ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή οι ανάγκες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου από τον Νίκο Ηγουμενίδη

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε για τις ανάγκες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, τονίζοντας ότι «για την εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής είναι επιτακτικό σήμερα να στηριχθεί τόσο με το απαραίτητο έμψυχο μουσικό δυναμικό, όσο και με μουσικό εξοπλισμό». Την ερώτηση συνυπογράφει η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης, ενώ η ερώτηση έρχεται μετά από συνάντηση του Νίκου Ηγουμενίδη με τον αρχιμουσικό και μουσικούς της Φιλαρμονικής.

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται με έμφαση η ανάγκη κάλυψης των τεράστιων κενών σε μουσικούς.  Όπως τονίζεται, «ενώ ο ελάχιστος αριθμός μουσικών για να λειτουργήσει η Φιλαρμονική είναι 47 μουσικοί και 2 αρχιμουσικοί, δηλαδή σύνολο 49 άτομα, σήμερα αποτελείται μόνον από 32 μουσικούς και 2 αρχιμουσικούς». Επισημαίνεται ότι η ανάγκη που υπάρχει είναι να προσληφθούν 15 μουσικοί, και κατεπειγόντως τουλάχιστον 10 άτομα για την στοιχειώδη λειτουργία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία πρόσληψη έχει γίνει το 2009, και ότι την δεκαετία του 1980 και του 1990 ο αριθμός των μουσικών είχε φτάσει τους 73. Οι ελλείψεις σε  μουσικούς είναι σήμερα μεταξύ άλλων για τα όργανα τρομπέτα, γαλλικό κόρνο, τρομπόνι, κλαρινέτο, σαξόφωνο και κρουστά.

Δεύτερον, τονίζεται και ότι για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής φιλαρμονικής είναι απαραίτητη η προμήθεια καινούργιων μουσικών οργάνων. Για λόγους υγείας  – ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας –δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο όργανο πάνω από ένας (1) σπουδαστής. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη η προμήθεια 39 οργάνων (1 πίκολο φλάουτο, 4 φλάουτα, 1 όμποε, 2 κλαρινέτα σε μι ύφεση, 4 κλαρινέτα σε σι ύφεση, 1 σαξόφωνο σοπράνο, 5 σαξόφωνα άλτο, 2 σαξόφωνα τενόρο, 6 τρομπέτες, 2 γαλλικά κόρνα, 2 τζένις, 4 τρομπόνια, 3 ευφώνια και 2 τούμπες).

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι παρότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να γίνονται τα μαθήματα δωρεάν (όπως άλλωστε γίνονται από όλες τις φιλαρμονικές στην Ελλάδα), έχει μηδενιστεί η ετήσια πίστωση για τις ανάγκες του τμήματος και έτσι αναγκάζονται οι γονείς των σπουδαστών είτε να αγοράζουν οι ίδιοι ακριβά όργανα (που πολλές φορές αγγίζουν τις 3.000 με 4.000 €) ή να σταματούν τα παιδιά τους από την σχολή.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογραμμίζει στους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού ότι πρέπει να διασφαλιστεί και να στηριχθεί η παρουσία της Φιλαρμονικής και της σχολής Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου, με την διαχρονική προσφορά της στη μουσική και στον πολιτισμό της πόλης.

Και ρωτά τους Υπουργούς: Πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την άμεση πρόσληψη και στελέχωση της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου με τους μουσικούς που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της; Και, δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την διασφάλιση οικονομικής στήριξης για αγορά καινούργιων μουσικών οργάνων που αφορούν τις ανάγκες της Σχολής;

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 15.6.2022

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε