ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε στη Βουλή βασικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής μεταξύ των οποίων και «οι πολιτικές άμβλυνσης της εποχικότητας με στόχο τον τουρισμό 365 μέρες το χρόνο ως καθήκον κάθε κεντρικής εθνικής τουριστικής πολιτικής»

 

«Σήμερα στο τουρισμό τον λόγο πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά και οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε στη Βουλή ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, αναφερόμενος με έμφαση σε βασικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων «η διασύνδεση του τουρισμού με την αύξηση του εισοδήματος και την αύξηση της εργασίας, η αξιοποίηση όλων των εργαλείων και όλων των διεθνών επαφών που έχουμε στη διάθεσή μας», αλλά και «η άμβλυνση της εποχικότητας με στόχο το τουρισμό 365 μέρες το χρόνο»

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συγκυρία στην οποία έρχεται το παρόν νομοσχέδιο: «Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Κουβέιτ έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχει προηγηθεί η αποκατάσταση της εικόνας της Χώρας στο εξωτερικό, έχει προηγηθεί με συστηματικά βήματα η άρση της απομόνωσης  – και δεν μιλάω μόνον για τη σημαντική μέσα στο έτος 2016 παρουσία στην Ελλάδα ξένων ηγετών, όπως του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. και του Ρώσου Προέδρου κατά το περυσινό αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, παρουσίες που διαφήμισαν τη Χώρα μας στα μήκη και πλάτη του πλανήτη.»

Προσέθεσε επίσης ότι έχει προηγηθεί και είναι σε εξέλιξη το άνοιγμα σε νέες ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών, παράλληλα με τις παραδοσιακές μας αγορές, αλλά και ένα σημαντικό άνοιγμα στη Μέση Ανατολή, καθώς και ότι «έχει προηγηθεί και «τρέχει» μια δυναμική στον τουρισμό που αξιοποιείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εργασίας και της οικονομίας, με σεβασμό φυσικά στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό και την πατρίδα μας».

Σημείωσε ακόμη την αυριανή επίσκεψη στη χώρα μας, σε ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού, του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, ο οποίος είχε επανειλημμένα σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφερθεί στην Ελλάδα σαν παράδειγμα μελέτης και σαν θετική υπόθεση εργασίας για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις σε μια δύσκολη συγκυρία και ο οποίος θα μιλήσει για ένα πλέον κομβικό ζήτημα του τουρισμού της Ελλάδας, δηλαδή για «τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο».

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια μιας σημαντικής δυναμικής έχει σημασία να επικεντρωθούμε στις πολιτικές άμβλυνσης της εποχικότητας ως καθήκον κάθε κεντρικής εθνικής τουριστικής πολιτικής και των εντεταλμένων φορέων, Αρχών και συλλογικοτήτων, αλλά και εγχώριων και διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τουριστικό γίγνεσθαι των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών προορισμών».

Σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας που αφορά στην Κύρωση Συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ αναφέρθηκε ξεχωριστά σε παραγράφους της σύμβασης, τονίζοντας ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα της κοινής επιθυμίας των δυο χωρών για ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μέσω της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, της σημασίας του τουρισμού στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της αμοιβαίας κατανόησης, της καλής θέλησης και των στενών σχέσεων μεταξύ των δυο λαών με βάση την ισότητα των δικαιωμάτων.

Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ότι δήθεν η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της Επιτροπής για την τουριστική εκπαίδευση, ο Νίκος Ηγουμενίδης έλαβε το λόγο υπενθυμίζοντας ότι «στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας έχει πει ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια συζήτηση συνολικά για το θέμα της εκπαίδευσης από ανώτατη σχολή που θα βγάζει τα ανώτατα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι σχολές (τα ΕΠΑΛ) για τους μάγειρες και τα υπόλοιπα στελέχη στον τομέα του τουρισμού. Θεσμοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που συζήτησε το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση των δυο σχολών ή η επέκταση της λειτουργίας τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούνται υπάρχουσες ή ότι μένουμε στις υπάρχουσες δομές».

Κλείνοντας την εισήγηση του στο νομοσχέδιο, ο Νίκος Ηγουμενίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «βασικός πυλώνας του τουρισμού που αφορά στην Ελλάδα έχει να κάνει πρωτίστως με τη μοναδική, από κάθε άποψη, προίκα, δηλαδή τον πολιτισμό μας. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και ένα άλλο τουριστικό προϊόν: ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιότητες. Νομίζω πως αυτήν τη μοναδικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος πρέπει και να προβάλουμε και να υπερασπιστούμε».

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 1.3.2017

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ    

 

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 16.10΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Χαράς Καφαντάρη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού: «Κύρωση Συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ».

Στη συνεδρίαση παρέστη η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά.

            Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΝΙΚΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ):

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Κουβέιτ έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχει προηγηθεί η αποκατάσταση της εικόνας της Χώρας στο εξωτερικό, έχει προηγηθεί με συστηματικά βήματα η άρση της απομόνωσης και δεν μιλάω μόνον για τη σημαντική μέσα στο έτος 2016 παρουσία στην Ελλάδα ξένων ηγετών, όπως του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. και του Ρώσου Προέδρου κατά το περυσινό αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, παρουσίες που διαφήμισαν τη Χώρα μας στα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έχει προηγηθεί και είναι σε εξέλιξη το άνοιγμα σε νέες ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών, παράλληλα με τις παραδοσιακές μας αγορές, αλλά και ένα σημαντικό άνοιγμα στη Μέση Ανατολή. Έχει προηγηθεί και «τρέχει» μια δυναμική στον τουρισμό που αξιοποιείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εργασίας και της οικονομίας, με σεβασμό φυσικά στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό και την πατρίδα μας.

Σε μια τέτοια συγκυρία έρχεται την Πέμπτη, σε ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, ο οποίος είχε επανειλημμένα σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφερθεί στην Ελλάδα σαν παράδειγμα μελέτης και σαν θετική υπόθεση εργασίας για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις σε μια δύσκολη συγκυρία και ο οποίος θα μιλήσει για ένα πλέον κομβικό ζήτημα του τουρισμού της Ελλάδας, δηλαδή τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Στα πλαίσια μιας σημαντικής δυναμικής έχει σημασία να επικεντρωθούμε στις πολιτικές άμβλυνσης της εποχικότητας ως καθήκον κάθε κεντρικής εθνικής τουριστικής πολιτικής και των εντεταλμένων φορέων, Αρχών και συλλογικοτήτων, αλλά και εγχώριων και διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τουριστικό γίγνεσθαι των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών προορισμών.

Επίσης, έχει σημασία ότι σήμερα τον λόγο πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών, με άξονα τη διασύνδεση τουρισμού με την αύξηση του εισοδήματος και την αύξηση της εργασίας, αλλά και με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων και όλων των διεθνών επαφών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με τη χώρα, με την οποία σήμερα και κοινοβουλευτικά προχωράμε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα του τουρισμού, επιτρέψτε μου να σημειώσω τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός των Εξωτερικών με τον Ομόλογό του του Κουβέιτ στο πλαίσιο της Δ΄ Υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα με έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Ομόλογό του για την Ελληνική πρωτοβουλία της Διάσκεψης της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα και προσκάλεσε τον συνομιλητή του να λάβει μέρος στη δεύτερη συνάντηση που προγραμματίζεται να διεξαχθεί υπό το συγκεκριμένο σχήμα κατά τον προσεχή Μάιο. Από τη μεριά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ εξέφρασε την εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας σε σειρά ζητημάτων περιφερειακής σημασίας επιδοκιμάζοντας τη στάση της ως προς τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων καθώς και στις προοπτικές εμπλουτισμού της συνεργασίας των δυο κρατών σε νέους τομείς.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έρχεται σήμερα η συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας των δυο χωρών. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα της κοινής επιθυμίας των δυο χωρών για ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μέσω της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, της σημασίας του τουρισμού στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της αμοιβαίας κατανόησης, της καλής θέλησης και των στενών σχέσεων μεταξύ των δυο λαών με βάση την ισότητα των δικαιωμάτων. Ειδικότερα, στο αρ. 4 σημειώνεται ότι οι δυο πλευρές θα διευκολύνουν αμοιβαία τις επενδύσεις των Ελλήνων και Κουβεϊτιανών επιχειρηματιών, καθώς και τις επιχειρηματικές συμπράξεις σε αντίστοιχους τουριστικούς τομείς γνωστοποιώντας τα κίνητρα για τις τουριστικές επενδύσεις που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, καθώς και τις δυνατότητες που υφίστανται για τέτοιες επενδύσεις σε καθεμιά από τις δυο χώρες.

Επιπλέον, με τις διατάξεις προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η εξέταση της δυνατότητας συμμετοχής σε τουριστικές πανηγύρεις, σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες τουριστικές εκδηλώσεις, η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της τουριστικής και ξενοδοχειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης συμπεριλαμβανομένης και της πρακτικής άσκησης και ανταλλαγής σπουδαστών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων των αντίστοιχων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών διαβάζω ότι μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών έχει συναφθεί κατά το παρελθόν Μνημόνιο Συνεννόησης Διμερών Διαβουλεύσεων και ότι βάσει της Συμφωνίας Αρχαιολογικής Συνεργασίας του έτους 2007 έχουν πραγματοποιηθεί δυο επίσημες Ελληνικές αρχαιολογικές αποστολές το διάστημα των ετών 2007 – 2009 στο Κουβέιτ, όπου Έλληνες Αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές και εργασίες συντήρησης στο Ελληνιστικό οχυρό της νήσου Φαϊλάκα.

Αφενός μεν η προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών έχει να αναδείξει πολλές ανεξερεύνητες πλευρές, αλλά και με αφορμή αυτήν την παρουσία Ελλήνων Αρχαιολόγων θα ήθελα να κάνω την παρατήρηση ότι ο βασικός πυλώνας του τουρισμού που αφορά στην Ελλάδα έχει να κάνει πρωτίστως με τη μοναδική, από κάθε άποψη, προίκα, δηλαδή τον πολιτισμό μας. Θέλω να πω ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και ένα άλλο τουριστικό προϊόν: ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιότητες. Νομίζω πως αυτήν τη μοναδικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος πρέπει και να προβάλουμε και να υπερασπιστούμε.

Η παρούσα διεθνής Σύμβαση είναι σημαντική για τη συνέχιση και προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο συμβαλλόμενων χωρών και εισηγούμαι την υπερψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έχετε το λόγο κύριε Ηγουμενίδη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν αγνοεί τίποτε η Κυβέρνηση. Τουλάχιστον  από τη συζήτηση που έγινε και στην Ολομέλεια  απάντησε ο ίδιος και  παραπέμπω στα πρακτικά της Βουλής, δεν τα έχω πρόσφατα, βέβαια, δεν περίμενα ότι θα έκανε  τέτοια τοποθέτηση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. .

Ο Υπουργός παιδείας είπε, ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια συζήτηση συνολικά για να δούμε το θέμα της εκπαίδευσης από ανώτατη σχολή που θα βγάζει τα ανώτατα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι σχολές (τα ΕΠΑΛ) για τους μάγειρες και τα υπόλοιπα στελέχη στον τομέα του τουρισμό. Είναι μια συζήτηση δεν αγνοεί τίποτα από τα υπάρχοντα. Θεσμοθετήθηκε στο νομοσχέδιο που συζήτησε το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση των δυο σχολών ή η επέκταση της λειτουργίας τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούνται υπάρχουσες ή ότι μένουμε στις υπάρχουσες. Φαντάζομαι, ότι θα επανέλθουμε στο θέμα.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κύριο Ηγουμενίδη.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε