ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Ν. Ηγουμενίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κων. Φραγκογιάννη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Την κραυγαλέα απουσία οποιασδήποτε ξεκάθαρης δέσμευσης από πλευράς της Κυβέρνησης κατέδειξε η απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου επαναφέροντας στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέλαβε το ερώτημα για τις επικείμενες ενέργειες της ελληνικής πλευράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις και συγκεκριμένα για τις νομικές ενέργειες στη βάση του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής.

«Σήμερα νομίζω ότι χρειαζόμαστε καθαρές και σαφείς απαντήσεις για ενέργειες, για το πώς θα δώσουμε μια συνέχεια στο πόρισμα της Βουλής», σημείωσε από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Νίκος Ηγουμενίδης προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, ενώ επέμεινε στον ίδιο τόνο ρωτώντας συγκεκριμένα: «Πώς και ποιες είναι οι ενέργειες που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε πραγματικά να μείνουν και να διεκδικηθούν αυτές οι πολιτικά και νομικά απαράγραπτες διεκδικήσεις;».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία όπως ξέρετε είναι πολύ καλές και ταυτόχρονα είναι πολύ σύνθετες. Είμαστε σύμμαχοι και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις γερμανικές εκλογές τονίζοντας ότι και στη νέα Κυβέρνηση θα τεθεί το ζήτημα: «Χθες, 26 Σεπτεμβρίου έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Είμαστε εν μέσω διεργασιών που θα οδηγήσουν στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Εν αναμονή των εξελίξεων, σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να θέτει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών και στη νέα αυτή κυβέρνηση».

Αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα αναφορικά με το ερώτημα του Νίκου Ηγουμενίδη για νομικές ενέργειες και τη νομική προετοιμασία από πλευράς της Ελλάδας, ο Υφυπουργός περιορίστηκε να απαντήσει στην πρωτολογία απλώς ότι «στόχος μας φυσικά είναι η επίλυση του ζητήματος αυτού με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο που θα προκύψει μέσα από διαπραγμάτευση και διάλογο με τη Γερμανία. Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ασχολούνται συστηματικά με όλες τις πτυχές της πολύπλοκης αυτής διαφοράς».

Κατά τη δευτερολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι η Γερμανία κλείνει συστηματικά την πόρτα σε μια διακρατική συζήτηση και συνεννόηση ενός μείζονος ιστορικού και εθνικού ζητήματος. «Άρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, ανεξαρτήτως γερμανικών εκλογών, η στάση του κράτους αυτού είναι ενιαία και απορριπτική στις διεκδικήσεις της Ελλάδας», ανέφερε ο βουλευτής και επέμεινε για μια ακόμη φορά στο ερώτημα: «Η Γερμανία λοιπόν απαντάει αρνητικά στις διεκδικήσεις μας και το ερώτημα είναι το εξής: Θα διεκδικήσουμε νομικά τις αποζημιώσεις από το κράτος της Γερμανίας, ναι ή όχι; Το ερώτημα είναι ποιά είναι η νομική προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης;».

Σχετικά με την αναφορά του Υφυπουργού για τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας και το θέμα της πώλησης και εξαγωγής υποβρυχίων από την Γερμανία στην Τουρκία, ο βουλευτής τόνισε συνολικά ότι η τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης οδηγεί τη  χώρα σε προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο, ρωτώντας με τη σειρά του: «Αποτρέψαμε την πραγματικά πρωτοφανή σε διάρκεια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία με τη στάση που κρατήσατε; Μιλάμε για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξασφαλίσατε κυρώσεις στην Τουρκία, εφόσον παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο;», ρώτησε ο βουλευτής.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε και το αίτημα να εξαιρούνται του δικαστικού ενσήμου οι αγωγές για αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, ανεξαρτήτως ποσού ή αρμοδιότητας, όταν η αιτία θανάτου είναι εγκλήματα πολέμου, ολοκαυτώματα κ.ά. –  χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση σχετική από τον Υφυπουργό. Ο Υφυπουργός έκλεισε τη δευτερολογία του αναφέροντας ότι «για την Ελλάδα -και τονίζοντάς το, κύριε Ηγουμενίδη- το θέμα των γερμανικών πολεμικών οφειλών παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση των αξιώσεών μας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή δήλωσε ότι: «Η Κυβέρνηση ουσιαστικά δεν απαντάει. Αποφεύγει να μιλήσει για όσα οφείλει να πράξει στη βάση του πορίσματος. Όσα μας είπε σήμερα ο Υφυπουργός είναι ήδη γνωστά και αποτελούν εκθέσεις ιδεών. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει το ζήτημα».

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡϟΗ΄

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη με αριθμό 1060/16-9-2021 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη προς τον Υπουργό Εξωτερικών, με θέμα: «Επικείμενες ενέργειες της ελληνικής πλευράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη βάση του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής».

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, παρά το ότι δεν αφορά το χαρτοφυλάκιο σας και δεν είναι στην ερώτηση, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με το γεγονός της ημέρας, τον σεισμό που είχαμε σήμερα με επίκεντρο το κέντρο του Νομού Ηρακλείου. Περιμένοντας την πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα δεν θα σταθώ καθόλου ούτε στο ενδιαφέρον του Προέδρου του κόμματος μας, ούτε στις οδηγίες που έδωσε ή τη δράση που από σήμερα κιόλας ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πληγέντων. Θέλω να σταθώ, όμως, σε ένα γεγονός, ότι οι κάτοικοι του Ηρακλείου ζουν με τους σεισμούς πολλούς μήνες τώρα. Πολλές φορές μιλήσαμε και ζητήσαμε την έγκαιρη παρέμβαση του κράτους. Στις 28 Ιουλίου οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου καταθέσαμε αναφορά για το θέμα να κηρυχθεί η περιοχή «σεισμόπληκτη», αίτημα του Δήμου, αίτημα των πολιτιστικών συλλόγων, των φορέων της περιοχής, επιστημόνων κ.λπ. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση κώφευσε.

Σήμερα είχαμε μια πρώτη δυσφορία των ίδιων των κατοίκων που μαζεύτηκαν στον σταθμό συγκέντρωσης και δεν υπήρχε καρέκλα να καθίσουν, υπερήλικες άνθρωποι. Δεν υπήρχε ένα μπουκάλι νερό. Λέω ότι ήταν μια πρώτη δυσφορία. Χρησιμοποιώ μια πολύ ήπια λέξη για τις πρώτες ώρες του γεγονότος.

Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτήν την παρένθεση με μια εντελώς προσωπική αναφορά. Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για τον άδικο θάνατο του φίλου και συντοπίτη μας που σκοτώθηκε σήμερα του Ιάκωβου Τσαγκαράκη. Να ευχηθώ στην οικογένειά του δύναμη και υπομονή. Να ευχηθώ γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, όλα καλά, αλλά έχετε και μια ερώτηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Έρχομαι στην ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Εγώ σας καταλαβαίνω, όλα τα κατανοώ, αλλά πέρασαν τα δύο λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Η ερώτησή μου αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από το κράτος της Γερμανίας. Πολλές φορές έχουμε έρθει και έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα και Βουλευτές και άλλων κομμάτων. Σήμερα ωστόσο νομίζω ότι χρειαζόμαστε καθαρές, σαφείς απαντήσεις για σαφείς ενέργειες, για το πώς θα δώσουμε μια συνέχεια στο πόρισμα της Βουλής. Μετά την τελευταία απάντηση την απορριπτική στάση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών σε προηγούμενη ερώτησή μας απάντησε ότι οι αξιώσεις είναι και θα παραμείνουν έγκυρες, πολιτικά και νομικά απαράγραπτες.

Σήμερα θα ήθελα να μου εξηγήσετε στην πράξη τι σημαίνει αυτό το «πολιτικά και νομικά απαράγραπτες». Πώς και ποιες είναι οι ενέργειες που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε πραγματικά να μείνουν και να διεκδικηθούν αυτές οι πολιτικά και νομικά απαράγραπτες διεκδικήσεις;

Πέρα από αυτό το θέμα και το πώς σκοπεύει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στη νομική διεκδίκηση αυτών των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία, υπάρχει βασισμένη στα ιστορικά αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών μελέτη που μιλάει για σύσταση ειδικού γραφείου στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις γερμανικές αποζημιώσεις με στόχο να συγκεντρωθεί, να αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό τόσο στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης όσο και της έμπρακτης κινητοποίησης και διεκδίκησης των αξιώσεων της χώρας. Σ’ αυτά θα ήθελα να μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Αξιότιμε, κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι Βουλευτές, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, στέκομαι με ιδιαίτερη χαρά στην ερώτησή σας, γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσω τη στάση μας απέναντι σε ένα θέμα το οποίο ταλανίζει όλη την κοινωνία μας και πολύ περισσότερο τη Βουλή, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τους δύο παγκόσμιους πολέμους σχετικά με τη Γερμανία.

Στέκομαι επίσης με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο θέμα με το οποίο ξεκινήσατε που είναι ο σεισμός ο οποίος έπληξε σήμερα το πρωί το Ηράκλειο. Νοιώθουμε την ίδια ευαισθησία με εσάς. Μας στεναχωρεί πάρα πολύ αυτό το οποίο συνέβη. Ελπίζουμε ότι θα περιοριστούμε μόνον σε υλικές ζημιές από αυτό το κακό το οποίο μας βρήκε σήμερα το πρωί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα για το οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία όπως ξέρετε είναι πολύ καλές και ταυτόχρονα είναι πολύ σύνθετες. Είμαστε σύμμαχοι και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ. Η συνεργασία μας έχει αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, όπως μεταξύ άλλων στην οικονομία, στις επενδύσεις, το μεταναστευτικό κ.λπ. Σ’ αυτό έχει συντελέσει το θεσμοθετημένο από το 2017 σχέδιο δράσης καθώς και οι συχνές επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το σχέδιο δράσης, κύριοι Βουλευτές και κυρίες Βουλευτές είναι και ο βασικός οδικός χάρτης πάνω στον οποίο κινείται η οικονομική διπλωματία στη σχέση της με τη Γερμανία.

Ωστόσο παραμένουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες μας. Εδώ εντάσσεται και το θέμα της πώλησης και εξαγωγής υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία την παύση του οποίου έχει ζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας με επιστολή του προς τον ομόλογό του κ. Μάας από τον Οκτώβριο του 2020. Η στάση μας στο ζήτημα αυτό παραμένει αταλάντευτη.

Χθες, 26 Σεπτεμβρίου έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Είμαστε εν μέσω διεργασιών που θα οδηγήσουν στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Εν αναμονή των εξελίξεων σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να θέτει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών και στη νέα αυτή κυβέρνηση.

Αναφορικά με την ερώτηση την οποία κάνατε πιο ευθέως θέλω να σας τονίσω ότι οι αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας, κύριε Ηγουμενίδη, είναι και θα παραμείνουν έγκυρες, πολιτικά και νομικά, απαράγραπτες, ενεργές και διεκδικήσιμες με κάθε μέσο μέχρι την ικανοποίηση τους. Η ανωτέρω θέση μας έχει διατυπωθεί επισήμως, αλλά και επαναλαμβάνεται στη γερμανική πλευρά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες της χώρας μας.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι σε συνέχεια της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών το 2016 και της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων Απρίλιος του 2019 επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 4.6.2019 με την οποία η ελληνική Κυβέρνηση κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας για οφειλές της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας από τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Όπως είναι γνωστό, στις 18-10-2019 η γερμανική πλευρά απέρριψε με ρηματική διακοίνωση την ελληνική πρόσκληση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι δεν προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις.

Με νέα ρηματική διακοίνωση στις 29/01/2020 που επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών στον εδώ Γερμανό Πρέσβη, τονίστηκε ότι για την Ελλάδα το ζήτημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την οριστική ικανοποίηση των εν λόγω αξιώσεων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας για οφειλές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από τους δύο παγκόσμιους πολέμους εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και αντανακλούν την επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να τις προβάλλουμε με κάθε πρόσφορο μέσο μέχρι την ικανοποίησή τους.

Στόχος μας φυσικά είναι η επίλυση του ζητήματος αυτού με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο που θα προκύψει μέσα από διαπραγμάτευση και διάλογο με τη Γερμανία.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ασχολούνται συστηματικά με όλες τις πτυχές της πολύπλοκης αυτής διαφοράς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.

Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ:  Κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι η συζήτηση όσον αφορά τις ρηματικές διακοινώσεις έχει εξαντληθεί, διότι τόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας όσο και η πλειοψηφία της γερμανικής βουλής τις απορρίπτουν. Κλείνει την πόρτα η πλειοψηφία της γερμανικής βουλής σε μια διακρατική συζήτηση και συνεννόηση ενός μείζονος ιστορικού και εθνικού ζητήματος. Αυτό είναι το πρώτο, νομίζω, που πρέπει να κρατήσουμε.

Άρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, ανεξαρτήτως γερμανικών εκλογών, η στάση του κράτους αυτού είναι ενιαία και απορριπτική στις διεκδικήσεις της Ελλάδας.

Δεύτερον, είπατε και δεν ήθελα να αναφερθώ σήμερα σε αυτό, αλλά όπως μιλήσατε για τις σχέσεις μας με τη Γερμανία και σε σχέση με την Τουρκία, συνολικά η τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης βεβαίως, δεν είναι αυτοτελές το Υπουργείο Εξωτερικών, προκεχωρημένο  δυτικό φυλάκιο η χώρα μας. Αποτρέψαμε την πραγματικά πρωτοφανή σε διάρκεια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία με τη στάση που κρατήσατε; Μιλάμε για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξασφαλίσατε κυρώσεις στην Τουρκία, εφόσον παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο;

Χάσατε την ευκαιρία ακόμα και με την εκλογή του Μπάιντεν, «δίνοντάς τα όλα» -όπως ακριβώς το είπα, δεν το παίρνω πίσω, προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο-, να πιέσουν με την αλλαγή της κυβέρνησης οι Αμερικάνοι τούς εξ ανατολών συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Εν πάση περιπτώσει, ας μην αναφερθούμε σε όλα αυτά τα θέματα.

Η Γερμανία λοιπόν απαντάει αρνητικά στις διεκδικήσεις μας και το ερώτημα είναι το εξής. Θα διεκδικήσουμε νομικά τις αποζημιώσεις από το κράτος της Γερμανίας, ναι ή όχι; Το ερώτημα είναι ποια είναι η νομική προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης.

Βάση -φαντάζομαι δεν το αρνείστε- είναι το πόρισμα της ελληνικής Βουλής. Ποια είναι όμως η νομική προετοιμασία για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, για την πίεση αποδοχής αυτού του αιτήματος;

Και σε ένα τελευταίο που είναι αίτημα φορέων θα αναφερθώ. Υπάρχει το δικαστικό ένσημο, το εννέα τοις χιλίοις επί του αιτούμενου κατά την αγωγή ενός ποσού. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα θύματα της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας καθίσταται με το δικαστικό ένσημο για πολλούς απαγορευτική.

Το αίτημα λοιπόν είναι να εξαιρούνται του δικαστικού ενσήμου οι αγωγές για αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, ανεξαρτήτως ποσού ή αρμοδιότητας, όταν η αιτία θανάτου είναι εγκλήματα πολέμου, ολοκαυτώματα και λοιπά. Αυτό είναι το αίτημα για κατάργηση του δικαστικού ενσήμου για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι αίτημα του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών. Είναι αίτημα ενώσεων θυμάτων.

Είναι αίτημα στο οποίο ο κ. Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησής σας, απάντησε «δίκαιο, σωστό» και λοιπά, δεν αναφέρομαι σε όλο, «και σύντομα θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία». Ξέρετε πότε το είπε; Πριν από είκοσι μήνες. Πόσο είναι το σύντομα για την Κυβέρνησή σας;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε Ηγουμενίδη, στην Κυβέρνησή μας δεν τα κάνουμε όλοι όλα.  Θέματα που άπτονται του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θα τα απαντήσω εγώ. Εγώ θα απαντήσω θέματα τα οποία άπτονται του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θα ξεκινήσω από το δευτερεύον κομμάτι το οποίο αναφέρατε, πρωτεύον για την εξωτερική μας πολιτική, που είναι η σχέση μας με την Τουρκία. Θα αφιερώσω μόνον δέκα δευτερόλεπτα για να μπορέσω να αφιερώσω τον χρόνο που απαιτείται στη δευτερολογία μου στην απάντηση στο ερώτημά σας για το οποίο ήρθαμε σήμερα εδώ.

Με την γειτονική χώρα έχουμε κόκκινες γραμμές και έχουμε και θετική ατζέντα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την Κυβέρνηση ότι δεν έχει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη γειτονιά μας. Και είμαι περήφανος που εγώ ηγούμαι της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, όταν οι άλλοι συνάδελφοί μου ασχολούνται με τις κόκκινες γραμμές και με τα θέματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε και μπορούμε να μην κάνουμε μαζί τους.

Τώρα σε ό,τι αφορά το θέμα για το οποίο βρεθήκαμε εδώ, το εκκρεμές ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών, έχει τεθεί επανειλημμένα από την Ελλάδα προς την γερμανική πλευρά επισήμως και σε κάθε επίπεδο. Δεν αποτελεί συγκυριακή απαίτηση και το γεγονός ότι εσείς εκφράζετε την αντιπολίτευση κι εγώ είμαι Υπουργός της Κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα οποία συμφωνούμε.

Υπάρχει σύμπνοια σε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε κι εμείς αυτό που πιστεύετε κι εσείς, ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις υφίστανται. Είναι ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί. Η θέση μας είναι σαφής και είναι σταθερή. Οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, συνεπεία των δύο παγκοσμίων πολέμων, δεν έχουν διαγραφεί από την ιστορική μνήμη. Ιδιαίτερη θέση στο πλαίσιο αυτό βεβαίως έχουν και οι μαρτυρική τόποι της Κατοχής.

Πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2021, έλαβε χώρα συζήτηση στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας ψηφισμάτων των κομμάτων Die Linke και των Πρασίνων, αντίστοιχα, με αφορμή την 80η επέτειο εισβολής της Βέρμαχτ στην Ελλάδα και αναφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Τα εν λόγω ψηφίσματα δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γερμανική βουλή, αλλά συζητήθηκαν ευρέως και αναλύθηκαν σε γερμανικά και ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Το γεγονός ότι το ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί τις κοινωνίες της Ελλάδος και της Γερμανίας δείχνει τη σημασία του. Θεωρούμε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις σαφέστατα θα επιδρούσαν θετικά στην περαιτέρω προώθηση των μακροχρόνιων και πολυεπίπεδων ελληνογερμανικών σχέσεων προς όφελος και των δύο χωρών.

Κλείνω, αναφέροντας ότι για την Ελλάδα -και τονίζοντάς το, κύριε Ηγουμενίδη- το θέμα των γερμανικών πολεμικών οφειλών παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση των αξιώσεών μας.

Υπάρχει η εθνική συναίνεση στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, όταν είπα ότι συμφωνούμε στην πράξη, και η βούληση προς τούτο. Οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας γίνονται με υπευθυνότητα και συνέπεια, με συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, που σημαίνει την υπηρεσιακή ηγεσία, την πολιτική διεύθυνση, την ειδική νομική υπηρεσία, την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο και λοιπά, αλλά και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών που επίσης μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο στο θέμα αυτό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε