ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκος Ηγουμενίδης προς εκπρόσωπο της ΝΔ: «Εάν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορείς και να επεξεργαστείς προτάσεις γι’ αυτό»
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 25 Ιουλίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.15΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Νίκου Μανιού, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ανέκαθεν, κατά τη γνώμη μου, στον χώρο της Υγείας υπήρχε μια σύγκρουση ανάμεσα στην αντιδραστική αντίληψη, η οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια μηχανή που χαλά και επόμενα αντιμετωπίζει την υγειονομική παρέμβαση και την παρέμβαση του όποιου συστήματος υγείας σαν προσπάθεια αποκατάστασης της βλάβης. Σαν προσπάθεια αποκατάστασης της ικανότητας για εργασία, της ικανότητας, δηλαδή, του ανθρώπου να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, αυτής της άποψης, βρίσκεται η, κατά τη γνώμη μου, προοδευτική άποψη η οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, όπως είναι, και την υγεία του επομένως, την πλήρη σωματική και πνευματική του ευεξία.
Αυτή είναι η «καρδιά», πιστεύω, της αντιπαράθεσης που υπάρχει. Δυστυχώς, ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης και της πατρίδας και του συστήματος υγείας της – μακάρι να ήταν μόνο στρεβλό το σύστημα υγείας στην Ελλάδα – αυτός ο στρεβλός τρόπος, λοιπόν, ανάπτυξης κάλυψε αυτή την αντιπαράθεση, και αντί να συζητάμε για την ουσία, συζητάμε για τα φαινόμενά της.
Έτσι αυτή η αντιπαράθεση εκφράστηκε. Και στέκομαι σε αυτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί ήταν κατά τη γνώμη μου, αυτό και το αποκρυστάλλωμα της όλης μέχρι τώρα συζήτησης που έγινε εδώ στην Επιτροπή, γιατί η αντιπαράθεση αυτή της αντιδραστικής με την προοδευτική άποψη, ουσιαστικά εκφράζεται σαν αντίθεση μεταξύ του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού τομέα ή για να ακριβολογούμε, μεταξύ του δημόσιου συστήματος υγείας και της κρατικοδίαιτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Υπήρξε στρεβλά μια θεοποίηση ένθεν κακείθεν και από την αντίθετη άποψη δαιμονοποίηση είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα. Τόσα χρήματα, λέει ο Εισηγητής της Ν.Δ., τα μετέφρασε και σε χρήματα που θα έπαιρναν οι γιατροί που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. «Εάν τα χρήματα αυτά τα δώσετε στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ, τόσες χιλιάδες επισκέψεις θα είναι παραπάνω» 8 εκατ. τις έβγαλε ο Εισηγητής της Ν.Δ..
Όχι λίγες, για να μην πω τις περισσότερες φορές, η αντιπαράθεση εξαντλείται στρεβλά στις τιμές αποζημίωσης του ιδιωτικού τομέα, στην αποτίμηση των ιατρικών πράξεων, στην αποζημίωση των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, σε δραστηριότητες ή για δραστηριότητες που έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας σε ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας.
Έφτασε και σε ακραία σημεία αυτή η συζήτηση. Από το εάν χρειάζονται οι ιδιώτες γιατροί από τη μια, μέχρι εάν χρειάζεται και το δημόσιο σύστημα υγείας, από την άλλη. Το είπε και ο κ. Οικονόμου, για να στήσετε ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα υγείας θα «ξεσκίσετε» τον κόσμο στη φορολογία, είπε με άλλα λόγια. Άρα, όχι δημόσιο σύστημα υγείας, προεκτείνω εγώ τη σύσκεψη του.
Οι ανεπάρκειες, είτε του δημόσιου τομέα υγείας, είτε του ιδιωτικού, ουσιαστικά χρησιμοποιούνται στρεβλά σαν επιχειρήματα από τη μια ή την άλλη πλευρά. Η ουσία, είναι όμως, είναι ότι όλες αυτές οι στρεβλώσεις στην ιδεολογική αντιπαράθεση στην υγεία δεν δίνουν απάντηση, δεν θίγουν καν, κατά τη γνώμη μου, τον προσανατολισμό στην όποια υγειονομική παρέμβαση θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε αποκατάσταση της βλάβης ή θέλουμε πρόληψη της όποιας βλάβης; Θέλουμε δημόσιο σύστημα υγείας ή θέλουμε εξάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας;
Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη μεταρρύθμιση, είπε ο Εισηγητής της Ν.Δ., τη μεταρρύθμιση που θέλει και θα φέρει η Ν.Δ. στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και συνέχισε, το ερώτημα που θέτω τώρα, στους εκπροσώπους της Ν.Δ., θα το θέσω μέχρι και την Ολομέλεια. Όποτε θέλετε απαντάτε, αλλά θα το θέσω και στην Ολομέλεια και στις υπόλοιπες Επιτροπές. Από αυτά που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, τι αποκηρύσσετε; Τι θα αλλάξετε; Ή θα εφαρμόσετε αυτή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον αστικό ιστό της πατρίδας μας; Έτσι οι Αθηναίοι, ξέρουν πάρα πολύ καλά, το έζησαν, το τι έκανε ο Σαμαράς, το τι έκανε ο Βενιζέλος, το τι έκανε η συγκυβέρνησή τους, το τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν από αυτούς. Τι θα αλλάξετε από αυτά; Τι αποκηρύσσετε από αυτά; Πώς θα βελτιώσετε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου; Για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης; Για τους κατοίκους του Ηρακλείου; Για τους κατοίκους του αστικού ιστού της πατρίδας μας;
Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να χαρακτηρίζετε αστεία προσέγγιση, προχειρότητα- το ακούσαμε κι αυτό- ρουσφετολογικό, ότι το κάνουμε αυτό για να προσλάβουμε 3000, θέλει η Ν.Δ. να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, κύριε Πρόεδρε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί δεν μπορούν να φανταστούν να στήνεται δημόσια δομή οπουδήποτε σε αυτό το κράτος, παρά μόνο για να κάνουν ρουσφέτια. Γιατί έτσι έστησαν αυτό το κράτος το οποίο προσπαθούμε να διορθώσουμε. Με αυτήν την έννοια, πραγματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιον άλλο λόγο χαρακτηρίζουν ρουσφετολογικές αυτές τις προσλήψεις, θα έρθουν και σ΄ αυτό.
Η αλήθεια είναι μία, κύριε Εκπρόσωπε της Ν.Δ.. Εάν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορείς να επεξεργαστείς προτάσεις για την δημιουργία ενός πραγματικά συστήματος, που να «στέκεται στα πόδια του» και να προσφέρει περίθαλψη στο λαό. Δεν μπορείς να προσφέρεις τέτοιο πράγμα, εάν δεν το πιστεύεις. Και εδώ είναι η διαφορά μας. Δεν γίνεται το αν το πιστεύει που ένας ή ο άλλος Βουλευτής σας αν είναι οι παιδίατροι γιατροί- προφανώς δεν μπορεί να γίνει εδώ η αντιπαράθεση, το δέχομαι, δεν είναι εδώ η αντιπαράθεση η διαφορά μας είναι αυτή.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω πραγματικά να πω ότι δέχομαι τις αντιδράσεις και τις στάσεις των υπολοίπων κομμάτων στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνησή μας, για τον εξής απλό πρόσθετο λόγο. Τα θέματα της υγείας αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λογικό, λοιπόν, τα θέματα της υγείας και τα νομοσχέδια που θεσμοθετεί η κυβέρνησή μας στα θέματα της υγείας, να συγκεντρώνουν και την … ή την καταψήφιση από τους πολιτικούς αντιπάλους, εννοώ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ουσία είναι, ότι αυτά τα νομοθετήματα όπως αυτό που συζητάμε σήμερα, είναι συνέχεια των νομοθετημάτων για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, της οικονομικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, πρώτη φορά έκλεισαν τα δημόσια νοσοκομεία ισολογισμούς θετικούς, παρόλα αυτά ακούσαμε κι αυτό, ότι μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεννόηση με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ψηφίζει την μείωση των δαπανών για την δημόσια υγεία.
Έρχεται αυτό το νομοθέτημα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό, λίγες θα πουν κάποιοι από το ανεπαρκής, ενδεχομένως, και ίσως κι εγώ σε κάποιες από αυτές τις παρατηρήσεις θα συμφωνήσω, αλλά είναι οι πρώτες που έγιναν μετά από πολλά χρόνια και όλα αυτά αποτελούν αποφάσεις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μας.
Να κλείσω λέγοντας, ότι σε αυτά τα πλαίσια και διαφωνώντας με τη Ν.Δ. και τη λογική της για τα ζητήματα της υγείας, εμείς θέλουμε την οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών που το έχουν ανάγκη, θα εξασφαλίζει καθολική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας μας, θα κατοχυρώνει υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, θα υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο, θα έχει ελεγχόμενο κοινωνικό κόστος.
Σ’ αυτή την προοπτική είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε εμείς, το έχουμε σε συζήτησει με τον λαό μας όλο αυτό το διάστημα, με τον ελληνικό λαό εννοώ, το λαό μας, αλλά ακόμα και εδώ, εσείς «λαό σας» θεωρείτε τους οπαδούς της Ν.Δ.. Τι να κάνουμε; Εμείς θεωρούμε όλον τον ελληνικό λαό.
Έχουμε πολλά να πούμε, θα τα πούμε και στις επόμενες συνεδριάσεις.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): […]Είναι μια παρέμβαση που επιδιώκει να αλλάξει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του συστήματος υγείας και από αυτό που όπως σωστά είπε ο Νίκος ο Ηγουμενίδης, την στενά θεραπευτική προσέγγιση, να μπαίνει για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο η κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής υγείας, της κοινοτικής φροντίδας, της παρέμβασης στους ανθυγιεινούς, νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος. […]
…………………………………………………………………………………………………………..
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Για το κομμάτι της πρωτοβάθμιας δεν θα απαντήσω, νομίζω και ο Ηγουμενίδης και ο Ανδρέας απάντησαν συνολικά και στο πώς έρχεται μια αλλαγή φιλοσοφίας σε όλο αυτό το πράγμα μ’ αυτή την παρένθεση, γιατί υπενθυμίζω 19 φορές είχε ανακοινωθεί η πρωτοβάθμια, μετά το 1983. Αυτή είναι η 20Η φορά. Τώρα θα εφαρμοστεί και θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση της αριστεράς, γιατί είναι πολιτική μας επιλογή να την εφαρμόσουμε και γι’ αυτό θα γίνει και γι’ αυτό θα είναι πολύ μακρινός ο καιρός που φοβάται ο κ. Οικονόμου ότι θα έρθει στην ανάγκη να απολύσει κόσμο.
………………………………………………………………………………………