ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Καταστρέφουμε την καταστροφική δράση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή για τα πεπραγμένα της 5ης, 6ης και 7ης ΥΠΕ

Παρέμβαση στη Βουλή για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα στην 5η, 6η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ηγουμενίδης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσε: «Όταν λέμε ότι το δημόσιο σύστημα το παραλάβαμε στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης δεν είναι σχήμα λόγου. Φαίνεται κατά την γνώμη μου από πού ξεκίνησαν οι σημερινοί Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Φαίνεται από τα στοιχεία που μας έδωσαν, το τι παρέλαβαν. Και το πού βρισκόμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων».

Εξηγώντας τη σημερινή πολιτική απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τόνισε: «Πρώτα απ’ όλα και κυρίως είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της πολιτικής ηγεσίας και κατ’ επέκταση και όλου του συστήματος διοίκησης του δημόσιου συστήματος υγείας: Ο πολιτικός προσανατολισμός που πραγματικά είναι μεροληπτικός υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας. Και ότι τελικά αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι – χρήματα που φαίνεται να πιάνουν τόπο».

Απέναντι στα επιχειρήματα των βουλευτών της ΝΔ, και ειδικά του κ. Οικονόμου ανέφερε: «Αυτόν ακριβώς τον πολιτικό προσανατολισμό δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία. Τη διαφωνία της με αυτή τη πολιτική κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας εκφράζει ο Εισηγητής της ο κ. Οικονόμου. Γιατί ουσιαστικά μέσα από αυτή τη δράση μας, καταστρέφουμε την καταστροφική δράση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των προηγούμενων δηλαδή Κυβερνήσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Ειδικότερα, για τους χαρακτηρισμούς του κ. Οικονόμου και «το στοιχείο των «χι» που ο κ. Οικονόμου ανέφερε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας», ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «παρότι ακροβατεί -να το πω όσο πιο ήπια μπορώ- ως συμπεριφορά ακροβατεί στα όρια της απρέπειας – επιεικώς της απρέπειας», σημειώνοντας ότι «είναι σαφές ότι και για μας η πρώτη και η κύρια κατεύθυνση είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για αυτούς τους ανθρώπους που βοηθούν το σύστημα υγείας. Η ΝΔ προτείνει απολύσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη σεβασμού που δείχνει δια της τοποθέτησης του κ. Οικονόμου η Νέα Δημοκρατία στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας».

Σχετικά με τα πεπραγμένα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατήρησε ότι «βλέποντας συνολικά τον απολογισμό των 3 Διοικητών αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε θετικά σε αυτά που μας παρουσίασαν».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

                                                                                                             

                                                 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

                                           (Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 29 Μαρτίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.20΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Νίκου Μανιού, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με τα πεπραγμένα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επίσης, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Νέστορας Αντωνίου, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, κ. Τάκης Νικολόπουλος, η Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Ελένη Μαυρομμάτη, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι βλέποντας συνολικά τον απολογισμό των τριών Διοικητών αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε θετικά σε αυτά που μας παρουσίασαν. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα. Όταν λέμε ότι το δημόσιο σύστημα το παραλάβαμε στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης δεν είναι σχήμα λόγου. Φαίνεται κατά την γνώμη μου από πού ξεκίνησαν αυτοί οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Φαίνεται από τα στοιχεία που μας έδωσαν, το τι παρέλαβαν. Το πού βρισκόμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Σίγουρα το  πού έχουμε φτάσει σήμερα είναι αποτέλεσμα της ικανότητας των ανθρώπων που ανέλαβαν την διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών. Σίγουρα εδώ που είμαστε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας της δράσης του συνολικού προσωπικού που εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 Είναι και άλλοι παράγοντες. αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως  είναι ο πολιτικός προσανατολισμός  της πολιτικής ηγεσίας και  κατ’ επέκταση και όλου του  συστήματος διοίκησης του δημόσιου  συστήματος υγείας. Ο πολιτικός προσανατολισμός που πραγματικά είναι μεροληπτικός υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας. Και ότι τελικά αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι – χρήματα που φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Πιστεύω κύριε Πρόεδρε, ότι εδώ είναι η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή κακά τα ψέματα, παραλάβαμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης  και βρισκόμαστε σήμερα, χωρίς να πανηγυρίζουμε, να έχουμε απομακρυνθεί από αυτό τον κίνδυνο. Αυτό τον πολιτικό προσανατολισμό δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία. Τη διαφωνία της με αυτή τη πολιτική κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας εκφράζει ο Εισηγητής της ο κ. Οικονόμου. Γιατί ουσιαστικά μέσα από αυτή τη δράση μας, καταστρέφουμε την καταστροφική δράση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των προηγούμενων δηλαδή Κυβερνήσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Με αυτή την έννοια και δεν θέλω να εξαντλήσω τον χρόνο μου σε επιμέρους παρατηρήσεις, μπορώ να αντιληφθώ ή και να δικαιολογήσω ακόμα τη συμπεριφορά του κ. Οικονόμου, παρότι ακροβατεί -να το πω όσο πιο ήπια μπορώ- ως συμπεριφορά ακροβατεί στα όρια της απρέπειας. Επιεικώς της απρέπειας. Νομίζω και κλείνω με αυτό κ. Πρόεδρε, ότι πρέπει να κρατήσουμε δύο ακόμα στοιχεία: το στοιχείο των «χι» που ο κ. Οικονόμου ανέφερε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στους ανθρώπους, που με αυτόν ή με τον άλλον τρόπο, σήμερα προσλαμβάνονται και ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι σαφές ότι και για μας η πρώτη και η κύρια κατεύθυνση είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για αυτούς τους ανθρώπους που βοηθούν το σύστημα υγείας. Η ΝΔ προτείνει απολύσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη σεβασμού που δείχνει δια της τοποθέτησης του κ. Οικονόμου η Νέα Δημοκρατία στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Ευχαριστώ.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 30.3.2017

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε