ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Ο τουρισμός είναι πυλώνας ανάκτησης του χαμένου ΑΕΠ της χώρας»

 

Έντονη κριτική σε αιτιάσεις της ΝΔ για τον τουρισμό άσκησε με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, κατά τη χθεσινή (26.6.2017) συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Ειδικά για τα πεπραγμένα της ΝΔ σημείωσε ενδεικτικά ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ πέτυχε επί των ημερών της «να μην υπάρχει τελικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας καταγεγραμμένος ο αριθμός των μικρών, των μεσαίων και των μεγάλων λιμανιών, των όρμων και των αγκυροβολίων της χώρας».

Απέναντι στη διατύπωση αποσπασματικών ιδεών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε πλευρές του τουρισμού παρατήρησε: «Δεν χρειάζονται ατάκτως ερριμμένες -ακόμα και σωστές- σκέψεις, όπως για παράδειγμα για τον ιατρικό τουρισμό. Είναι ένα θέμα με τόσες πλευρές, το οποίο εξαντλείται στην έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης για πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών υγείας. Ούτε πρέπει να μιλάμε για φορολογικές ελαφρύνσεις σε κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το ζήτημα της κρουαζιέρας, ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι «όχι μόνο δεν μας αφήνει αδιάφορους ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι είναι ένας από τους πολλούς κρίκους που συνδέονται με τους βασικούς στρατηγικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής», ενώ αναφορικά με την ανάπτυξη του τομέα παρατήρησε ότι η αύξηση δεν οφείλεται μόνον στη φοβία από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, αλλά και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης ακριβώς για την ενίσχυση του «home porting», μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων που αποτελούν σημείο–κλειδί για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απευθείας γραμμή Ντουμπάι – Αθήνα- Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στα ελληνικά λιμάνια, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι σημασία έχει και ο μακροπρόθεσμος δυναμισμός του κράτους που θα πρέπει να στηριχθεί σε ποιοτικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας και ότι η Ελλάδα πρέπει από τώρα να πάρει μέτρα και να είναι προετοιμασμένη για την κρουαζιέρα, στο πλαίσιο της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, έτσι ώστε κι όταν αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή να παραμείνει ένα βήμα πιο μπροστά από τους γείτονές μας.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι σε αυτή τη συγκυρία βασικός πυλώνας στην προσπάθειά μας να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από το χαμένο τα τελευταία χρόνια ΑΕΠ της χώρας, καθώς και ότι, όπως και στην περίπτωση του θεματικού τουρισμού, έτσι και στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η κρουαζιέρα, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο πολλά υποσχόμενος καταδυτικός τουρισμός, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη διασύνδεση με τον πολιτισμό μας, αλλά και από την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών πρέπει να έχουν το κύριο μέρισμα στον τουρισμό. Είναι τα πρόσωπα που πρέπει να έχουμε στον νου μας πριν από κάθε μας κίνηση», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 27.6.2017

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜ΄

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Επερώτηση σχετικά με την άμεση ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία και κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βλέπουμε το θέμα του τουρισμού ως έναν βασικό πυλώνα στην προσπάθειά μας να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από το χαμένο τα τελευταία χρόνια ΑΕΠ της χώρας.

Βλέπουμε την πατρίδα μας ως βασικό πυλώνα του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται όντως ένα εθνικό σχέδιο, χρειάζεται σε αυτό το εθνικό σχέδιο να δούμε πλευρές της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Με τούτη την έννοια, επιτρέψτε μου μια κριτική για την προηγούμενη συζήτηση: Δεν χρειάζονται ατάκτως ερριμμένες -ακόμα και σωστές- σκέψεις, όπως για παράδειγμα για τον ιατρικό τουρισμό. Είναι ένα θέμα με τόσες πλευρές, το οποίο εξαντλείται στην έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης για πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών υγείας. Ούτε πρέπει να μιλάμε για φορολογικές ελαφρύνσεις σε κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Χρειάζεται ένας εθνικός σχεδιασμός.

Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό πρέπει να δούμε το θέμα της κρουαζιέρας. Και λέει ο κ. Αθανασίου «έπρεπε να γίνει η συζήτηση έναν μήνα νωρίτερα». Μα, έγινε έναν μήνα νωρίτερα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Γιατί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, επανέρχεστε και μάλιστα επαναλαμβάνοντας πράγματα που ειπώθηκαν σε εκείνη την Επιτροπή;

Η Ελλάδα έπρεπε να είναι στην κορυφή της κρουαζιέρας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ανοιχτό μυαλό, σύγχρονες ιδέες και απαλλαγή από ιδεοληψίες.

Παίρνω ενδεικτικά κάποια από τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Αυτά τα στοιχεία τα είχατε, ναι ή όχι, ως Νέα Δημοκρατία, όταν καταφέρατε να μην υπάρχει τελικά στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καταγεγραμμένος ο αριθμός των μικρών, των μεσαίων και των μεγάλων λιμανιών, των όρμων και των αγκυροβολίων της χώρας; Ή δεν ήσασταν απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες ή δεν είχατε ανοιχτό μυαλό ή δεν είχατε σύγχρονες ιδέες ή τα είχατε όλα αυτά, αλλά τελικά ήταν τόσο το άγχος σας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που δρούσε παραλυτικά.

Σύμφωνα και με τη μία απάντηση και στην άλλη –πάρτε όποια θέλετε από τις δύο- είστε κατ’ αρχάς ανεπαρκείς για να διαχειριστείτε το θέμα της κρουαζιέρας που συζητάμε, αλλά είστε κι ανεπαρκείς για να διαχειριστείτε την τύχη της χώρας.

Άντε να δεχτώ και αντιπολίτευση με βάση όχι το τι έχει γίνει, αλλά με βάση τι προβλέπεται να γίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας. Όντως -στάθηκε ο Υπουργός και ευτυχώς διευκρίνισε και ο κ. Μηταράκης- πρέπει να αφήσουμε έξω από την αντιπαράθεση -την όποια αντιπαράθεση- την ασφάλεια της χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι απλώς δεν μας αφήνει αδιάφορους ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά θεωρούμε ότι είναι ένας από τους πολλούς κρίκους που συνδέονται με τους βασικούς στρατηγικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Πρώτον, η κρουαζιέρα συνδέεται και οφείλει να συνδέεται με την άσκηση και την εμβάθυνση πολιτικών άμβλυνσης της εποχικότητας ή, όπως αλλιώς το λέμε, τον «τουρισμό τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο». Η κυρία Υπουργός Τουρισμού έχει μιλήσει επανειλημμένα γι’ αυτήν την προσπάθεια, αλλά και για τα μέτρα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής.

Δεύτερον, η κρουαζιέρα μπορεί και συνδέεται με τις παραγωγικές δραστηριότητες και δυνατότητες του τόπου, που έχουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Εκτός από τη διασύνδεση με τις ιδιαίτερες αγροτοδιατροφικές δυνάμεις μας σημασία έχει και η δυνατότητα διασύνδεσης με τον θεματικό τουρισμό.

Τρίτον, η κρουαζιέρα μπορεί και οφείλει να συνδεθεί με τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης, ισόρροπης και κοινωνικά δίκαιης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτισμική κληρονομιά και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες επιμέρους παρατηρήσεις.

Πρώτον, πέρα από τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στα ελληνικά λιμάνια, ο μακροπρόθεσμος δυναμισμός του κράτους θα πρέπει όντως να στηριχθεί σε ποιοτικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας. Εδώ φυσικά σημαντική θέση κατέχει η πλευρά της ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών.

Δεύτερο θέμα είναι τα λιμάνια αφετηρίας, το home porting. Είπε ο κ. Καραμανλής ότι η κατάσταση στη γείτονα αύξησε τα λιμάνια αφετηρίας.

Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και τον χρόνο της δευτερολογίας μου.

Η αύξηση δεν οφείλεται μόνον στη φοβία από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Οφείλεται και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης ακριβώς για την ενίσχυση του home porting.

Σε αυτήν την ίδια κατεύθυνση είναι και η ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων που αποτελούν σημείο – κλειδί για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Βοηθάει και είναι αποτέλεσμα προσπαθειών της Κυβέρνησης η απευθείας γραμμή Ντουμπάι – Αθήνα- Νέα Υόρκη, όπως και οι γραμμές με την Ασία, που σχεδιάζεται να ανοίξουν.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κάποιοι τις χαρακτήρισαν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κακά τα ψέματα. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Αυτό θα γίνει.

Η Ελλάδα όμως πρέπει από τώρα να πάρει μέτρα και να είναι προετοιμασμένη για την κρουαζιέρα, στο πλαίσιο της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, έτσι ώστε κι όταν αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή να παραμείνει ένα βήμα πιο μπροστά από τους γείτονές μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και μια τελευταία παρατήρηση –κλείνω με αυτήν- και ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

Όπως και στην περίπτωση του θεματικού τουρισμού, έτσι κατά τη γνώμη μου και στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η κρουαζιέρα, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο πολλά υποσχόμενος καταδυτικός τουρισμός, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη διασύνδεση με τον πολιτισμό μας, αλλά και από την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών πρέπει να έχουν το κύριο μέρισμα στον τουρισμό. Είναι τα πρόσωπα που πρέπει να έχουμε στον νου μας πριν από κάθε μας κίνηση.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαο Ηγουμενίδη, Βουλευτή Ηρακλείου.

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε