Τάσος Πετρόπουλος: “Με νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί το θέμα με τα αναδρομικά των δημοσιογράφων”

Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι “οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων” και ο  υφυπουργός ενημέρωσε πως έχει δώσει εντολή να μην υπάρξουν διωκτικά μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων στους οποίους έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια για καταβολή αναδρομικών εισφορών και αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί

 

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη, ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε πως «πρέπει να νομοθετήσουμε απαλλαγή από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο μιας ενιαίας ρύθμισης», εξηγώντας πως αν ήταν υπήρχε μόνα ένα ζήτημα, όπως αυτό των δημοσιογράφων, θα είχε ήδη λυθεί.
Αναφορικά με τους δημοσιογράφους που έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια για καταβολή αναδρομικών εισφορών και που αδυνατούν να πληρώσουν, ο κ.Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη έχει δώσει εντολή να μην υπάρξουν διωκτικά μέτρα εναντίον τους.
Πάντως, ο υπουργός μίλησε για παθογένειες του παρελθόντος και «πολλούς σκελετούς που ήταν κρυμμένοι στις ντουλάπες» στο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτά είναι τα σημεία και τέρατα του παρελθόντος, και οι υπερχρεωμένοι δημοσιογράφοι είναι ένα σύμπτωμα που δεν δημιουργήθηκε σήμερα», εξήγησε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως «θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό, όπως έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε πως σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων το χώρο του Τύπου, δεν μπορεί ο δημοσιογράφος να είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «η ατμομηχανή της ελεύθερης και χωρίς φραγμούς ενημέρωσης».
Επιπλέον, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου έφερε ένα παράδειγμα από την Κρήτη: “Ελεύθεροι επαγγελματίες στον οικισμό των Καπαριανών. Είναι ένας οικισμός έξω από τις Μοίρες με δυο χιλιάδες κατοίκους. Οι εργαζόμενοι που είχαν δηλώσει έδρα της εταιρείας τους εκεί απαλλάσσονταν από την υποχρεωτική ασφάλιση. Αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εκπρόθεσμες οφειλές με προσαυξήσεις και πρόστιμα άνω των 20000 ευρώ παρά το ότι ως κάτοικοι της συγκεκριμένης κωμόπολης είχαν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική ασφάλιση. Το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά για την ενημέρωση της Αντιπροσωπείας”, σημείωσε ο βουλευτής.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΓ΄

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Υπουργέ, μπορούμε να σας αποδεσμεύσουμε.

Συνεχίζουμε με την πέμπτη υπ’ αριθμόν 80/16-10-2017 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Ηγουμενίδη προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Αναδρομικές εισφορές δημοσιογράφων με παράλληλη απασχόληση».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ελάτε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ειλικρινά διερωτώμαι αν ο τίτλος της ερώτησης έπρεπε να είναι «αναδρομικές εισφορές δημοσιογράφων» ή «σημεία και τέρατα του παρελθόντος». Πιστεύω στην ολιγόλεπτη συζήτηση που θα ακολουθήσει να γίνει κατανοητός αυτός ο προβληματισμός μου.

Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, μια παρατήρηση, στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε. Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι του χώρου όχι μόνο δεν πρέπει να είναι ο αδύναμος κρίκος, ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αλλά αντίθετα, κατά τη γνώμη μου, η ατμομηχανή της ελεύθερης και χωρίς φραγμούς ενημέρωσης. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση άμεσα να κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση της ανακούφισης από παθογένειες του παρελθόντος.

Το δεύτερο, όπως θα συμφωνήσετε και φαντάζομαι ότι γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους μας, είναι ότι ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό φέρνει στην επιφάνεια και αναδεικνύει αρκετές από τις παθογένειες και τις εξόφθαλμες στρεβλώσεις του παρελθόντος. Στα πλαίσια αυτά, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ βρίσκονται ενώπιον χρεών. Πρόκειται για δημοσιογράφους που ασκούν το εν λόγω επάγγελμα από το 1993, μισθωτούς, ενταγμένους στο ΤΣΕΠΕΑΘ, κατόπιν ΤΑΠ-ΜΜΕ και των ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιονομικές εργασίες.

Βλέπετε, κύριε Πρόεδρε, σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν απρόθυμα ακόμα και την περίοδο των «παχιών αγελάδων» να απασχολούν ως μισθωτούς δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονταν ήδη μέσα σε μισθολόγιο.

Συμπληρωματικά θα πω ότι ήταν επιβεβαιωμένη η βεβαιότητα ότι με το ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ δεν είχαν σχέση οι μισθωτοί δημοσιογράφοι ακόμα και αν διέθεταν μπλοκάκι, εξαιρουμένων όσων ενδεχομένως το επιθυμούσαν είτε για να πάρουν δεύτερη σύνταξη ή που για κάποιον λόγο είχαν βρεθεί μπλεγμένοι με ΤΕΒΕ και ΟΑΕΕ.

Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αξιώνονται το 2017 από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές με καθυστέρηση δεκαετιών, υπολογίζοντας μάλιστα ως οφειλόμενες εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας που θα βρίσκονταν οι οφειλέτες, αν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ τότε που άνοιξαν μπλοκάκι, η ερώτηση είναι πότε και πώς θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο στην άρση των παραπάνω στρεβλώσεων που βάλλουν ενάντια στους εργαζόμενους των ΜΜΕ.

Επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία μου να αναφερθώ και σε άλλες εξόφθαλμες περιπτώσεις.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο σωστός τίτλος είναι «σημεία και τέρατα του παρελθόντος», κύριε Ηγουμενίδη. Το περίεργο είναι ότι ακόμα και στην περσινή συζήτηση που έγινε με αναλυτικό τρόπο στην αρμόδια Επιτροπή για το ασφαλιστικό, η Νέα Δημοκρατία επέμενε να δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που υπήρχε στο παρελθόν και ποιες νέες δυνατότητες δημιουργούνται με τον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αυτή είναι μία περίπτωση –και δεν είναι η μόνη- όπου δημοσιογράφοι είναι υπερχρεωμένοι.

Επειδή η δημόσια διοίκηση και η κοινωνική ασφάλιση λειτουργούν με βάση την αρχή της νομιμότητας, λογικό είναι οι λειτουργοί που καλούνται να δουν τις οφειλές, οι οποίες έχουν σωρευτεί από το παρελθόν, να καλούν τους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την εξόφληση αυτών των οφειλών, αλλά αυτά δεν είναι συμπτώματα που τώρα δημιουργήθηκαν. Είναι συμπτώματα μιας παλιάς κατάστασης. Είναι οι πολλοί «κρυμμένοι σκελετοί στις ντουλάπες» του κάθε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι τώρα αναδεικνύονται μ’ αυτόν τον τρόπο και αυτήν την κατάσταση πρέπει εμείς τώρα να την αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Έχω πει ότι κάθε φαινόμενο μιας παλιάς πρακτικής και κακής νομοθέτησης στην πολυνομία που διέκρινε την κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σήμερα με βάση τους κανόνες που έχουμε εισάγει και που αρχίζουν να λειτουργούν σιγά-σιγά με πληρότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά, ώστε να εναρμονιστούν οι πρακτικές της αντιμετώπισης με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα.

Όσο για το θέμα που αναφέρατε με τους δημοσιογράφους, δεν ήταν μόνο μισθωτοί δημοσιογράφοι. Υπήρχαν και δημοσιογράφοι με μπλοκάκια. Οι ανταποκριτές ξένου τύπου είχαν μπλοκάκι, αλλά ήταν ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δεν ήταν στον ΟΑΕΕ. Θα έπρεπε, λοιπόν, και αυτοί οι δημοσιογράφοι που είχαν μπλοκάκι που δεν ήταν συντάκτες-ανταποκριτές ξένου τύπου, να αντιμετωπίζονται μ’ αυτόν τον ενιαίο τρόπο. Και όμως νομίμως, κατά την παραδοξολογία του νομοθέτη φυσικά, έπρεπε να καταβάλουν εισφορές που δεν κατέβαλαν και καλούνται τώρα να καταβάλουν όλες αυτές τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Να είστε βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Εγώ έχω δώσει εντολή να μην υπάρχουν διωκτικά μέτρα εναντίον αυτών των περιττών ασφαλισμένων και πρέπει βεβαίως να νομοθετήσουμε την απαλλαγή απ’ αυτές τις υποχρεώσεις. Έχουμε, όμως, την υποχρέωση να κάνουμε αυτό που η πολιτεία με τις προηγούμενες κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε, αλλά αντιθέτως δημιουργούσε προβλήματα. Αυτό εμείς πρέπει να το λύσουμε και αυτή είναι η δική μας πολιτική απόφαση.

Θέλουμε κάποιον χρόνο, γιατί αυτό δεν είναι το μόνο θέμα. Υπάρχουν και άλλα τέτοιου είδους και τέτοιας φύσης προβλήματα, τα οποία με μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση οφείλουμε στο προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουμε, για να μην έχουν αυτοί οι άνθρωποι όλο αυτό το βάρος χρεών που έχει σωρευτεί εναντίον τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας. Να αναφέρω δυο-τρία στοιχεία από τα σημεία και τέρατα του παρελθόντος.

Κατ’ αρχήν, στο ίδιο το καταστατικό του ΟΑΕΕ πρόσωπα εξαιρούμενα από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ είναι οι αυτοτελώς απασχολούμενοι που με ειδικές διατάξεις νόμων έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλων φορέων κύριας ασφάλισης. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τo προαναφερθέν έγγραφο τo οποίo βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Το θέμα είναι πως μπορεί να παρακάμπτει το ίδιο το καταστατικό του ο ΟΑΕΕ. Νομίζω ότι ακόμα και με μια σχετική υπεύθυνη δήλωση των δημοσιογράφων ότι συμφωνούν ότι εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση και από τον ΟΑΕΕ, το ζήτημα θα λυνόταν. Εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε τη νομοθέτηση της Κυβέρνησης.

Δυο-τρία παραδείγματα καταθέτω απλά στα Πρακτικά για την ενημέρωση της αντιπροσωπείας από άλλα παρόμοια θέματα. Έχω ενημερώσει κι εσάς και το γραφείο σας, κύριε Υπουργέ.

Παράδειγμα από την Κρήτη. Ελεύθεροι επαγγελματίες στον οικισμό των Καπαριανών. Είναι ένας οικισμός έξω από τις Μοίρες με δυο χιλιάδες κατοίκους. Οι εργαζόμενοι που είχαν δηλώσει έδρα της εταιρείας τους εκεί απαλλάσσονταν από την υποχρεωτική ασφάλιση. Αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εκπρόθεσμες οφειλές με προσαυξήσεις και πρόστιμα άνω των 20000 ευρώ παρά το ότι ως κάτοικοι της συγκεκριμένης κωμόπολης είχαν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική ασφάλιση. Το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά για την ενημέρωση της Αντιπροσωπείας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τo προαναφερθέν έγγραφο τo οποίo βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Παράδειγμα τρίτο. Μηχανικοί. Παρά το ότι υπάρχει στον νέο νόμο η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα πάνω κάτω βάζουν το ίδιο ζήτημα. Ζητούν  να είναι ρητό και ξεκάθαρο και να εφαρμόζεται ότι η παράλληλη ασφάλιση αφορά τους κατ’ εξοχήν εταιροαπασχολούμενους μηχανικούς οι οποίοι ταυτόχρονα θέλουν να κρατήσουν και την ιδιότητα του μηχανικού παραμένοντας μέλη του ΤΕΕ και άρα  υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ. Καταθέτω και τη συγκεκριμένη πρόταση επίσης στα Πρακτικά για την ενημέρωση της Αντιπροσωπείας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τo προαναφερθέν έγγραφο τo οποίo βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Τέταρτη περίπτωση, κύριε Υπουργέ και κλείνω μ’ αυτήν. Μεμονωμένη; Ομολογώ ότι φοβούμαι να απαντήσω «ναι, είναι μεμονωμένη». Πρόκειται για έναν γιατρό συνάδελφό μου, καρδιολόγο από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το 2011 ο γιατρός πλήρωσε κατά λάθος διπλή εισφορά. Δηλαδή, το έτος 2011 πλήρωσε δυο φορές την εισφορά του στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ. Το 2012 ζήτησε ο συγκεκριμένος συνάδελφος να συμψηφιστεί αφού είχε πληρώσει δυο φορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο χρόνια μετά επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας -που δεν καταλαβαίνει- η υπηρεσία του έστειλε απάντηση λέγοντάς του «συγνώμη που δεν σας απαντήσαμε ακόμα γιατί είναι υποστελεχωμένη η υπηρεσία». Καταθέτω την απάντηση στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τo προαναφερθέν έγγραφο τo οποίo βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Το θέμα είναι ότι πριν από λίγους  μήνες εκεί που του χρωστάγανε του πήραν και το βόδι. Αντί να συμψηφίσουν τα 1200 ευρώ που είχε πληρώσει εισφορές το 2011 βγήκε μια κατάσταση του ΕΦΚΑ που του βγάζει οφειλή 41000 ευρώ. Φαντάζομαι ότι η μεμονωμένη περίπτωση προφανώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα πέρα από το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ δεν του έχει παρουσιάσει το πότε δήλωσε συνταξιούχος. Δεν το δήλωσε ποτέ αυτός. Εκεί στηρίζονται. Ανησυχώ αν όντως είναι μεμονωμένη. Καταθέτω και το ιστορικό στα Πρακτικά. Παραλείπω το όνομά του για ευνόητους λόγους αλλά είναι στη διάθεσή σας. Το έχω στείλει και στο γραφείο σας, κύριε Υπουργέ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τo προαναφερθέν έγγραφο τo οποίo βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Νομίζω ότι απ’ όλα αυτά ένα είναι καθαρό και κλείνω μ’ αυτό. Τα σημεία και τέρατα του παρελθόντος πρέπει άμεσα να εξαλειφθούν. Ελπίζω με το νομοθετικό έργο του Υπουργείου σας όντως να τα λύσουμε.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Μάριος Γεωργιάδης): Έχετε τον λόγο, κύριε Υπουργέ, για τρία λεπτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Ηγουμενίδη, κατ’ αρχήν πρέπει να μαζέψουμε όλα τα τέρατα γιατί είναι πολλά. η νομοθέτηση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Αλλιώς, αν ήταν ένα θέμα όπως αυτό των δημοσιογράφων θα το είχαμε λύσει.

Όσο περνάει ο καιρός νέα προβλήματα διαπιστώνουμε.

Θα πω ένα παράδειγμα: Στην Αρκαδία, στις πυρκαγιές του 2007, οι εκεί πολιτευτές της τότε κυβέρνησης και άλλων υποψηφίων φιλόδοξων να κυβερνήσουν μετά καλούσαν τους κατοίκους που είχαν καεί τα σπίτια τους να μην δηλώσουν και να μην πληρώσουν οικοδομικά ένσημα. Τους είπαν ότι δεν χρειάζεται και ότι θα απαλλαγούν. Γίνανε οι εκλογές. Και από τότε έχουν συγκεντρωθεί τεράστια χρέη σε βάρος αυτών των ανθρώπων.

Τέτοια και άλλα πολλά υπάρχουν τα οποία, βεβαίως, δεν είναι εύκολο να τα αντιμετωπίσεις με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν, ούτε μπορείς εύκολα να πεις «κάνω μια παρέμβαση» χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια παρέμβαση, που μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους ζητήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο εδώ να αναφέρω εξαντλητικά, αλλά χρειάζεται μία προσεκτική σωστή και ορθολογική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Γι’ αυτό είπα πριν στην πρωτολογία μου ότι η βάση της λογικής μας είναι: Τι  δεν ταιριάζει στο τωρινό νομοθετικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης; Δηλαδή, τι θα συνέβαινε εάν ίσχυε ο ν.4387 σήμερα; Αυτό είναι που θα πρέπει να ισχύσει για την αντιμετώπιση των παλαιών προβλημάτων. Γιατί σήμερα δεν θα υπήρχε ένας δημοσιογράφος με ασφάλιση ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως συντάκτης εφημερίδας ή τηλεοπτικού ή άλλου μέσου. Θα ήταν ο ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ με μια υποχρέωση εισφοράς και αυτό είναι που πρέπει να κυριαρχήσει στην αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων. Έτσι θα πάμε. Αυτό είναι που λέει ως βασική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά είναι κι άλλα όπως αυτό που ανέφερα στην Αρκαδία με τα σπίτια που κάηκαν που πρέπει να τα δούμε με άλλον τρόπο, με όρους της χρηστής διοίκησης και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς και θα το κάνουμε αυτό. Το έχουμε ξαναπεί. Αλλά πρέπει να το κάνουμε με προσοχή και με έναν τρόπο που πραγματικά δεν θα δημιουργεί άλλα θέματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε