«Όλες μας τις δυνάμεις για την οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας»

Παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη για την Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

 

 Παρέμβαση στα θέματα της Υγείας έκανε σήμερα (10.3.2016) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας, ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος».

Σχετικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφερε ότι στη παρούσα κατάσταση «θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για την στήριξη των νοσοκομείων» και ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια σπατάλης πόρων, σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι σωστό, στις σημερινές συνθήκες, να μένουμε παθητικοί θεατές υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, υποβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης», ενώ με βάση την εμπειρία του ως διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη) προχώρησε σε ορισμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της νευροχειρουργικής στην Κρήτη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι 1 νευροχειρουργός στο Λασίθι ή 2 στα Χανιά καλύπτουν νευροχειρουργικά τους αντίστοιχους νομούς. Αντίθετα, η συγκέντρωση όλων των νευροχειρουργών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μια νευροχειρουργική κλινική, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Κρητικούς συμπολίτες μας, και θα συμβάλει στην κατεύθυνση η πλειοψηφία των νευροχειρουργικών περιστατικών να αντιμετωπίζονται στην Κρήτη, ή με άλλα λόγια, θα ελαχιστοποιήσει τα νευροχειρουργικά περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή από την Κρήτη».

 Σχετικά με τα πανελλαδικά κέντρα σπανίων παθήσεων υπογράμμισε ότι δεν βοηθά η αντίληψη «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε νοσοκομείο και ειδική κλινική», ενώ αντίθετα η δημιουργία κέντρων αναφοράς στην κατεύθυνση «ένα πανελλαδικό κέντρο για κάθε μια σπάνια πάθηση» θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες για την πάθηση υπηρεσίες υγείας και θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των περιστατικών που θα χρειάζονται διακομιδή σε κέντρα του εξωτερικού.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης της κοινωνικής οικονομίας και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων: «Άμεση ανακούφιση για το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να επέλθει μέσα από την αγορά υπηρεσιών (όπου αυτό είναι δυνατόν) από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και μάλιστα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, χωρίς να βαρύνεται περαιτέρω οικονομικά το Υπουργείο Υγείας και ο κρατικός προϋπολογισμός. Έτσι, από τη μια θα ανοίξουν, και μάλιστα στον τρίτο τομέα της οικονομίας, πολλές νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας, και από την άλλη θα ωφεληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού καλύπτει άμεσα, κρίσιμα κενά που δημιουργήθηκαν με την επιβληθείσα απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια».

     Σημειώνεται ότι κατά τη  συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τη διατύπωση γνώμης για τους νέους διοικητές ο Νίκος Ηγουμενίδης υπερψήφισε την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τους δύο νέους διοικητές στην 2η και για στην 7η ΥΠΕ, ενώ ειδικότερα για την προτεινόμενη για την Κρήτη και την 7η ΥΠΕ κα Ελένη Μαυρομάτη σημείωσε ότι: «Η προσωπική της  διαδρομή είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο, ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ δίπλα στην κα Μαυρομάτη και στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Θα βοηθήσω όσο μπορώ σε ότι χρειαστεί».

Κλείνοντας τη τοποθέτηση του δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι: «Πέρα από την θέλησή μας να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε, η προσπάθειά μας εκφράζει τις προσδοκίες, τις απαιτήσεις και την ελπίδα του λαού μας. Γι’ αυτό όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το έργο μας, τόσο στην υγεία όσο και γενικότερα, θεωρώ ότι θα επιτύχουμε».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

                                                                                                          

                                                                    

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

 

Στην Αθήνα, σήμερα, 10 Μαρτίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.20΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής,  κ. Νίκου Μανιού, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Διατύπωση γνώμης, σύμφωνα με το ν.3918/2011, σε συνδυασμό με τα άρθρα 32 παρ. 5  και 49Α του Κανονισμού της Βουλής,  μετά από ακρόαση των προτεινομένων, από τον Υπουργό Υγείας, για διορισμό α) ως διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Πειραιώς & Αιγαίου, την κυρία  Όλγα Ιορδανίδου και β) ως διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Κρήτης, την κυρία Ελένη Μαυρομάτη».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και  Παύλος Πολάκης, Υπουργός και  Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η αλήθεια είναι ότι αν ήθελα να ασχοληθώ μόνο με όσα ακούστηκαν, δεν θα έφθανε ο χρόνος. Εν πάση περιπτώσει δεν θα σταθώ καθόλου σ’ αυτά. Δεν γνωρίζω μαύρες, κίτρινες ή χρωματιστές Βίβλους.

Ξέρω ότι κινηθήκαμε στην κατεύθυνση που έβαλε η κυβέρνησή μας για την οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού μας με υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε στην Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης. Πέρα από συγκεκριμένα στοιχεία του απολογισμού μας, που κατά τη γνώμη μου ως ένα βαθμό δεν είναι αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης, επιτρέψτε μου, στηριγμένος και στην προσωπική μου εμπειρία από την διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, να σταθώ σε μερικές γενικότερες παρατηρήσεις.

Όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, σίγουρα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν και τα μέτρα που πάρθηκαν δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν απομακρυνθεί από τον κίνδυνο της λειτουργικής κατάρρευσης και το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε κι άλλο, με όλες μας τις δυνάμεις, για τη στήριξη τους.

Δεν θα αναφερθώ σήμερα σε στοιχεία για τα νοσοκομεία της Κρήτης και πού πρέπει να κινηθούμε, πώς θα ενισχύσουμε, στοιχεία που προκύπτουν και από την επεξεργασία των δεδομένων του χάρτη υγείας, θέλω να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον, δεν έχουμε την πολυτέλεια σπατάλης πόρων και σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είναι σωστό στις σημερινές συνθήκες να μένουμε παθητικοί θεατές της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της υποβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η νευροχειρουργική της Κρήτης. Δε την αναφέρω με την έννοια ανακοίνωσης κάποιων ειλημμένων αποφάσεων, αλλά καταθέτω εδώ τη σκέψη μου ως προβληματισμό, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά γενικότερα.

Είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς στα σοβαρά ότι ένας νευροχειρουργός στο Λασίθι ή δύο νευροχειρουργοί στα Χανιά καλύπτουν νευροχειρουργικά τους αντίστοιχους νομούς. Αντίθετα, η συγκέντρωση όλων των νευροχειρουργών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας στην Κρήτη, είναι 8 με 10 άτομα, σε μια νευροχειρουργική κλινική, κατά τη γνώμη μου και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Κρήτες συμπολίτες μας και θα συμβάλει στην κατεύθυνση η πλειοψηφία των νευροχειρουργικών περιστατικών ν’ αντιμετωπίζεται στην Κρήτη ή, μ’ άλλα λόγια, θα ελαχιστοποιήσει τα νευροχειρουργικά περιστατικά που χρειάζονται διακομιδή από την Κρήτη.

Στην ίδια κατεύθυνση, κατά τη γνώμη μου, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να δούμε τα Πανελλαδικά Κέντρα Σπάνιων Παθήσεων. Δεν πρέπει για τις παθήσεις αυτές να κινηθούμε κατά την αντίληψη κάθε πόλη και γυμναστήριο και στάδιο, να κινηθούμε στην κατεύθυνση κάθε νοσοκομείο και ειδική κλινική. Το αντίθετο. Η δημιουργία κέντρων αναφοράς στην κατεύθυνση ένα Πανελλαδικό Κέντρο για κάθε σπάνια πάθηση θ’ αναβαθμίσει, κατά τη γνώμη μου, τις παρεχόμενες, για την πάθηση, υπηρεσίες υγείας και θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των περιστατικών που θα χρειάζονται διακομιδή σε Κέντρα του εξωτερικού.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το αντιμετωπίσαμε στην Κρήτη, αλλά κατά τη γνώμη μου όχι μόνο εκεί, είναι της έλλειψης του προσωπικού. Τα πανελλαδικά στοιχεία μιλούν για 35% με 40%, στην Κρήτη το ποσοστό είναι 39%, 31% για τους γιατρούς, 35% για νοσηλευτικό, επιστημονικό προσωπικό, 59% οι ελλείψεις σε διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό.

Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς την αποφασιστική κάλυψη μεγάλου μέρους των κενών αυτών. Αυτή πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η απαίτηση των καιρών, αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες του λαού μας.

Πέρα από τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις σήμερα από το Υπουργείο Υγείας, είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε οργανωμένα και συγκροτημένα την κοινωνική οικονομία. Άμεση ανακούφιση για το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να επέλθει μέσα από την αγορά υπηρεσιών, όπου αυτό είναι δυνατό, από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και, μάλιστα, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, χωρίς να βαρύνεται περαιτέρω οικονομικά το Υπουργείο Υγείας και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Έτσι, από τη μια, θ’ ανοίξουν και, μάλιστα, στον τρίτο τομέα οικονομίας πολλές νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας και, από την άλλη, θα ωφεληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού καλύπτει άμεσα κρίσιμα κενά που δημιουργήθηκαν με την επιβληθείσα απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει το βασικό πυλώνα αύξησης της απασχόλησης στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει σ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Πολύ σύντομα, από την εμπειρία από την Υ.ΠΕ. της Κρήτης, κατά τη γνώμη μου πρέπει πρώτον να κινηθούμε στην κατεύθυνση όλες οι Υ.ΠΕ. και όλες οι διοικητικές και όχι μόνο υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας να στεγαστούν σε ιδιόκτητα κτίρια ή άλλα κτίρια του δημόσιου, ώστε να σταματήσει το ενοίκιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Δεν θα τα λύσουμε όλα εδώ σήμερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κέλλα, είναι κι ένα είδος απολογισμού της παρουσίας στου στην Υ.ΠΕ. Σας παρακαλώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Το δεύτερο, η εμπειρία της Κρήτης, ως προς την ταύτιση των ορίων Γεωγραφικής, Διοικητικής και Υγειονομικής Περιφέρειας, είναι θετική, γεγονός που πρέπει να δούμε τόσο για την 2η, κυρίως, και την 6η Υ.ΠΕ., αλλά συνολικά για τη διάταξη των Υγειονομικών Περιφερειών.

Επίσης, νομίζω άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι οργανισμοί των Υ.ΠΕ., όπου πρέπει να δούμε σαν νέες διευθύνσεις τους την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Ψυχικής Υγείας, τη Διεύθυνση Προμηθειών και στην Οικονομική Διεύθυνση να δούμε τη μισθοδοσία όλων των νομών της Υ.ΠΕ. Νομίζω ότι από την Κρήτη έχουμε την εμπειρία για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών άμεσα.

Κλείνοντας, ευχαριστώ για την ανοχή σας, νομίζω ότι τα βιογραφικά των συγκεκριμένων συναδέλφων που κρίνουμε σήμερα ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών από τη νέα διοίκηση τόσο της 2ης όσο και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να τοποθετηθώ για την κυρία Μαυρομάτη, την οποία γνωρίζω και είχα την ευκαιρία πριν την σημερινή μας συζήτηση από πρώτο χέρι να γνωρίσω τους στόχους της και το όραμά της για την υγεία στην Κρήτη. Η προσωπική διαδρομή της, κατά τη γνώμη μου, είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ δίπλα και στην κυρία Μαυρομάτη και στη διοίκηση της Υ.ΠΕ., προσφέροντας όσο μπορώ και σε ό,τι χρειαστεί.

Υπερψηφίζω την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι, πέρα από τη δεδομένη θέληση όσων ασχολούμαστε με τα ζητήματα της υγείας να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε, πιστεύω ότι η προσπάθειά μας αυτή εκφράζει τις προσδοκίες, τις απαιτήσεις και την ελπίδα του λαού μας.

Μ’ αυτή την έννοια, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το έργο που επωμιζόμαστε, τόσο στην υγεία όσο και γενικότερα, επειδή ακριβώς εκφράζουμε τις προσδοκίες του λαού μας, θα επιτύχουμε.

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε