ΔΗΛΩΣΗ

ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

«Η πολιτική της ΝΔ για την υγεία βλάπτει ταξικά την περίθαλψη του λαού μας»

Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση της ΝΔ για την υγεία στη Βιάννο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γνωρίσαμε στην καθημερινότητα μας την πολιτική της ΝΔ για την υγεία. Επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχαμε απλά μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά κάτι χειρότερο: Την συνειδητή και ενορχηστρωμένη επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σε όφελος της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Βιώσαμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της. Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη και στην κοινωνική φροντίδα υπονόμευσαν θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στο τόπο μας.

Αυτήν ακριβώς η πολιτική, διαπιστώσαμε ότι βλάπτει ταξικά την υγεία του λαού μας. Φυσικά, ο κόσμος, και στη Βιάννο, έχει μνήμη. Πώς να ξεχάσεις, άλλωστε, την εγκατάλειψη που επεφύλαξαν για την «επαρχία της Αριστεράς», όλες οι κυβερνήσεις της Δεξιάς;

Σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της νεοσυντηρητικής συνταγής.

Για μας, στην υγεία, είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια αντιστρέψαμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ στην υγεία.

Πρώτον, διασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεύτερον,  με τη συνεχή κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ανθρώπινων και υλικών. Αθροιστικά οι προκηρύξεις μόνιμων εργαζομένων, γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού, που έχουν δρομολογηθεί αυτήν την περίοδο είναι περίπου 8.500 με 9.000. Είναι μια σημαντική αιμοδότηση του συστήματος απέναντι στο προηγηθέν συστηματικό ξήλωμα του συστήματος υγείας με μηδενικές προσλήψεις και με δραματική περικοπή των πόρων.

Ειδικά για το ΕΚΑΒ, είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2016 έως το 2018,  μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, καλύφθηκε σχεδόν πάνω από το 90% έως 95% των απωλειών του 2010 έως το 2015.

Τρίτον, σχετικά με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αν συγκρίνει κανείς την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών στο πρώτο Μεσοπρόθεσμο που διαχειριστήκαμε το 2015 – 2018 και στο δεύτερο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή 2019-2022,  αθροιστικά η προσαύξηση στους κλειστούς προϋπολογισμούς είναι περίπου 1,1 δις €.

Τέταρτον. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σήμερα υπό εξέλιξη μια πραγματική μεταρρύθμιση με Τοπικές Μονάδες Υγείας που διαρκώς ενισχύεται και με κατεύθυνση τον Χάρτη Υγείας, δηλαδή το μοναδικό αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο. Έχει παρέλθει η εποχή του χρεοκοπημένου μοντέλου με τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και του μοντέλου των διακοσίων επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες ημέρες του μήνα με τον  κόσμο να  πληρώνει την περίθαλψή του από την τσέπη του.

Πίσω από τις εκδηλώσεις της ΝΔ  – όλοι γνωρίζουν –  ότι τρίβουν τα χέρια οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες υγείας και όσοι πλούτισαν από την επιχείρηση «ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Ο στρατηγικός στόχος της αριστεράς και της κυβέρνησης είναι καθαρός: Είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης του λαού μας, με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος. Σε αυτή την κατεύθυνση καθημερινά εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις».

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 26.2.2019

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε