«Σωσίβιο» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

IMG_0833Στις 3 Αυγούστου ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τον ενιαίο εξωδικαστικό μηχανισμό συνολικής ρύθμισης οφειλών που αφορά στο μέλλον χιλιάδων εγκλωβισμένων επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα της μόνης λύσης που είχαν μέχρι σήμερα χρεωμένες επιχειρήσεις προκειμένου να διασωθούν, δηλαδή της διμερούς ρύθμισης ξεχωριστά με κάθε έναν από τους πιστωτές, από τον επόμενο μήνα οι επιχειρήσεις με μια και μόνο διαδικασία και εκτός δικαστηρίου θα μπορούν να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους προς όλους τους πιστωτές, δηλαδή χρέη προς τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και λοιπούς ιδιώτες.

Σε ένα προηγηθέν περιβάλλον επιθετικής υφεσιακής λιτότητας, η συνολική ρύθμιση οφειλών αποτελεί όχι απλά τη μόνη λογική διέξοδο για μια χρεωμένη από τη συνεχή λιτότητα κοινωνία, αλλά και την ηθική υποχρέωση του κράτους να ρίξει «σωσίβιο» απέναντι στις ζωντανές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις.

Ο Νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η συνέχεια μια σειρά νομοθετημάτων:

  • του Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των επιχειρήσεων (Ν4441/2016),
  • του Νόμου για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (Ν4446/2016),
  • του Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων (Ν4442/2016),
  • αλλά και του ήδη κατατεθέντος νομοσχεδίου με ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και η επέκταση του ακατάσχετου λογαριασμού έως 1.250 ευρώ για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες.

Δηλαδή νομοθετημάτων που κρατάνε με νύχια και με δόντια  ζωντανή την υπόθεση της παραγωγικής ανάπτυξης της υγιούς, μικρής και μεσαίας, επιχειρηματικότητας.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αποτέλεσμα σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις, όπως συνολικό ύψος οφειλών προς όλους τους πιστωτές (δημόσιο και ιδιώτες) άνω των 20.000 € και θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή  θετική καθαρή θέση σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, πριν υποβάλουν την αίτησή τους. Αφορά τις χρεωμένες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις.

Συμπληρωματικά, σε αντίθεση με τον «τσιμεντένιο τοίχο» των θεσμών, με βάση το νόμο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αποκλείονται, αλλά θα μπορούν από τις 3 του Αυγούστου να απευθύνονται επίσης κατευθείαν στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) για ρύθμιση/«κούρεμα» χρεών, υπό τις προϋποθέσεις των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων, και με ρύθμιση έως 120 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.

Εντελώς έξω από τον παλμό και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση απαξιώνει ακόμη και εκείνα τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης που ολοφάνερα ανακουφίζουν τις ευρύτερες παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Χωρίς  να περιγράφει για ποιο εξωδικαστικό μηχανισμό θα πάλευε η ίδια ή θα τα έδινε η ίδια όλα σήμερα,  ξεχνά με ευκολία τι έπραξε επί των ημερών της: ο περίφημος «νόμος Δένδια», δηλαδή η προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών (Ν4307/2014) ως γνωστόν «πέτυχε» ως το τέλος του 2015 μόνο 53 επιχειρήσεις να έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου και από αυτές μόνον οι 3 να έχουν συνάψει διμερή σύμβαση ρύθμισης οφειλών με τις πιστώτριες τράπεζες.

Ευτυχώς, σήμερα ακόμη και οι πιο συντηρητικές προβλέψεις μιλούν για 150.000 υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως εύστοχα έχει σημειώσει και ο Αντιπρόεδρος της σημερινής Κυβέρνησης, η επίλυση των «κόκκινων δανείων» θα απελευθερώσει πόρους και παραγωγικές δυνάμεις και παράλληλα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την οικονομία. Από κάθε πόστο και με κάθε μέσο, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγικών και πιο ελπιδοφόρων δυνάμεων της Πατρίδας μας.

 

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

 

To Άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017.

58ac715acd3a18471773ac54

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε