«Στρατηγικός στόχος της Αριστεράς και της Κυβέρνησης
η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας»
Η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκου Ηγουμενίδη
στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία (1.7.2016)
Συζήτηση της υπ’ αριθμόν 27/21/26.05.2016 επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας του Γενικού Γραμματέα και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίου Δημητρίου Κουτσούμπα και δεκατεσσάρων Βουλευτών του Κόμματός του προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):Ευχαριστώ, κύριε Καραθανασόπουλε.
Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για έξι λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να κάνω μία παρατήρηση για τη συζήτηση. Νομίζω ότι για μένα είναι πρωτόγνωρη διαδικασία. Νομίζω ότι αν υπήρχε η δυνατότητα και στα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του επερωτώντος κόμματος, να συμμετέχουν στη συζήτηση με περισσότερους από τον Κοινοβουλευτικό τους Εκπρόσωπο, θα ήταν πιο ολοκληρωμένη η συζήτηση. Θα μπορούσε να γίνει μία θεματική συνεδρίαση της Βουλής –για να το πω έτσι- η οποία έχει την αξία της για να αναδειχθούν όλες οι πλευρές ενός θέματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαντάζομαι ότι δεν έχετε αντίρρηση –το λέω ιδιαίτερα για τους επερωτώντες- ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που σήμερα αθροιστικά βιώνουμε, έχουν βλάψει ταξικά την υγεία των πολιτών.
Σε σχέση μ’ αυτήν την πολιτική θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν είχαμε μία απλή διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω επιβαλλόμενης από μνημόνια δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης. Έτσι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί, η ανισότητα στην περίθαλψη και την κοινωνική φροντίδα έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ)
Γι’ αυτόν τον λόγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης αυτής της πολιτικής. Γι’ αυτόν τον λόγο, για μας είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα. Ο στρατηγικός στόχος της Αριστεράς και της Κυβέρνησής μας είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν ισότιμη πρόσβαση, την καθολική κάλυψη του λαού μας και θα έχει υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος.
Αυτός δεν είναι ο στόχος μας λόγω κάποιας ιδεολογικής εμμονής, αλλά γιατί έχει αποδειχθεί και διεθνώς ότι τα δημόσια συστήματα υγείας, όταν φυσικά λειτουργούν με κανόνες και έλεγχο, υπερτερούν σε ποιότητα και ως προς το τελικό κόστος των υπηρεσιών, αλλά και στην καταπολέμηση της ανισότητας στην πρόσβαση.
Θα ήθελα να σταθώ σε μερικές πλευρές του προγράμματός μας, των στόχων μας, των σχεδίων μας, των αποφάσεων και των θεμάτων στα οποία κινείται η Κυβέρνηση. Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά τη γνώμη μου, ποτέ κάποιο σχέδιο δεν πολεμήθηκε τόσο πολύ πριν από την εμφάνισή του. Αυτό δεν μπορώ να το αντιληφθώ.
Θεωρούμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θεμέλιο του δημόσιου συστήματος υγείας και μία πλευρά της, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη δημόσια υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της πατρίδας μας, πλευρά που σήμερα είτε υπολειτουργεί είτε λείπει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προωθούμε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, στην Ομάδα Υγείας –όχι μόνο γιατρούς- στις τοπικές μονάδες υγείας, στα ιατρεία της γειτονιάς και στις μονάδες αναφοράς τους.
Ο στόχος μας είναι η ενιαία, δημόσια, ολοκληρωμένη, υποκείμενη σε κοινωνικό έλεγχο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλου του πληθυσμού. Τα ιατρεία της γειτονιάς, οι τοπικές μονάδες υγείας θέλουμε να παρέχουν υπηρεσίες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης –εμβολιασμούς, αγωγή υγείας, κλπ- ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χρόνιων νοσημάτων και εκτάκτων περιστατικών, φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης και φροντίδας στο σπίτι.
Αυτό το σύστημα των ιατρείων της γειτονιάς ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη των μονάδων αναφοράς με έναν κατ’ αρχήν σχεδιασμό στον μέγιστο αριθμό του, ένα ιατρείο ανά πέντε χιλιάδες κατοίκους και μία μονάδα αναφοράς ανά πέντε ιατρεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο αριθμός,πέρα από τους διαθέσιμους πόρους, εξαρτάται από πολλά στοιχεία και πλευρές κάλυψης των αντίστοιχων περιοχών.
Παράλληλα, για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία αυτού του νέου συστήματος, από την πρώτη κιόλας επαφή του ασθενή με το ιατρείο της γειτονιάς προτείνουμε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα συνοδεύει τον άρρωστο σε όλη του την πορεία στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ένα τέτοιο σύστημα υγείας σε μία από τις περιοχές στο Δήμο Μαλεβιζίου με είκοσι πέντε χιλιάδες κατοίκους. Έχουμε προχωρήσει, αν θέλετε, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για το ποια και πού θα είναι τα ιατρεία με βάση τον χάρτη υγείας και όχι με βάση ρουσφετολογικά ή πελατειακού κράτους κριτήρια.
Το θέμα και το ερώτημα που προκύπτει για τη μονάδα αναφοράς είναι το εξής: Πόσα παιδιά έχει η περιοχή, στα οποία οι μονάδες υγείας θα καθορίζουν και είναι υποχρεωμένες να οργανώνουν τον εμβολιασμό τους;
Πόσοι είναι οι πνευμονοπαθείς ή οι καρδιοπαθείς της περιοχής, πόσοι είναι οι σακχαροδιαβητικοί άνθρωποι της περιοχής, οι άνθρωποι δηλαδή που οι μονάδες στα «ιατρεία της γειτονίας» θα φροντίζουν τον εμβολιασμό τους, για παράδειγμα το αντιγριπικό εμβόλιο τον χειμώνα;
Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν καταγραφεί και δεν υπάρχουν πουθενά. Από την πρώτη λειτουργεία των «ιατρείων της γειτονιάς» θα δούμε τι ανάγκες έχουμε σε ειδικότητες. Μέχρι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να στηριχτούμε στις μονάδες του ΠΕΔΥ που υπάρχουν στην αντίστοιχη περιοχή. Τέλος πάντων, δεν συνεχίζω. Θα επανέλθουμε στο θέμα με το νομοσχέδιο που θα φέρει η Κυβέρνησή μας στο επόμενο διάστημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτό που θα ήθελα να πω, για να κλείσω το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον αστικό ιστό της πατρίδας μας, είναι ότι ο σχεδιασμός μας αυτός για την πρωτοβάθμια και τη δημόσια υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένας σχεδιασμός μακράς πνοής. Μας βγάζει,κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη λογική της αντιμετώπισης του ανθρώπου σαν μια μηχανή που χαλά με μόνη υποχρέωσή μας την επισκευή του, την αποκατάσταση δηλαδή της ικανότητάς του για εργασία, της ικανότητάς του να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω.
Με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη, στην προαγωγή υγείας και στην δημόσια υγεία ο σχεδιασμός αυτός προσεγγίζει τον άνθρωπο και την υγεία του με την αντίληψη της Αριστεράς.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω με ένα θέμα ακόμα. Ζητώ την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, ακριβώς για να ολοκληρώσω. Γιατί αυτή η αντιπαράθεση στον χώρο την υγείας; Γιατί για εμάς η υγεία αποτελεί χώρο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, χώρο κατοχύρωσης ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το κράτος, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας, αλλά για να διασφαλίζει θεσμικά, χρηματοδοτικά και λειτουργικά την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης προαγωγής υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική, οικονομική κατάσταση του καθενός ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρας μας.
Απέναντι σε αυτήν την προσπάθειά μας -και κλείνω με αυτό,κύριε Πρόεδρε-όντως βρίσκονται εραστές του λιγότερου κράτους, τηςπολιτικής δηλαδή που υποστηρίζει τη μείωση και κατ’ επέκταση τη μετακύλιση των κρατικών υποχρεώσεων για την υγεία στις πλάτες των εργαζομένων. Άρα, δεν μας δημιουργεί κανένα ερωτηματικό η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην καρδιά της κοινωνικής πολιτικής της Αριστεράς.
Ωστόσο, μας προκαλεί ερωτηματικά, και σε εμένα προσωπικά, η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Και αυτό γιατί έχουμε συναντηθεί στον αγώνα για δωρεάν δημόσια υγεία. Πέρα, λοιπόν, από την κριτική στάση στις μορφές πάλης που επιλέγει τελευταία, κυρίως ακτιβιστικού χαρακτήρα, οι οποίες, αν θέλετε, κάποιες φορές ενδεχομένως υπονομεύουν και αυτά ακόμα τα αιτήματα για τα οποία ξεκινάνε, δεν μπορώ να εξηγήσω τη στάση του απέναντι στην προσπάθειά μας να σταθεροποιήσουμε και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά μόνο σαν αποτέλεσμα ιδεοληπτικής εμμονής, να μην αναγνωρίσει δηλαδή τίποτα θετικό, ακόμα και όταν το βλέπει στην Κυβέρνηση, που βασικός της κορμός είναι η Αριστερά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κλείστε, σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,θέλω να πω ότι όσο δύσκολο και αν φαντάζει το έργο μας, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε, γιατί μαζί με τις δικαιολογημένες απαιτήσεις του λαού μας, εισπράττουμε και την υποστήριξή του, και αυτό είναι το ακαταμάχητο όπλο μας.
Με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, τόσο στα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας όσο και ειδικότερα στα θέματα της υγείας, σε μια σχέση αγωνιστικής ενότητας, βασισμένη στην ειλικρίνεια για τα προβλήματα που συναντάμε και τους τρόπους λύσης τους, όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε, πιστεύω ότι θα τις ξεπεράσουμε, θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Ηγουμενίδη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ