«Η Αριστερά από την θέση της Κυβέρνησης είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και χρήσιμη»

Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου Ν. Ηγουμενίδη κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ζ΄

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με το παρόν νομοσχέδιο αρχίζουμε τη συζήτηση και τη ψήφιση των μέτρων που απαιτούνται για τη υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας μας με τους δανειστές.

Στη σημερινή περίοδο σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και φτωχοποίησης των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, η Αριστερά από την θέση της Κυβέρνησης είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, χρήσιμη στον κόσμο της εργασίας, στους αδύναμους, τους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, στις κοινωνικές ομάδες που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Οι ανάγκες αυτών των κοινωνικών δυνάμεων καθορίζουν τα θέλω και τα πρέπει μας.

  • θα προσπαθήσουμε και τελικά θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας για βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη  έξοδο από την κρίση.
  •  θα προσπαθήσουμε και τελικά ναι, θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, εξασφαλίζοντας ένα σχέδιο που θα εγγυάται την παραγωγική, κοινωνική, διοικητική, θεσμική   ανασυγκρότηση της χώρας.
  • θα προσπαθήσουμε και τελικά ναι, θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας για υλοποίηση μέτρων: με προοδευτικό χαρακτήρα και με κοινωνικό πρόσημο για υλοποίηση μέτρων που θα αφήνουν  αριστερό αποτύπωμα.

Υπάρχουν τα περιθώρια σε συνθήκες μνημονίου μιας τέτοιας παρέμβασης. Επειδή κινούμαστε σε συνθήκες μνημονίου και επειδή ο λαός παραμένει «με το σουγιά στο κόκκαλο και το λουρί στο σβέρκο» επιβάλλεται παρέμβαση:

  • στο φορολογικό σύστημα με την εφαρμογή μέτρων στην κατεύθυνση φορολογικής δικαιοσύνης
  • στην αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, βάζοντας τέλος στη συντηρητική πολιτική επιλογή της συρρίκνωσης του
  • στη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, βάζοντας τέλος στην πολιτική επιλογή κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διάλυσης κάθε μέτρου προστασίας των εργαζομένων
  • στις θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής  και του πελατειακού συστήματος, βάζοντας τέλος στο σάπιο πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε και στήριξε ό,τι πιο αρρωστημένο, και διεφθαρμένο, ό,τι πιο βρώμικο έχει να επιδείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Αυτά ακριβώς τα μέτρα και αυτή την πολιτική κατεύθυνση είναι που καταψηφίζει η Νέα Δημοκρατία. Όταν η ΝΔ δηλώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει κάθε υφεσιακό μέτρο» – η τραγικότητα των στιγμών που βιώνει η πατρίδα και ο λαός μας δεν μας επιτρέπει ούτε να χαμογελάσουμε – όταν η ΝΔ λέει λοιπόν ότι «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει κάθε μέτρο» εννοεί ότι «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει κάθε μέτρο που αφήνει αριστερό αποτύπωμα».

Αυτή είναι η θέση της και δεν μας εκπλήσσει.

Όσο και αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με εκφράσεις και θέσεις του στιλ «Μνημόνιο εσείς – Μνημόνιο εμείς», «μέτρα εσείς – μέτρα εμείς», «λέμε ναι στην Ευρώπη, τα μέτρα δικά σας» κλπ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι: οι προτάσεις μας, οι θέσεις μας, το όραμα μας για την ελληνική κοινωνία είναι στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από τις προτάσεις, τις θέσεις, το όραμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς εκφράζεται στην ψηφοφορία και την καταψήφιση από την πλευρά τους, τόσο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, όσο και του σημερινού νομοσχεδίου, εκφράζεται και στην υπόσχεση καταψήφισης αυτών που θα φέρουμε.  

Οι θέσεις, οι προτάσεις όλων μας υπόκεινται στην κρίση του λαού μας. Σε αυτή την κρίση θα τεθούν και οι θέσεις όλων των κομμάτων.

Σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να υπερβείτε τα στενά κομματικά μικροπολιτικά κριτήρια με τα οποία κινείστε και να σταθείτε απέναντι στις προτάσεις μας με κριτήριο το συμφέρον του λαού μας.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ διαφορετικά παρά μόνο ως στενά κομματικά υποκινούμενη τη θέση  – κυρίως από ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ – «λέμε ναι στην Ευρώπη, αλλά αφού επιλέγετε το τελευταίο κόμμα σαν πρώτη δύναμη για σχηματισμό Κυβέρνησης, προχωρήστε μόνοι σας. Θα σας καταψηφίζουμε».

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με οδηγό την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη ο διαρκής αγώνας της Κυβέρνησης, ο διαρκής αγώνας της κοινωνίας, οι δεσμοί αγώνα Κυβέρνησης – Κοινωνίας αποτελούν προϋπόθεση και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η γιγάντια προσπάθεια απαλλαγής της πατρίδας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η τιτάνια προσπάθεια να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία θα είναι επιτυχής.

Σας ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε