Ουσιαστικά είναι στο τέλος της εισήγησής σας. Νομίζω ότι εάν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική δουλειά, πρέπει όντως να είμαστε πιο προετοιμασμένοι συνολικά για τις εισηγήσεις μας.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι, ας εκφράσω εδώ την ανησυχία μου, ο λαός μας πιστεύει ότι εάν θέλεις κάτι να το αφήσεις ή να μην γίνει χωρίς να έχεις ευθύνη, παράπεμψέ το στις Επιτροπές. Θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία και την ανησυχία μου με την έννοια και το είπα και στην πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής: Πιστεύω ότι θα κριθούμε όλοι μας, από το τι μέτρα θα πάρουμε και πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα του λαού μας. Των ανθρώπων που ζουν στις νησιωτικές, στις ορεινές, στις απομονωμένες στις άγονες, στις «προβληματικές» περιοχές. Με αυτήν την έννοια έχω τόση ανησυχία, το τι αποφάσεις θα πάρουμε και το πώς πραγματικά θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κόσμου.

Οι προτάσεις που έχω είναι ουσιαστικά στο θέμα του ΕΚΑΒ. Απροετοίμαστος δεν θα ήθελα να πω άλλες σκέψεις γενικές.

Ευχαριστώ.

…………………………………………………………………………………..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω καταρχήν όσον αφορά, το θέμα της υγείας, ότι όντως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, την υγεία την έβλαψαν ταξικά, την έβλαψαν άνισα. Και δεν ήταν απλά μια διαχείριση σε πλαίσια δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή πολιτική επιλογή συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, συρρίκνωση της δημόσιας υγείας.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα φτάσαμε να ζούμε σήμερα. Είπε ο Υπουργός αρκετά παραδείγματα από όλη την κατάσταση που αντιμετώπισε στο Υπουργείο και αντιμετωπίζει στο Υπουργείο, θα μπορούσα να πω  πολύ περισσότερα αν το θέλετε και από τη δικιά μου εμπειρία. Το τελευταίο διάστημα πριν εκλεγώ βουλευτής,  ήμουν Διοικητής στην Υγειονομική Περιφέρεια και με αφορμή αυτό, επιτρέψτε μου να σταθώ σε μερικά πράγματα  χωρίς να επεκταθώ περισσότερο, αφού εξάλλου θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε συνολικά τα θέματα της υγείας και με τα νομοσχέδια που φέρνει  το Υπουργείο.

Ανέλαβα Διοικητής στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου δεν σας το κρύβω ότι καθημερινά κατακλυζόμουνα από ένα σωρό γεγονότα και καταστάσεις που έπρεπε να διαχειριστώ σαν Διοικητής της Υ.Π.Ε., της Κρήτης.  Αν το θέλατε, πέφταμε στο σημείο να μην ξέρω σε ποιόν να χρεώσω αυτούς για το οποίο ήταν το τηλεφώνημα που με  έπαιρναν, ή ανακοίνωση ή κάποιος φορέας ή εργαζόμενοι ή από κάποιο νοσοκομείο ή από κάποια δομή υγείας.

Άλλο είναι να συζητάς θεωρητικά ότι, διαχειρίζομαι ένα σύστημα που βρίσκεται στα όρια της λειτουργικής καταρρεύσεις και άλλο είναι πραγματικά να το ζεις στην καθημερινότητά σου.

Εν πάση περιπτώσει, μέσα στις συνθήκες ακριβώς στενότητας συνολικά για το λαό μας το πιστεύω αυτό, πέρα από το ότι πρέπει να διαχειριστείς και πρέπει να στηρίξεις το δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα, πρέπει να κάνεις και προσπάθεια χωρίς σπατάλες και προσπαθήσαμε στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης να κινηθούμε με το Χάρτη Υγείας.

Το ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός, για τους μη γνωρίζοντες, να πω ότι είναι μια πολύ παραγοντική ανάλυση που δεν είναι απλά ωραίες ιδέες, αλλά η επιστημονική υποστήριξη των μέτρων που πρέπει να πάρεις. Εξετάζεις για παράδειγμα τη γεωγραφία της περιοχής, εξετάζεις το οδικό δίκτυο και όχι απλά με τις αποστάσεις, αλλά και τη δυνατότητα, το τι ταχύτητα θα  αναπτύξεις. Γιατί άλλο είναι να κινείσαι  στον εθνικό δρόμο και άλλο σε ένα επαρχιακό.

Εξετάζει τις μετακινήσεις του πληθυσμού, εξετάζει τις τάσεις μετακίνησης, εξετάζει μια σειρά παράγοντες που από κει καταλήξαμε σε διάφορα μέτρα, για το πού θα χτιστούν νέα ιατρεία και προέκυψε τέτοια ανάγκη, έχει βγει από το χάρτη  υγείας για το πού θα πρέπει να είναι οι σταθμοί του ΕΚΑΒ και πάει λέγοντας.

Θέλω να πω με αυτή την επιστημονική υποστήριξη ότι προχωράμε τις επεξεργασίες μας για τα θέματα και της πρωτοβάθμιας μέχρι και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε αυτά τα πλαίσια είδαμε και το θέμα της λειτουργίας των σταθμών του ΕΚΑΒ.

Δεν θα επεκταθώ σε τίποτε άλλο. Πήραμε λοιπόν μια απόφαση τον Ιούλιο του 2015, για να στηθούν 5 καινούργιοι σταθμοί του ΕΚΑΒ στην Κρήτη. Με αυτούς τους σταθμούς θα καλυπτόταν και καλύπτεται η περιφέρεια της Κρήτης. Έμεινε σε εκκρεμότητα ένας, ο οποίος προέκυψε στη συνέχεια δεν υπάρχει σ’ αυτή την απόφαση μας ένα σταθμό στο κέντρο του Ηρακλείου η περιοχή του Αρκαλοχωρίου, για τους γνωρίζοντες.

Σε σχέση με το να προχωρήσουν αυτοί οι σταθμοί, δύο παρατηρήσεις αν μου επιτρέπετε. Η πρώτη παρατήρηση με αφορμή τη συνεδρίαση μας, είπαν ότι είχε αυτής της απόφασης Τοπογράφων λόγω τον Ιούλιο του 2015 ως διοικητής της ΥΠΕ, στο Υπουργείο, δεν τη βρήκα, μου το έστειλαν κ. Διοικητά, με φαξ από την ΥΠΕ της Κρήτης – θα σας το ξαναδώσω – για το πού βρίσκονται αυτοί οι σταθμοί που πρέπει να φτιαχτούν.

Δεν νομίζω ότι είναι το σώμα να το λύσουμε, είναι όμως το σώμα να το καταγγέλλω. Δεν μπορεί να χρειάζεται  μίνιμουμ 11 άτομα για να κινηθεί ένα ασθενοφόρο. Δε γίνεται. Και αν το θέλετε, και κλείνω με αυτό, το έλεγα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το είπα και στην πρώτη, πρώτη συνεδρίαση Επιτροπής Περιφερειών , θα το ξαναλέω κάθε μέρα, σημασία έχει πώς αλλάζουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Άρα τι έκανε ο κ. Ηγουμενίδης, όλο αυτό το διάστημα θα το έλεγα, μια τρύπα στο νερό, αν συνεχίσουμε να μεταφέρονται άρρωστοι στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου.

Πρέπει λοιπόν να πάρουμε μέτρα και για να στηθούν αυτοί οι σταθμοί και για να παρθεί προσωπικό, αλλά δεν μπορεί, βλέποντας την οικονομία ενδεχομένως, το προσωπικό των κέντρων υγείας να ενταχτεί σε αυτούς τους σταθμούς.

Ξέρετε φτάσαμε με τον χάρτη υγείας, με την υποστήριξη του χάρτη υγείας, οι σταθμοί αυτοί το συζητήσαμε με το ΕΚΑΒ, το συζητήσαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία μας προσέφερε κτίρια για να σταθούν αυτοί οι σταθμοί.

Θέλω 12 λεπτά μου έλεγε ο διοικητής του ΕΚΑΒ κάτω στην Κρήτη, να πάω σ’ αυτό το σημείο άρα δεν χρειαζόμαστε εκεί άλλο. Και το δοκίμασα πήγα με το αυτοκίνητο έκανα αυτές τις διαδρομές είχαν δίκαιο, καλύπτουμε, αλλά αν είναι τώρα μόνο για τους πέντε σταθμούς να θέλουμε άλλα 60 άτομα προσλήψεις πώς θα λειτουργήσουμε;

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε