Νομίζω ότι η συζήτησή μας και πρέπει να το κρατήσουμε, δεν είναι από το μηδέν, δεν αρχίζουμε από το πουθενά. Ζήτησα από τη γραμματεία της Επιτροπής και είδα τα στοιχεία πότε συζητήθηκε τελευταία φορά η Κρήτη στην Επιτροπή Περιφερειών. Ήταν το 2013 – δεν ήμουν βουλευτής τότε – και ο στόχος ήταν «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ». Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σήμερα ότι ο στόχος δεν είναι απλά η υψηλή απορροφητικότητα, αλλά το κύριο είναι η σύνδεση της απορροφητικότητας με την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Αυτή είναι η ανάγκη των καιρών, η απαίτηση της εποχής, αυτό είναι και ζωτική ανάγκη της κοινωνίας.

Θα ήθελα να σταθώ σε τρία – τέσσερα συγκεκριμένα πράγματα. Το πρώτο, ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα, νομίζω ότι έχουν σημασία τα ακριβή χρονοδιαγράμματα και η εξειδίκευση των δράσεων για τους ιδιοκτήτες της μικρής γης. Εδώ -και απευθύνομαι κυρίως προς τον Υπουργό- πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα. Για την Κρήτη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουν νόημα και επιτακτικό χαρακτήρα τα σχέδια ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας, μιας τράπεζας ειδικού σκοπού που θα στηρίξει από τη μια την αγροτική παραγωγή και παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα χρηματοδοτεί και θα δίνει ανάσα στην έρευνα, την καινοτομία, τα logistics, την ευρυζωνικότητα. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα, την ώρα που βιώσιμες και κομβικές επιχειρήσεις και της Κρήτης – νομίζω όχι μόνο της Κρήτης- νιώθουν να στεγνώνουν και αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα. Νομίζω ότι έχει σημασία αυτός ο στόχος όσον αφορά την ενίσχυση των ισχυρών σημείων της περιφερειακής οικονομίας, την ύπαρξη ομάδας δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτομίες σε νέους αναδυόμενους κλάδους, την ισχυρή εξωστρέφεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης, τα αναγνωρίσιμα ποιοτικά προϊόντα, την αναγνωρίσιμη ποιοτική διατροφή κ.λπ.. Έχει σημασία και πρέπει να το δούμε, γιατί σκεφτείτε ότι για παράδειγμα σε έναν Δήμο του Ηρακλείου, το Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, με 16.500 κατοίκους σήμερα με τον πρωτογενή τομέα ασχολούνται μόνο 1000 άτομα, με  τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πλειοψηφία των οποίων είναι πάνω από πενήντα χρόνων. Αντιλαμβανόμαστε ότι το νέο ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προς την κατεύθυνση της αναστροφής αυτής της εικόνας.

Ένα τρίτο στοιχείο που θα ήθελα  να σταθώ, αφορά τα ζητήματα της υγείας. Να πω εδώ ότι ως διοικητής της Υγειονομικής περιφέρειας που ήμουν το προηγούμενο διάστημα είχα μια πολύ καλή, άριστη θα έλεγα, σχέση και με τον κ. Αρναουτάκη και συνολικά με την Περιφέρεια. Ήδη βρισκόμαστε σε μια συζήτηση και με το Υπουργείο Υγείας, και με το Υπουργείο Εργασίας για να δούμε πιλοτικά, οργανωμένα και συγκροτημένα στηριγμένοι στην κοινωνική οικονομία, μέσα από την αγορά υπηρεσιών, όπου αυτό είναι δυνατό από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και μάλιστα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, χωρίς δηλαδή ουσιαστικά να βαρύνεται παραπέρα οικονομικά ούτε το Υπουργείο Υγείας ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Είμαστε σε μια κατεύθυνση που μπορούμε να δούμε πιλοτικά την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης και που είναι ουσιαστικά γύρω στο 40% των προβλεπόμενων θέσεων.

Από τη μια θα ανοίξουν θέσεις και μάλιστα τον τρίτο τομέα της οικονομίας, πολλές νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη συνολικά η κοινωνία μας. Από την άλλη πιστεύω ότι θα ωφεληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού καλύπτει άμεσα κρίσιμα κενά που δημιουργήθηκαν με την επιβληθείσα τα τελευταία χρόνια απαγόρευση των προσλήψεων. Είναι ένα σημαντικό βήμα κατά τη γνώμη μου στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα αύξησης της απασχόλησης στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Πιστεύω ότι και εδώ θα έχουμε τη συνεργασία της Περιφέρειας.

Στον λίγο χρόνο που μου μένει θα ήθελα επιγραμματικά να σταθώ σε τρία ζητήματα. Νομίζω ένα είναι το οδικό δίκτυο της Κρήτης, αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης της Κρήτης στην εισήγησή του. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε και πρέπει επιτέλους και άμεσα να προχωρήσουμε στη λύση του.

Δεύτερο είναι το ζήτημα του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Πολύ καλά κάνουμε και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για τη δημιουργία του αεροδρομίου του Καστελίου, από την άλλη μεριά -ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του και με βρίσκει σύμφωνο ,θα το έλεγα με άλλα λόγια- δεν μπορούμε να αφήσουμε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το υπάρχον, στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις σαν μια σημαντική πύλη εισόδου της χώρας μας συνολικά.

Τρίτο, νομίζω ότι το διαχειριστικό πρόγραμμα των απορριμμάτων που έχει η Περιφέρεια της Κρήτης θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για όλες Περιφέρειες. Νομίζω ότι με αυτή την έννοια πρέπει να δούμε και την παρέμβαση των Υπουργείων για να προχωρήσει άμεσα αυτό το πρόγραμμα, αλλά και για το πώς θα μπορούσαν όντως να το χρησιμοποιήσουν και σε αυτή τη βάση να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Νομίζω ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη. Να μην είναι μέσο διαχείρισης της μιζέριας μας, αλλά ουσιαστικά εφαλτήριο για κάτι πιο ουσιαστικό. Να είναι ένας από τους μοχλούς για υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης και ένα όπλο της κοινωνίας και για την Κρήτη αλλά και για τη χώρα μας συνολικά. Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε