ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε και απάντησε σήμερα στη Βουλή στο ερώτημα: «Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα, σε συνθήκες μνημονιακών υποχρεώσεων, δημοσιονομικής στενότητας και οικονομικής επιτροπείας, να εφαρμόσουμε μία πολιτική με ταξικό πρόσημο, μία πολιτική με κοινωνικό αποτύπωμα;», εκφράζοντας ο ίδιος την άποψη «ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε μία τέτοια πολιτική, υπό προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι δύο: ο διαρκής αγώνας της κοινωνίας για μία άλλη πορεία της χώρας μας και η ενότητα δράσης της κοινωνίας με μία κυβέρνηση που θα έχει μία συνεχή προσπάθεια προς μία τέτοια κατεύθυνση».

Με αφετηρία αυτές τις δύο προϋποθέσεις τόνισε: «Με αυτή την έννοια, κατά τη γνώμη μου, η Αριστερά από θέση κυβερνητικής ευθύνης είναι περισσότερο χρήσιμη και απαραίτητη από ποτέ, για τους εργαζόμενους, για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες της Πατρίδας μας».

Σχετικά με την μέχρι τώρα διετή πορεία της Κυβέρνησης παρατήρησε ότι: «Έχουμε δείγματα τέτοιας εφαρμογής, μέσα σε αυτές τις συνθήκες κοινωνικής πολιτικής. Αναφέρομαι στο Παράλληλο Πρόγραμμα, στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημόσια υγεία, στα μέτρα που ανακοινώνονται σχετικά με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε».

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ενημέρωση για τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Περιφέρειες», ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στη πρόσφατη νομοθέτηση του «Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής»: «Πρόκειται για ένα σύστημα δίκαιο, για ένα σύστημα που δρα άμεσα, για ένα σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο της πορείας των χρημάτων των φορολογουμένων Ελλήνων, ένα σύστημα που δεν επιτρέπει να γίνονται τα όποια πολιτικά παιχνίδια. Είναι ένα σύστημα, το οποίο «κλείνει» το δρόμο στα λαμόγια, «κλείνει» το δρόμο σε όποιες ρουσφετολογικές δράσεις – και είχαμε τέτοιες μέχρι σήμερα-, «κλείνει» το δρόμο στην όποια προσπάθεια δημιουργίας «πελατειακού» κράτους  – και είχαμε τέτοιες προσπάθειες μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τόνισε: «Δεν ξεχνάμε σε όλες αυτές τις προσπάθειές μας, ότι οι ανασφάλιστοι το πρώτο που θέλουν δεν είναι η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι οι θέσεις εργασίας. Δεν ξεχνούμε, γενικότερα, ότι το «οξυγόνο» από το οποίο θα αναπνεύσει και θα επιβιώσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, είναι η μείωση της ανεργίας».

Απέναντι στην παρατηρούμενη μείωση των ποσοστών ανεργίας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η κατάσταση δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δηλαδή, σίγουρα, η ανεργία από τη στιγμή που η Αριστερά βρέθηκε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί. Δεν πανηγυρίζουμε, γιατί δεν μας ικανοποιεί ένας στους πέντε να είναι άνεργος, αλλά σίγουρα έχει μειωθεί κι είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτών των μέτρων. Δεν ξεχνούμε, κι ένας λόγος επίσης που δεν πανηγυρίζουμε, ότι ο «ανθός» της ελληνικής κοινωνίας που θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε οικονομικούς μετανάστες».

Τέλος, κατακρίνοντας έντονα τις πελατειακές λογικές σημείωσε με νόημα: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συνεχίσουν τη δράση πελατειακού κράτους, ή ρουσφετολογικών δραστηριοτήτων με αφορμή τους συμπολίτες μας σε ακραία φτώχεια, αλλά ευτυχώς δεν θα κριθεί μόνο η Υπουργός, ούτε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μόνο οι Βουλευτές που θα υπερψηφίσουν αυτό το σχέδιο. Θα κριθούμε όλοι.»

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 14.2.2017

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.15΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Γάκη, με θέμα ημερήσιας: Ενημέρωση για τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Περιφέρειες. Στην συνεδρίαση παρέστη η κυρία Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Οφείλω να ομολογήσω, ότι, αρχικά, δεν είχα σκοπό να τοποθετηθώ, αλλά με προκάλεσαν οι προηγούμενες τοποθετήσεις. Το πρώτο βασικό ερώτημα συνολικά για την περίοδο που περνάμε, είναι το αν υπάρχει η δυνατότητα σε συνθήκες μνημονιακών υποχρεώσεων, σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, σε συνθήκες οικονομικής επιτροπείας, αν μπορούμε να εφαρμόσουμε μία πολιτική με ταξικό πρόσημο, μία πολιτική με κοινωνικό αποτύπωμα.

 Αν εδώ η απάντηση είναι όχι, τότε ας πάμε σπίτια μας, περιμένοντας τη δευτέρα παρουσία του επαναστατικού κινήματος. Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε μία τέτοια πολιτική, υπό προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι δύο: ο διαρκής αγώνας της κοινωνίας για μία άλλη πορεία της χώρας μας και η ενότητα δράσης της κοινωνίας με μία κυβέρνηση που θα έχει μία συνεχή προσπάθεια προς μία τέτοια κατεύθυνση.

Με αυτή την έννοια, κατά τη γνώμη μου, η Αριστερά από θέση κυβερνητικής ευθύνης είναι περισσότερο χρήσιμη και απαραίτητη από ποτέ, για τους εργαζόμενους, για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και κοινωνικές ομάδες της Πατρίδας μας.

Η πορεία της Κυβέρνησής μας αυτή τη διετία έχει επιβεβαιώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε δείγματα τέτοιας εφαρμογής, μέσα σε αυτές τις συνθήκες κοινωνικής πολιτικής. Αναφέρομαι στο Παράλληλο Πρόγραμμα, στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημόσια υγεία, στα μέτρα που ανακοινώνονται σχετικά με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε.

Σίγουρα, ο «χαλασμός» που βρήκαμε ήταν τόσο μεγάλος, που δε θα έλεγα, ότι έχει επηρεαστεί προς το καλύτερο η καθημερινότητα των συμπολιτών. Δεν ξεχνάμε σε όλες αυτές τις προσπάθειές μας, ότι οι ανασφάλιστοι το πρώτο που θέλουν δεν είναι η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι οι θέσεις εργασίας.

            Δεν ξεχνούμε, γενικότερα, ότι το «οξυγόνο» από το οποίο θα αναπνεύσει και θα επιβιώσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, είναι η μείωση της ανεργίας. Είναι, τα γενικότερα μέτρα τα οποία δεν είναι η στιγμή να συζητήσουμε, αλλά είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι μέτρα τα οποία παίρνουμε σε μια κατεύθυνση στην οποία νομοθετούμε κι όχι μόνο.

            Όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης, ότι η κατάσταση δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δηλαδή, σίγουρα, η ανεργία από τη στιγμή που η Αριστερά βρέθηκε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί. Δεν πανηγυρίζουμε, γιατί δεν μας ικανοποιεί ένας στους πέντε να είναι άνεργος, αλλά σίγουρα έχει μειωθεί κι είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτών των μέτρων.

            Δεν ξεχνούμε, κι ένας λόγος επίσης που δεν πανηγυρίζουμε, ότι ο «ανθός» της ελληνικής κοινωνίας που θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε οικονομικούς μετανάστες.

            Επειδή, ακριβώς, η κατάσταση δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, και επειδή υπάρχουν συμπολίτες μας σε κατάσταση φτώχειας ή «ακραίας φτώχειας» ερχόμαστε να συζητήσουμε τα μέτρα για τα οποία μίλησε η Υπουργός. Δεν θα σταθώ στα μέτρα που δεν θα επαναλάβω τίποτα από όλα αυτά.

            Αυτό που εγώ θέλω να πω, και άκουσα από την εισήγηση της Υπουργού, είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα δίκαιο, για ένα σύστημα που δρα άμεσα, για ένα σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο της πορείας των χρημάτων των φορολογουμένων Ελλήνων, ένα σύστημα που δεν επιτρέπει να γίνονται τα όποια πολιτικά παιχνίδια. Είναι ένα σύστημα, το οποίο «κλείνει» το δρόμο στα λαμόγια, «κλείνει» το δρόμο σε όποιες ρουσφετολογικές δράσεις και είχαμε τέτοιες μέχρι σήμερα, «κλείνει» το δρόμο σε όποια προσπάθεια δημιουργίας «πελατειακού» κράτους και είχαμε τέτοιες προσπάθειες μέχρι σήμερα.

            Με τούτη την έννοια κρίνω εγώ το σύστημα που ανακοίνωσε η Υπουργός, το θεωρώ ότι εκπληρώνει αυτά τα κριτήρια και υπ’ αυτή την έννοια θα του υπερψηφίσω. Μα αυτή την έννοια, θα κρίνω και τη στάση και όλων των συναδέλφων και όλων των πολιτικών σχηματισμών, γιατί αυτή τη στιγμή τέτοιο πράγμα συζητάμε.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συνεχίσουν τη δράση πελατειακού κράτους, ή ρουσφετολογικών δραστηριοτήτων με αφορμή τους συμπολίτες μας σε ακραία φτώχεια, αλλά ευτυχώς δεν θα κριθεί μόνο η Υπουργός, ούτε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μόνο οι Βουλευτές που θα υπερψηφίσουν αυτό το σχέδιο. Θα κριθούμε όλοι.

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε