ΔΕΥΑ Ηρακλείου, σεισμόπληκτοι, διαχείριση υδάτινων πόρων, ενίσχυση των δήμων στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Τα θέματα της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, των σεισμοπλήκτων του Νομού Ηρακλείου και της ανάγκης ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων έφερε μεταξύ άλλων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

ΔΕΥΑ Ηρακλείου

Κατά τη σχετική συνεδρίαση για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε επιτακτικά στο κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου:

«Υπάρχουν 60άρηδες που δουλεύουν κομπρεσέρ στις εργασίες επισκευής διαφόρων βλαβών. Υπάρχουν άνθρωποι στην Επιχείρηση οι οποίοι δουλεύουν, ενώ θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν χθες και παραμένουν στη δουλειά, γιατί η επιχείρηση καταρρέει», επεσήμανε ο βουλευτής με την αφορμή της παρουσίας του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην Επιτροπή.

«Δεν θα μπορέσει να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες η ΔΕΥΑ για την ύδρευση του Ηρακλείου», συνέχισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλή, ενώ ειδική αναφορά και στο ζήτημα να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ της χώρας στις μειωμένες χρεώσεις:

«Υπάρχει αίτημα από την Ένωση των ΔΕΥΑ, την ΕΔΕΥΑ, να ενταχθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στις κατηγορίες καταναλωτών μειωμένων χρεώσεων του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων. Τι απαντάτε σε αυτό το αίτημα, κύριε Υπουργέ;», ρώτησε ευθέως ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Θέματα των σεισμόπληκτων του Νομού Ηρακλείου

Ειδική παρέμβαση έκανε ο βουλευτής και για τους σεισμόπληκτους του Νομού Ηρακλείου. Με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής (19.1.2022), ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε από τον Υπουργό να πάρει θέση στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τον προκλητικό όρο που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι σεισμόπληκτοι για να διαμείνουν στους οικίσκους, δηλαδή να πληρώσουν οι ίδιοι το ρεύμα και το νερό.

«Προκύπτει, λοιπόν, σαφές το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, και θα ήθελα μια απάντηση: Σκοπεύετε να αφήσετε το κόστος στους ανθρώπους που μένουν στους οικίσκους; Σκοπεύετε να μετακυλιστεί το κόστος στους δήμους και αν ναι, τι κάνετε σε σχέση με το αίτημα που σας έχει υποβάλει ο Δήμος να καλύψει το Υπουργείο αυτήν την ανάγκη;», ρώτησε ευθέως ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Αίσθηση προκάλεσε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να απαντήσει στο θέμα, παρόλο που τέθηκε επανειλημμένα και με την επισήμανση πως σε αυτό εμπλέκονται και οι Δήμοι. «Ήδη ένας δήμος της περιοχής, ο Δήμος Μινώα-Πεδιάδας, δηλώνει ότι δεσμεύεται να καλύψει το κόστος» όπως εξήγησε ο βουλευτής που στον ίδιο τόνο –απευθυνόμενος στον Υπουργό – αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι λογαριασμοί ρεύματος αποστέλλονται στους σεισμοπαθείς για τα σπίτια στα οποία δεν μπορούν πλέον να μείνουν:

«Υπάρχουν πολίτες και οικογένειες ολόκληρες οι οποίες δεν έκαναν γιορτές στο σπίτι τους, γιατί ήταν ακατάλληλο για να μείνουν στο σπίτι τους. Έμειναν σε οικίσκους. Στους ανθρώπους αυτούς ήρθαν λογαριασμοί ρεύματος και ύδρευσης για σπίτια τα οποία είναι ακατάλληλα», όπως εξήγησε ο βουλευτής. «Το θέμα τέθηκε πρώτη φορά από τους ίδιους τους ανθρώπους σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του κόμματος μας, τον Αλέξη Τσίπρα. Κατατέθηκε ερώτηση για το αν θα πληρώσουν ή όχι αυτούς τους λογαριασμούς. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και το δικό σας Υπουργείο, κύριε Υπουργέ, κωφεύει», όπως τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης στον Υπουργό.

Δήμοι και πανδημία

Παράλληλα, έντονη κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση και για την απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για να ενισχυθούν οι δήμοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλαφόν των 47 ευρώ στο μοριακό τεστ όταν συγκεκριμένα ο Δήμος Χαλανδρίου, έχει μια ενεργή σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο και έχει κατεβάσει το κόστος στα 25 ευρώ,», ανέφερε ο βουλευτής.

«Η ερώτηση είναι πολύ απλή: το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε όλη την πανδημία, δεν μπορούσε να αναλάβει μια πρωτοβουλία αντίστοιχη ενός ή δύο Δήμων -δεν θα αναφερθώ στις πρωτοβουλίες των δήμων- που να προστατεύει συνολικά τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης; Πώς γίνεται να τα καταφέρνει ένας Δήμος  και να μην τα καταφέρνει μια ολόκληρη κυβέρνηση. Νομίζω ότι οφείλεται και σε αυτό μια απάντηση κύριε Υπουργέ».

Πρόταση για ενιαία διαχείριση υδάτινων πόρων

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έφερε επίσης στη συνεδρίαση και την ανάγκη για μια ενιαία αρχή στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Το ζήτημα αφορά και εμπλέκει το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε ξανασυζητήσει στην Επιτροπή Περιφερειών και πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά κατά τη γνώμη μου, για μια ενιαία αρχή η οποία θα καταπιάνεται με το συνολικό θέμα διαχείριση υδάτινων πόρων».

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συνεδριάσει αποκλειστικά με αυτό το θέμα καταλήγοντας σε μια εισήγηση: «Θα πρέπει να εισηγηθούμε τελικά για το ποιος αποφασίζει. Θέλετε το Υπουργείο Εσωτερικών το Υπουργείο Εσωτερικών, θέλετε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλετε το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μία αρχή, ένα Υπουργείο. Όλες οι αρχές, όλες οι γραμματείες, όλες οι διευθύνσεις, να ενταχθούν σε αυτήν την μία αρχή».

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε