Συνυπογράφει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου»

Το ανθρώπινο δυναμικό διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Τουρισμό.

Τα τμήματα μετεκπαίδευσης μισθωτών τουριστικών επαγγελμάτων, που αποτελούσαν μοναδικό εκπαιδευτικό θεσμό που αφορά τους εργαζόμενους και στοχεύουν στη βελτίωση και ανάπτυξη των προσόντων τους, έδωσαν διαχρονικά σημαντικά αποτελέσματα στην οργάνωση και τη βελτίωση της κουλτούρας και της νοοτροπίας εξυπηρέτησης των πελατών.

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ακολούθησε η κατάργηση της μετεκπαίδευσης και κατ’ επέκταση η κατάργηση της λειτουργίας των τμημάτων μετεκπαίδευσης πανελλαδικά, αποδυναμώνοντας την κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού και υπονομεύοντας συνολικά την ανάπτυξη των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι στο Νομό Ηρακλείου, έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τους περισσότερους εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο Τουρισμού Επισιτισμού, η σχολή Μετεκπαίδευσης έχει να λειτουργήσει από το 2014.

Με το νόμο 4547/18 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού και ουσιαστικής βελτίωσης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, ώστε το περιεχόμενο τους να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα χαρακτηριστικά του τουριστικού τομέα και στις ανάγκες των εργαζομένων.

Με την υπ αριθμ. 11506 απόφαση (ΦΕΚ 2705/Β) της Υπουργού Τουρισμού κας Κουντουρά εγκρίθηκε ο κανονισμός με τον οποίο καθορίζονται ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των Τμημάτων Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού.

Μετέπειτα, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχαρόπουλου, ήδη από τον Μάιο 2019, είχε αποφασιστεί ότι για την περίοδο 2019-2020, εντάσσονται στο σχεδιασμό του υπουργείου δέκα επιπλέον τμήματα μετεκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο, σε τέσσερις ακόμα ελληνικές πόλεις. Συνολικά, για τη χρονιά 2019-2020 θα λειτουργήσουν 40 τμήματα μετεκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα σε 14 περιοχές της χώρας, εξ αυτών και στο Ηράκλειο.

Επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι οι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής της, είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των εκπαιδευτικών δομών του τουρισμού που ανήκουν στο κράτος, με σκοπό την εξασφάλιση για τους νέους και τις νέες γενιές, μιας επιτυχημένης μετάβασης από το σχολικό περιβάλλον στο νέο περιβάλλον εργασίας και φυσικά στην αγορά εργασίας.

Επειδή στο Ηράκλειο, στην κοιτίδα του τουρισμού, η επαγγελματική σχολή συνέβαλε για πολλά χρόνια στην αναδιοργάνωση για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων στον τουριστικό τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκδίδοντας την εφαρμοστική εγκύκλιο που θα καθορίζει το πλαίσιο της λειτουργίας των τμημάτων μετεκπαίδευσης, και κατ επέκταση και αυτών του Νομού Ηρακλείου ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε