Θα ήθελα να ξεκινήσω από το πρώτο στοιχείο που εντοπίσατε, αλλά να εκφράσω και εγώ τη διαφωνία μου, τη διαμαρτυρία μου – αν το θέλετε – έως και αγανάκτηση για την υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής.

Όχι με την έννοια ότι συμμετέχω σε μια Επιτροπή που είναι υποβαθμισμένη, αλλά με την έννοια, όπως ακριβώς αναφέρεται στην εισήγηση σας, ότι μιλάμε για την πιο νησιωτική χώρα της Ευρώπης. Δεν μιλάμε για μια χώρα που έχει ένα νησί και που θα δικαιολογούσε επομένως μια υποβαθμισμένη τέτοια Επιτροπή. Μιλάμε για την πιο νησιωτική χώρα της Ευρώπης. Με τούτη την έννοια, κατ’ αρχήν, νομίζω ότι θα πρέπει να το σημειώσουμε και να μεταφερθεί αυτή η διαφωνία μας, η οποία εκφράστηκε και από άλλους προηγούμενους ομιλητές.

Έθεσε ένα πολύ σοβαρό ερώτημα ο κ. Κουτσούκος προηγουμένως που νομίζω ότι όντως αυτό είναι η ουσία της δράσης της Επιτροπής. Εγώ, να σας πω την αλήθεια, αντιλαμβάνομαι τη συμμετοχή μας εδώ όχι πραγματικά σαν μια μεταφορά αιτημάτων που κουβαλάει ο καθένας από την Περιφέρεια του. Πιστεύω, όμως, ότι πραγματικά δεν πάσχουμε από ωραίες ιδέες, υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις κ.λπ.. Πιστεύω ότι αυτό από το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας, το πώς δηλαδή θα καταφέρουμε με τη δραστηριότητα της Επιτροπής να αλλάξουμε στον ένα ή τον άλλο βαθμό, περισσότερο ή λιγότερο την καθημερινότητα του λαού μας, την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια της Ελλάδος, στις ορεινές περιοχές, στα νησιά κ.λπ.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο πράγματα. Πρώτον, η Κρήτη επειδή γειτονικά δεν έχει άλλες περιφέρειες, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε ξεχωριστά την ίδια την Περιφέρεια – δηλαδή το κάνω πρόταση- και να καλέσουμε τον Περιφερειάρχη της Κρήτης να μας ενημερώσει για τα αντίστοιχα θέματα και το πώς τα σχεδιάζει η Περιφέρεια της Κρήτης. Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε. Ενδεχομένως, σαν ένα πρώτο κύκλο να καλέσουμε όλους τους Περιφερειάρχες και ο καθένας να μας μιλήσει για την Περιφέρεια του για αυτά τα ζητήματα.

Το δεύτερο που θα ήθελα να θέσω, κ. Πρόεδρε, και με αυτό κλείνω, είναι ότι πέρα από το γενικότερο σχεδιασμό μας ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το θέμα που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο οξυμένα αυτή την περίοδο τα νησιά μας, το θέμα των προσφύγων. Με αυτή την έννοια, νομίζω ο ίδιος ο Υπουργός, ο κ. Μουζάλας ή κάποιος εκπρόσωπος με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με εκπρόσωπο ή τον ίδιο τον Διοικητή της Β΄ ΥΠΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι πρέπει να είναι στο σχεδιασμό της Επιτροπής και να τους καλέσουμε να μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε στα νησιά γι’ αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε