ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας
 
Με την φράση «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εκδήλωση της νεοσυντηρητικής επιδρομής που σχεδιάζεται» έκλεισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.
 
Σχετικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την υγεία, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που έρχονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας: «Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου για το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ότι η Κυβέρνηση επαναφέρει για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το καθεστώς του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Με το παρόν νομοσχέδιο, αναιρείται μια σημαντική θεσμική τομή που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημαντικό για τη δημόσια υγεία πεδίο».
 
Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναρωτήθηκε για τους λόγους αυτής της μετατροπής: «Το πρώτο ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι γιατί το κάνετε αυτό. Στο ερώτημά μας αυτό, που απευθύνεται στην Κυβέρνηση, βγαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και λέει «για να έχουμε χρηστή διοίκηση» και συμπληρώνει ο Υπουργός «για να έχουμε ευελιξία». Γιατί -επανέρχομαι εγώ- έχουμε εκτίμηση ότι δεν ήταν χρηστή η διοίκηση του ΕΟΔΥ σαν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου; Αν έχετε τέτοια στοιχεία, να τα ακούσουμε. Έχουμε στοιχεία δυσλειτουργίας του ΕΟΔΥ;».
 
 
Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Νίκος Ηγουμενίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παρελθόν διαπλοκής και διαφθοράς: «Οι μνήμες του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ ξυπνάνε. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένα εργαλείο, ήταν δρόμος χρηματισμού μέσων μαζικής επικοινωνίας και εργαζομένων σε αυτά. Ήταν εργαλείο χρηματισμού ημετέρων. Ήταν πηγή διαπλοκής και διαφθοράς. Ήταν συστατικό στοιχείο οικοδόμησης αυτού του σιχαμένου -συγγνώμη για την έκφραση, έτσι το θεωρεί ο λαός μας- πελατειακού κράτους που οικοδομήθηκε. Τέτοια διοίκηση ονειρεύεστε  -και γι’ αυτό αλλάζετε το νομικό πρόσωπο του ΕΟΔΥ;- ή τέτοια ευελιξία;», ρώτησε ο ίδιος με νόημα.
 
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και πρ. Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ηγουμενίδης συνδύασε το νομοσχέδιο με όλες τις τελευταίες αλλαγές σε κρίσιμους τομείς του κράτους: «Βεβαίως, δεν μπορώ παρά να ανασκουμπώνομαι, όταν βλέπω την αλλαγή της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, όταν βλέπω την αλλαγή στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όταν τα συνδυάσω αυτά με τα στοιχεία -ανέφερε αρκετά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική του ομιλία- που προωθούν οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανεξάρτητα από το αν έχει θεσμική ή όχι ενημέρωση ο Υπουργός.».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον υπέρμετρο δανεισμό της χώρας στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι «πολλά χρήματα από την Ελλάδα με συμμετοχή και πολιτικών αποφάσεων πήγαν στα ταμεία της «NOVARTIS» και των λογής-λογής «NOVARTIS» οι οποίες λυμαίνονται τον χώρο της υγείας, των υποδομών και των κατασκευών, τον χώρο των εξοπλισμών»
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην ουσία των αλλαγών: «Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Ανέκαθεν στην υγεία συγκρούονταν δύο πολιτικές: Η μία πολιτική που επιδιώκει διεύρυνση και απόδοση μεγαλύτερου χώρου στον ιδιωτικό τομέα, απέναντι στην άλλη πολιτική που μεροληπτεί υπέρ του δημόσιου τομέα υγείας, που επιδιώκει τη διεύρυνση και την απόδοση μεγαλύτερου χώρου στον δημόσιο τομέα υγείας. Η πολιτική της Δεξιάς που μεροληπτεί υπέρ του ιδιωτικού τομέα και η πολιτική της Αριστεράς που μεροληπτεί υπέρ του δημοσίου.
 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης επανέλαβε το βασικό λόγο καταψήφισης του νομοσχεδίου από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Από μόνο του το άρθρο που αλλάζει τον χαρακτήρα του ΕΟΔΥ είναι αιτία να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όπως θα σταθούμε απέναντι και σε κάθε εκδήλωση της νεοσυντηρητικής επιδρομής που σχεδιάζετε, όπως θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της περιόδου 2015-2019. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο στην Ελλάδα της νέας, μετά τα μνημόνια, εποχής.».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΓ΄

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

……………………………………………………………………………

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Τον λόγο έχει για επτά λεπτά ο κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσω κατ’ αρχήν ότι ο υπερδανεισμός της πατρίδας μας δεν οφείλεται στις ανάγκες της υγείας, όπως είπε κάποιος συνάδελφος που προηγήθηκε. Οφείλεται στις ανάγκες που προέκυψαν επειδή πολλά χρήματα από την Ελλάδα με συμμετοχή και πολιτικών αποφάσεων πήγαν στα ταμεία της «NOVARTIS» και των λογής-λογής «NOVARTIS» οι οποίες λυμαίνονται τον χώρο της υγείας, των υποδομών και των κατασκευών, τον χώρο των εξοπλισμών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και τι δεν ακούσαμε ότι έρχεται να κάνει η Κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου από τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Και ήταν αρκετοί αυτοί που προηγήθηκαν πριν από μένα. Ο ένας συναγωνιζόταν τον άλλον και φτάσαμε και στις υπερβολές: Λύσαμε το πρόβλημα των φαρμάκων, λύσαμε το πρόβλημα του ΕΚΑΒ, επανέρχεται η κανονικότητα στη χώρα. Το νομοσχέδιο προκάλεσε την ευτυχία ορισμένων συναδέλφων. Χρησιμοποιώ φράσεις από τις ομιλίες που προηγήθηκαν της δικιάς μου.

Εν πάση περιπτώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας δούμε πίσω από τα φλας που άστραψαν για να φωτογραφίσουν άλλον έναν εκ των αρίστων άριστο για διοικητή του Αγίου Όρους, ας δούμε λίγο πίσω από τον καπνό του τσιγάρου που κόβεται.

Κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου για το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ότι η Κυβέρνηση επαναφέρει για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το καθεστώς του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Με το παρόν νομοσχέδιο, αναιρείται μια σημαντική θεσμική τομή που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημαντικό για τη δημόσια υγεία πεδίο.

Το πρώτο ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι γιατί το κάνετε αυτό. Στο ερώτημά μας αυτό, που απευθύνεται στην Κυβέρνηση, βγαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και λέει «για να έχουμε χρηστή διοίκηση» και συμπληρώνει ο Υπουργός «για να έχουμε ευελιξία». Γιατί -επανέρχομαι εγώ- έχουμε εκτίμηση ότι δεν ήταν χρηστή η διοίκηση του ΕΟΔΥ σαν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου; Αν έχετε τέτοια στοιχεία, να τα ακούσουμε. Έχουμε στοιχεία δυσλειτουργίας του ΕΟΔΥ; Και μην μου πείτε τώρα το παράδειγμα της πληρωμής του κούριερ που πήγε τα δείγματα για τον ιό του έμπολα.

Εν πάση περιπτώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιμένουμε απαντήσεις, τις απαντήσεις που δεν μας ικανοποιούν μέχρι τώρα και μας κάνουν να επανερχόμαστε στο ερώτημα, τις απαντήσεις που δεν βρίσκουμε -αν θέλετε-  στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Βεβαίως, περιμένοντας τις απαντήσεις, οι μνήμες του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ ξυπνάνε. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένα εργαλείο, ήταν δρόμος χρηματισμού μέσων μαζικής επικοινωνίας και εργαζομένων σε αυτά. Ήταν εργαλείο χρηματισμού ημετέρων. Ήταν πηγή διαπλοκής και διαφθοράς. Ήταν συστατικό στοιχείο οικοδόμησης αυτού του σιχαμένου -συγγνώμη για την έκφραση, έτσι το θεωρεί ο λαός μας- πελατειακού κράτους που οικοδομήθηκε. Τέτοια διοίκηση ονειρεύεστε  -και γι’ αυτό αλλάζετε το νομικό πρόσωπο του ΕΟΔΥ;- ή τέτοια ευελιξία;

Περιμένοντας την απάντησή σας, βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να μην σκεφτώ και την άλλη είδηση που μας ήρθε. Άλλαξε η διοίκηση και καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Γιατί; Γιατί τα κάνετε αυτά;

Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ αυτό που είπε σημαίνων στέλεχος της παράταξής σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης: «Να πάρουμε θεσμικά και διοικητικά μέτρα…», λέει ο ίδιος, «…ώστε οι ελαττωματικές ιδέες της κάθε μορφής Αριστεράς να μην μας απειλήσουν ξανά». Αυτό το πραγματικά αποκρουστικό δόγμα είναι γεγονός ότι διαπερνά τη δράση σας, αλλά τώρα μήπως υπερβάλλουμε; Από το νομικό πρόσωπο του ΕΟΔΥ θα καθοριστεί η θωράκιση του συστήματος και του κράτους απέναντι στην Αριστερά; Θα επανέλθω.

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Ανέκαθεν στην υγεία συγκρούονταν δύο πολιτικές: Η μία πολιτική που επιδιώκει διεύρυνση και απόδοση μεγαλύτερου χώρου στον ιδιωτικό τομέα, απέναντι στην άλλη πολιτική που μεροληπτεί υπέρ του δημόσιου τομέα υγείας, που επιδιώκει τη διεύρυνση και την απόδοση μεγαλύτερου χώρου στον δημόσιο τομέα υγείας. Η πολιτική της Δεξιάς που μεροληπτεί υπέρ του ιδιωτικού τομέα και η πολιτική της Αριστεράς που μεροληπτεί υπέρ του δημοσίου.

Αυτές οι δύο γραμμές συγκρούστηκαν και την περίοδο των μνημονίων από εσάς, ως Κυβέρνηση, τότε που εφαρμόσατε μια πολιτική που έφερε το δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης, που έκανε δυόμισι εκατομμύρια συμπολιτών μας να αποκλειστούν από τις παροχές και υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας, που μετακύλησε μεγάλο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης απευθείας στους εργαζόμενους.

Ήταν η πολιτική που θέλατε να εφαρμόσετε και που βρήκατε πρόσχημα την τρόικα, όπως είπε και ο Αντιπρόεδρός σας και το ισχυρίζεται ακόμα και σήμερα, γιατί δεν έχω δει να το ανακαλεί: «Αν δεν είχαμε τρόικα, θα έπρεπε να την εφεύρουμε». Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόσατε, σε αυτή την κατεύθυνση κινείστε και αυτές οι δύο γραμμές συγκρούονται και σήμερα.

Βεβαίως, δεν μπορώ παρά να ανασκουμπώνομαι, όταν βλέπω την αλλαγή της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, όταν βλέπω την αλλαγή στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όταν τα συνδυάσω αυτά με τα στοιχεία -ανέφερε αρκετά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική του ομιλία- που προωθούν οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανεξάρτητα από το αν έχει θεσμική ή όχι ενημέρωση ο Υπουργός.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι εμείς σε μια τέτοια πορεία, σε μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση, δεν μπορούμε να συμπράξουμε. Γι’ αυτό ακριβώς και από μόνο του το άρθρο που αλλάζει τον χαρακτήρα του ΕΟΔΥ είναι αιτία να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όπως θα σταθούμε απέναντι και σε κάθε εκδήλωση της νεοσυντηρητικής επιδρομής που σχεδιάζετε, όπως θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της περιόδου 2015-2019.

Να το ξέρετε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο στην Ελλάδα της νέας, μετά τα μνημόνια, εποχής.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε