν σε όλη τους την έκταση αυτά τα κείμενα.

«Κοιτάξτε, μα, συνήθως έτσι γίνεται, ή πολυνομοσχέδιο στο τέλος του χρόνου ή τροπολογίες». Εδώ εμπλέκονται τα μισά υπουργεία, υπάρχει μια ελλιπέστατη διαβούλευση και ελλιπέστατη συμμετοχή της κοινωνίας, υπάρχει μια ανεπαρκής συμμετοχή των Βουλευτών. Δεν αντιμετωπίζεται η «βροχή» των τροπολογιών με «βροχή» άρθρων και η «βροχή» υπουργείων ή πολύ περισσότερο, με αυτό που γίνεται σήμερα και «βροχή» άρθρων και «βροχή» υπουργείων και «βροχή» τροπολογιών. Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με όλα τούτα. Πρέπει να τελειώνουμε και να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με πρακτικές κακής νομοθέτησης.

Ένα θέμα που μας απασχόλησε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν το θέμα των παρατάσεων που έρχεται και σήμερα από πολλούς δρόμους. Είτε πρόκειται για νέες παρατάσεις είτε για παρατάσεις στις παρατάσεις είναι ουσιαστικά ο εύκολος δρόμος και τρόπος αποφυγής επίλυσης των προβλημάτων. Ωστόσο, τα προβλήματα υπάρχουν και η λύση τους απαιτεί υπεύθυνη αντιμετώπιση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πολιτική βούληση. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκει και διέξοδο στις παρατάσεις.

Αρκετά απασχόλησαν τη συζήτηση στις επιτροπές τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας. Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές, με τελευταία -και σε αυτήν θα σταθώ- τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό την προηγούμενη βδομάδα, ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν μπορούμε να την εγκαλούμε για θέματα της κοινωνικής πρόνοιας.

Κοιτάξτε, κύριοι, η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη. Ανεξάρτητα από λόγια και διακηρύξεις, δεν μπορείς να εφαρμόσεις πολιτική ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, πολιτική άμβλυνσης των ανισοτήτων, αν δεν έχεις στις ιδεολογικές σου αφετηρίες τις αρχές της ισότητας, τις αρχές κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου.

Αυτό εξηγεί, αν το θέλετε, γιατί και στην πρόσφατη -να μην πάρουμε όλη την ιστορία- εμπειρία η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν αυτή που δημιούργησε μια στρατιά ενάμισι εκατομμυρίου συμπολιτών μας αποκλεισμένους από την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς πρώτη φορά έλυσε αυτό το πρόβλημα. Και να γιατί σήμερα η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη αποκλείει τους ανασφάλιστους από πρόσβαση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά με το συγκεκριμένο άρθρο στο παρόν νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό μόνο να αποφασίζει για αποκλεισμό από εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρξαν αρκετά θέματα, άρθρα στο παρόν σχέδιο νόμου, που αφορούν ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

Κατά τη γνώμη μας, πίσω από τις παρατάσεις που προτείνει σε κάποια από αυτά η Κυβέρνηση –είπαμε εξάλλου και πιο πριν την αντίληψή μας για τις παρατάσεις- όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά ίσα-ίσα δεν εκκινεί καν τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς επιδείνωσης των προβλημάτων τους, των προβλημάτων που καλούνται να επιλύσουν, πρώτα απ’ όλα και κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Υπήρχε και θέμα χρηματοδότησης, το οποίο λύθηκε, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, οι δήμαρχοι και όλοι οι εκπρόσωποι, με τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ», στον οποίο αλλάξατε απλά όνομα και ελέγξατε την πορεία της χρηματοδότησής του. Πρόβλημα λοιπόν υποστελέχωσης. Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά, θα έλεγα, αυτήν την κατάσταση και έτσι οι ΟΤΑ επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο και μετατρέπονται σε ένα όχημα επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και ανάθεσης αρμοδιοτήτων καθαρά δημόσιου χαρακτήρα σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση στις Επιτροπές, και προφανώς θα απασχολήσει και σήμερα, είναι το θέμα των απ’ ευθείας αναθέσεων. Όπως τόνισε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του κόμματός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, οι απ’ ευθείας αναθέσεις και τα χρήματα που δόθηκαν σε κλειστούς διαγωνισμούς είναι 4,9 δισεκατομμύρια, αγαπητοί συνάδελφοι, σε εταιρείες φίλων, που φτιάχνονταν μέχρι και τρεις ημέρες πριν πάρουν τη δουλειά.

Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, εργαλειοποιεί τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού –θα έρθουμε και σε αυτά λίγο παρακάτω- και η πανδημία γίνεται το πρόσχημα για πραγματικά μια ανεξέλεγκτη διαφθορά, με την εμπλοκή μάλιστα σε αυτήν της ίδιας της ανώτατης εξουσίας.

Όλη αυτή η κατάσταση με τις απ’ ευθείας αναθέσεις αναδεικνύει από έναν άλλον δρόμο το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα. Αναδεικνύει, κατά τη γνώμη μας, την υποταγή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων, των «ημετέρων», των δικών της παιδιών. Αναδεικνύει τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία πελατειακού κράτους και ελέγχου των αρμών της εξουσίας, που κατά τα άλλα δεν γνωρίζουν τι αναφέρουν όποτε αναφέρονται σε αυτούς τα στελέχη της Αριστεράς. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι κατά τη γνώμη μας, συστατικά, οργανικά τμήματα του κόμματος της Δεξιάς, του κόμματος της συντηρητικής παράταξης, και αυτό εξηγεί, αν θέλετε, γιατί επιμένετε, γιατί επανέρχεστε με κάθε ευκαιρία μαζί και με το παρόν νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο επιδημικό κύμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, όλοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Το γεγονός απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανησυχία αυτή της παγκόσμιας κοινότητας εκφράζεται, όπως βλέπουμε από την ειδησεογραφία, καθημερινά με περιοριστικά και οριζόντια μέτρα, αυτού ή του άλλου βαθμού, που παίρνουν μια σειρά από χώρες, οι οποίες σημειωτέον έχουν και υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και πιο ισχυρά συστήματα.

Στην Ελλάδα για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποιεί την πανδημία. Τα περιβόητα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για όλα τα κακά ως προς τη διαχείριση της πανδημίας φταίει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βάζουν πλάτη.

Κι ενώ «τελειώσαμε με την πανδημία και είμαστε ελεύθεροι», «είμαστε στο τελευταίο μίλι», «ξεμπερδέψαμε», «πια είναι μόνο πανδημία ανεμβολίαστων», ενώ όλα το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς η πανδημία είναι παρούσα, ο κορωνοϊός με τις μεταλλάξεις του είναι εδώ, η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και απαιτεί σοβαρά μέτρα, σοβαρή αντιμετώπιση με σχεδιασμό και προοπτική.

Με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση βλέπει την πανδημία μέχρι τις 31 του Μάρτη. Είτε πιστεύετε ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και η ουρά έμεινε, είτε γιατί πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως, ακόμα και με το νέο πανδημικό κύμα, τον Μάρτη φτιάχνει ο καιρός και άρα μέχρι τότε θα ζοριστούμε, η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση με την πρακτική της δεν συμμερίζεται την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά τη γνώμη μας -το αναπτύξαμε αρκετά στη συζήτηση στην Επιτροπή- απαιτεί πρώτα απ’ όλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και χρηματοδότηση, και τόνωση και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, για την επιδημιολογική επιτήρηση, για να αντιμετωπίσουμε το ερχόμενο ή όποιο ερχόμενο επιδημικό κύμα.

Δύο παρατηρήσεις μόνο, δεν θα σταθώ ούτε θα επαναλάβω θέματα που θέσαμε στη συζήτηση στην Επιτροπή. Πιστεύουμε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε επτάμισι χιλιάδες εργαζόμενους εκτός συστήματος. Υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που τα καθορίζει η επιστημονική κοινότητα, για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας που έχουν αντένδειξη εμβολιασμού. Ας εφαρμοστούν αυτά τα πρωτόκολλά ή αν θέλετε και αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά να γυρίσουν αυτοί οι υγειονομικοί στη δουλειά τους. Όταν χρειαζόμαστε προσωπικό, δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε στο σπίτι τους, τους επτά χιλιάδες.

Και δεύτερον, νομίζω ότι πέρα από τα επιδόματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι του συστήματος σε αυτά τα επιδόματα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι, το νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό των προνοιακών ιδρυμάτων, οι οποίοι μέχρι στιγμής εξαιρούνται.

Έγινε πολλή συζήτηση το τελευταίο διάστημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τα θέματα της σχέσης της Νέας Δημοκρατίας με το δημόσιο σύστημα υγείας. Πρόσφατα -και δεν έχω σκοπό να επαναλάβω όλη τη συζήτηση που παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα- ο κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του απαξίωσε τις ΜΕΘ και την προσφορά τους στην καλύτερη περίθαλψη και αντιμετώπιση των ασθενών με covid.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο πρώτος ούτε το μοναδικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που απαξιώνει τις ΜΕΘ. Έναν μήνα πριν ο κ. Σκέρτσος –δεν ξέρω ακριβώς τη συνεργασία και τις σχέσεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά πρέπει να είναι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ως Υπουργός Επικρατείας- λέει σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ: «Το σύστημα πάντα ζοριζόταν. Εντάξει, ρε παιδιά, θα ζοριστεί και φέτος με την πανδημία. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας». Έτσι απάντησε στο αίτημα για να δημιουργηθούν παραπάνω ΜΕΘ.

Κι έναν χρόνο πίσω –δεν θα σας απασχολήσω με άλλους- τη στιγμή που ο κ. Πέτσας τότε ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε που μοίραζε τα χρήματα στα μέσα δήθεν για να προπαγανδίσουν τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε είπε ότι «Δεν θα δώσουμε χρήματα στις ΜΕΘ, είναι πεταμένα λεφτά. Η πανδημία τελειώνει και είναι πεταμένα λεφτά».

Γίναμε μάρτυρες και μιας ολόκληρης προσπάθειας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όλο το σύστημα έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να βγει από το κάδρο αυτών των ευθυνών ο κ. Μητσοτάκης. Αυτήν την προσπάθεια την ολοκλήρωσε ο ίδιος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στις 18 Δεκεμβρίου 2021 από αυτό το Βήμα λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν περίμενα καμιά μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Χειροκροτήματα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.» Κρατήστε το παρακαλώ για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ας αφήσουμε λοιπόν τα λόγια και τις δηλώσεις και να έρθουμε στις πράξεις. Από τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2020, που ξεκινήσαμε το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που το παρέλαβε σε τραγική κατάσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έφτιαξε; Είναι ένα νούμερο που δεν ξεχνιέται, μηδέν. Σε αυτό το μηδέν εμείς πλάτη δεν βάζουμε! Κι ας μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι για την πανδημία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βάζει πλάτη. Δεν βάζουμε πλάτη σ’ αυτό το μηδέν!

Να συνεχίσουμε με τις πράξεις. Το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι λιγότερο από το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, που υπηρετούσε τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε την «τραγική κατάσταση» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν τη μείωση του προσωπικού, σε αυτήν την με τέτοιο τρόπο απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πλάτη δεν βάζουμε.

Για να έρθω και στο τελευταίο ερώτημα, που επαναλαμβάνουμε από την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή και ο Υπουργός, εκθέσεις ιδεών: Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και ανά ΥΠΕ φτιάχτηκαν το διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Οι πεντακόσιες εξήντα κλίνες ΜΕΘ λέτε ότι έγιναν χίλιες τριακόσιες πενήντα, δηλαδή συν οκτακόσιες. Δώστε μας τα στοιχεία ανά νοσοκομείο, όχι το συνολικό νούμερο, αλλά ανά νοσοκομείο και πόσο προσωπικό προσλάβατε γι’ αυτά τα κρεβάτια που φτιάξατε. Και όσο εξακολουθείτε να μην ανακοινώνετε, σας το λέω με απόλυτη επίγνωση αυτού που λέω, ότι κοροϊδεύετε και την Αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό. Δώστε τα αληθινά στοιχεία! Αν είναι αυτά δεν έχετε να φοβηθεί τίποτα, δώστε τα!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν τα έχουμε δώσει;

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν τα έχετε δώσει. Δεν τα έχετε δώσει, φέρτε τα!

Εν πάση περιπτώσει, άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς; Αλλά δεν είναι λάθος κάποιων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ούτε είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, που απαξίωσε τις ΜΕΘ, δεν ξέρει τη γραμμή. Διότι η γραμμή και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θεοποιεί την εμπορευματοποίηση της υγείας και αντί την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, θέλει την εκχώρηση δραστηριοτήτων του, φυσικά με το αζημίωτο, στον ιδιωτικό τομέα.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να ολοκληρώσω -και ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε- το σύνολο όλης αυτής της αντιμετώπισης του δημόσιου συστήματος υγείας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας μάς πεισμώνει. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά την απάντηση, που πραγματικά αντιπολιτεύεται τη νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο πλαίσιο ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που θα εξασφαλίζει τη συνοχή και την αξιοπρέπεια. Είναι ο δρόμος της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων, που τόσο βάναυσα προσβάλλει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε μια συνολικότερη πολιτική ανάκτησης της εργασίας. Και βεβαίως είναι ο δρόμος της εμβάθυνσης της δημοκρατίας σε όλες τις πλευρές της ζωής του τόπου.

Αυτή η πολιτική πρόταση αποτελεί, και αν το θέλετε είναι όντως, και η βάση για να κρίνουμε και το σημερινό νομοσχέδιο, που όπως είπα καταψηφίζουμε, αυτή η πρόταση μας συγκρούεται με την καρδιά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πρόταση και λογική διαπνέει και το σημερινό σχέδιο νόμου. Η πρότασή μας δίνει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και άρα αποτελεί τη βάση για μια ακόμα πιο ισχυρή συσπείρωσή τους. Η πρότασή μας ανοίγει τον δρόμο για την Ελλάδα της νέας εποχής, την απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος. Είναι η πρόταση της Αριστεράς, η πρόταση της προοδευτικής παράταξης, είναι η πρόταση της νίκης.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε