ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(βίντεο) Νίκος Ηγουμενίδης σε Πλεύρη: «Τίποτε από όσα σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας στο Ηράκλειο δεν υλοποιείτε!»

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό Ηρακλείου μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη. Ο βουλευτής έθεσε αναλυτικά στον Υπουργό Υγείας όσα υλοποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν την περίοδο 2015-2019 και έπρεπε να συνεχιστούν για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό, χωρίς να λάβει ουσιαστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Δεν μπορώ ούτε να θυμώσω με την απάντησή σας», σημείωσε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης ακούγοντας τις αόριστες απαντήσεις του κ. Πλεύρη. «Ουσιαστικά η απάντησή σας είναι μία: Τίποτε από αυτά δεν θα κάνετε! Σε τίποτα από αυτά που σας ρώτησα και που περιλαμβάνει η ερώτησή μου δεν πρόκειται να προχωρήσετε, τίποτε από αυτά που σχεδίασε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία και και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Ηράκλειο δεν θα κάνετε».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στον Χάρτη Υγείας της Κρήτης, ενώ κατέθεσε και στα πρακτικά τους χάρτες με τις υφιστάμενες δομές και με όσες δομές πρέπει να υλοποιηθούν με βάση τους αντίστοιχους χάρτες πυκνότητας, πρόβλεψης και μετακίνησης πληθυσμού: «Σχεδιάσαμε -και ουσιαστικά από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση δεν έγινε τίποτα- να γίνει Κέντρο Υγείας στη Χερσόνησο, Κέντρο Υγείας στο Μαλεβίζι. Το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, η καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης έτσι ώστε να εκπαιδεύονται εδώ όλοι οι επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συζητάγαμε μέσα στον σχεδιασμό μας το ανατολικό Hράκλειο, τον πρώην δήμο Αλικαρνασσού, για Κέντρο Υγείας επίσης αστικού τύπου. Τι γίνεται με αυτά;», ρώτησε ο βουλευτής.

Ο κ. Πλεύρης αρχικά επεσήμανε ότι «όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στους πέντε-έξι μήνες είχαμε και την πανδημία covid οπότε προφανέστατα οι προτεραιότητες εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας», ενώ  σημείωσε στον βουλευτή ότι «για το κομμάτι το οποίο σας αφορά και έχει να κάνει με τον νομό Ηρακλείου, ακριβώς επειδή λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα, θα καλυφθεί ο πληθυσμός από προσωπικό ιατρό και δεν θα έχουμε το σημερινό φαινόμενο. Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες περίπου είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι «εχθρική» συνολικά απέναντι στο ΕΣΥ: «Μόνο τον τελευταίο προϋπολογισμό τον κόψατε κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Όταν κόβετε τον προϋπολογισμό πώς θα χρηματοδοτήσετε τις δομές; Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι κολοβή η πολιτική που εφαρμόζετε. Είναι εχθρική στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι εχθρική στις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Σχετικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.. Πλεύρης ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η προκήρυξη η οποία έχει βγει για τη λειτουργία των επιπλέον ΤΟΜΥ, υπολογίζοντας μέχρι 31 Αυγούστου 2022 να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στα συνεχή ερωτήματα του κ. Ηγουμενίδη για συγκεκριμένες απαντήσεις ανέφερε έργα και μελέτες που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο σχεδιασμού με βάση το Χάρτη Υγείας, σημειώνοντας για τον τελευταίο ότι «στη βούλησή μας είναι να αναβαθμιστούν τα κέντρα υγείας. Βάσει του χάρτη θα δούμε και πού θα χρειαστούν επιπλέον δομές».

Ο βουλευτής Ηρακλείου επέμεινε ότι με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης μένουν ακάλυπτες περιοχές του Νομού Ηρακλείου: «Να πω ένα άλλο παράδειγμα που πέρασε έτσι. Όπως σας είπα θέλουμε σταθμό του ΕΚΑΒ στο Τυμπάκι. Είναι στα 20 χιλιόμετρα, είναι κοντά εν πάση περιπτώσει, στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών. Το Κέντρο Υγείας των Μοιρών έχει μείνει με μηδέν διασώστες, με μηδέν οδηγούς ασθενοφόρου. Πήγατε το σταθμό του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών και έχετε αφήσει ουσιαστικά ακάλυπτη μια μεγάλη περιοχή. Εμείς λέμε καλύψτε με οδηγούς ασθενοφόρου όλα τα κέντρα υγείας. Θέλει πέντε το κάθε Κέντρο Υγείας. Καλύψτε τα κενά που υπάρχουν», υπογράμμισε στον κ. Πλεύρη ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ακολουθούν τα πλήρη πρακτικά της συζήτησης:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΚ΄

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

 

  • Συζήτηση της με αριθμό 651/4-5-2022 επίκαιρης ερώτησης του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Αναβάθμιση – ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στο Νομό Ηρακλείου».

Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στο διάστημα 2015-2019 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ενίσχυσή της σε όλη την Ελλάδα. Η ερώτησή μου θα σταθεί στο νομό Ηρακλείου. Ο σχεδιασμός είχε σαν θεμέλιο του τον χάρτη υγείας, τα δεδομένα του πληθυσμού και όχι μόνο για την περιοχή. Κρατάω από όλα τα στοιχεία του χάρτη την πρόβλεψη του πληθυσμού του Ηρακλείου, την πυκνότητα του πληθυσμού της Κρήτης και του Ηρακλείου, καθώς και τις τάσεις του πληθυσμού. Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά στη διάθεσή σας.

Με βάση, λοιπόν, αυτόν τον σχεδιασμό, αυτό που φαίνεται χοντρικά –πιθανότατα το έχετε και εσείς υπόψη σας, κύριε Υπουργέ- είναι ότι αν θεωρήσουμε χοντρικά ένα «τετράγωνο» τον νομό Ηρακλείου, η βόρεια πλευρά και η δυτική πλευρά, η πλευρά δηλαδή που βρέχεται από τη θάλασσα και η πλευρά που συνορεύει με το Ρέθυμνο συγκεντρώνουν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Από τις οκτακόσιες χιλιάδες της Κρήτης ή αν το θέλετε από τις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες του Ηρακλείου στη βόρεια πλευρά μιλάμε για έναν πληθυσμό τριακοσίων χιλιάδων. Από ανατολή προς δύση Δήμος Χερσονήσου, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Μαλεβιζίου. Σε αυτήν την περιοχή δεν υπάρχει κανένα κέντρο υγείας.

Δεν υπάρχει κανένα κέντρο υγείας. Υπάρχουν Περιφερειακά Ιατρεία που εντάσσονται στα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας, αλλά δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας. Ελάχιστοι είναι οι δήμοι στην Ελλάδα που δεν έχουν κέντρο υγείας. Σχεδιάσαμε -και ουσιαστικά από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση δεν έγινε τίποτα- να γίνει Κέντρο Υγείας στη Χερσόνησο, Κέντρο Υγείας στο Μαλεβίζι. Το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, η καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης έτσι ώστε να εκπαιδεύονται εδώ όλοι οι επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συζητάγαμε μέσα στον σχεδιασμό μας το ανατολικό Hράκλειο, τον πρώην δήμο Αλικαρνασσού, για Κέντρο Υγείας επίσης αστικού τύπου. Τι γίνεται με αυτά;

Δεύτερο, με βάση ακριβώς την κίνηση του πληθυσμού και κατ’ επέκταση την κίνηση των Κέντρων Υγείας ορισμένα ιατρεία, Αρχάνες, Τυμπάκι, Άγιοι Δέκα, Έμπαρος, να γίνουν ιατρεία δεκαεξάωρης λειτουργίας. Δεν έχει προχωρήσει.

Στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου σχεδιάσαμε 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας από τις οποίες έχουν γίνει δώδεκα. Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε τις υπόλοιπες; Όπως επίσης, με βάση ακριβώς την αυξημένη κίνηση και ζήτηση υπηρεσιών υγείας λόγω αύξησης του πληθυσμού, σχεδιάσαμε νέα Περιφερειακά Ιατρεία στα Μάταλα, στη Βαγιωνιά, στις Στάβιες. Οι κάτοικοι της περιοχής τα γνωρίζουν, όπως φαντάζομαι και εσείς, κύριε Υπουργέ. Τι θα γίνει με αυτά;

Να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Αυτό σε συνεννόηση με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τους ειδικούς που συζητούσαμε. Κέντρο ψυχικής υγείας στις Μοίρες και στο Αρκαλοχώρι. Ούτε αυτά έχουν προχωρήσει.

Τέλος ζητήσαμε και σχεδιάσαμε την κάλυψη όλων των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό για την κίνηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και επιπλέον τρεις σταθμούς του ΕΚΑΒ στις θέσεις Μάρθα, Αγίες Παρασκιές και Τυμπάκι για την πλήρη κάλυψη της περιοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Θα συμπληρώσετε τα  υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Εκτός από τα στοιχεία του χάρτη καταθέτω στα Πρακτικά το πώς μια τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση με τις δημόσιες δομές καλύπτει το σύνολο του νομού Ηρακλείου. Όπως είπα, κύριε Υπουργέ, από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προχωρήσει τίποτε από αυτά. Τι σχεδιάζετε και πώς θα τα προχωρήσετε;

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο να απαντήσετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Βουλευτά, πρώτα απ’ όλα όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στους πέντε- έξι μήνες είχαμε και την πανδημία covid οπότε προφανέστατα οι προτεραιότητες εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφερθήκατε στο κομμάτι της μεταρρύθμισης την οποία κάνατε. Αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης ήταν ότι ενώ υπήρχαν στον ΕΟΠΥΥ συμβεβλημένοι 1.900 προσωπικοί οικογενειακοί γιατροί, βρεθήκαμε ξαφνικά με 800 οικογενειακούς γιατρούς, γεγονός που σημαίνει ότι χάθηκε η δυνατότητα κάλυψης του πληθυσμού. Παράλληλα, για τα ΤΟΜΥ που αναφέρετε είχατε διασφαλίσει χρηματοδότηση μόνο μέσω ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2023 οπότε στην πραγματικότητα ήταν μία κολοβή μεταρρύθμιση. Διότι όταν μια μεταρρύθμιση οδηγεί στο να γίνονται μονάδες χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα αυτών των μονάδων, προφανώς στη συνέχεια αυτό το κόστος θα πρέπει να μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και να βρεθούν πόροι.

Συζητήσαμε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου «Γιατρός για όλους» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου για πρώτη φορά μεθοδικά ερχόμαστε να καλύψουμε όλα τα κενά των προσωπικών ιατρών δίνοντας συγκεκριμένα χρήματα στους γιατρούς και πηγαίνοντας στην πληρωμή κατ’ άτομο. Με αυτόν τον τρόπο και στο κομμάτι το οποίο σας αφορά και έχει να κάνει με τον νομό Ηρακλείου, ακριβώς επειδή λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα, θα καλυφθεί ο πληθυσμός από προσωπικό ιατρό και δεν θα έχουμε το σημερινό φαινόμενο. Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες περίπου είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό.

Αντίστοιχα ολοκληρώνεται η προκήρυξη η οποία έχει βγει για τη λειτουργία των επιπλέον ΤΟΜΥ. Είναι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα. Εμείς ποτέ δεν έχουμε την κατεύθυνση ότι καταργούμε με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Τα ΤΟΜΥ, όπως πήγατε να τα αναπτύξετε, στην πραγματικότητα δεν θα έλυναν πολλά προβλήματα. Αλλά απ’ τη στιγμή που υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ήρθαμε με το νομοσχέδιο και τα έχουμε εντάξει μέσα στα κέντρα υγείας. Οπότε μέχρι 31 Αυγούστου 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα υπάρχουν τα αποτελέσματα για να λειτουργήσουν τα ΤΟΜΥ τα οποία έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα. Συνολικά τα κέντρα υγείας του νομού Ηρακλείου ενισχύθηκαν και σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή όλο αυτό το διάστημα. Θα σας πω και στη δευτερολογία ακριβώς τι έχει γίνει στο κάθε κέντρο υγείας. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης το σύνολο σχεδόν των κέντρων υγείας, αυτά τα οποία είναι τουλάχιστον ιδιόκτητα -γιατί αυτό ήταν ένα κριτήριο- έχουν περιληφθεί για υλικοτεχνική υποδομή και προκειμένου να ληφθεί επιπλέον εξοπλισμός.

Στο πλαίσιο τώρα, όπως σωστά και ο ίδιος αναφέρατε, του χάρτη υγείας κάνουμε μια πλήρη εκπόνηση τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην πρωτοβάθμια. Είναι ενιαίος ο χάρτης υγείας. Με την ολοκλήρωσή του θα δούμε πού αλλού θα υπάρξουν κενά τα οποία θα χρειάζεται να καλυφθούν. Όμως στην παρούσα φάση το σύνολο των δομών -στη δευτερολογία μου θα σας πω μία προς μία τις δομές στις οποίες αναφέρεστε- έχουν ενισχυθεί με υλικοτεχνική υποδομή και με προσωπικό. Αλλά αντιστοίχως τα περισσότερα από αυτά, οι ιδιόκτητες δομές, έχουν υπαχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουν πάει τα Κέντρα Υγείας στο ΤΑΙΠΕΔ και ζητούνται οι ανάγκες που έχουν προκειμένου επιπλέον από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να καλυφθεί η υλικοτεχνική τους αναβάθμιση αλλά και η κτιριακή τους ανακαίνιση όπου αυτή χρειάζεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό.

Κύριε Ηγουμενίδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν μπορώ ούτε να θυμώσω. Μένω άναυδος από την απάντηση ειλικρινά, κύριε Υπουργέ. Είπατε ότι έξι μήνες αφού αναλάβατε ήρθε η πανδημία. Μα, όπως θα γνωρίζετε το 80% των περιστατικών της πανδημίας, το 80% των περιστατικών του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε κατ’ οίκον. Κάνω λάθος; Αυτή την κατ’ οίκον αντιμετώπιση ποιος την έκανε; Οι νοσοκομειακοί γιατροί ή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Άρα η πανδημία ήταν ένας λόγος να επιταχύνετε τον σχεδιασμό ενίσχυσης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι να την αφήσετε στην άκρη. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερο. Όπως λέτε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια «κολοβή μεταρρύθμιση» γιατί η χρηματοδότηση στηρίχθηκε στα ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ξεκίνησε με τα ΕΣΠΑ και είχαμε ένα προγραμματισμό σε βάθος τριετίας να περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό βεβαίως απαιτεί και προϋποθέτει αύξηση των δαπανών για την υγεία. Μόνο τον τελευταίο προϋπολογισμό τον κόψετε κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Ε, βέβαια! Όταν κόβετε τον προϋπολογισμό πώς θα χρηματοδοτήσετε τις δομές; Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Δεν είναι λοιπόν κολοβή η μεταρρύθμιση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κολοβή η πολιτική που εφαρμόζετε. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι κολοβή η πολιτική που εφαρμόζετε. Είναι εχθρική στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι εχθρική στις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Λέτε ότι ενισχύθηκαν οι δομές με προσωπικό κλπ. Οι ερωτήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες. Θα θεσμοθετήσετε και τα δύο νέα Κέντρα Υγείας; Θα θεσμοθετήσετε τα συγκεκριμένα ιατρεία δεκαεξάωρης λειτουργίας; Θα φτιάξετε τις νέες δομές, τις νέες ΤΟΜΥ στην πόλη του Ηρακλείου; Θα φτιάξετε επιτέλους ώστε να γίνει δομή, σπίτι υγείας, το γνωστό στους Ηρακλειώτες κτήριο ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, ναι ή όχι;

Να πω ένα άλλο παράδειγμα που πέρασε έτσι. Όπως σας είπα θέλουμε σταθμό του ΕΚΑΒ στο Τυμπάκι. Είναι στα 20 χιλιόμετρα, είναι κοντά εν πάση περιπτώσει, στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών. Το Κέντρο Υγείας των Μοιρών έχει μείνει με μηδέν διασώστες, με μηδέν οδηγούς ασθενοφόρου. Πήγατε το σταθμό του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών και έχετε αφήσει ουσιαστικά ακάλυπτη μια μεγάλη περιοχή. Εμείς λέμε καλύψτε με οδηγούς ασθενοφόρου όλα τα κέντρα υγείας. Θέλει πέντε το κάθε Κέντρο Υγείας. Καλύψτε τα κενά που υπάρχουν.

Πηγαίνετε τον σταθμό του ΕΚΑΒ στο Τυμπάκι, γιατί υπάρχει κίνηση του πληθυσμού και αύξησή του. Επίσης, ο σταθμός του ΕΚΑΒ εδώ δεν καλύπτει μόνο την περιοχή του Κέντρου Υγείας των Μοιρών, αλλά καλύπτει και το νοτιοδυτικό Ηράκλειο και το νοτιοανατολικό Ρέθυμνο. Είναι, λοιπόν, ένας συνολικός σχεδιασμός.

Σας είπα ότι δεν μπορώ ούτε να θυμώσω με την απάντησή σας. Ουσιαστικά η απάντησή σας είναι μία: Τίποτε από αυτά δεν θα κάνετε! Σε τίποτα από αυτά που σας ρώτησα και που περιλαμβάνει η ερώτησή μου δεν πρόκειται να προχωρήσετε, τίποτε από αυτά που σχεδίασε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία και για την υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Ηράκλειο.

Εν πάση περιπτώσει –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- αν θέλετε απαντήστε μου, επειδή υπάρχει και ένα τέτοιο ερώτημα με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σχετικά με τον προσωπικό γιατρό. Ποιες ειδικότητες έχουν δικαίωμα ένταξης στο σύστημα και με ποιους κανόνες θα γίνει η συμμετοχή των ιδιωτικών ιατρείων, όσον αφορά το ωράριο, τις αμοιβές, τις αποζημιώσεις, τις υποχρεώσεις, κλπ; Αν θέλετε ή αν είστε έτοιμος να μας διευκρινίσετε κάποια σημεία –το ξέρω ότι θα έρθουν με υπουργικές αποφάσεις οι διευκρινίσεις- για τους ιατρούς που μας ακούν.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο να απαντήσετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Ήδη και στο νομοσχέδιο είπαμε ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις, αλλά πηγαίνοντας για κατ’ άτομο πληρωμή από 20 έως 40 ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε από 40.000 ως 60.000 κατ’ ελάχιστον τον χρόνο αμοιβές για τους προσωπικούς γιατρούς. Είναι αμοιβές τις οποίες δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και προφανώς ανταποκρίνονται στις ιατρικές πράξεις και φιλοδοξούμε ότι αυτό θα οδηγήσει γιατρούς να μπουν στο σύστημα.

Αναφορικά με τις ειδικότητες, ξεκινάμε με τους προσωπικούς γιατρούς, τους οικογενειακούς γιατρούς, τους γενικούς γιατρούς. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα –που δεν υπήρχε έως τώρα- σε ειδικούς γιατρούς να βγουν σε συζήτηση που θα γίνει και με τους συλλόγους, η οποία αφορά κυρίως τους χρονίως πάσχοντες, όσους διαχειρίζονται ασθενείς χρονίως πάσχοντες. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι οι γιατροί που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υγείας και στα ΤΟΜΥ, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα για επιπλέον χρήματα, πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι εγγεγραμμένοι θα μπορούν και αυτοί να λαμβάνουν κατά άτομο, που σημαίνει ότι για τους ίδιους τους δημοσίους αυτούς λειτουργούς δίνεται η δυνατότητα να έχουν από 10.000 έως 15.000 ευρώ τον χρόνο επιπλέον στο εισόδημά τους, πάντοτε με βάση τα κριτήρια, τι πληθυσμό θα εγγράφουν, γιατί άλλα χαρακτηριστικά θα έχει ο πληθυσμός ο νέος χωρίς ασθένειες, άλλα χαρακτηριστικά ο μεγαλύτερος πληθυσμός.

Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια σοβαρή υπό την έννοια του πλαισίου των αμοιβών τις οποίες θα λάβουν οι ιατροί, κάτι που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αγκαλιάσουν τον νέο θεσμό, καθώς τα χρήματα τα οποία δίνονται για τα ελληνικά δεδομένα είναι πολύ σημαντικά ποσά.

 Το κομμάτι στο οποίο αναφέρεστε τώρα είναι η βάση της πρωτοβάθμιας. Συμφωνούμε όλοι ότι η βάση της πρωτοβάθμιας είναι να υπαχθούν όλοι σε προσωπικό γιατρό και η αναβάθμιση των κέντρων υγείας θα γίνει αντιστοίχως, γιατί αυτοί οι γιατροί θα είναι και προσωπικοί ιατροί και όντας προσωπικοί ιατροί θα υπάρξει και υλικοτεχνική υποδομή, την οποία έχουμε περιγράψει.

Επειδή αναφερθήκατε, λόγου χάρη, στο υπό σύσταση Κέντρο Υγείας Χερσονήσου, με έχει ενημερώσει και η 7η ΥΠΕ ότι έχει προβεί σε πρόταση για σύσταση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στη θέση Κοκκίνη Χάνι, όπου εκεί πέρα ουσιαστικά θα εξυπηρετείται συνολικά όλο το πλαίσιο, ενώ αναφορικά με τη δεκαεξάωρη λειτουργία την οποία λέτε, εξετάζεται στα συγκεκριμένα κέντρα υγείας στα οποία αναφέρθηκε να υπάρξει παραπάνω λειτουργία βάσει των αναγκών, όχι αναγκαστικά δεκαεξάωρη.

Αντιστοίχως, για τα κέντρα υγείας του δικού σας νομού, του Νομού Ηρακλείου, υπάρχει μια σειρά από πίνακες για μελέτες οι οποίες έχουν γίνει. Είναι έργα και μελέτες υπό κατασκευή προϋπολογισμού 1.134.000 ευρώ και για τον Πλατανιά, στο κομμάτι Θραψανού προϋπολογισμού 175.000 ευρώ, 224.000 ευρώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρή, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύς Γιαλός είναι υπό ένταξη, η ανακαίνιση της Παλαιοχώρας 300.000 ευρώ, ο εκσυγχρονισμός του Αρκαλοχωρίου 150.000 ευρώ, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Αγίας Βαρβάρας 177.000 ευρώ, η ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας Μοιρών, που μάλιστα αυτό είναι υπό ένταξη και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο κομμάτι του βιοϊατρικού εξοπλισμού υπάρχει μια σειρά από προμήθειες που έγιναν, όπως η προμήθεια δεκατεσσάρων ασθενοφόρων οχημάτων προνοσοκομειακής φροντίδας για τις ανάγκες των κέντρων υγείας στην Κρήτη που είναι σε υλοποίηση και είναι ποσού 1.148.000 ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σειρά από ενέργειες που έχουν γίνει για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το σύνολο των κέντρων υγείας, καθώς επίσης και για την προμήθεια πληροφοριακού εξοπλισμού.

Όλα αυτά δείχνουν ότι στη βούλησή μας είναι να αναβαθμιστούν τα κέντρα υγείας. Βάσει του χάρτη θα δούμε και πού θα χρειαστούν επιπλέον δομές. Πάνω σ’ αυτό που είπατε στην αρχή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προφανέστατα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν πολύ σημαντική και στο σκέλος της αντιμετώπισης πανδημίας. Όμως, αυτή τη στιγμή με βάση τις προτεραιότητες, το λογικό ήταν να έχουμε αύξηση κλινών ΜΕΘ, καθώς υπήρχαν πεντακόσιες πενήντα κλίνες ΜΕΘ και έπρεπε να εξυπηρετηθούν. Δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό στη χώρα και έπρεπε να μεταφερθεί ιατρικό προσωπικό από κέντρα υγείας για να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προφανέστατα, σε σκηνές πανδημίας και σε συνθήκες πανδημίας δεν υπάρχει ξεχωριστή πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια ή ιδιωτική υγεία. Είμαστε μία περιφέρεια, μία υγειονομική περιφέρεια και βάσει των αναγκών λειτουργούν. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει η ανάπτυξη των κέντρων υγείας που λέτε εν μέσω πανδημίας.

Αμέσως μόλις έχουμε μια ύφεση αυτή τη στιγμή –γιατί η πανδημία υπάρχει ακόμα- και νομοσχέδιο φέραμε για να ρυθμίσουμε όλο το σκέλος της πρωτοβάθμιας και παράλληλα «τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αναβαθμιστούν και να αυξηθούν αυτές οι δομές στις οποίες αναφέρεστε και να πετύχουμε τον στόχο να αποκτήσει η χώρα μας οργανωμένη και δομημένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε