Παρέμβαση Νίκου Ηγουμενίδη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής: “Είναι ανάγκη η συνύπαρξη του σύγχρονου ανθρώπου με τους θησαυρούς του τόπου χωρίς να προσβάλλεται η πολιτιστική μας κληρονομιά”

 

Παρέμβαση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής (16.12.2021) για την ανάγκη συνύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου με τους θησαυρούς του τόπου χωρίς να προσβάλλεται η πολιτιστική μας κληρονομιά πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής (σ.σ. για την περίπτωση της Φωκίδας) στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

“Ο άνθρωπος ανακάλυψε αυτόν τον ευλογημένο τόπο εδώ και τέσσερις πέντε χιλιετίες και έχουμε επιλογή και ζούμε σε μέρη που τα έχουν διαλέξει κάποιοι άλλοι πριν από εμάς, με βάθος χρόνου πραγματικά χιλιετιών. Στο σταθμό του Συντάγματος μπορείτε να δείτε αρχαία που υπάρχουν. Δεν είναι μόνο ο Ιερός Βράχος εδώ. Μόνο σε αυτή τη διαδρομή κατοικούσαν, δηλαδή; 500 μέτρα πιο κάτω ή πιο πάνω από τη διαδρομή του Μετρό; Στη Θεσσαλονίκη το ίδιο”, ανέφερε ο βουλευτής.

Ειδικά ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αρχαίας Γόρτυνας στο Νομό Ηρακλείου  ως πλέον χαρακτηριστική: “Στον τόπο μου, στο νομό Ηρακλείου, Αρχαία Γόρτυνα. Με πήγε ένας αγρότης σε ελαιώνες και βλέπεις κίονες, βλέπεις αγάλματα. Πατούσα επάνω σε πήλινα πιθάρια, παλιά, σπασμένα, αλλά επειδή δεν ήταν και αρχαιολόγος μαζί μας και δεν ήξερα τι ζημιά προκαλούσα, σηκώθηκα κι έφυγα. Έτσι είναι η Ελλάδα μας. Άρα, με αυτήν την έννοια, νομίζω ότι το θέμα που σήμερα απασχολεί την Επιτροπή μας καταγράφεται στα θετικά και τα δικά σας και του Προεδρείου. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, που πρέπει να μας απασχολήσει και θα μπορούσε πράγματι να γίνει μια συζήτηση για όλα τα μέρη της Ελλάδας. Δεν υπάρχει τόπος που δεν έχει αρχεία, που δεν έχει θησαυρούς αρχαιολογικούς και λοιπά“.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών ρώτησε ο Νίκος Ηγουμενίδης: “Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση σε όλους σας. Ξέρετε, η Κνωσός δεν είναι στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πέστε ότι όλες οι ωραίες προτάσεις που άκουσα εδώ γίνονται πράξη κι έρχεται ένας αγρότης από τα περίχωρα της Κνωσού να πάρει τη γνώμη ενός αγρότη της Φωκίδας. «Τι λες παλικάρι μου, να παλέψουμε να βάλουμε την Κνωσό στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ή όχι;». Τι θα απαντήσει ο κάτοικος της Φωκίδας; Κατά τη γνώμη, μου θα τον συμβουλέψει όχι.”

Όπως εξήγησε ο βουλευτής, “αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα που θα ήθελα να βάλω και που κατά τη γνώμη μου, υπερβαίνει τα όρια της Επιτροπής. Αφού ζούμε σε ένα τέτοιο τόπο που παντού βρίσκουμε ίχνη ανθρώπων που έζησαν πριν από αιώνες, από χιλιετίες. Μήπως, όπως πρέπει και το θεωρώ ιερή μας υποχρέωση να προστατέψουμε τους θησαυρούς που βρίσκουμε στον τόπο που ζούμε, άλλο τόσο θεωρώ ιερή υποχρέωση να ζήσουμε σε αυτούς τους τόπους.”

Συνεχίζοντας την σκέψη του, “δεν είναι το θέμα πέντε έργων, δέκα έργων ή περισσοτέρων, σε μια περιοχή. Το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην ελληνική πολιτεία, μήπως πρέπει να το δούμε με μια άλλη ματιά; Νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρό το ερώτημα και με απασχολεί. Πιστεύω ότι πρέπει να το δούμε σε συνεργασία ίσως και με άλλους τόπους. Πώς το έλυσαν στην Ιταλία; Πώς συνυπάρχουν και ζουν στις περιοχές που ζούσαν οι πρόγονοι τους; Πώς μπορούμε να το λύσουμε εδώ, χωρίς να προσβάλλουμε την κληρονομιά μας την πολιτιστική; Νομίζω ότι ξεπερνάει το να δούμε σε έναν τόπο, είτε αυτός είναι η Φωκίδα, είτε αυτός είναι η Κνωσός, είτε αυτός είναι η Αμφίπολη.”

Πιστεύω ότι πρέπει να οργανώσουμε μια τέτοια συζήτηση και μια τέτοια προσέγγιση.Άκουσα πολύ ωραίες προτάσεις.Επί της ουσίας των συγκεκριμένων προτάσεων μου άρεσε πολύ η παρουσίαση του Πανεπιστημίου και νομίζω ότι, ενδεχομένως, πέρα από τη γενικότερη προσέγγιση στο θέμα που έθεσα, να δούμε μια τέτοια μελέτη σε πανελλήνιο επίπεδο και πώς θα την ενισχύσει η ίδια η πολιτεία ή το ίδιο το Κοινοβούλιο θα ενισχύσει το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει μια τέτοια μελέτη συνολικά στη χώρα μας! Προφανώς η γνώμη των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί και προσπαθούν να λύσουν τα ζητήματα της Φωκίδας είναι πολύτιμη για να αντλήσουν αντίστοιχα ζητήματα στις άλλες περιοχές. Απλώς, με μια τέτοια ματιά, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μάνος Κόνσολας σημείωσε με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Ηγουμενίδη:” Ευχαριστούμε πολύ,κ. Ηγουμενίδη. Ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σας. Η αλήθεια είναι ότι ένα μοντέλο σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Φωκίδος, και το τονίζω αυτό από το βήμα, επιτρέψτε μου μετά την πρόκληση, με την καλή έννοια, του κ. Ηγουμενίδη, δεν βρήκα στη βιβλιογραφία εγώ και οι συνεργάτες μου ψάχνοντας για να έρθω στην Επιτροπή […] δεν βρήκαμε τεκμήρια ενός σχεδίου ανάπτυξης, ένα μοντέλο σχεδιασμο. Πάντως, εγώ χαίρομαι γιατί έβαλε ερωτήματα ο κ. Ηγουμενίδης, θα απαντήσεικαι η κυρία Ψάλτη για τη μεγάλη πρόκληση εάν θα μπορούσαμε να έχουμε τη δυνατότητα της συνύπαρξης του ιστορικού παρελθόντος με το μέλλον, είναι πολύ σημαντικό. Σε αυτή την κατεύθυνση φαντάζομαι θα κινηθείτε κι εσείς, κυρία Ψάλτη.

Κλείνοντας την επισήμανση του κ. Κόνσολα, ο Νίκος Ηγουμενίδης συμπλήρωσε: “Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες από ατυχία έως κατάρα το να βρίσκονται δίπλα σε αρχαιολογικούς θησαυρούς”.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε