ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
«Δεν φτιάχνουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με ημερομηνία λήξης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για την Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ σημείωσε ότι αποτελεί μια «εμβληματική παρέμβαση της Αριστεράς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» και τοποθετήθηκε αναλυτικά πάνω στα επιμέρους θέματα που τέθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων και στις τοποθετήσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης, τόνισε ότι αφενός μεν η θέσπιση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «ήταν μια σοβαρή παρέμβαση υπέρ, συνολικά, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που εξασφάλιζε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο – νοσοκομεία, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη» αλλά και ότι «ουσιαστικά, διαχρονικά, ποτέ τα αστικά κέντρα της Ελλάδος δεν καλύφθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξήγησε ότι «υπήρχαν τα ιατρεία του Ι.Κ.Α., στη συνέχεια υπήρχαν οι Μονάδες του ΠΕΔΥ, ήρθε και ο ν.4238 που ραγδαία επιδείνωσε, με τη φυγή των γιατρών, το πρόβλημα» και ότι ζητούμενο είναι «πώς με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα καλυφθεί ο πληθυσμός που ζει στα αστικά κέντρα της Ελλάδας».
Σε σχέση με την τοποθέτηση των άλλων κομμάτων, σημείωσε ενδεικτικά ότι η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη μονοπώλησε «γύρω από την αποζημίωση των ιδιωτών παροχών» και ότι η συνολική τοποθέτηση της Ν.Δ. συνοψίστηκε στις φράσεις «μην δημιουργήσετε αχρείαστες Δομές» και «μην κάνετε τίποτα, τα λεφτά που έχετε εξασφαλίσει δώστε τα στους ιδιώτες», ως ένδειξη ότι για τη ΝΔ η συζήτηση σταματάει στην «ιδεοληψία της υπέρ του ιδιωτικού τομέα και στην ιδεοληψία της απέναντι στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης, στη συνέχεια έθεσε και απάντησε ορισμένα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές. Απέναντι στο ερώτημα για το «τι θα γίνουν οι υπάρχουσες δομές» υπογράμμισε: «Το έχει δηλώσει το Υπουργείο και εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι, ότι δεν κλείνει καμία Δομή. Θα αξιοποιήσουμε, θα στηριχθούμε στις υπάρχουσες Δομές, οι οποίες προφανώς δεν μας φτάνουν. Θα δούμε και το προσωπικό τους. Προφανώς το νομοσχέδιο δεν μπορεί να σταθεί στις λεπτομέρειες, σε κάθε Μονάδα Υγείας που θα στήσουμε, αλλά πραγματικά πρέπει να πάμε με ένα τέτοιο πνεύμα, ότι θα στηριχθούμε σε όλες, ότι θα τις εξοπλίσουμε με το προσωπικό που χρειάζονται και ανάλογα έχουν και τον χαρακτήρα τους ορισμένες από αυτές».
Αξιοποιώντας το παράδειγμα της Κρήτης, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου παρατήρησε: «Σε μια Μονάδα ΠΕΔΥ στο Ηράκλειο, στην Μονάδα του Εσταυρωμένου, υπάρχουν 9 οδοντίατροι, υπάρχουν 9 οδοντιατρικές καρέκλες, υπάρχουν 3-4 οδοντοτεχνίτες. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και σε πόσες άλλες Δομές ΠΕΔΥ, σε όλη την Ελλάδα, τέτοιου είδους στοιχεία- και δεν μπορεί να το πιάσει κανένα νομοσχέδιο και κανένα άρθρο- αλλά είναι προφανές, ότι αυτή εδώ η Μονάδα μπορεί να βοηθήσει σε μια Οδοντιατρική Μονάδα που θα καλύπτει συνολικά όλη την περιοχή και όχι μόνο μια περιοχή 10.000 ανθρώπων.».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε απάντηση και στο ερώτημα για τον αριθμό των μονάδων που θα δημιουργηθούν: «Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 35-40 Μονάδες – 5 στο Ηράκλειο, 15-20 στην Αθήνα και 15 στη Θεσσαλονίκη. Η αναλογία του πληθυσμού λέει, ότι θα πρέπει να έχουμε γύρω στις 700-750 μονάδες. Γιατί προτείναμε 35 και όχι 750, γιατί να κάνουμε 239 και όχι 750; Ε τώρα, δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά. Αντιλαμβάνομαι την απάντηση του Υπουργείου, ότι για τις 240 Μονάδες είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση.», σημείωσε, ρωτώντας ρητορικά:
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα Σύστημα ή μια Δομή Υγείας με ημερομηνία λήξης;».
Επιπλέον, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου έθεσε εκ νέου και το θέμα της αλλαγής της κουλτούρας πρόληψης, τόσο για τους εργαζόμενους, στο σύστημα υγείας, όσο και για τους πολίτες. «Κατά την γνώμη μου πρέπει και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός των τεσσάρων κέντρων που θα αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης του προσωπικού που ασχολείται με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από αυτά τα κέντρα πρέπει να περάσουν, όχι μόνο οι δομές που υπάρχουν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που πάμε να στήσουμε στον αστικό ιστό της χώρας μας, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σήμερα στην ύπαιθρο».
Στα πλαίσια της συνεδρίασης ο Νίκος Ηγουμενίδης ρώτησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για το σχεδιασμό μονάδας καρδιοχειρουργικής και αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης: «Η μονάδα αυτή έχει άμεση σχέση, με την άμεση αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, τουλάχιστον για τον πληθυσμό του Ηρακλείου που είναι γεωγραφικά κοντά, και δεύτερον για τον αριθμό των χειρουργείων που γίνονται στην Κρήτη», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής και πρώην Διοικητής της 7ης ΥΠΕ.
«Ο ίδιος (σ.σ. ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης) υπογράψατε πρόσληψη επικουρικού αναισθησιολόγου και επικουρικού μοναδολόγου και 12 νοσηλευτριών, οι νοσηλεύτριες δεν προκηρύχθηκαν ποτέ από τη Διοίκηση του ΠαΓΝΗ, ο επικουρικός αναισθησιολόγος πήγε στην αναισθησιολογική κλινική, ο επικουρικός μοναδολόγος πήγε στην ΜΕΘ, με αποτέλεσμα η μονάδα αιμοδυναμικού και καρδιοχειρουργικής δεν λειτούργησε», παρατήρησε ο Νίκος Ηγουμενίδης, ρωτώντας «εάν είναι στο σχεδιασμό των μονίμων προσλήψεων αυτή η μονάδα και αν υπάρχουν άλλες τέτοιες μονάδες, δεν ξέρω, στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός δηλαδή από τα κενά των υπαρχουσών μονάδων, σε σχέση με αυτό».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λαμβάνοντας το λόγο, σημείωσε ότι «το πρόβλημα της καρδιοχειρουργικής της Κρήτης, δεν είναι η μονάδα, το πρόβλημα είναι ο αριθμός των χειρουργείων που κάνει το χρόνο και η δυνατότητα που έχει επί της ουσίας να καλύπτει, πέρα από τις γιορτές και τις παράτες με τις οποίες εγκαινιάστηκε, τις πραγματικές καρδιοχειρουργικές ανάγκες του νησιού. Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο προχωρούμε στην προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή της Κλινικής της Καρδιοχειρουργικής, που νομίζω ότι είναι η αρχή για τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί. Νομίζω ότι ο νόων νοείτω, δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω»
Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ στις Επιτροπές, η συζήτηση συνεχίζεται τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 1.8.2017
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 31 Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.15΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Νίκου Μανιού, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις». (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ηγουμενίδης.
ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα από την αρχή την ανοχή σας, γιατί θέλω να τοποθετηθώ πάνω σε θέματα που είτε τέθηκαν από την ακρόαση των φορέων είτε και από τις τοποθετήσεις των κομμάτων που μίλησαν, το πώς αντιλαμβάνομαι πρώτον και δεύτερον και μια πρακτική εμπειρία αν θέλετε, μια απάντηση από την προσπάθεια κάποια από αυτά τα πράγματα αν προχωρήσουν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.
Καταρχήν πρέπει να σταθούμε, στο ότι η θέσπιση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ήταν μια σοβαρή παρέμβαση υπέρ, συνολικά, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Παρέμβαση που εξασφάλιζε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο- νοσοκομεία, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
Ουσιαστικά όμως, αν δούμε διαχρονικά, ποτέ τα αστικά κέντρα της Ελλάδος δεν καλύφθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπήρχαν τα ιατρεία του Ι.Κ.Α., στη συνέχεια υπήρχαν οι Μονάδες του ΠΕΔΥ, ήρθε και ο ν.4238 που ραγδαία επιδείνωσε, με τη φυγή των γιατρών, το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι η κάλυψη των Ελλήνων που ζουν στα αστικά κέντρα έχει πιάσει, επιτρέψτε μου την έκφραση, «πάτο». Δεν είναι ότι είναι ακάλυπτοι- άλλους τους καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, άλλοι καλύπτονται από γειτονικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας της υπαίθρου, άλλοι καλύπτονται από τα νοσοκομεία της γειτονιάς τους- δεν είναι ότι αρχίζουμε ή είμαστε στο μηδέν, αλλά αυτή τη στιγμή καλούμαστε να συζητήσουμε, πως με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα καλυφθεί ο πληθυσμός που ζει στα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Σε σχέση με αυτό, προφανώς η απάντηση του κάθε πολιτικού Φορέα, δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένη στη γενικότερη θεώρησή του και ήδη η Ν.Δ. έδωσε μια απάντηση. Από το να σταθώ στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη προηγουμένως- που όλη η τοποθέτησή του ήταν γύρω από την αποζημίωση των ιδιωτών παροχών- μέχρι την τοποθέτηση της Ν.Δ. από την πρώτη κιόλας συζήτηση, ότι δηλαδή, «μην δημιουργήσετε αχρείαστες Δομές»- το είπε και σήμερα ο κ.Φωτήλας- «μην κάνετε τίποτα, τα λεφτά που έχετε εξασφαλίσει δώστε τα στους ιδιώτες», μας το μετέτρεψε και σε επισκέψεις, «8 εκατ. επισκέψεις εξασφαλίζουμε παραπάνω, να πως καλύπτουμε τον αστικό ιστό της Ελλάδας».
Κατά τη γνώμη μου δηλαδή, η ιδεοληψία υπέρ του ιδιωτικού τομέα και η ιδεοληψία απέναντι στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έτσι και αλλιώς εδώ σταματάει τη συζήτηση για την Ν.Δ..
Ωστόσο στο ερώτημα: «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να καλύψουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα αστικά κέντρα;», υπάρχουν θέματα και προβληματισμοί, που κατά τη γνώμη μου και τα ερωτήματα και ο κ.Μπαργιώτας και ο κ.Μαυρωτάς και ο κ.Λαμπρούλης και ο κ.Φωκάς, έθεσαν θέματα, προβληματισμούς και προτάσεις, όπου σε πολλά από αυτά συναντιόμαστε.
Ερώτημα πρώτο. Τι θα γίνουν οι υπάρχουσες Δομές;
Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί επανερχόμαστε διαρκώς. Το έχει δηλώσει το Υπουργείο και εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι, ότι δεν κλείνει καμία Δομή. Θα αξιοποιήσουμε, θα στηριχθούμε στις υπάρχουσες Δομές, οι οποίες προφανώς δεν μας φτάνουν. Θα δούμε και το προσωπικό τους, κατά τη γνώμη μου προφανώς το νομοσχέδιο δεν μπορεί να σταθεί στις λεπτομέρειες, σε κάθε Μονάδα Υγείας που θα στήσουμε, αλλά πραγματικά πρέπει να πάμε με ένα τέτοιο πνεύμα, ότι θα στηριχθούμε σε όλες, ότι θα τις εξοπλίσουμε με το προσωπικό που χρειάζονται και ανάλογα έχουν και τον χαρακτήρα τους ορισμένες από αυτές.
Για παράδειγμα- και για να κλείσω το ερώτημα αυτό- σε μια Μονάδα ΠΕΔΥ στο Ηράκλειο, στην Μονάδα του Εσταυρωμένου, υπάρχουν 9 οδοντίατροι, υπάρχουν 9 οδοντιατρικές καρέκλες, υπάρχουν 3-4 οδοντοτεχνίτες. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και σε πόσες άλλες Δομές ΠΕΔΥ, σε όλη την Ελλάδα, τέτοιου είδους στοιχεία- και δεν μπορεί να το πιάσει κανένα νομοσχέδιο και κανένα άρθρο- αλλά είναι προφανές, ότι αυτή εδώ η Μονάδα μπορεί να βοηθήσει σε μια Οδοντιατρική Μονάδα που θα καλύπτει συνολικά όλη την περιοχή και όχι μόνο μια περιοχή 10.000 ανθρώπων.
Δεύτερο ερώτημα. Πόσες μονάδες θα φτιάξουμε;
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 35-40 Μονάδες- 5 στο Ηράκλειο, 15-20 στην Αθήνα και 15 στη Θεσσαλονίκη. Η αναλογία του πληθυσμού λέει, ότι θα πρέπει να έχουμε γύρω στις 700-750 μονάδες. Γιατί προτείναμε 35 και όχι 750, γιατί να κάνουμε 239 και όχι 750;
Ε τώρα, δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά. Αντιλαμβάνομαι την απάντηση του Υπουργείου, ότι για τις 240 Μονάδες είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Μπορώ να αντιληφθώ και την αγωνία του κ.Μπαριώτα και την αγωνία των υπολοίπων συναδέλφων από τα άλλα κόμματα- προφανώς είναι ειλικρινείς- αλλά τι;
Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε ένα Σύστημα ή μια Δομή Υγείας με ημερομηνία λήξης;
Όπως αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας νομίζω ότι φαντάζομαι και εσείς θα μας τοποθετείτε στους ανθρώπους που θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα για να μείνει. Συζητάμε τις 240 μονάδες το 1/3 όχι γιατί εκεί έκατσε η μπίλια ή η ζαριά αλλά γιατί για αυτές εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση. Ο συνάδελφος ο κ. Μαντάς στην πρώτη συζήτηση που κάναμε έθεσε πολύ καλά και ολοκληρωμένα κατά την γνώμη μου το θέμα της χρηματοδότησης. Τι υπηρεσίες θα παρέχουν αυτές οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας; Θα παρέχουν το αναγκαίο κλινικό έργο, θα παρέχουν πρωτογενή πρόληψη τριτογενή πρόληψη και αποκατάσταση. Το πιο εύκολο είναι κατά την γνώμη μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να θεσμοθετήσουμε αυτά τα μέτρα, το πιο δύσκολο είναι το προσωπικό που εργάζεται να κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση και οι πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες υγείας να απαιτούν αυτές τις υπηρεσίες. Άλλο είναι ο γιατρός που πάει στο ιατρείο του και «περιμένει να έρθει πελάτης» και άλλο ο γιατρός που θα πάει στην μονάδα υγείας και θα του πει ο διοικητικός υπάλληλος «παλικάρι μου έχεις αυτούς τους 100 πνευμονοπαθείς στην γειτονιά σου Σεπτέμβρης μήνας θα ασχοληθείς με το εμβόλιο του πνευμονοκόκκου». Ή έχεις αυτούς 150 καρδιοπαθείς κανονίζεις τα ραντεβού τους με τον καρδιολόγο, παρακολουθείς για το υπερηχογράφημά τους, για το τεστ κόπωσης, πάρε τις παρατηρήσεις πίσω γιατί με βάση αυτές τις οδηγίες και την επαφή σου με τον καρδιολόγο εσύ θα τις παρακολουθείς για όλο το χρόνο κ.λπ..
Το ίδιο και ο πληθυσμός να μάθει να μην βολεύεται απλά με το ότι α μου έγραψαν τα φάρμακα καλά είμαι αλλά να απαιτεί να μην τρέχει παραμονές του χειμώνα να βρει το εμβόλιο και το φαρμακοποιό που θα του το κάνει. Έρχομαι στην τέταρτη ερώτηση. Το θέμα της αλλαγής της κουλτούρας πρόληψης τόσο για τους εργαζόμενους, στο σύστημα υγείας όσο και για τους πολίτες. Κατά την γνώμη μου πρέπει και είναι πολύ σημαντικό, άσχετο και πως και δεν τονίστηκε από τις ομιλίες, το γεγονός των τεσσάρων κέντρων που θα αποτελούν κέντρα εκπαίδευσης του προσωπικού που ασχολείται με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν θα είναι κατά την γνώμη μου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκπαίδευση στην ιατρική, στη νοσηλευτική ή στα υπόλοιπα παραϊατρικά επαγγέλματα, θα είναι εκπαίδευση στην κουλτούρα υγείας που θα πρέπει να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα για καλύτερη περίθαλψη του πληθυσμού μας. Από αυτά τα κέντρα πρέπει να περάσουν όχι μόνο οι δομές που υπάρχουν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που πάμε να στήσουμε στον αστικό ιστό της χώρας μας αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σήμερα στην ύπαιθρο. Μα τώρα τι κάνετε, δεν βλέπετε ότι καταρρέει το σύστημα, καταρρέουν τα νοσοκομεία, καταρρέουν οι δομές πάτε να κάνετε καινούργιες δομές; Να ξεχωρίσω εδώ σε σχέση με αυτό το ερώτημα την αγωνία που εξέφρασαν ορισμένοι φορείς στη συζήτηση που κάναμε προχθές από την συγκεκριμένη επίθεση της εργατικής αριστοκρατίας και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αναφέρομαι στην ΠΟΕΔΥΝ η οποία εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία έθεσε αυτό το θέμα σαν λόγο επίθεσης στην κυβέρνηση, για αυτό θα επανέλθω στην Ολομέλεια. Να σταθώ στα ερωτήματα που έθεσαν, μία κραυγή αγωνίας κάποιων από τους φορείς. Νομίζω ότι αυτά και άλλα πολλά είναι θέματα που μπορούμε να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τους συναδέλφους και του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού. Ευχαριστώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ και εγώ τον κ. Ηγουμενίδη.
………………………………………………..
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, κύριε Υπουργέ, θα ρωτήσει και ο κ. Ηγουμενίδης και αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, θα απαντήσετε συνολικά. Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε στο θετικό στοιχείο το οποίο ανέφερε ο κ. Υπουργός, της κάλυψης των κενών των μονάδων, θα ήθελα απλά να αναφέρω κύριε Υπουργέ, εκτός από τις μονάδες που καλύπτονται, τουλάχιστον παρακολουθώντας την ειδησεογραφία για την Κρήτη απ’ ό,τι γνωρίζω, υπήρχε στο σχεδιασμό και μία μονάδα καρδιοχειρουργικής και αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Η μονάδα αυτή έχει άμεση σχέση, με την άμεση αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, τουλάχιστον για τον πληθυσμό του Ηρακλείου που είναι γεωγραφικά κοντά, και δεύτερον για τον αριθμό των χειρουργείων που γίνονται στην Κρήτη.
Ο ίδιος υπογράψατε πρόσληψη επικουρικού αναισθησιολόγου και επικουρικού μοναδολόγου και 12 νοσηλευτριών, οι νοσηλεύτριες δεν προκηρύχθηκαν ποτέ από τη Διοίκηση του ΠαΓΝΗ, ο επικουρικός αναισθησιολόγος πήγε στην αναισθησιολογική κλινική, ο επικουρικός μοναδολόγος πήγε στην ΜΕΘ, με αποτέλεσμα η μονάδα αιμοδυναμικού και καρδιοχειρουργικής δεν λειτούργησε. Εάν είναι στο σχεδιασμό των μονίμων προσλήψεων αυτή η μονάδα και αν υπάρχουν άλλες τέτοιες μονάδες, δεν ξέρω, στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός δηλαδή από τα κενά των υπαρχουσών μονάδων, σε σχέση με αυτό. Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, πριν απαντήσετε, ένα απλό ερώτημα και εγώ, γιατί ξέρω πολύ καλά τις προθέσεις σας και τον προβληματισμό σας. Αυτό το 12 μήνες παράταση, μπορεί να γίνει 3 χρόνια, οπότε δεν θα υπάρχει καμία υποψία ότι θέλει κανείς να κλείσει τις μονάδες; Παρακαλώ, τώρα έχετε 6 λεπτά για να απαντήσετε στους ερωτώντες.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ξεκινώ από τον κ. Ηγουμενίδη, για να καταλήξω με τον κ. Γεωργιάδη. Πρώτον, το πρόβλημα κ. Ηγουμενίδη της καρδιοχειρουργικής της Κρήτης, δεν είναι η μονάδα, το πρόβλημα είναι ο αριθμός των χειρουργείων που κάνει το χρόνο και η δυνατότητα που έχει επί της ουσίας να καλύπτει, πέρα από τις γιορτές και τις παράτες με τις οποίες εγκαινιάστηκε, τις πραγματικές καρδιοχειρουργικές ανάγκες του νησιού. Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο προχωρούμε στην προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή της Κλινικής της Καρδιοχειρουργικής, που νομίζω ότι είναι η αρχή για τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί. Νομίζω ότι ο νόων νοείτω, δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω. Ένα είναι αυτό και νομίζω ότι καταλαβαίνετε την ουσία και το νόημα της απαντήσεως μου.
………………