ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ετεροχρονισμένες αναδρομικές εισφορές των δημοσιογράφων προς τον ΟΑΕΕ

 

Το θέμα των «αιφνίδιων» αναδρομικών εισφορών δημοσιογράφων με παράλληλη απασχόληση φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τους 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή του Ν.Ηρακλείου κ. Νίκο Ηγουμενίδη. Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζουν ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ βρίσκονται ενώπιον χρεών, σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκων, αφού εμφανίζονται να οφείλουν αναδρομικά υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ».

Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της ερώτησης, «πρόκειται για δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα προ του 1993, μισθωτούς, ενταγμένους στο ΤΣΕΠΕΑΘ (κατόπιν ΤΑΠ –ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους.

«Το διατηρούσαν δε επειδή σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ήταν απρόθυμα – ακόμη και στις «καλές εποχές» – να απασχολούν ως μισθωτούς δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε ένα μισθολόγιο. Έτσι ορισμένοι δημοσιογράφοι καλούνται τώρα από τον ΟΑΕΕ (που τότε δεν υπήρχε)  να καταβάλουν υπέρογκες αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές».

Σημειώνουν επίσης ότι «σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις δημοσιογράφοι που διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις για την αιφνίδια «χρέωσή» τους από τον ΟΑΕΕ, έλαβαν από υπηρεσίες του Οργανισμού την απάντηση ότι είτε ήταν λανθασμένη η ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ προς τον κλάδο, είτε ότι απαλλαγή από το ΤΕΒΕ είχαν μόνον οι δημοσιογράφοι που το ζήτησαν ρητώς, σε μία διαδικασία που ανακινήθηκε προ 25 περίπου ετών και για την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι πράγματι με το ν.4387/2016 τέθηκαν επιτέλους ξεκάθαροι κανόνες για όλους, αλλά και ότι το ΤΕΒΕ δεν αξίωσε από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές κατά τις εποχές στις οποίες αυτές αντιστοιχούσαν και το πράττει τώρα ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, υπολογίζει μάλιστα τις «οφειλόμενες» εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι «οφειλέτες» εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ τότε που «άνοιξαν μπλοκάκι», καθώς και ότι η «ετεροχρονισμένη» γνωστοποίηση αξιώσεων εκ μέρους του ΟΑΕΕ, δημιουργεί τετελεσμένα, που σε πλείστες περιπτώσεις είναι δραματικά για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο τόσων εργαζόμενων στον Τύπο.

 

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι «σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στο χώρο των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό δεν νοείται να είναι ο «αδύναμος κρίκος», αλλά η ατμομηχανή της ελεύθερης και χωρίς φραγμούς ενημέρωσης».

Και ρωτούν το αρμόδιο Υπουργείο με βάση ποιό νόμο και ποια νομοθεσία καταλογίζονται αναδρομικά αυτές οι εισφορές στους δημοσιογράφους, εάν δικαιούται ο ΟΑΕΕ/πρώην ΤΕΒΕ να εγείρει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αξιώσεις, δοθέντος ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα της επιλογής και έχει διογκώσει σε τρομακτικό βαθμό τα αιτούμενα ποσά, και σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι: Ηγουμενίδης Νικόλαος, Αυλωνίτου Ελένη, Γεννιά Γεωργία, Καββαδία Αννέτα, Καρακώστα Ευαγγελία, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Κυρίτσης Γεώργιος, Λιβανίου Ζωή, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Ντζιμάνης Γεώργιος, Ξυδάκης Νικόλαος, Ρίζος Δημήτριος, Σεβαστάκης Δημήτριος, Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρίγος Αντώνιος.

 

Αθήνα,  2 Αυγούστου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας,

Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: «Αναδρομικές εισφορές δημοσιογράφων με παράλληλη απασχόληση»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ βρίσκονται ενώπιον χρεών, σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκων, αφού εμφανίζονται να οφείλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Πρόκειται για δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα προ του 1993, μισθωτούς, ενταγμένους στο ΤΣΕΠΕΑΘ (κατόπιν ΤΑΠ –ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους. Το διατηρούσαν δε επειδή σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ήταν απρόθυμα – ακόμη και στις «καλές εποχές» – να απασχολούν ως μισθωτούς δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε ένα μισθολόγιο. Έτσι ορισμένοι δημοσιογράφοι καλούνται τώρα από τον ΟΑΕΕ (που τότε δεν υπήρχε)  να καταβάλουν υπέρογκες αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Συμπληρωματικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ήταν εμπεδωμένη η βεβαιότητα ότι με το ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ δεν είχαν σχέση οι μισθωτοί δημοσιογράφοι, ακόμη και αν διέθεταν «μπλοκάκι», εξαιρουμένων μόνον όσων ενδεχομένως το επιθυμούσαν, πχ. για να λάβουν και δεύτερη σύνταξη ή εκείνoin που κάποια στιγμή και για κάποιο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να εμπλακούν με το ΤΕΒΕ ή τον ΟΑΕΕ, λόγω ειδικών δραστηριοτήτων. Είναι επίσης γνωστό πως η ΕΣΗΕΑ διαβεβαίωνε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τους δημοσιογράφους ότι δεν υποχρεούνταν στην καταβολή διπλών  ασφαλιστικών εισφορών.

Σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις δημοσιογράφοι που διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις για την αιφνίδια «χρέωσή» τους από τον ΟΑΕΕ, έλαβαν από υπηρεσίες του Οργανισμού την απάντηση ότι είτε ήταν λανθασμένη η ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ προς τον κλάδο είτε ότι απαλλαγή από το ΤΕΒΕ είχαν μόνον οι δημοσιογράφοι που το ζήτησαν ρητώς, σε μία διαδικασία που ανακινήθηκε προ 25 περίπου ετών και για την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε.

Επειδή το ΤΕΒΕ δεν αξίωσε από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές κατά τις εποχές στις οποίες αυτές αντιστοιχούσαν και το πράττει τώρα ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, υπολογίζει μάλιστα τις «οφειλόμενες» εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι «οφειλέτες» εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ τότε που «άνοιξαν μπλοκάκι»,

Επειδή εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου αποστερήθηκαν de facto το στοιχειώδες δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Εάν το ΤΕΒΕ είχε ενημερώσει εγκαίρως τους δημοσιογράφους για τις αξιώσεις του, εκείνοι θα επέλεγαν αν και για πόσο χρονικό διάστημα θα «κρατούσαν ανοικτό» το «μπλοκάκι» τους,

Επειδή η «ετεροχρονισμένη» γνωστοποίηση αξιώσεων εκ μέρους του ΟΑΕΕ, δημιουργεί τετελεσμένα, που σε πλείστες περιπτώσεις είναι δραματικά για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο τόσων εργαζόμενων στον Τύπο. Πολλοί εξ αυτών καλούνται να πληρώσουν έως και πολλαπλάσια ποσά, από όσα εισέπραξαν με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών,

 

Επειδή δεν ευσταθεί ο αναδρομικός καταλογισμός και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών,

Επειδή σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στο χώρο των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι στον χώρο αυτό δεν νοείται να είναι ο «αδύναμος κρίκος», αλλά η ατμομηχανή της ελεύθερης και χωρίς φραγμούς ενημέρωσης,

Επειδή πράγματι με το ν.4387/2016 τέθηκαν επιτέλους ξεκάθαροι κανόνες για όλους,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Με βάση ποιο νόμο και ποια νομοθεσία καταλογίζονται αναδρομικά αυτές οι εισφορές στους δημοσιογράφους;

  1. Δικαιούται ο ΟΑΕΕ/πρώην ΤΕΒΕ να εγείρει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αξιώσεις, δοθέντος ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα της επιλογής και έχει διογκώσει σε τρομακτικό βαθμό τα αιτούμενα ποσά;

  1. Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων και της δεινής θέσης στην οποία περιέρχονται εργαζόμενοι στα ΜΜΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Γεννιά Γεωργία

 

Καββαδία Αννέτα

 

Καρακώστα Ευαγγελία

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καστόρης Αστέριος

 

Κυρίτσης Γεώργιος

 

Λιβανίου Ζωή

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

 Ντζιμάνης Γεώργιος

 

Ξυδάκης Νικόλαος

 

 Ρίζος Δημήτριος

 

Σεβαστάκης Δημήτριος

 

Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ

 

Σταματάκη Ελένη

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

Συρίγος Αντώνιος

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε