ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ημερίδα για τον Τουρισμό και στο 6ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

 

image3 (2)Τόσο στο 6ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, όσο και στην ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ  για τον τουρισμό παρευρέθηκε σήμερα ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ (Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου) Νίκος Ηγουμενίδης.

Κατά την παρουσία του στην ημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Διακλαδική Δυναμική και Περιφερειακή Ανάπτυξη» στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και στη στρατηγική αξιοποίησης του μομέντουμ: «Στόχος μας δεν είναι η συγκυριακή αύξηση του τουρισμού, αλλά η διατήρηση της δυναμικής ώστε όταν επιτέλους αποκατασταθεί η ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή μας – και να είστε σίγουροι, η ειρήνη, η σταθερότητα, η ηρεμία με τις προσπάθειες και της Ελλάδας θα αποκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου – όταν λοιπόν, επιτέλους πέσει ο κουρνιαχτός στην ευρύτερη περιοχή μας, η Ελλάδα να παραμείνει όπως ήδη είναι, ένα βήμα πιο μπροστά από τους γείτονες μας».

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου υπογράμμισε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου “τη σημασία της αξίας της εργασίας στο χώρο του τουρισμού, όπου τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό”, αλλά και “ότι καμία αφωνία δεν επιτρέπεται  – και αυτό αφορά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους τους – απέναντι στην εδώ και μήνες αδιάκοπη προσπάθεια της Ελλάδας για επαναφορά στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και για άρση του καθεστώτος εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

image1 - ΑντιγραφήΣτη συνέχεια, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου μετέβη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου επισκέφτηκε το 6ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων, όπου αφού συνομίλησε με τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες του φόρουμ, απηύθυνε χαιρετισμό.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του για την διαχρονική αξία και τις δυνατότητες των κρητικών προϊόντων, ο Νίκος Ηγουμενίδης, μίλησε τόσο με την ιδιότητα του γιατρού, όσο και με την ιδιότητα του βουλευτή Ηρακλείου.

«Επιτρέψτε μου δύο μόνο παρατηρήσεις, με δυο διαφορετικές ιδιότητες. Πρώτον, με την ιδιότητα του γιατρού καρδιολόγου, θα ήθελα να πω ότι από το 1960 έχει οριστεί από τους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής η διατροφή της Κρήτης ως πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής και ως βασικό εργαλείο επιστημονικής έρευνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού, αφενός μεν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 60% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε χρόνια νοσήματα, αφετέρου επειδή η υιοθέτηση συμπεριφορών που συνδέονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των νοσημάτων αυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπό αυτό το φως, ο ρόλος, η διάδοση, η προώθηση της κρητικής διατροφής και των κρητικών προϊόντων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία».

image2 (5)Συνεχίζοντας, τόνισε: «Δεύτερον, με την ιδιότητα του βουλευτή Ηρακλείου, δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι οι ειδικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες και η πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης προσδίδουν στα Κρητικά προϊόντα και στην κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη δυναμική που αναπτύσσεται και αξιοποιείται σήμερα στον τουρισμό τα δύο τελευταία χρόνια, με ρεκόρ προ-κρατήσεων για το 2017, πρέπει σήμερα να «πατήσει» στέρεα σε αυτό το πλεονέκτημα. Τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης μπορούν να αποτελέσουν δομικό στοιχείο της πολυτέλειας των διακοπών στην Κρήτη. Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχουν και τα τοπικά κρητικά προϊόντα. Και νομίζω πως αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει το σημερινό φόρουμ.

Με τις δύο παραπάνω ιδιότητες, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωπος, εύχομαι με όλη μου τη καρδιά κάθε επιτυχία στο φόρουμ.»

image1 (2) - Αντιγραφή image5 (3) image5 (2) image4 image4 (5) image3 image3 (5)
image1 (3) - Αντιγραφή

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 1.4.2017

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε