Αναφορά

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:  1) Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χ. Τριαντόπουλο

2) Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή

3) Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

4) Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως

5) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

6) Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

7)Περιβάλλοντος  και Ενέργειας,κ.Κ.Σκρέκα

8)Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων,κ.Κ.Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: Κοινή επιστολή Βουλευτών Ν.Ηρακλείου για την ανασυγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής της Π.Ε. Ηρακλείου.

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη είχε καταστροφικά αποτελέσματα κυρίως στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών – Αστερουσίων αλλά και Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Χερσονήσου, Γόρτυνας και Ηρακλείου.

Επλήγησαν περίπου 9.000 κτίρια, σπίτια, καταστήματα κλπ αλλά και η οικονομική και κοινωνική ζωή σε μια ευρύτερη περιοχή.

Η Κυβέρνηση προχώρησε αρχικά σε σημαντικές ανακοινώσεις που δημιούργησαν προσδοκίες,  στη συνέχεια όμως οι αποφάσεις και οι ενέργειες της ήταν αποσπασματικές, επιμέρους και ελλιπείς (Προκαταβολές, στήριξη επιχειρήσεων, σύσταση ΤΑΕΦΚ, χρηματοδοτήσεις Δήμων).

Σήμερα 16 μήνες μετά, η κατάσταση στην σεισμόπληκτη περιοχή είναι πολύ δύσκολη και οι διαδικασίες έχουν βαλτώσει.

-Δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη, ούτε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο αλλά ούτε επιμέρους μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής όπως έγινε στην πυρόπληκτη περιοχή της Εύβοιας, ούτε εκπονήθηκε κάποιο ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη της περιοχής.

-Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής παραμένουν στους οικίσκους με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός που δεν έβρισκε κατοικίες για ενοικίαση έχει μετακομίσει κυρίως προς την πόλη του Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη μείωση του πληθυσμού της περιοχής, ιδιαίτερα των οικισμών που επλήγησαν, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη απογραφή.

-Οι διαδικασίες αποκατάστασης  έχουν βαλτώσει αφού έχουν  εγκριθεί μόνο 5 φάκελοι από τους 1400 που έχουν υποβληθεί στον ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου ενώ αναμένεται να κατατεθούν ακόμη 8.000 φάκελοι.

-Δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμη όλα τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια, ενώ εκκρεμεί ακόμη η αυτοψία σε εκατοντάδες.

-Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες και οι ανεπαρκείς ενισχύσεις που δόθηκαν έχουν περιορισμένους δικαιούχους, αφού αποκλείονται περιοχές και όλες οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από ΦΠΑ, ενώ δεν εφαρμόζονται και οι υφιστάμενοι νόμοι όπως ο αναπτυξιακός για αυξημένη επιχορήγηση στις σεισμόπληκτες περιοχές.

-Εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφού η επιστρεπτέα προκαταβολή διαγράφεται για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, ενώ δεν διαγράφεται για τις σεισμόπληκτες.

-Πολλοί σεισμόπληκτοι και επιχειρήσεις εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας αλλά και της αδυναμίας τους να συνεχίσουν να πληρώνουν, απώλεσαν την ρύθμιση των 120 δόσεων και σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση

-Τα δύο σχολεία στο Αρκαλοχώρι Α’ Δημοτικό και Γυμνάσιο δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως προς την κατάσταση τους, κατεδαφιστέα ή μη και δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την ανέγερση νέων ή την αποκατάσταση τους.

-Το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, δεν έχει ακόμη τύχει καμιάς παρέμβασης.

-Δεν εφαρμόστηκε καμιά ενισχυτική δράση για την επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα όπως voucher για αγορές ή υπηρεσίες όπως έγινε και σωστά, για τους  πυρόπληκτους της Εύβοιας.

-Δεν αντιμετωπίστηκαν ισότιμα τα μέλη της οικογένειας του θανόντος  καθώς και όσοι υπέστησαν αναπηρικές βλάβες σε ποσοστό 67% και άνω, συνεπεία του καταστροφικού σεισμού με ανάλογη εφαρμογή της παρ. 20 του άρθρου 14 του ν. 2266/ 1994, όπως ισχύει, για διορισμό σε θέση του Δημοσίου.

Κύριοι Υπουργοί είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη:

1.Να προχωρήσετε όπως έγινε στην Εύβοια, σε ενιαίο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής των σεισμόπληκτων Δήμων.

2.Να αποδεχθείτε τις προτάσεις μας για την προώθηση της διαδικασίας εξέτασης των φακέλων και της έγκρισης τους για την επισκευή και την αποκατάσταση των κτιρίων:

        α)με ένα απλούστερο σύστημα για τις επισκευές κόστους έως 10.000€

       β)της δημιουργίας στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, Μητρώου Μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών που θα συμμετέχουν στις επιτροπές και τους ελέγχους φακέλων με αμοιβή ανά τεμάχιο.

3.Να θεσπίσετε και να υλοποιήσετε  ένα ειδικό πρόγραμμα «εξοικονομώ» για την περικαθώς και προγράμματα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

4.Να νομοθετήσετε την απαλλαγή  από το ΦΠΑ ή την επιστροφή  του για όλες τις εργασίες  και τα υλικά επισκευής και  ανακατασκευής των κτηρίων.

5.Να στηρίξετε τους σεισμόπληκτους ως προς την στέγαση τους μέχρι την αποκατάσταση των σπιτιών τους.

6.Να στηρίξετε  όλες τις επιχειρήσεις χωρίς αποκλεισμούς λόγω γεωγραφικής θέσης ή επειδή απαλλάσσονται από ΦΠΑ.

7.Να προχωρήσετε σε διαγραφή  της επιστρεπτέας προκαταβολής στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, όπως έγινε στις πυρόπληκτες

8.Να εφαρμόσετε τα αυξημένο  ποσοστό επιδότησης 70% όπως προβλέπεται  στον αναπτυξιακό νόμο.

9.Να θεσπίσετε τη δυνατότητα 120 δόσεων για τις συσσωρευμένες οφειλές των σεισμόπληκτων προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

10.Να χρηματοδοτήσετε την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σχολείων, Α΄ Δημοτικό και Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου καθώς και διατηρητέο Θραψανού.

11.Να χρηματοδοτήσετε τους δήμους προκειμένου να κατεδαφίσουν τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα αλλά και για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις δημοτικές υποδομές.

12.Να ανανεωθούν οι συμβάσεις  των εργαζομένων που προσλήφθηκαν  εκτάκτως στους σεισμόπληκτους Δήμους και να παραταθεί η δυνατότητα ορισμού 2 επιπλέον αντιδημάρχων και μέχρι την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης .

13.Να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την στήριξη της οικογένειας του Ιάκωβου και όσων υπέστησαν αναπηρικές βλάβες (67% και άνω) συνεπεία του καταστροφικού σεισμού.

Οι Βουλευτές Ν.Ηρακλείου

Βασίλης Κεγκέρογλου                                                                                        Σωκράτης Βαρδάκης

Νικόλαος Ηγουμενίδης                                  Χάρης Μαμουλάκης

Γιώργος Λογιάδης

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε