ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα θέματα υγείας στο Νομό Ηρακλείου

Σημαντικές ειδήσεις για την υγεία στο Νομό Ηρακλείου αλλά και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου στον Νομό προκύπτουν μέσα από τις απαντήσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας.

Πρώτον, «το θέμα με την παραχώρηση των κτηρίων θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Να είσαστε απόλυτα σίγουρος», απάντησε απευθυνόμενος στον Νίκο Ηγουμενίδη ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ερώτηση για την παραχώρησή στο Υπουργείο Υγείας του σημερινού κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και το κλειστού ΙΚΑ Χερσονήσου με στόχο να λειτουργήσουν ως πρότυπα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.  

«Είμαστε σε μια φάση που με το Υπουργείο Εργασίας έχουμε ισχυρή πολιτική συνεννόηση και βούληση να προχωρήσουν γρήγορα και τάχιστα όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για παραχωρήσεις κτηρίων και το έχουμε πετύχει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Δεύτερον, αναφορικά με το ζήτημα της θεσμοθέτησης των νέων Περιφερειακών Ιατρείων σε Βαγιωνιά, Μάταλα και Στάβιες που έθιξε ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο Υπουργός απάντησε: «Χρειάζεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός και νομίζω ότι εκεί μπορούμε να δούμε κατά προτεραιότητα τα συγκεκριμένα περιφερειακά ιατρεία στα οποία αναφερθήκατε, δηλαδή των Ματάλων, της Βαγιωνιάς και στις Στάβιες».

Τρίτον, η μία από τις δύο πρώτες Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι στο Ηράκλειο. 

«Η μία θα είναι στο Ηράκλειο ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας και των συγκεκριμένων ανθρώπων της ιατρικής σχολής», επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός για την ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών στο Ηράκλειο.

«Θα είναι σε μία δομή, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως δημοτικό ιατρείο και θα είναι και μία πρωτότυπη σύμπραξη ανάμεσα στο ΕΣΥ, στο Πανεπιστήμιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι, λοιπόν, μία ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία εκτός από υπηρεσίες υγείας, όπως όλες οι τοπικές μονάδες, θα παρέχει και συνεχιζόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση».

Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κτήριο του ΙΚΑ, του Αγίου Μηνά και στον σχεδιασμό από τον Μάιο του 2015: «Στον σχεδιασμό μας προβλεπόταν να γίνει ένα Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή ένα κέντρο υγείας, που θα εκπαιδεύει τους γιατρούς. Το Μάιο του 2015, όταν δηλαδή στο Ηράκλειο γινόταν συζήτηση να γίνει ένα μικρό Mall, ένα εμπορικό κέντρο στο αντίστοιχο κτήριο, ανταλλάξαμε επιστολές, εγώ προσωπικά ως Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας με τον κ. Θεωνά –τότε Διοικητή του ΙΚΑ- για την παραχώρηση της χρήσης αυτού του κτηρίου που είναι στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Στην ίδια αλληλογραφία ζητάγαμε και το κτήριο του ΙΚΑ της Χερσονήσου, ένα κτήριο που θέλαμε να στεγάσει επίσης Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου».

«Ενώ και στις επαφές μας μαζί, που γνωρίζετε την πρόταση αυτή και στις επαφές με το Υπουργείο Εργασίας, πουθενά δεν είχα αρνητική απάντηση, είναι απορίας άξιο γιατί ακόμα δεν έχουν παραχωρηθεί αυτά τα δύο κτήρια για χρήση στο Υπουργείο Υγείας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην διοικητής της 7ης ΥΠΕ.

Σχετικά με τα 3 Περιφερειακά Ιατρεία σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης: «Στον σχεδιασμό μας, με βάση την κίνηση του πληθυσμού και την ανάλυση του Xάρτη Yγείας, προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων ιατρείων στα Μάταλα και στη Βαγιωνιά, σας αναφέρω τις συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, ακολουθώντας τον πληθυσμό και αντικαθιστώντας άλλα ιατρεία. Όπως είχατε πει, δεν κλείνουμε καμία δομή υγείας, θα ανοίξουμε καινούργιες όπου χρειάζονται», ενώ για τις Στάβιες ανέφερε ότι «ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν εξοπλίσει ένα ιατρείο που θα το ζήλευαν πολλά περιφερειακά ιατρεία και όχι μόνο του Ηρακλείου. Αυτά τα ιατρεία, παρά το γεγονός ότι βλέπω θετική ανταπόκριση από παντού, δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα».

Επιπλέον, σχετικά με την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ για την αντιμετώπιση των αναγκών της καρδιοχειρουργικής και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, είπε ο βουλευτής: «Δίπλα στην αίθουσα των καθετηριασμών του ΠΕΠΑΓΝΗ -τα χωρίζει ο διάδρομος του Νοσοκομείου- υπάρχει αίθουσα με επτά κρεβάτια ΜΕΘ, επτά κρεβάτια δηλαδή που μπορούν να στηρίξουν απολύτως και να υποστηρίξουν την αναπνευστική, τη νεφρική, την καρδιακή λειτουργία».

«Είχε δρομολογηθεί και είχαν προσληφθεί και αναισθησιολόγος επικουρικός και εντατικολόγος επικουρικός. Ωστόσο, αυτή η Μονάδα δεν άνοιξε ποτέ, οι γιατροί αυτοί, παρά το ότι προσλήφθηκαν ως επικουρικοί γι’ αυτή τη Μονάδα, δεν εργάστηκαν ποτέ σε αυτή τη Μονάδα», τονίστηκε στη συζήτηση.

Στα πλαίσια της απάντησης του ο Υπουργός, επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι σε διαρκή εξέλιξη. «Η ερώτησή σας κυρίως αφορά όχι το κομμάτι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που έχουμε ήδη επτά σε λειτουργία στον Νομό Ηρακλείου, πέντε στο κυρίως αστικό κέντρο της πόλης και δύο σε περιαστικούς δήμους. Έχουμε δώδεκα συνολικά Τοπικές Μονάδες σε όλη την Κρήτη».

Επιπλέον, ανέφερε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ότι «υπάρχει στο σχεδιασμό και είναι στη φάση όμως της μελέτης επί του παρόντος μία Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για τα προγραμματισμένα περιστατικά του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άρα, ένα κομμάτι από τον όγκο φροντίδας που παρέχεται από τη σημερινή Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης των Καρδιοπαθειών θα μπορεί να καλυφθεί από αυτήν την One Day Clinic για τα περιστατικά τα αιμοδυναμικά».

Στα πλαίσια μιας μακράς αλλά ουσιαστικής συζήτησης, ο Υπουργός και ο βουλευτής αναφέρθηκαν σε πρόσωπα που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα από την πλευρά του Νίκου Ηγουμενίδη ότι «η πρόταση της Αριστεράς ακουμπά στη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, στηρίζεται στην πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και έχει την καθολική αποδοχή των φτωχών, των αδύναμων, των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα υγείας».

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙZ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϟΣΤ΄

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

 

Η με αριθμό 384/26-2-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Εκκρεμότητες σχετικές με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νομό Ηρακλείου και την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ)».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός.

Τον λόγο έχει ο κ. Ηγουμενίδης για δύο λεπτά, να αναπτύξει την ερώτηση του.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστή η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης μας για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, που θα εξασφαλίζει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, οι οποίες υπηρεσίες θα υπόκεινται σε κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο.

Αναφερθήκατε και στην προηγούμενη ερώτηση που συζητήθηκε, στις οικονομικές δυσκολίες και τη δημοσιονομική στενότητα μέσα από όπου προχωράει αυτή η πρόταση. Παρόλα αυτά πιστεύω, κύριε Υπουργέ -αν μου επιτρέπετε εισαγωγικά στη δική μου ερώτηση ένα σχόλιο στην προηγούμενη συζήτηση- ότι η πρόταση της Αριστεράς ακουμπά στη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, στηρίζεται στην πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και έχει την καθολική αποδοχή των φτωχών, των αδύναμων, των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό με όλες τις δυσκολίες, πραγματικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πρόταση της Αριστεράς θα προχωρήσει και προχωράει.

Σε αυτήν την πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης, για διάφορους λόγους -ενδεχομένως και από σεβασμό προς τους συνεργάτες μου, να αναφερθώ σε αυτούς στη δευτερολογία μου-, αυτόν το σχεδιασμό του Υπουργείου τον προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω. Ήμασταν, σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου, ένα βήμα πιο μπροστά συγκρινόμενοι με τις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες. Από όλο αυτό το σχέδιο που είχαμε κάνει στηριγμένοι στον Χάρτη Υγείας, κράτησα ορισμένα στοιχεία που συμπεριλαμβάνω και στην ερώτηση μου.

Πρώτον, ως προς τα κτήρια σε αυτήν την εμβληματική παρέμβαση της Αριστεράς για την Ελλάδα –εμβληματική το πιστεύω, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον αστικό ιστό της πατρίδας μας- και συγκεκριμένα το κτήριο του ΙΚΑ, του Αγίου Μηνά, στον σχεδιασμό μας προβλεπόταν να γίνει ένα Πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή ένα κέντρο υγείας, που θα εκπαιδεύει τους γιατρούς. Εσείς ο ίδιος είπατε στην ερώτηση του προηγούμενου συναδέλφου, ότι δεν έχουν όλοι οι οικογενειακοί γιατροί την κουλτούρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την κουλτούρα της πρόληψης και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Θέλουμε και σχεδιάσαμε η εκπαίδευση και η άσκηση σε αυτό το Πρότυπο Κέντρο Υγείας να είναι κομμάτι της εκπαίδευσης των γενικών γιατρών, κομμάτι και στοιχείο της ειδικότητας τους. Θέλαμε και σχεδιάσαμε, σε συνεργασία με το ΤΕΙ, να είναι στοιχείο εκπαίδευσης και του υπόλοιπου, του παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Κάναμε όλη αυτήν τη συζήτηση και το σχεδιασμό τον Μάιο του 2015, όταν δηλαδή στο Ηράκλειο γινόταν συζήτηση να γίνει ένα μικρό Mall, ένα εμπορικό κέντρο στο αντίστοιχο κτήριο. Tο Μάιο του 2015 ανταλλάξαμε επιστολές, εγώ προσωπικά ως Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας με τον κ. Θεωνά –τότε Διοικητή του ΙΚΑ- για την παραχώρηση της χρήσης αυτού του κτηρίου που είναι στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Στην ίδια αλληλογραφία ζητάγαμε και το κτήριο του ΙΚΑ της Χερσονήσου, ένα κτήριο που θέλαμε να στεγάσει επίσης Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Εσείς ο ίδιος είπατε προηγουμένως για περιοχές που είχαν παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο Δήμος της Χερσονήσου με τις χίλιες τετρακόσιες ξενοδοχειακές μονάδες έχει παραδοθεί σε αυτόν, είναι ένας από τους λίγους δήμους της χώρας που δεν είχε κέντρο υγείας. Και παράλληλα, προβλέπαμε στον σχεδιασμό μας το ΙΚΑ της Χερσονήσου να είναι έδρα του ΕΚΑΒ –στεγάζεται σε κοντέινερ ο σταθμός του ΕΚΑΒ λίγα μέτρα δίπλα από το κτήριο που παραμένει κλειστό- και έδρα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

Ενώ και στις επαφές μας μαζί, που γνωρίζετε την πρόταση αυτή και στις επαφές με το Υπουργείο Εργασίας, πουθενά δεν είχα αρνητική απάντηση, είναι απορίας άξιο γιατί ακόμα δεν έχουν παραχωρηθεί αυτά τα δύο κτήρια για χρήση στο Υπουργείο Υγείας. Έχω καταθέσει ερώτηση και στην Υπουργό Εργασίας και περιμένω την απάντησή της.

Θα αναφερθώ πολύ σύντομα στα δύο ακόμα θέματα. Στον σχεδιασμό μας, με βάση την κίνηση του πληθυσμού και την ανάλυση του Xάρτη Yγείας, προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων ιατρείων στα Μάταλα και στη Βαγιωνιά, σας αναφέρω τις συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, ακολουθώντας τον πληθυσμό και αντικαθιστώντας άλλα ιατρεία. Όπως είχατε πει, δεν κλείνουμε καμία δομή υγείας, θα ανοίξουμε καινούργιες όπου χρειάζονται. Ακόμα και σε πρόσφατη συνάντηση που είχα, μέσα στο εξάμηνο, με τον Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ακριβώς επανέλαβε αυτή τη θέση: Θα κάνουμε το ιατρείο στα Μάταλα, θα κάνουμε το ιατρείο στη Βαγιωνιά, θα αξιοποιήσουμε την αγάπη των κατοίκων στις Στάβιες, παρά το ότι δεν έβγαινε από το χάρτη υγείας. Ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν εξοπλίσει ένα ιατρείο που θα το ζήλευαν πολλά περιφερειακά ιατρεία και όχι μόνο του Ηρακλείου. Αυτά τα ιατρεία, παρά το γεγονός ότι βλέπω θετική ανταπόκριση από παντού, δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα.

Και το τελευταίο είναι το εξής: Η Καρδιολογική Μονάδα του ΠΕΠΑΓΝΗ. Ξέρετε ότι στο έμφραγμα -ως γιατρός το γνωρίζετε εσείς, κύριε Υπουργέ- ο χρόνος είναι ζωή. Ο χρόνος για την αντιμετώπισή του είναι ποιότητα ζωής γι’ αυτούς που αναρρώνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δίπλα στην αίθουσα των καθετηριασμών του ΠΕΠΑΓΝΗ -τα χωρίζει ο διάδρομος του Νοσοκομείου- υπάρχει αίθουσα με επτά κρεβάτια ΜΕΘ, επτά κρεβάτια δηλαδή που μπορούν να στηρίξουν απολύτως και να υποστηρίξουν την αναπνευστική, τη νεφρική, την καρδιακή λειτουργία.

Να ξεκαθαρίσω, κατ’ αρχάς, ότι από συζήτηση με τον Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής και τον Διευθυντή της Καρδιολογικής είχαμε καταλήξει ότι στον σχεδιασμό της η ΜΕΘ, αυτό το τμήμα των επτά κρεβατιών, πρέπει να έχει έναν καρδιολόγο, έναν αναισθησιολόγο και έναν εντατικολόγο. Είχε δρομολογηθεί και είχαν προσληφθεί και αναισθησιολόγος επικουρικός και εντατικολόγος επικουρικός. Ωστόσο, αυτή η Μονάδα δεν άνοιξε ποτέ, οι γιατροί αυτοί, παρά το ότι προσλήφθηκαν ως επικουρικοί γι’ αυτή τη Μονάδα, δεν εργάστηκαν ποτέ σε αυτή τη Μονάδα.

Πρόσφατα, το Υπουργείο -και πολύ καλά έκανε- κάλυψε όλες τις ανάγκες σε προσωπικό των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Γιατί εξαιρέθηκε αυτή η μονάδα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο να απαντήσετε στην πρωτολογία σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, θέλω να πω το εξής, ότι κριτική επί της ταχύτητας υλοποίησης ενός σχεδιασμού που αφορά την ανάπτυξη του συστήματος υγείας είναι απολύτως αποδεκτή και επιθυμητή. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε είναι ένα σχέδιο που ενδυναμώνει τη δημόσια περίθαλψη, καλύπτει κενά τα οποία υπήρχαν διαχρονικά, όπως για παράδειγμα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, δίνει μια προτεραιότητα, που είναι πολύ κρίσιμη, σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι Καρδιολογικές Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης κ.λπ.

Ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι σε διαρκή εξέλιξη. Η ερώτησή σας κυρίως αφορά όχι το κομμάτι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που έχουμε ήδη επτά σε λειτουργία στον Νομό Ηρακλείου, πέντε στο κυρίως αστικό κέντρο της πόλης και δύο σε περιαστικούς δήμους. Έχουμε δώδεκα συνολικά Τοπικές Μονάδες σε όλη την Κρήτη.

Επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύω ότι η Κρήτη είναι η Υγειονομική Περιφέρεια που αυτός ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα έλεγα ότι προχωράει με πολύ ικανοποιητικά βήματα και πιστεύω ότι σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο το ότι υπήρχαν, ειδικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή, εμπνευσμένοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτήν την κουλτούρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως ήταν ο κ. Φιορέτος, όπως ήταν ο κ. Καφάτος, άνθρωποι που είχαν αυτή τη φιλοσοφία της έμφασης στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και φυσικά, ο κ. Λιονής και ο αείμνηστος ο Αντώνης Κούτης.

Έτσι, λοιπόν, αυτό το μοντέλο νομίζω ότι αναπτύσσεται σταδιακά. Πρόσφατα, μάλιστα -νομίζω ότι ήσασταν και εσείς παρών- κάναμε μια δημόσια λογοδοσία και μια εκδήλωση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας αυτών των νέων δομών του Ηρακλείου.

Υπάρχουν, όμως και οι υπόλοιπες δομές. Υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας, υπάρχουν τα περιφερειακά τους ιατρεία, υπάρχουν οι ανάγκες νέων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και υπάρχει και αυτή η καθυστέρηση, για την οποία δεν θέλω τώρα να βρίσκω εύκολες δικαιολογίες. Υπάρχει μια δυσλειτουργία και μια δυσκολία γρήγορης συνεννόησης ανάμεσα σε συναρμόδια Υπουργεία πάρα πολλές φορές.

Όμως, είμαστε σε μια φάση που με το Υπουργείο Εργασίας έχουμε ισχυρή πολιτική συνεννόηση και βούληση να προχωρήσουν γρήγορα και τάχιστα όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για παραχωρήσεις κτηρίων και το έχουμε πετύχει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυτό. Έχουν παραχωρηθεί κτήρια του ΙΚΑ και στεγάζουν ΤΟΜΥ. Συστεγάζονται Τοπικές Μονάδες Υγείας με άλλες διοικητικές υπηρεσίες, με αδιάθετους χώρους που υπήρχαν από παλιές δομές του ΙΚΑ ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουν και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ως προς το ΙΚΑ, ιδιαίτερα στη Χερσόνησο όπου έχουμε μια περιοχή, έναν δήμο με μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη και με μεγάλο πληθυσμό φιλοξενουμένων το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού, εκεί έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια τοπική μονάδα. Έχουμε και ένα παλιό διθέσιο περιφερειακό ιατρείο. Σίγουρα χρειάζεται ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το οποίο θα αναβαθμίσει τη φροντίδα στην περιοχή.

Αυτό στο οποίο θα συμφωνήσω απολύτως είναι ότι χρειάζεται -αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι μια υπόθεση πολύ άμεσης απόδοσης- ένας συνολικός ανασχεδιασμός όλου του χάρτη των δημόσιων δομών υγείας ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και φυσικά και στον Νομό Ηρακλείου, διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα τα πληθυσμιακά, τα συγκοινωνιακά.

Επιδημιολογικά και νοσολογικά έχουμε ένα θέμα με τις καταγραφές και με τα δεδομένα και πώς παρακολουθούνται. Σιγά-σιγά οργανώνεται το σύστημα. Έχουμε και μέσα από τα πληροφοριακά συστήματα τώρα πια των ΥΠΕ και των νοσοκομείων και μέσα από το σύστημα BI περισσότερη πληροφορία και καλύτερη εικόνα.

Νομίζω ότι χρειάζεται ένας συνολικός ανασχεδιασμός και νομίζω ότι εκεί μπορούμε να δούμε κατά προτεραιότητα τα συγκεκριμένα περιφερειακά ιατρεία στα οποία αναφερθήκατε, δηλαδή των Ματάλων, της Βαγιωνιάς και στις Στάβιες.

Θέλω να πω το εξής και με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν είχαμε τη δυνατότητα σε αυτή την πρώτη περίοδο της κυβερνητικής μας θητείας ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών με ισότιμο τρόπο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να προχωρήσουμε παρεμβάσεις εξυγίανσης και ηθικοποίησης του συστήματος, να προχωρήσουμε μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο φάρμακο και ταυτόχρονα, να κάνουμε και έναν ριζικό ανασχεδιασμό και μια αξιολόγηση όλων των δομών της χώρας και μια αναδιοργάνωση και μια σύγχρονη χωροταξία των δημόσιων δομών.

Νομίζω ότι αυτό είναι μια υπόθεση της επόμενης κυβερνητικής θητείας και πραγματικά, πιστεύουμε ότι και οι πολίτες της χώρας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι άνθρωποι του συστήματος υγείας θα αξιολογήσουν αυτή την πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία έχει προηγηθεί και θα μας δώσουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε στην επόμενη θητεία αυτό το πολύ σημαντικό έργο αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ στη χώρα μας.

Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα απαντήσω στη δευτερομιλία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας.

Συμφωνώ μαζί σας. Δεν είχαμε δυνατότητα την πρώτη στιγμή και πιστεύω ότι και από τη θέση του Διοικητή της ΥΠΕ τότε, ζήσαμε μαζί τις αγωνίες και τον κίνδυνο να καταρρεύσει λειτουργικά το δημόσιο σύστημα υγείας στα χέρια μας, σε εσάς, ως Υπουργό και στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Συμφωνώ σε αυτό, λοιπόν, ότι δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα.

Το δεύτερο είναι, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, ότι πράγματι στην Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης για διάφορους λόγους ήμασταν ένα βηματάκι πιο μπροστά από τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες και αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, ακριβώς στους συνεργάτες οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα μου.

Αναφερθήκατε στον φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη, που δυστυχώς τόσο άδικα έφυγε νωρίς, στον κ. Κούτη, αναφερθήκατε στον καθηγητή κ. Λιονή. Οι δύο αυτοί γιατροί ήταν στην επιτροπή του Υπουργείου που επεξεργάστηκε την παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παράλληλα, ήταν συνεργάτες στην Υγειονομική Περιφέρεια, που πέρα από τις ιδέες, συζητούσαμε και την πρακτική εφαρμογή στην περιοχή του Ηρακλείου.

Ένα άλλο στοιχείο που βοήθησε η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης να προχωρήσει πιο γρήγορα τον σχεδιασμό ήταν ακριβώς ότι είχαμε την κατάλληλη επιστήμονα, την κ. Πιστόλα, η οποία δούλεψε στην Υγειονομική Περιφέρεια -μαθηματικός, έχοντας δουλέψει πάνω στα ολοκληρωμένα γεωγραφικά συστήματα- και μας βοήθησε στην επεξεργασία των δεδομένων του Χάρτη Υγείας.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι -το είπα και στην πρωτολογία μου, θα το ξαναπώ και θα το λέω πάντα- σε αυτήν την εμβληματική προσπάθεια παρέμβασης της Αριστεράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον αστικό ιστό της πατρίδας μας είχαμε μαζί μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαμε στελέχη από τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής. Θα αναφερθώ μόνον σε έναν, o οποίος ήταν πολύτιμος συνεργάτης και φίλος και επίσης έφυγε νωρίς, το Γιώργο τον Μαρκατάτο από το Δήμο του Μαλεβιζίου, ο οποίος ολόθερμα στήριξε αυτήν την προσπάθεια να προετοιμάσει τα ιατρεία. Σας θυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι στον αρχικό σχεδιασμό μας ήταν να ενταχθεί ο Δήμος Μαλεβιζίου με τα πέντε ιατρεία του στα πρώτα δέκα, δεκαπέντε ιατρεία που σχεδιάζαμε πιλοτικά σε όλη τη χώρα. Αυτοί ήταν, λοιπόν, οι λόγοι που προχωρήσαμε πιο γρήγορα το σχεδιασμό.

Αυτός, δηλαδή, ο σχεδιασμός που είπατε, κύριε Υπουργέ, για το Νομό Ηρακλείου και όχι μόνο ευρύτερα για την περιοχή της Κρήτης, αλλά ας σταματήσουμε στο Νομό Ηρακλείου αυτήν τη στιγμή, υπάρχει, είναι σχεδιασμός στηριγμένος στο Χάρτη Υγείας και μάλιστα είναι ένας σχεδιασμός που συζητήθηκε με όλα τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια από τον Ιούνιο, Ιούλιο του 2015.

Ή, αν το θέλετε, πριν καλά-καλά συζητήσουμε στο επίπεδο διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών το σχεδιασμό για την παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εσείς ο ίδιος ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τότε μαζί με τον κ. Κουρουμπλή, που ήταν τότε Υπουργός Υγείας, παραβρεθήκατε σε σύσκεψη στην ΥΠΕ που συζητήσαμε τη χωροθέτηση των ιατρείων του Δήμου Μαλεβιζίου με το δημοτικό συμβούλιο του Μαλεβιζίου. Συζητήθηκε με το Δήμο της Γόρτυνας, το Δήμο της Φαιστού στα δημοτικά συμβούλια. Θέλω να πω ότι αυτές οι προτάσεις συζητήθηκαν στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια με το Δήμο της Βιάννου, δεν αφορά ιατρεία, αλλά αφορούσε κατανομή του ΕΚΑΒ, τέτοιο ήταν το πρόβλημα εκεί. Συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Χερσονήσου που συζητήσαμε και την κατανομή των ιατρείων με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, με βάση τις δομές υγείας που υπάρχουν και πώς θα τα αξιοποιήσουμε.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι: Οι αποφάσεις να παραχωρηθεί η χρήση των δύο κτιρίων του ΙΚΑ, που είναι κλειστά, στο Υπουργείο Υγείας τι έγιναν; Δεν ήταν Μάιος και το συζητάμε τον Ιούνιο. Συζητάμε από το Μάη του 2015 και κλείνουμε τέσσερα χρόνια. Και να πω ότι διαφωνούσε η κυρία Αχτσιόγλου ή ο κ. Κατρούγκαλος; Από τότε που ήταν Υπουργός Εργασίας ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, το συζητάμε. Να πω ότι καταλαβαίνω ότι διαφωνεί ο Υπουργός. Αλλά είναι δυνατόν να συμφωνούν οι Υπουργοί και να μη γίνεται; Υπάρχουν διοικητικά στελέχη κάτω που αδιαφορούν; Υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων που δεν το δέχονται; Υπάρχουν ανεπάρκειες στις διοικήσεις;

Δεν γίνεται, όμως, να συνεχίσουμε με αυτήν την καθυστέρηση. Στα ιατρεία που λέμε ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να βρούμε γιατρούς να πάνε, αλλά γιατί δεν θεσμοθετούνται από το Υπουργείο, η θεσμοθέτηση τους ότι θα έχουμε ιατρεία εκεί;

Και αντίστοιχα, όπως σας είπα, στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου βεβαίως η μονάδα αυτή δεν υφίσταται, αλλά δεν φταίει η αίθουσα που δεν μπήκε στο οργανόγραμμα. Κάποιος διοικεί αυτό το νοσοκομείο, κάποιος προΐσταται της διοίκησης του νοσοκομείου και προφανώς το Υπουργείο προΐσταται όλης αυτής της πυραμίδας. Δεν γίνεται, όμως, να εξαιρείται όταν καλύπτουμε όλες τις ανάγκες όλων των ΜΕΘ της χώρας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Ηγουμενίδη, Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού.

Τον λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός για τη δευτερολογία του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, εκκρεμότητες σίγουρα υπάρχουν. Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν. Καθυστερήσεις σίγουρα υπάρχουν. Αυτό που νομίζω ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, ότι υπάρχει είναι ηθελημένη ολιγωρία, ηθελημένη υπονόμευση ενός οποιουδήποτε σχεδιασμού.

Ο σχεδιασμός είναι κάτι το οποίο τροποποιείται στην πορεία του χρόνου ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες, ανάλογα με τα νέα δεδομένα. Άρα, την ευθύνη για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού και την υλοποίηση του την έχει η συγκεκριμένη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Φαντάζομαι ότι έχετε πάρει απαντήσεις, έχετε συζητήσει μαζί τους ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιες είναι οι ιεραρχήσεις. Όλοι θέλουμε τα βήματα να είναι πιο γρήγορα, όλοι θέλουμε να καλύψουμε με μεγαλύτερη πληρότητα τις ανάγκες του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Η δυνατότητα η πραγματική δεν είναι πάντα διασφαλισμένη για διάφορους λόγους, διότι δεν υπάρχει η ανταπόκριση από την πλευρά των ιατρών, διότι υπάρχουν δυσκολίες εξεύρεσης πόρων οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι για τον εξοπλισμό, την αναβάθμιση των υποδομών και λοιπά.

Το θέμα με την παραχώρηση των κτηρίων θα λήξει πάρα πολύ σύντομα να είσαστε απόλυτα σίγουρος. Τώρα από την παραχώρηση μέχρι τη δυνατότητα γρήγορα να πάμε σε σύγχρονες δομές αντιλαμβάνεστε ότι πάντα θα υπάρξει ένας χρόνος πολύ σημαντικός. Αυτές οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ δύσκολες και ειδικά σε μία χώρα που έχει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση της.

Εδώ θέλω να πω και κάτι ακόμα επειδή αναφερθήκατε και στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών. Είναι δύο οι πρώτες Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη χώρα. Η μία θα είναι στο Ηράκλειο ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας και των συγκεκριμένων ανθρώπων της ιατρικής σχολής. Θα είναι σε μία δομή, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως δημοτικό ιατρείο και θα είναι και μία πρωτότυπη σύμπραξη ανάμεσα στο ΕΣΥ, στο Πανεπιστήμιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι, λοιπόν, μία ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία εκτός από υπηρεσίες υγείας, όπως όλες οι τοπικές μονάδες, θα παρέχει και συνεχιζόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση πάνω στα νέα πεδία και στις νέες προσεγγίσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και στους γιατρούς και στους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική καινοτομία που έχει αυτή η μεταρρύθμιση που κάναμε. Η δεύτερη θα είναι στη Θεσσαλονίκη και σιγά-σιγά θα αναπτύξουμε σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχουν ιατρικές σχολές, αντίστοιχες δομές και θα καλύψουμε αυτό το κενό.

Τώρα θα αναφερθώ στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθειών στο ΠΑΓΝΗ. Καταρχήν, οφείλω να πω ότι σήμερα από τη λειτουργία του νοσοκομείου και της συγκεκριμένης μονάδας έχουμε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, το οποίο παρέχεται στους ασθενείς της περιφέρειας μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από παντού. Έχουμε πολύ καλούς δείκτες ανταπόκρισης του συστήματος. Έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με εμπειρία στην καρδιολογία, έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, έχουμε πολύ καλά στάνταρτ ασφάλειας και ποιότητας στη φροντίδα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Το αναγνωρίζω και εγώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Το ξέρω, γιατί ξέρω ότι εκεί έχετε δουλέψει πάρα πολλά χρόνια και έχετε αφοσιωθεί σε αυτήν την υπόθεση.

Άρα, πάμε για το καλύτερο και προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε και να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη αξιοπιστία στις ανάγκες των πολιτών. Η εικόνα που μου έρχεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι στο Β΄ κτήριο στον τέταρτο όροφο που λειτουργεί η μονάδα αυτή η καρδιολογική και λειτουργούν ταυτόχρονα και η ειδική μονάδα καθετηριασμών και η μονάδα εμφύτευσης βηματοδοτών και το εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας και η καρδιοχειρουργική μονάδα θα γίνει μία προσπάθεια, ακριβώς επειδή καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη, να προστεθούν δύο επιπλέον κλίνες. Είναι στην τελική φάση η διαδικασία. Έχει προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, έχει βρεθεί η χρηματοδότηση. Νομίζω ότι είναι άμεσα παραδοτέο.

Αυτό που χρειάζεται φυσικά στη συνέχεια είναι αξιοποιώντας το θεσμό του νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού να ενισχυθεί το τμήμα με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, έτσι ώστε γρήγορα να είναι λειτουργικές αυτές οι δύο παραπάνω κλίνες.

Και επίσης υπάρχει στο σχεδιασμό και είναι στη φάση όμως της μελέτης επί του παρόντος μία Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για τα προγραμματισμένα περιστατικά του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άρα, ένα κομμάτι από τον όγκο φροντίδας που παρέχεται από τη σημερινή Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης των Καρδιοπαθειών θα μπορεί να καλυφθεί από αυτήν την One Day Clinic για τα περιστατικά τα αιμοδυναμικά. Νομίζω ότι αυτό επίσης έρχεται επικουρικά να βοηθήσει στη συνολική αναβαθμισμένη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής κλινικής και των πολύ σημαντικών τμημάτων που πραγματικά νομίζω ότι ανταποκρίνονται στο οξύ καρδιακό επεισόδιο με πολύ μεγάλη πληρότητα. Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό επείγουσας αγγειοπλαστικής στο οξύ έμφραγμα και θεωρώ ότι πραγματικά η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών στην περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερα υψηλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.  Ολοκληρώθηκε η απάντηση στην ερώτηση του κ. Ηγουμενίδη.

Προχωρούμε στην τελευταία ερώτηση…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, θα ήθελα να απαντήσω στον Υπουργό, γιατί αντιλαμβάνομαι από την απάντηση ότι δεν ενημερώθηκε σωστά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Έχετε τον λόγο, κύριε Ηγουμενίδη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Τον χώρο αυτόν με τα δύο επιπλέον κρεβάτια τον γνωρίζω, κύριε Υπουργέ. Συζητιόταν από τότε που δούλευα κι εγώ στην καρδιολογική κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ. Εκτός από αυτό, υπάρχει αυτό που σας είπα, μία μονάδα με επτά κρεβάτια και υποδοχές μονάδας. Είναι κρεβάτια ΜΕΘ. Αν το επισκεφθούμε αυτή τη στιγμή -αν θέλετε το ερχόμενο σαββατοκύριακο κατεβαίνοντας την Κρήτη- θα δείτε και τα μόνιτορ παρακολούθησης των αρρώστων κρεμασμένα στην περιοχή. Είναι επτά κρεβάτια. Είναι ένας χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθήκη για το υλικό που χρησιμοποιούν τα διάφορα εργαστήρια που είπατε. Είναι άλλο από τα δύο κρεβάτια. Και είναι έτοιμος ο χώρος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευκαιρία, λοιπόν, να τακτοποιηθεί.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε