ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙZ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΗ΄

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ομιλία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, στις βασικές αξιακές διαφορές μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου για τις ΔΕΥΑ, αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και αναταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Περιμένω να ακούσω, όπως και οι υπόλοιποι Ηρακλειώτες, μία συγγνώμη από τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την τύχη αυτού του τόπου τις προηγούμενες δεκαετίες”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αντιλαμβάνομαι τη δραστηριότητά μας -όλη τη δραστηριότητά μας κι όλες τις μορφές της, από τα νομοθετήματα, τις δράσεις μας- ενταγμένα στην προσπάθειά μας να βγάλουμε την πατρίδα από αυτή την οικονομική δίνη στην οποία έχει περιέλθει.

Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι εκεί που εμείς βλέπουμε την πατρίδα, ορισμένοι κύκλοι βλέπουν ένα γωνιακό οικόπεδο το οποίο αξίζει και χρειάζεται ή θέλουν να το πάρουν κοψοχρονιά, όπως λέμε. Εκεί που εμείς βλέπουμε τη γη των πατεράδων μας και κάνουμε μία προσπάθεια για να εξασφαλίζουμε, όσο γίνεται, ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας, υπάρχουν κύκλοι, κατά τη γνώμη μου, οι οποίοι βλέπουν απλά φιλέτα, στα οποία θέλουν να έρθουν ως οικονομικοί κατακτητές και να παραμείνουν ως οικονομικοί κατακτητές.

Αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθώντας όλη τη συζήτηση διερωτώμαι: Ποιοι στενοχωρήθηκαν περισσότερο από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χθες; Όλοι αυτοί οι οίκοι που ποντάρουν, μέσω της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αποτυχία της προσπάθειας της πατρίδας ή οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που πήραν τον λόγο και μίλησαν από αυτό εδώ το Βήμα; Ειλικρινά, το διερωτώμαι και δεν ξέρω και πώς να το σχολιάσω. Θέλει η Αντιπολίτευση -Αξιωματική και όχι μόνο- να κρυφτεί και η πίκρα δεν την αφήνει.

Βγήκε, διά μέλους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραγκούνη, να μας μιλήσει για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αν στις αξιακές, ιδεολογικές, πολιτικές σου αφετηρίες δεν έχεις της ισότητα, δεν μπορείς να σχεδιάσεις, να προγραμματίσεις δράσεις και πολύ περισσότερο να άρεις τις ανισότητες της κοινωνίας. Αν δεν πιστεύεις στην ισότητα, δεν μπορείς να άρεις τις ανισότητες στην πρόσβαση των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας, του λαού μας στις υπηρεσίες υγείας. Αν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορείς να παλέψεις και να αγωνιστείς γι’ αυτό.

Εδώ είναι και μια διαφορά μας, που δεν βλέπει, βέβαια, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων. Αλήθεια, θα ήθελα να μας απαντήσει πού κοιτάζει, που δεν βλέπει διαφορές.

Είπε ο κ. Καραγκούνης ότι στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων η λειτουργία του «Ευαγγελισμού» κι όχι μόνο του «Ευαγγελισμού». Γιατί έχουν αυτό το φιλότιμο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας; Γιατί, ακριβώς, βλέπουν ότι έχουν δίπλα τους μια Κυβέρνηση η οποία παλεύει για να το κρατήσει, παλεύει για να το στηρίξει.

Και βέβαια, μιλάτε με τόσο μίσος για το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας δοθεί η δυνατότητα, ούτως ή άλλως, σε επόμενο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αυτές τις μέρες, να το συζητήσουμε. Μιλάτε, όμως, με τέτοιο μίσος, γιατί πραγματικά παίρνουμε μέτρα, όπως την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο σύστημα υγείας, τους διορισμούς στα νοσοκομεία -λίγοι, ανεπαρκείς, αλλά ήταν οι πρώτοι που έγιναν αυτή την περίοδο- την οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων, που για πρώτη χρονιά έκλεισαν με θετικό απολογισμό.

Όλα τούτα τα μέτρα, μαζί και με τις προσλήψεις –θα έρθουν κι αυτές- που γίνονται και στους ΟΤΑ, δείχνουν ότι, πράγματι, είναι ψήγματα της δικής μας πολιτικής που δείχνουν ότι πράγματι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, σε αντίθεση με εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που πιστεύετε και προτείνετε να βγούμε από την κρίση μέσα από τον οικονομικό θάνατο των φτωχών και των αδύνατων. Και θεωρώ πλευρές του οικονομικού θανάτου τις απολύσεις, θεωρώ πλευρές του οικονομικού θανάτου τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, θεωρώ πλευρές αυτής της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων, πλευρές της πολιτικής σας.

Κι εδώ είναι η διαφορά μας, κύριε Εκπρόσωπε της Ένωσης Κεντρώων, που δεν βλέπετε διαφορές ανάμεσα σε μας και τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι αυτονόητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοί. Τριάντα επτά χρόνια μετά τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ, ερχόμαστε να επικαιροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό τους πλαίσιο. Σιγά τα ωά! Σιγά τη μεγάλη πράξη! Ήταν κάτι που είναι αναγκαίο. Είναι απαραίτητο να γίνει. Κι όμως, είσαστε ανίκανοι να συμμετέχετε ακόμα και σε αυτή τη συζήτηση. Είσαστε ανίκανοι πολιτικά, γιατί σας τυφλώνει η ιδεοληψία σας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όσο είσαστε τυφλωμένοι από μία τέτοια ιδεοληψία, δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας.

Όσον αφορά το άρθρο 13, μιλάτε για πελατολόγιο, κομματικό στρατό ότι είναι  ρουσφετολογικό, ό,τι θέλετε. «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», κύριε Υπουργέ. Απαντήστε. Είκοσι χρόνια επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, γιατί δεν προσλήφθηκαν επί μία εικοσαετία; Υπάρχει και η ελληνική λέξη «συγγνώμη». Θα ζητήσετε συγγνώμη από τους εργαζόμενους; Εδώ να πούμε σχετικά ότι υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη περίπτωση, όντως, της ΔΕΥΑ Ηρακλείου των έντεκα εργαζομένων. Είναι μια πολύ ειδική περίπτωση. Έχει μιλήσει ο Υπουργός γι’ αυτό. Πράγματι, σχετίζεται με δικαστικές αποφάσεις η υπόθεσή τους. Δεν είναι η ώρα να σταθούμε περισσότερο.

Το άρθρο 14 δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εδώ, πάλι είναι ένα στοιχείο που δείχνει την πολιτική ανικανότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν είναι ικανοί να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα. Με τον ν. 4316/2014, άρθρο 80, με ευθύνη των τότε Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, επιχειρήθηκε -τελικά όχι αποτελεσματικά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη- να ρυθμιστούν οφειλές των ΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα χρέος ύψους 107 εκατομμυρίων.

Δεν έχω τον χρόνο να σταθώ αναλυτικά σε όλη την εξέλιξη. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Υπουργείο Οικονομικών. Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον εντός των ημερών και στο επόμενο νομοσχέδιο να μπορέσουμε να το ρυθμίσουμε.

Ένα δεύτερο θέμα, που ενδεχομένως μπορούμε να δούμε με αφορμή τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ, είναι να εισπράξουν χρηματοδότηση στο 100% του ποσού για έργα δημοσίου συμφέροντος. Ένα τέτοιο έργο είναι η αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου της ύδρευσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, μιας από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή δεν έχει πόσιμο νερό. Είναι σημάδι και αυτό της ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάλι κι εδώ περιμένω να ακούσω, όπως και οι υπόλοιποι Ηρακλειώτες, μία συγγνώμη από τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την τύχη αυτού του τόπου τις προηγούμενες δεκαετίες. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι η τροπολογία που θα δίνει το 100% της χρηματοδότησης αυτών των έργων πρέπει να έρθει στα επόμενα νομοσχέδια.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε,

Σήμερα συζητάμε και νομοθετούμε κάποιες παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Επιλύουμε χρονίζοντα προβλήματα, επιδιώκουμε –και είναι σε αυτήν την κατεύθυνση- τον εξορθολογισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά τα θεωρούμε απαραίτητα βήματα για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύνολό της.

Κατά τη γνώμη μου, η ρητή και ξεκάθαρη διατύπωση και στο σημερινό νομοσχέδιο για τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ είναι η καλύτερη εγγύηση γι’ αυτές τις παρεμβάσεις μας.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε