ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, προκάλεσεκυβερνητικό ανασχηματισμό.Ωστόσο, η σημερινή ρευστότητα, προμηνύει ότι οι σημαντικότερεςπολιτικές ανακατατάξεις είναι μπροστά μας.

1.Σημαντικόκομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα της τελευταίας 15ετίας, έσπρωξαν στο περιθώριο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, προτίμησε την αποχή από την εκλογική διαδικασία. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και το πιο απαιτητικό, πολιτικά, κομμάτι των ψηφοφόρων.Οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, οι δημοκράτες, που ανεξάρτητα πολιτικής αφετηρίας, σήμερα, έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν βλέπουν αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, εναλλακτική στη ΝΔ.Σε αυτούς συγκαταλέγεται σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν. Ο αριθμός τους είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν προσθέσουμε και όλους αυτούς που ψήφισαν τα δυο κόμματα «με κρύα καρδιά».

Η Αριστερά, που σήμερα μπορεί να φαίνεται ιδεολογικά και πολιτικά κατακερματισμένη και ηττημένη, ωστόσο,

ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η πολιτική επικαιρότητα, η ενίσχυση των αναζητήσεων, η συζήτηση για «νέο φορέα», επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός χώρος – κόμμα συσπείρωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο.

2.Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, παρατηρούμε μια δεξιά στροφήστην πολιτική ζωή, που εκφράζεται πρώτα και κύρια στην ενίσχυση των συντηρητικών δυνάμεων και γενικότερα στους πολιτικούς συσχετισμούς που προέκυψαν.

3.Η ανύψωση αναχώματος στη δεξιόστροφη πορεία είναι άρρηκτα δεμένη με την συγκρότηση του μετώπου που θα επιβάλλει την νικηφόρα πορεία για την Αριστερά. Αυτά τα δυο πάνε μαζί.

Η Αριστερά, οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την συγκρότηση του μετώπου των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων, που θα επιβάλλει τον δρόμο για τηνδημοκρατική– προοδευτική πορεία της χώρας.

4.Η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου δεν είναι απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Δεν έχει να κάνει με ομορφότερη φωτογραφία  ή  περισσότερο «επαγγελματική» ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε με «πιασάρικη» ατάκα σε τηλεοπτική συζήτηση ή «έξυπνες» επικοινωνιακές καρικατούρες που γεννούν πολιτικά αστέρια λίγων ωρών, δηλαδή «πεφταστέρια» της πολιτικής ζωής.

Η συγκρότηση του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων, δεν έχει να κάνει πολύ περισσότερο, με την προσπάθεια των λογής – λογής ηγετίσκων να ελέγξουν υφιστάμενους κομματικούς μηχανισμούς, να απαλλαγούν από «ενοχλητικές»απόψεις, και άλλα τέτοια φαινόμενα που βλέπουμε δυστυχώς σε πολιτικές κινήσεις, δηλώσεις, τοποθετήσεις, που ακολούθησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, φαινόμενασήψης και παρακμής στην κομματική λειτουργία, που είναι έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς και μάλιστα της προσδίνουν και της χρεώνουν, ένα αποκρουστικό πολιτικό πρόσωπο που ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά.

5.Για την συγκρότηση νικηφόρου προοδευτικού μετώπου και τη δημιουργία αναχώματος στην νεοσυντηρητική πολιτική, απαιτείται η ανασύνταξη των δυνάμεων της Αριστεράς. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αντί να «παρακολούθουμε» με ανάμεικτα συναισθήματα την άνοδο της Δεξιάς ή την υποχώρηση της Αριστεράς, αντί να αναζητούμε «εξιλαστήρια» θύματα είτε «υπεύθυνους» της αποτυχίας μας, αντί να «πανηγυρίζουμε» που χάσαμε λιγότερο από πρώην συντρόφους μας, η ευθύνη να περάσει στα χέριατου δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού κόσμου.

Η συγκρότηση και ανασύνταξη των δυνάμεων της προόδου, θα κτίζεται ως «σάρκα από τη σάρκα»του κινήματος που θα αμφισβητεί όσα επιφυλάσσουν στο λαό μας οι Δεξιές πολιτικές επιλογές. Για παράδειγμα, (αναφέρομαι στο τελευταίο),αυτές τις ημέρες καθιερώνεται η βδομάδα 6ήμερης εργασίας. Θα πρέπει αυτό,να σφραγίζει τις συζητήσεις για την κεντροαριστερά.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η Αριστερά, οι αριστεροί, οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί, έχουμε ευθύνη -υποχρέωση να βγούμε μπροστά. Όσα βιώνουμε να είναι αφορμή για να ξαναγίνουμε ζωντανοί, πάει να πει, να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να πασχίζουμε, χωρίς αυταπάτες, διλήμματα, ψευτοσωτήρες και τέτοια:

για την απελευθέρωση της εργασίας, για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά και μισθωτή σκλαβιά!

για ένα κόσμο που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας, με ατελεύτητη ανάπτυξη, ελευθερία και Ειρήνη σε ισορροπία με τη μάνα Γη!

-και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: καθημερινά για μια ποιότητα ζωής κι αξιοπρέπεια που μας αξίζει!

Αυτά, η συντηρητική παράταξη, ούτε θέλει ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να τα υπηρετήσει.Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας με νεοφιλελεύθερη πολιτικήπου πρέπει να προβάλλεταικαι όχι οι«τεχνοκρατικά αρτιότερες» προτάσεις μας, η«οικονομική τους επάρκεια»με την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ύπαρξη ή μη «λεφτόδεντρων» καιαντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή, δηλαδή θέματα που αφήνουν στο απυρόβλητο τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ και τελικά δεν βοηθούν τους συμπολίτες μας να απεγκλωβίζονται από την επιρροή της Δεξιάς.

Στα χέρια μας η υπόθεση ανασύνταξης της Αριστεράς, της προοδευτικής δημοκρατικής συμπαράταξης. Στα χέρια μας το ανάχωμα στην επέλαση της δεξιάς. Με αυτήν την ευθύνη να σταθούμε στην καθημερινότητά μας.

Όπως παροτρύνει ο Καζαντζάκης:“Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω.”

ΗΑριστερά της ελπίδας για τον λαό, ηΑριστερά της προοπτικής για τον τόπο, ηΑριστερά της νίκης, οφείλει,από μας εξαρτάται, να είναι παρούσα

στον αγώνα για την Ελλάδα των ονείρων μας!

*Γιατρός, επεμβατικός Καρδιολόγος,

Πρώην βουλευτής Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε