27/01/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο., Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την αναγκαιότητα να ανακληθούν οι αντισυνταγματικές προκηρύξεις για την κατάληψη των θέσεων της διοικητικής ιεραρχίας του e-Ε.Φ.Κ.Α από ιδιώτες.

Συνυπογράφει την ερώτηση και ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την αναγκαιότητα να ανακληθούν οι αντισυνταγματικές προκηρύξεις για την κατάληψη των θέσεων της διοικητικής ιεραρχίας του e-Ε.Φ.Κ.Α από ιδιώτες. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

– Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κοινού με την ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ και τρεις υπηρετούντες Γενικούς Διευθυντές του e-ΕΦΚΑ, άσκησε μέσω της Νομικής της Συμβούλου, αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της απόφασης του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση προκηρύξεων τοποθέτησης ιδιωτών στις κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας του οργανισμού κατ’ εφαρμογή του ν. 4892/2022.

– Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια, η προωθούμενη ένταξη των μετακλητών υπαλλήλων στη διοικητική ιεραρχία του e-ΕΦΚΑ, καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα των υπαλλήλων του Οργανισμού να εξελιχθούν σε θέσεις Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών, εξαιρώντας τους από όσα ορίζει σχετικά ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

– Ουσιαστικά, με την προωθούμενη απόφαση, παροπλίζονται υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, με προσόντα και πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι έχουν βάλει πλάτη προκειμένου να στηριχθεί η δημόσια κοινωνική ασφάλιση σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Αντ’ αυτών, με το νόμο Χατζηδάκη, προωθούνται γαλάζια “golden boys” με αμοιβές – πρόκληση ύψους μέχρι και 8.000€.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταψήφισε στη Βουλή τον ν. 4892/2022 και ενάντια στη συγκεκριμένη διάταξη κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, αφού με την πρόβλεψη της δυνατότητας διορισμού μετακλητών υπαλλήλων σε θεσμοθετημένες θέσεις ευθύνης που βρίσκονται εντός της υπαλληλικής ιεραρχίας του e-Ε.Φ.Κ.Α παραβιάζεται το άρθρο 103 του Συντάγματος. Επίσης, παραβιάζεται η αρχή της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας, αλλά και η αρχή της ουδετερότητας της Δημόσιας Διοίκησης από πολιτικές και εξωθεσμικές πιέσεις, που συνιστά θεμελιώδη αρχή του Κράτους Δικαίου.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η συγκεκριμένη διάταξη του ν. 4892/2022 είναι προδήλως αντισυνταγματική και αντίθετη με όσα ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, δημιουργεί καταφανείς ανισότητες μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, αφού μόνο στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ δεν δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης στη διοικητική ιεραρχία του Οργανισμού.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, και στις προκηρύξεις που αφορούν στις πέντε Γενικές Διευθύνσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν εισαχθεί, με απλή απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ, μια σειρά από διακρίσεις και αποκλεισμοί που βρίσκονται σε αντίθεση με τον υπαλληλικό κώδικα και συνακόλουθα είναι νομικά και ουσιαστικά απαράδεκτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να ανακαλέσετε τις προκηρύξεις για την κατάληψη των θέσεων της διοικητικής ιεραρχίας του Οργανισμού από ιδιώτες, δεδομένης της καταφανούς αντισυνταγματικότητας τους;

2. Σκοπέυετε να ανακαλέσετε τις προκηρύξεις που αφορούν στις πέντε Γενικές Διευθύνσεις που μπορούν να λάβουν μέρος μόνο δημόσιοι υπάλληλλοι, αφού και σε αυτές έχουν εισαχθεί νομικά και ουσιαστικά αβάσιμες διακρίσεις και αποκλεισμοί;

3. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αξιοποίησης των σημερινών Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ που απομακρύνονται από τις θέσεις ευθύνης τους;

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε