ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Η Αριστερά δίνει τις λύσεις στο ζήτημα των αυθαιρέτων με βάση τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών»

 

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνέχιση της συζήτησης, και πριν την ψήφιση, του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον, τονίζοντας ότι ικανοποιείται το βασικό αίτημα εξορθολογισμού και της δραστικής μείωσης του κόστους τακτοποίησης, και ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου «οι πολίτες του αστικού ιστού της πατρίδας μας από σήμερα έχουν ένα ακόμη όπλο στα χέρια τους για να ζούμε με αξιοπρέπεια σε ανθρώπινες πόλεις».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη γιγάντωση του προβλήματος από τις πελατειακές λογικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Με την πολιτική που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το πρόβλημα των αυθαιρέτων από τη μια μεριά γιγαντώθηκε, από την άλλη αξιοποιήθηκε στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε με νόημα: «Ήταν τόσο «επιτυχημένοι» οι νόμοι που φέρατε, που στις πόλεις Ηρακλείου και Γαζίου στην Κρήτη το 10% έχει υποβάλει αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου. Γιατί;».

Ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου εξήγησε ότι «το πρόβλημα των «αυθαιρετουπόλεων» πρώτα απ’ όλα αντανακλά την ανεπάρκεια διαχρονικά της Ελληνικής Πολιτείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της συγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, στη διάγνωση των στεγαστικών αναγκών και στην χρηματοδότηση σχεδίων πόλης σε πόλεις μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού», δίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Νομό Ηρακλείου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο της σημερινής Κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε τα αυθαίρετα κτίσματα των πυκνοκατοικημένων περιοχών πόλεων, αναδεικνύοντας την ρεαλιστική επιλογή της Κυβέρνησης:  «Από οικονομική άποψη, η δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης και η οριστική επίλυση του προβλήματος είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική. Είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση της Αριστεράς». Και σε άλλο σημείο, τόνισε: «Μια τέτοια πολιτική που θεσμοθετείται με την ψήφιση του σχεδίου νόμου που συζητάμε, θα πολλαπλασιάσει την ενταξιμότητα τακτοποίησης και θα συγκεντρώσει πόρους».

Εξηγώντας περισσότερο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι: «Πολιτική με ταξικό πρόσημο είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ολότητά του, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στο τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Έτσι, το σημερινό σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον βρίσκεται σε άμεση σχέση με τους δασικούς χάρτες, με τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τον έλεγχο στις προγραμματισμένες επενδύσεις και όλες τις άλλες τις σχετικές με το περιβάλλον κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Είναι επίσης σημαντικό, όπως τονίστηκε,  ότι «μεγάλο μέρος των πόρων από το κόστος τακτοποίησης πρέπει να χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα σχέδια πόλης και τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα στις μέρες μας, για την οικονομία, για την κοινωνία και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα που φτάνουν από φορείς και πολίτες του Ηρακλείου: «Έχουμε στα χέρια μας ένα καλό νόμο και κατά τη διαδικασία μέχρι την Ολομέλεια ακούστηκαν και έγιναν δεκτές από τον Υπουργό αρκετές προτάσεις, που τον κάνουν ακόμα καλύτερο. Όντως, το βλέπω και εγώ, το εισπράττω και από τους φορείς του Ηρακλείου, πολλές προτάσεις και παρατηρήσεις των φορέων, που ασχολήθηκαν με το πρόβλημα, έγιναν δεκτές και μετατράπηκαν σε άρθρα αυτού του  νόμου που σε λίγο θα ψηφίσουμε».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ευχαρίστησε το επιτελείο του σημερινού Υπουργού που εδώ και δύο χρόνια εργάστηκε για το σημερινό νομοσχέδιο μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις και επεξεργασίες όλων των προτάσεων, συνοψίζοντας: «Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, κατά τη γνώμη μου, στηριγμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών λύνει, όπως οφείλει να λύσει, το πρόβλημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχεδίων πόλης, των αυθαιρετουπόλεων και με την επίσπευση και απλοποίηση των σχεδίων πόλης ορθώνει ένα τείχος προστασίας του περιβάλλοντος από τη διαιώνιση του προβλήματος».

 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 18.10.2017

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΒ΄

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητώντας το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε τα αυθαίρετα κτίσματα των πυκνοκατοικημένων περιοχών πόλεων. Υπάρχουν πόλεις που το 50% με 80% των κτισμάτων τους είναι αυθαίρετες κατασκευές, επειδή σε κάποιες από αυτές τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ή ελάχιστες παρεμβάσεις με βάση τις ανάγκες στα σχέδια πόλης. Έτσι το πρόβλημα σε πολλές περιοχές έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και αποτελεί αιτία δικαιολογημένης κοινωνικής ανησυχίας.

Ήρθαν σε αυτό εδώ το Βήμα, κύριε Πρόεδρε, αρκετοί συνάδελφοι από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κατ’ αρχήν τοποθετήθηκαν για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική. Τώρα που συζητήσαμε την αναβάθμιση των F-16, τους έπιασε ο πόνος για τους φτωχούς και τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας, που με την πολιτική τους δημιούργησαν. Αν κάναμε το ανάποδο, τότε θα μίλαγαν και θα έκαναν σημαία τους το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ούτε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων σάς ενδιαφέρει ούτε οι φτωχοί και αδύναμοι αυτής της κοινωνίας. Σας ενδιαφέρει πώς θα «χτυπήσετε» τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, το αντιλαμβάνομαι. Θέλετε να κρυφτείτε, αλλά η πίκρα δεν σας αφήνει. Χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε επιχείρημα ακριβώς για να επιχειρηματολογήσετε εναντίον της Κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει, το μόνο που κρατάω είναι ότι το μέγεθος των αντιδράσεων και της έκφρασης της πίκρας σας αντανακλά τις επιτυχίες της Κυβέρνησής μας.

Ήρθαμε λοιπόν και ακούσαμε πολλά για επιτυχίες από τους προηγούμενους νόμους σχετικά με το περιβάλλον. Ήταν τόσο «επιτυχημένοι» οι νόμοι που φέρατε, που στις πόλεις Ηρακλείου και Γαζίου στην Κρήτη το 10% έχει υποβάλει αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου. Γιατί;

Και δυστυχώς το πρόβλημα αλλά και η επιτυχία των νόμων σας δεν τελειώνει εδώ. Ακόμα και αν οι Έλληνες αποφάσιζαν να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους –μιλάμε για ένα εκατομμύριο κτίσματα, στην περιοχή του Ηρακλείου 60% μέχρι και 80% στο Γάζι- καταλαβαίνετε ότι αν κατεδαφίζονταν αυτά τα κτήρια, οι εικόνες από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Συρίας που φτάνουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες θα ήταν παιδική χαρά μπροστά στο αποτέλεσμα που θα δημιουργούσαν οι νόμοι σας. Ακόμα λοιπόν κι αν αποφάσιζαν να τα κατεδαφίσουν, ουσιαστικά οι Έλληνες πολίτες θα ήταν χρεωμένοι από τη μέχρι σήμερα διατήρηση των αυθαιρέτων τους με 360 δισεκατομμύρια, ποσό πάνω από το εξωτερικό χρέος της χώρας. Πολλά παραδείγματα για τις επιτυχίες σας, που πραγματικά να μας λείπουν.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, ότι πρώτον το πρόβλημα των αυθαιρετουπόλεων πρώτα από όλα αντανακλά την ανεπάρκεια διαχρονικά της ελληνικής πολιτείας στην αντιμετώπιση της συγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, στη διάγνωση των στεγαστικών αναγκών και τη χρηματοδότηση σχεδίων πόλης σε πόλεις και περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού.

Δεύτερον, με την πολιτική που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το πρόβλημα των αυθαιρέτων από τη μια μεριά γιγαντώθηκε, από την άλλη αξιοποιήθηκε στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων στις φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης.

 Τρίτον, οι συνεχείς παρατάσεις της εφαρμογής των νόμων που δίνονταν μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ουσιαστικά συνέβαλαν στη διαιώνιση αυτής της σάπιας, αρρωστημένης πραγματικότητας, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Η Αριστερά, και για λόγους αρχών και για λόγους ιδεολογίας και για λόγους πολιτικής ευθύνης, δεν μπορεί ούτε να κρύβεται όπως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε να κρύψει το πρόβλημα. Οφείλει να το αντιμετωπίσει με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό και ευθύνη στον λαό μας. Πολιτική με αριστερό αποτύπωμα και κοινωνικό πρόσημο είναι η πολιτική άρσης των πολιτικών επιλογών που οδηγούν στην κατασκευή των αυθαίρετων κτισμάτων, είναι η πολιτική που δίνει λύση στο πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας των αυθαιρετούχων, στην οποία τους κρατούσε για δεκαετίες το σάπιο πολιτικό σύστημα. Στην ίδια κατεύθυνση, αριστερή είναι η πολιτική που μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση των σχεδίων πόλης θα βάλει ένα τέλος στην αναπαραγωγή και διαιώνιση αυτού του προβλήματος. Τέλος, πολιτική με ταξικό πρόσημο είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ολότητά του, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στο τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Έτσι, το σημερινό σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον βρίσκεται σε άμεση σχέση με τους δασικούς χάρτες, με τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τον έλεγχο στις προγραμματισμένες επενδύσεις και όλες τις άλλες τις σχετικές με το περιβάλλον κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Εδώ κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα βρει κανείς και απάντηση στο ερώτημα «Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα;». Γιατί δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων. Στους νόμους τους δεν καθρεφτίζεται μόνο η πολιτική τους ανικανότητα, αλλά αντανακλάται ολοκάθαρα και ο πολιτικός τους προσανατολισμός. Μια πολιτική που οδήγησε τη χώρα στα βράχια, σιγά μη γλύτωνε το δομημένο περιβάλλον. Προφανώς δεν μπορούσε να το εξαιρέσει από όλη αυτήν την πορεία.

Από οικονομική άποψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης και η οριστική λύση του προβλήματος είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική. Είναι μονόδρομος για την Αριστερά. Μεγάλο μέρος των πόρων από το κόστος τακτοποίησης πρέπει να χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα σχέδια πόλης και τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα στις μέρες μας, για την οικονομία, για την κοινωνία και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων.

Με αυτή την έννοια και από αυτή τη σκοπιά κρίνοντας, πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουμε στα χέρια μας ένα καλό νόμο και κατά τη διαδικασία μέχρι την Ολομέλεια ακούστηκαν και έγιναν δεκτές από τον Υπουργό αρκετές προτάσεις, που τον κάνουν ακόμα καλύτερο. Όντως, το βλέπω και εγώ, το εισπράττω και από τους φορείς του Ηρακλείου, πολλές προτάσεις και παρατηρήσεις των φορέων, που ασχολήθηκαν με το πρόβλημα, έγιναν δεκτές και μετατράπηκαν σε άρθρα αυτού του  νόμου που σε λίγο θα ψηφίσουμε. Νομίζω ότι για να γίνει αυτό, εργάστηκαν πολλοί.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Παρακαλώ την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω σε ένα λεπτό.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο και προσωπικά να ευχαριστήσω την κ. Αγρίου από το επιτελείο του Υπουργείου που δεν λυπήθηκε κόπο και προσπάθεια, συσκέψεις εδώ, στο Υπουργείο, στη Βουλή, στο Ηράκλειο, συναντήσεις, συζητήσεις με τους φορείς. Στο πρόσωπο της κ. Αγρίου θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω το σύνολο του επιτελείου του Υπουργείου, που εργάστηκε για αυτόν τον νόμο, για την προσπάθεια που κατέβαλε.

Δεν θα πω και δεν θα σταθώ περισσότερο στον νόμο, κύριε Υπουργέ. Θα κάνω μόνο μια παρατήρηση: Πέρα από τα κίνητρα που δίνουμε για ένταξη στον νόμο, όσοι με τον νόμο 4178 είχαν δικαίωμα ένταξης και δεν εντάχθηκαν περιμένοντας καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις -που καλά κάνουμε και φέρνουμε- να μη χάσουν το δικαίωμα της ένταξης και στον σημερινό νόμο.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σχέδιο, που σε λίγο θα ψηφίσουμε και θα γίνει νόμος του κράτους, η Κυβέρνηση της Αριστεράς, κατά τη γνώμη μου, στηριγμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών –ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- λύνει, όπως οφείλει να λύσει, το πρόβλημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχεδίων πόλης, των αυθαιρετουπόλεων και με την επίσπευση και απλοποίηση των σχεδίων πόλης ορθώνει ένα τείχος προστασίας του περιβάλλοντος από τη διαιώνιση του προβλήματος.

Πιστεύω ότι οι πολίτες του αστικού ιστού της πατρίδας μας από σήμερα έχουν ένα ακόμη όπλο στα χέρια τους, στους αγώνες τους, στους αγώνες όλων μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια σε ανθρώπινες πόλεις. Ωστόσο, όσο σωστή και αν είναι αυτή η νομοθέτηση αιτημάτων αγώνων χρόνων, από μόνη της δεν αρκεί.

Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο αγώνας των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων δίπλα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύπλοκο πρόβλημα των αυθαιρέτων και να επιβάλουμε λύση με τη σφραγίδα της Αριστεράς.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε