Πολιτική συνεργασιών και Αριστερά

 

του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

IMAG0939Βιώνουμε με τρόπο πρωτόγνωρο την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας. Ζητούμενο, η πρόταση διεξόδου από αυτή την δίνη. Δυο είναι οι κύριες απαντήσεις, που αποκρυσταλλώνουν τις κύριες πολιτικές επιλογές που συγκρούονται.

Από τη μια η νεοφιλελεύθερη «απάντηση». Προτείνει «διέξοδο» με καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Κύριος εκφραστής της η ΝΔ, με σύμμαχο τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της: «Κι αν δεν είχαμε τρόικα, θα έπρεπε να την εφεύρουμε». Γνώριμη αυτή η πολιτική: Η απώλεια του 25% του ΑΕΠ χαρακτηρίστηκε «success story», οι απολύσεις, η εξαθλιωμένη δημόσια υγεία και παιδεία ως «παράπλευρες απώλειες», η ρημαγμένη κοινωνία «μαγνήτης επενδύσεων». Και δημοσιονομικά ήμασταν (;) «εντός στόχων».

Στον αντίποδα της συντηρητικής πολιτικής, η πρόταση της Αριστεράς για καθαρή έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Πλευρές αυτής της πολιτικής αναπτύσσονται με συνεχή προσπάθεια  –  υπό την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών. Με καθαρή στόχευση κυρίως στην άρση της εξαθλίωσης της κοινωνίας και στην προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχει πλήρη συνείδηση των βαθύτερων αναγκών της κοινωνίας και των συνθηκών. «Δεν συζητάμε με φίλους αλλά», όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «με δανειστές» και με θεσμούς που πιέζουν για εφαρμογή νεοσυντηρητικών επιλογών, δηλαδή ενάντια σε θέσεις και επιλογές που μέσω του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε ο λαός μας.

Η πραγματικότητα θέτει αμείλικτα ερωτήματα:

  1. «Τι θα κάνουμε;»

Στις γενικές αρχές της πρότασης μας για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, περιλαμβάνεται εθνικό σχέδιο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής οικονομίας. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Στροφή στην καινοτόμο και νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας.

Ανοικτά θέματα:

  • Αναγκαζόμαστε από τους δανειστές, να εφαρμόσουμε μέτρα υφεσιακά, αντιαναπτυξιακά και σε ορισμένες περιπτώσεις συντηρητικά. Πώς θα αμβλύνουμε την επίδραση τους στην κοινωνία;
  • Πώς μπορούμε, παρά τα μέτρα, να κλείσουμε τον δρόμο στην πορεία καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων;
  • Πώς θα κρατήσουμε, ανοικτό το δρόμο για την εφαρμογή του προγράμματός μας;

Σε αυτά τα θέματα οφείλουν να τοποθετηθούν όλες οι δυνάμεις που θέλουν, με τον τρόπο τους, να βγούμε στο ξέφωτο με όρθια την κοινωνία.

  1. «Με ποιες κοινωνικές δυνάμεις;»

Στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της χώρας, οφείλουν να συμμετέχουν όλες εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις που θα κερδίσουν από αυτήν την πορεία της πατρίδας. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι νέοι επιστήμονες, οι άνεργοι. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, όσοι θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα ή να αναπτύξουν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Ο εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, δεν απαιτεί απλά έκφραση άποψης. Πρώτα και κύρια προϋποθέτει δράση, που οφείλουμε να στηρίξουμε, να διευκολύνουμε, να ενισχύσουμε.

  1. «Μαζί με ποιες πολιτικές δυνάμεις;»

Η απάντηση προϋποθέτει να σταθούμε θαρραλέα, αυτοκριτικά, νηφάλια, όσο γίνεται αντικειμενικά, με επίγνωση της πολιτικής ευθύνης που έχουμε, στις ιστορικές στιγμές που ζούμε. Χωρίς συναισθηματισμούς και ισοπεδωτικές αναφορές σε πολιτικούς χώρους. Χωρίς γενικεύσεις με αφορμή προσωπικές επιλογές.

IMAG0943Όσο λάθος ήταν η ανυπαρξία διαλόγου με ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς, τόσο λάθος είναι να συνεχίσουμε έτσι. Χωρίς γέφυρες που θα εκφράζουν σε πολιτικό επίπεδο τις ανάγκες της κοινωνίας στην Ελλάδα σήμερα. Όπως δεν νοείται κοινωνία όρθια χωρίς, ή πολύ περισσότερο, ενάντια στους φτωχούς και τους αδύναμους, έτσι δεν νοείται πολιτική λύση χωρίς την παράταξη τους, τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας, να βαδίσουμε μαζί με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η κοινωνία θα οριοθετήσει την γραμμή πολιτικής επιβίωσης, σε όσες δυνάμεις δεν αντιληφθούν το μέγεθος και τη σημασία της συγκυρίας για το μέλλον των επόμενων γενιών και της πατρίδας μας.

Η Αριστερά θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση του προοδευτικού σχεδίου που θα βγάλει τη  χώρα και τον λαό από τα αδιέξοδα που παράγει η κρίση. Μόνον έτσι θα σταθούμε αντάξιοι των καιρών μας.

*Βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε