“Χωρίς ίχνος ντροπής η Υφυπουργός Εργασίας δηλώνει πως δεν είναι προτεραιότητα της τα ΚΔΑΠ”, σημειώνει στο άρθρο του στην “Πατρίδα” ο Νίκος Ηγουμενίδης (δημοσίευση Τετ 15 Ιουν 2022)

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Σήμερα θα πρέπει με επιτακτικό τρόπο να δούμε τον θεσμό της Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών. Τα δύο τελευταία χρόνια (2020-21 & 2021-22) 60.000 και 52.000 παιδιά, αντίστοιχα, με πλήρεις φακέλους, έμειναν εκτός vouchers, αφήνοντας χιλιάδες κενές θέσεις στα δημοτικά ΚΔΑΠ. Αποκλείστηκαν μεταξύ άλλων μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή οικογένειες που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς της Πολιτείας.

Κι όμως, αντί για αυτό, χωρίς ίχνος ντροπής η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μέσα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου, δεν δίστασε να πει πως δεν είναι προτεραιότητά της τα ΚΔΑΠ. Η κυνική δήλωση προκάλεσε για μια ακόμη φορά το κοινό αίσθημα αφού ουσιαστικά γυρίζει την πλάτη σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και ομάδες. Όχι τυχαία, την ίδια ακριβώς μέρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κα Μιχαηλίδου θα στελεχώσει τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε με τον πλέον συμβολικό τρόπο μια πολιτική αναλγησία που φέρει την σφραγίδα της Κυβέρνησης του.

Στον αντίποδα αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει από τον Ιανουάριο 2020, στο Σχέδιο του ν. 4659/20 για το επίδομα γέννησης, τροπολογία όπου προβλεπόταν ότι τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ εντάσσονται ως οργανικές μονάδες στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, και το προσωπικό των μονάδων περιλαμβάνει το σύνολο των ειδικοτήτων και των ανά ειδικότητα εργαζομένων που απασχολούνται αυτή την στιγμή στις δομές με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή έργου. Η τροπολογία όμως απερρίφθη από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες μέρες κατέθεσα μαζί με συναδέλφους μου βουλευτές μια ακόμη κοινοβουλευτική αναφορά σχετικά με το θέμα, αυτή τη φορά το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης και χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ: «Με μεγάλη λύπη φέτος διαπιστώσαμε πως η μισή δυναμικότητα των δομών μας έμεινε κενή καθότι τα παιδιά δεν έλαβαν voucher στο ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου επειδή οι αιτήσεις των οικογενειών τους δεν εγκρίθηκαν αν και είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί να μετατρέψει, όταν αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, τις δομές δημιουργικής απασχόλησης σε δημοτικές υπηρεσίες με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας και την εμπειρία από προηγούμενες ανάλογες πολιτικές, όπως η μετατροπή του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε δημοτική υπηρεσία με μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους.

Μέχρις ότου όμως αυτό επιτευχθεί, και δεδομένου ότι η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης παρακάμπτει τον θεσμό της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί απαραίτητη την ένταξη του θεσμού στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 με όρους ώστε να εξυπηρετούνται παιδιά από οικογένειες ευρέων εισοδηματικών στρωμάτων. Η ένταξη αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την μεταβατική περίοδο έως την πλήρη  ενσωμάτωση των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και του υφιστάμενου προσωπικού τους στο οργανόγραμμα των Δήμων, ως χρηματοδοτική ασφάλεια των Δήμων και των εργαζομένων. ​

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του θεσμού της Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών και της χρηματοδότησής του από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, καθώς και το μέλλον των εργαζομένων, εξειδικευμένων επιστημόνων και παιδαγωγών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργούν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ επί σειρά ετών, πολλοί εξ αυτών από την ίδρυσή τους προ εικοσαετίας. Και φυσικά, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η στάση της Νέας Δημοκρατίας που προσβάλει με απροκάλυπτο τρόπο κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν. Είναι ντροπή η κυβέρνηση να λέει ότι δεν θεωρεί τη δημιουργική απασχόληση απαραίτητο συστατικό της παιδικής προστασίας. Η κοινωνία μας αξίζει κάτι καλύτερο.

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε