Με σχεδιασμένα βήματα ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις
του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*
Ο τουρισμός “πάει καλά”. Η Ελλάδα εντάσσεται όλο και περισσότερο στην διεθνή τουριστική αγορά. Σ’ αυτό συμβάλλουν:
- Ο Ελληνικός πολιτισμός, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και εξασφαλίζει μοναδικότητα στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν.
- Η στρατηγική της Κυβέρνησης. Ο τουρισμός, ορθά, θεωρείται βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
- Οι διεθνείς στρατιωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύουν την χώρα μας ασφαλή και οικονομικό τουριστικό προορισμό.
Ωστόσο, αυτή η “καλή πορεία”, η αύξηση αφίξεων – διανυκτερεύσεων, αναδεικνύει ανάγλυφα, κενά, καθυστερήσεις και αδύνατα σημεία. Μας δείχνει πόσο “εύθραυστος” είναι ο ελληνικός τουρισμός και τι μέτρα, ενταγμένα προφανώς στην προοπτική ανάπτυξης που σχεδιάζουμε, πρέπει να δρομολογήσουμε ή να εφαρμόσουμε άμεσα. Η αύξηση του αριθμού των τουριστών, δεν οδηγεί από μόνη της στη συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη. Χρειάζονται παράλληλα σχεδιασμένα μέτρα ενίσχυσης στην υποδομή, στα θεμέλια της τουριστικής και γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης.
Γεγονότα που στον ένα ή άλλο βαθμό απασχόλησαν την επικαιρότητα και φέρνουν στην επιφάνεια ελλείψεις:
- Φαινόμενα “προβληματικού” τουρισμού. Το επεισόδιο με το “αέριο του γέλιου” στα Μάλια και ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου τουρίστα στον Λαγανά, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου, του τουρισμού που διαφημίζει ημέρες απεριόριστης απόλαυσης και ηδονής, που καμιά σχέση δεν έχει με τον τουρισμό που επιδιώκουμε.
- Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από τα έσοδα του οποίου συντηρούνται και άλλα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας, αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση που έχει αυτή την περίοδο.
- Η Κνωσός, ο 1ος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος μετά την Ακρόπολη, έγινε θέμα ειδήσεων, λόγω αδυναμίας σωστής και ασφαλούς εξυπηρέτησης των επισκεπτών της.
- Χαλκιδική. Ήταν αρκετή μια μέρα ακραίων καιρικών φαινομένων, για να σταματήσουν τις διακοπές τους και να φύγουν οι τουρίστες που την συγκεκριμένη ημέρα βρέθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή.
Στα άμεσα μέτρα, που απαιτούνται για να στηρίξουμε σε όσο γίνεται πιο στέρεα θεμέλια, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την “καλή πορεία” του τουρισμού μας, περιλαμβάνονται:
- Στοχευμένες κινήσεις για την βελτίωση των υποδομών που επηρεάζουν το τουριστικό – πολιτιστικό μας προϊόν, σε αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικές περιοχές.
- Μέτρα για την ενίσχυση της σύνδεσης του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.
- Με βάση τον χωροταξικό και περιβαλλοντικό μας σχεδιασμό, τώρα που “πάμε καλά”, να δρομολογήσουμε την προοπτική και το είδος των επενδύσεων σε κάθε περιοχή.
- Καμιά ανοχή, παραδειγματική αντιμετώπιση του “προβληματικού τουρισμού” και των όποιων “επιχειρήσεων” τον εκτρέφουν.
- Μέτρα, κίνητρα, κινήσεις που θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζόμενων. Να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας. Με συλλογικές συμβάσεις, να κατοχυρώσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και βελτίωση των αποδοχών για τους εργαζόμενους. Δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, σε συνθήκες “εργασιακού μεσαίωνα”, σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης.
Τα παραπάνω μέτρα επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο του τουρισμού και κρατούν ανοικτό τον δρόμο για την παραπέρα ανάπτυξή του, στην κατεύθυνση που σχεδιάζουμε. Ανοίγουν τον δρόμο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για την οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι:
- Σε όλες τις χώρες που επιτεύχθηκε, στηρίχθηκε σε μέτρα-κίνητρα από την κεντρική κυβέρνηση (φορολογικά, επιδότηση εργασίας, παρεμβάσεις για διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, υγειονομική κάλυψη κλπ). Στηρίχθηκε σε συμφωνίες μεταξύ όλων των θεσμικών συλλογικών αρχών σε τοπική κλίμακα. (δημοτικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων, τέλη ύδρευσης κλπ).
- Προφανώς για την άμβλυνση της εποχικότητας, θα πρέπει να στηριχτούμε σε κάθε μορφή εναλλακτικού (μη κλασικού: ήλιος-θάλασσα) τουρισμού. Ειδικά για την πατρίδα μας, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τον αγροτοδιατροφικό, συνεδριακό, θρησκευτικό, καταδυτικό και πολιτιστικό τουρισμό.
Πάνω σε αυτά τα δύο μεγάλα κεφάλαια (μέτρα-κίνητρα, “εναλλακτικές” μορφές τουρισμού) το ερχόμενο διάστημα πρέπει να ανοίξει σοβαρή συζήτηση των εμπλεκόμενων φορέων. Σε αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητο να εστιαστεί και να εξειδικευτεί η γενικότερη συζήτηση για την ανάπτυξη στο προσεχές αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη.
Ο τουρισμός μπορεί και οφείλει να συμβάλλει, ώστε στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε νέες και να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις του κλάδου. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Να ανακτήσουμε σημαντικό από το χαμένο ΑΕΠ της χώρας.
Στο χέρι μας είναι, με τον σχεδιασμό, τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα σίγουρα και αποφασιστικά βήματα, να διατηρούμε την πατρίδα μας σταθερά μπροστά από τους “ανταγωνιστές” γείτονές μας. Δεσ πόζουσα τουριστική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο να είναι η Ελλάδα. Η προδιαγραφόμενη επιτυχία θα κριθεί στο αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.
*Νίκος Ε. Ηγουμενίδης, Βουλευτής ν. Ηρακλείου
Συντονιστής Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ