ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 
(“Φόρμα 6”, Γεωργική Σχολή Μεσαράς, υδάτινοι πόροι Ηρακλείου)
 
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης. Στην επίκαιρη ερώτηση του ο Νίκος Ηγουμενίδης θα ρωτήσει για τα τρέχοντα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης στο Νομό Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων η «Φόρμα 6», η Γεωργική Σχολή Μεσαράς και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, δηλαδή «τρία κομβικά ζητήματα πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη και στο Νομό Ηρακλείου που απασχολούν και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης το επόμενο διάστημα», όπως σημειώνει ο βουλευτής στο κείμενο της ερώτησης του.
 
Σχετικά με τη «Φόρμα 6», ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει ότι «εδώ και δύο χρόνια ένας σημαντικός αριθμός αγροτών βρίσκεται «εγκλωβισμένος» στο περίφημο θέμα της «Φόρμας 6», δηλαδή της απώλειας των δικαιωμάτων που προέκυψε κυρίως από ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων τα έτη 2014 και 2013. Παράλληλα, αναφέρει ότι η ΕΕ έχει απαντήσει ότι «θίγονται βασικές διατάξεις του Κανονισμού» και η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα τροποποίησης του κανονισμού, καθώς και ότι έχει δεσμευτεί ότι «θα αποκατασταθεί η αδικία που αφορά τους νέους αγρότες, δεδομένου ότι παρά τις μεταβιβάσεις δεν «εξαϋλώθηκε» ούτε η αγροτική περιουσία, ούτε η αγροτική παραγωγή.
Σχετικά με την Γεωργική Σχολή της Μεσαράς, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου επισημαίνει τις προχωρημένες συζητήσεις – επαφές  και με το Υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση της ιστορικής Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, ώστε η τελευταία να αποτελέσει «μαγνήτη» εκπαίδευσης σε διάφορες βαθμίδες για τους μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και με συνέργειες με δομές της Κρήτης, καθώς η φυσιογνωμία και η διαμόρφωση του χαρακτήρα της Σχολής κρίνεται ιδιαίτερη σημαντική για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ο Νίκος Ηγουμενίδης ρωτά τον Υπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με το φράγμα του Ληθαίου ποταμού, το φράγμα στη θέση Πλατύ στον χώρο της Μεσαράς, την αξιοποίηση του φράγματος της Φανερωμένης, καθώς και για το φράγμα των Αμιρών, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η ανάγκη για παρεμβάσεις σχετικά με τις έγγειες βελτιώσεις στην Κρήτη, ιδιαίτερα σε φράγματα και κατασκευές εξοικονόμησης και αποθήκευσης νερού.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξηγεί στο κείμενο της ερώτησης ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών στη Κρήτη αγωνιά καθημερινά για το περίφημο θέμα της «Φόρμας 6», ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση οι τελευταίες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση ως πρότυπη Σχολή της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς και ότι έχει ανακοινωθεί στο πρόγραμμα που αφορά τις έγγειες βελτιώσεις, με ό,τι ώριμες μελέτες υπάρχουν και μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης, θα ενταχθούν πολλές παρεμβάσεις στο χώρο της Κρήτης, απευθύνοντας το βασικό ερώτημα: «Ποιός είναι ο ακριβής προγραμματισμός και σχεδιασμός για τα τρία παραπάνω επίκαιρα θέματα  – «Φόρμα 6», Γεωργική Σχολή Μεσαράς, αξιοποίηση υδάτινων πόρων Κρήτης – που συνδέονται άμεσα με την αγροτική αναβάθμιση, ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής;».
Η ερώτηση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το Γραφείο Τύπου
 
 
Αθήνα, 28.6.2017
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε