Ερώτηση των 3 βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για το Λιμάνι του Ηρακλείου

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης και Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Οικονομικών, σχετικά με την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το λιμάνι του Ηρακλείου, δηλαδή «η σημαντική οικονομική πύλη της χώρας και ο κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο κείμενο της ερώτησης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την ελλιπή συντήρηση και τη μη αντικατάσταση μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις κατά την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων του Ηρακλείου, καθώς και την έντονη έλλειψη προσωπικού (έχουν απομείνει μόνον 6 από τα 35 άτομα προσωπικό).

«Είναι αξιοσημείωτο ότι πλοία περιμένουν στην «ουρά» για την εκφόρτωση των φορτίων. Στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ακόμα και πάνω από 7 πλοία, ενώ με την σημερινή κατάσταση είναι δύσκολή η εξυπηρέτηση ακόμα και μόνο 2 πλοίων συγχρόνως», τονίζουν στο κείμενο της ερώτησης.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η ακολουθούμενη τιμολογιακή πολιτική θέτει τον λιμένα εκτός ανταγωνισμού, καθώς το υψηλό κόστος χρήσης λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την απώλεια εισόδων.

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για τη συντήρηση και ανανέωση των μηχανημάτων του εμπορικού λιμένα, αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμιση του εμπορικού του τμήματος.

Μεταξύ άλλων, ρωτούν και αν ο λιμένας Ηρακλείου ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία που θα «περάσουν» στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με το Ν4336/2015, όπως ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας για την ανάδειξη του λιμένα Ηρακλείου ως προορισμού κυκλικών ταξιδιών (home port) κρουαζιέρας.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε